2020. január 22., szerda

Norbi evangéliuma

Tele van az internet Schobert Norbival, aki azt mondta, a nők lelki alapon, a férfiak pedig a nők külseje alapján tartják kívánatosnak a párjukat. És ha a nő nem fogy le szülés után, ne csodálkozzon ha a férje otthagyja. Vajon észrevette-e bárki, hogy a legfelháborítóbb Norbi véleményével kapcsolatban az, hogy igaza van?

Mert mondjuk ki igen nagy határozottsággal, hogy ennek a Norbinak most tényleg igaza van! Hajszálpontosan fogalmazott, fején találta a szöget, kertelés nélkül belevágta a fejszét a dolgok közepébe. Ugyanis pontosan úgy működik a férfiak jó része, ahogyan Norbi beszélt róla: komoly hányaduk a szemének engedve dönt a társa melletti hűségről. Hihetetlenül sokat tudnék erről mesélni a környezetemben élő, többnyire fiatal vagy középkorú férfiak alapján - beleértve sajnos több keresztényt is. Mesélhetnék például arról, ezek a férfiak hogyan flörtölnek jó alakú és csinos csajszikkal - miközben feleségük, menyasszonyuk vagy barátnőjük van. Hosszasan elmondhatnám, mennyi pornófilmet néznek, ahol gondolatban ezerszer is megcsalják a párjukat az éppen kívánatosabb és szexibbnek kinéző nőkkel, akik bárkivel bármire hajlandók. Ecsetelhetném, néhány ismerősöm milyen kegyetlenül rossz házasságot alakított ki egy fiatal lánnyal csak azért, mert a lány abban az időpillanatban éppen külsőleg és szexuálisan megfelelt az igényeinek. De nem beszélek ezekről, hiszen túlontúl triviálisak, egyértelműk és aki nem süketen és vakon jár-kel a valóságban, tud róluk.

Emberek, ne legyünk ostobák, a világ és benne a házasságok jó része tényleg a szemekről szól, avagy Norbi szóhasználatával élve arról, hogy a nő milyen formában érkezik meg "döngő léptekkel a hálószobába". Tulajdonképpen a filmipar nagy része, az egész celebvilág, a reklámok, a popkultúra és a médiabiznisz tőkesúlya az emberek kinézetén múlik, hogy mennyire feszes a bőrük, mennyire piacképes a fenekük és a mellük, milyenek a paramétereik és úgy általában milyen kreativitással tudják a külsejüket még a nyugdíj után is csodálatos állapotban fenntartani. "Aki csúnya, az értéktelen is" - így hangzik a Zeitgeist hitvallása, amit látens módon belecsomagolnak az összes reklámba, popzenébe és nagyköltségvetésű produkcióba. Az ideáltípus ma a hiú ember, akinek minden kérdésnél fontosabb a megjelenése és a testi egészsége, különösen ennek a kettőnek a végtelenségig tartó kondicionálása.

A Norbi pedig ebből él - az emberi hiúságból. Norbi a hiúságunk papja.

És mivel ebből él, neki addig jó, míg a szemek világa megmarad. A fenéket aggódik ő a túlsúly meg a házasságok miatt, pont ellenkezőleg! A Norbinak a hiú emberek kellenek. Legyenek kövérek, akik azért akarnak fogyni, hogy ezáltal a Zeitgeist szellemét kielégítsék, vagy éppen izmosak és szépek, akik a kinézetüket bármi áron fenntartani akarják. Ez nem számít. Norbi evangéliuma ott érvényesül a leginkább, ahol a hiúságnak ez a két formája komoly tényezőnek számít az emberi értékrendben. Ám ez az evangélium süket és vak a tények jó részére. Például totálisan vak arra, hogy a médiában folyton parádézó, versenysúlyukat szülés után is remekül megtartó hölgyek, akik elvileg a legjobbak az ágyban és ezáltal a legjobb házasságokat is ápolják, nem pusztán remek formában érkeznek meg a hálószobába, hanem mindig más hálószobájában kötnek ki. Nem veszi észre, hogy a celebvilág ragyogó, zsírmentes és örökifjú szépségeinek párkapcsolata a kivételektől eltekintve egy lyukas húszast sem ér. Pedig Norbi evangéliumának logikája alapján nekik kellene a tartós házasság legszilárdabb élő példáinak lenniük - ehelyett a Jóistenen kívül senki nem képes sokszor számon tartani, mennyi szexuális kalandban vettek részt, és hány szétbomlott házasságon vannak túl. Vajon ezt nem veszi észre a Norbi? Vajon felmerült már benne a gondolat, hogy a jó házasság nem az ágyban, hanem az agyban dől el? Nem, vagy ha mégis, hát nem fogékony rá.

Ennek pedig valószínűleg az az oka, hogy Norbi nemcsak a hiú emberek hiúságából alapozza meg a saját megélhetését, hanem maga is hiú, aki túlságosan azonosult a saját evangéliumával. Ebben legalábbis hiteles, hiszen ezt az egyébként visszataszító evangéliumot csakis így lehet jól képviselni.

6 megjegyzés :

  1. Ha egymás mellé tesszük a két állítást: 1. a külső fontos; 2. a külső nem fontos egy párkapcsolatban, akkor a nagy többség nyilván azt fogja gondolni, hogy... persze, hogy nem fontos, ugye? :)

    A szexuális szaporodás évmilliói alatt a különböző élőlények, elődeink, vajon mire koncentráltak párválasztáskor? Lehetséges, hogy ez nyomot hagyott a mai működésünkben?

    Amit a feltűnően jó kinézetű emberek zilált életéről írsz, teljesen igaz, de az ok nem a kinézettel törődés úgy általában, hanem a kinézetre kihegyezett rövidlátó életstratégia, hogy az illető a kinézetéből szeretne kihozni mindent, és közben minden más lehetséges értéket elsivárít magában és maga körül.

    Az evolúció úgy intézte, hogy - a szaporodás, illetve a hormonháztartásunk miatt - mindenki fiatal felnőttként a legvonzóbb, és később jelentősen kevésbé vonzó. Aki véletlenül hasonlóan vonzó marad, az félreérti a helyzetét, ha azt gondolja, hogy a vonzerőből élve ki lehet teljesedni.

    Az Élet a bűvös kockára hasonlít annyiban, hogy ha csak egy oldalt akarsz kirakni, az összes többi szétkutyulódik, ha meg az összeset elkezded párhuzamosan kirakni, akkor jó darabig egyetlen tökéletes oldalad sem lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van, pontosan is fogalmazol. Nem a külsővel való törődés a probléma, hanem az erre beszűkült koncentráció - márpedig Norbi egész életműve másból sem áll, mint a beszűkült koncentrációból a külső tekintetében. Sajnos az élet túl rövid, és az embernek egy idő után döntenie kell, hogy a külső vagy a belső értékekre helyezi a nagyobb hangsúlyt, esetleg valamiféle kompromisszumot keres a kettő között. Nos, én ezt a kompromisszumkeresési készséget sem látom az ilyen embereknél.

      "Az evolúció úgy intézte, hogy - a szaporodás, illetve a hormonháztartásunk miatt - mindenki fiatal felnőttként a legvonzóbb, és később jelentősen kevésbé vonzó." - írod.

      Ha ez igaz - márpedig az -, akkor pláne botorság egy természetes és magától értetődő folyamatnak egy olyan komponensére hangsúlyt helyezni, ami állandó romlásra van kényszerítve. Nem kívánok semmi rosszat a Norbinak, de kíváncsi leszek miként reagál majd kb. 15-20 év múlva (ha megéli), amikor a bőre ráncosodni kezd, az arca szétesik és úgy igazán megöregszik - nemcsak ő, de Rubint Réka is. Az a tapasztalatom, hogy az olyan emberek, akik totál egyoldalúan a külsejük irányából szemlélik a saját életüket, pszichésen majd megbolondulnak, mert nem tudnak mihez kezdeni a testük elöregedésével.

      Törlés
  2. bár csak egy videót néztem erről, de norbi nem azt mondta hogy a férfiak számára csak külső számít, hanem azt, hogy nagyon számít. azt csak a nép (és úgy tűnik te is) adod a szájába hogy azt mondta volna hogy a férfiaknak CSAK a külső számít.
    valójában a nép és a média azon akadt ki hogy valaki ki merte mondani hogy a férfiak számára nagyon számít a nők külseje. ezért ferdítik el annak a szavait aki ezt ki merte mondani, és próbálják a szájába adni azt amit nem mondott.
    nagy tabu ez, főleg azért mert a mai világot a nők és a nőies férfiak uralják...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Endi, én a felháborodást abból a szempontból képmutatásnak tartom, hogy a férfiak jó része pontosan olyan, ahogy Norbi mondja (valószínű vele az élen), ám ők is hőbörögnek - miközben jó részük ha tehetné, egymás után magáévá tenne egy csomó nőt. Igen, nekik elsősorban a nők külseje számít. És igen, sokuknak valójában csak az számít. Én ezt nemhogy nem tagadtam, ezzel kezdtem a bejegyzést, hogy ebben igaza is van. Volt kollégáim nagy százaléka rendszeresen úgy beszélt a nőkről, hogy abból nehéz volt mást kivenni, minthogy a döntő kérdés azok kinézete, szexuális kisugárzása. No persze ha valaki egy kamerát tolna az arcukba és mélyfilozófiai beszélgetést kezdeményezne a házasság és a kapcsolatok értékeiről, akkor teljesen mást mondanának...

      Norbi gyalázatos hülyeségében persze szó szerint tényleg nem szerepelt a "csak" szó, de azért ha valaki olyanokat mond, hogy attól mennek tönkre a házasságok, hogy a nő X kilósan érkezik meg a hálószobába és nem fogy le a terhessége után, és ehhez nem tesz hozzá semmi mást, nem finomítja, nem fogalmaz úgy, hogy "részben" vagy "ez is komoly ok lehet a házasságok megromlására", akkor jogosan fognak az emberek arra következtetni, hogy Norbi szerint ez a Nr.1 válóok. Szerintem ebben azért nincs igaza, de ha mégis, az azt jelenti, hogy a férfiak komoly százaléka alkalmatlan a házasságra. Remélem azért, ez nincs így.

      Törlés
  3. Endi, ebben igazad van. Tegnap vmelyik tvadon egy huszoneves ugyvedno nyilatkozott, hogy az eddigi praxisaban az elhizas sohasem volt valook.. Mivel lehetett kb.26 eves a holgy, olyan sok ugye meg nem lehetett.. es a megcsalas, a felrelepes nem volt indok, ezek kozott pedig nincsen koorelacio? Nagyon sok celeb nyilatkozott, hogy melyen elitelik Norbit...
    20 ev mulva megnezem oket, hogy ugyanazzal a novel elnek-e, vagy lecsereltek-e fiatalabbra...
    Norbi jelenleg a kozepkori udvarokban funkcionalo udvari bolond szerepet toltotte be,aki a maga stilusaban elmondja a frankot.. Az udvari bolondot ezert nem bantottak, Norbinak nekirohantak..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És azért, mert volt egy 26 éves ügyvédnő, aki butaságot beszélt, Norbinak igaza lesz?

      A celebekről már írtam fentebb: ők pontosan az ellenpéldái Norbi tézisének, egytől-egyik cáfolják, amiről beszélt. Tökéletes a testük, sokuk abból is él, hogy sportos, karcsú, kívánatos - terhesség után is -, de ettől még a házasságaik romokban hevernek. Tömegével bizonyítják, hogy Norbinak finoman szólva sincs igaza.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)