2011. december 6., kedd

Amikor az egyszerűség nagyszerűség

Egyháztűznéző körutam első állomása a Golgota Gyülekezet központjába vezetett. Nagyon régóta szerettem volna elmenni és jól megnézni magamnak Magyarország egyik legnépszerűbb kisegyházi közösségének istentiszteletét, és nem is kellett semmiben csalódnom. Ha egyetlen szóban lehetséges összefoglalni, amit ez a gyülekezet nyújtott számomra, az az egyszerűség lehetne, a kifejezés legnemesebb értelmében.

Tizenkét éves kislányom a hónom alá csapva tehát nekivágtam, hogy felmásszam a Golgota hegyére. A Budapest belvárosában, igen forgalmas helyen szerveződő gyülekezet idén ünnepelte huszadik életévét, a fejlődés pedig szó szerint meglátszik rajtuk: az épület bejáratánál fiatalos design csalogatja a népeket. Mint kiderült, vadiúj kávézót nyitottak "Híradó" néven, ahova hétköznap is várják az utca emberét egy jó kávéra, süteményre vagy szendvicsre. Fizetni persze kell, mégis "térítésmentes" a szolgáltatás, mármint abban az értelemben hogy senkire nem kívánják rátukmálni az evangéliumot, aki csak azért tér be, hogy egy kicsit megpihenjen.

Az ajtón belépve jelentős tömeg fogadott, nomeg egy idősebb bácsi, aki koordinálatlan mozgásunkból valószínűleg egyből kiszúrta, hogy még sosem jártunk feléjük. Mindjárt elmagyarázta mit hol találunk, kislányomnak javasolt egy tiniprogramot, aztán a ruhatárhoz navigált bennünket. Az ajtónálló szolgálat tehát hibátlanul működik, külön jó pont, hogy ekkora tömegben is van szemük észrevenni a vendégeket!

A Golgota egyébként az egykor dicsőséges Horizont mozi termét használja, jó pár székkel jelentősen kibővítve. Három istentiszteletet is tartanak vasárnaponként, mert akkora az érdeklődés, de ahogy körbesétáltam, gyerekszolgálat, büfé, a pincében pedig még csocsóasztal is van a Golgota Rádió stúdiója mellett. A több száz fős tömeg nagy része középkorúakból és fiatalabbakból állt: úgy tűnik az aktív dolgozó réteg alkothatja a közösség kemény magját, köztük fiatal családokkal.

A délelőtt tíz órára hirdetett istentisztelet szinte percre pontosan kezdődött. Ahogy kisegyházi körökben megszokott, egy jó félórás dicsőítés nyitotta meg az alkalmat a szokásos dob-gitár-ének felállással kísérve. Talán a reggeli fáradtság okozta vagy éppen rossz napot fogtam ki, de a gyülekezet nagy része nem igazán volt aktív, inkább csak tudomásul vette a zenészek motiválását, érdemben azonban nem reagált rá. A zenebona után rövid hirdetések következtek, majd mikrofon mögé állt a Golgota pásztora, Phil Metzger, hogy hintse a szót. Tudni kell, hogy a "golgisoknál" határozott koncepció mentén forgatják a Szentírást, azaz fejezetről-fejezetre veszik végig az egyes szakaszokat. Felcsigázott, hogy pont egy provokatív és igen kemény vitákra alapot adó igerészről hallhattam prédikációt. A téma az első korinthusi levél alapján az a férfiszívet megdobogtató(?) kijelentés volt, hogy a nőknek hallgatni kell a gyülekezetben. :-) Phil láthatóan lubickolt a helyzetében és a legkisebb idegesség nélkül, a lehető legegyszerűbben tanított. Nem tudni, hogy a hölgyek bekészítettek-e pár krumplit, tojást vagy téglát arra az eshetőségre, ha a pásztor rájuk nézve sértő kiszólásokat tenne, ám elnézve az igen kiegyensúlyozott hangvételt, a muníciót mindenki vihette haza. A prédikáció tartalmáról nem kívánok írni, hiszen az visszahallgatható a gyülekezet weblapján, azonban meg kell említenem, hogy Metzger az egyik legletisztultabban és legkövethetőbben beszélő szpíker, aki valaha elém került. Kellő mértékben humoros és közvetlen, ugyanakkor szókimondó és határozott is. Mellettem ülő kislányom csak néha-néha kalandozott el az igehirdetés alatt, többnyire azonban lelkesen figyelte az üzenetet. Apaként mondom, hogy nagy szó ez. Tizenkét éves tinilányok általában nem éppen a filozofálgatós réteghez tartoznak és minden képes fárasztani őket, ami nem zajos, színes és rózsaszín. Ha már a gyerek is lélekben jelen van, az egy igencsak reménykeltő prédikációt sejtet!

Az igehirdetés után jött számomra a legnagyobb meglepetés: Phil Metzger imádkozott az istenadta népért, majd annyit mondott, hogy mindenkinek legyen egy áldott hete és ezzel nagy hirtelenséggel lezárta az istentiszteletet. Kész, filmszakadás, függöny zárul. Az egész alkalom pontosan 1 óra 20 percig tartott, és őszintén szólva nekem semmiféle hiányérzetem nem támadt! Az emberek felálltak a moziszékekből, nyüzsögni kezdtek, beszélgettek egymással, láthatóan senki nem rohant sehova. Ezt hívják közösségnek.

Summa: A Golgota gyülekezet jelen népszerűségének kulcsa úgy vélem az egyszerűségben rejlik. Minden olajozottan működik, a dicsőítés kockázatmentes, a Szentírást részről-részre haladva veszik, a prédikáció tiszta és világos, az alkalom maga pedig minden sallangot és szellemi mócsingot nélkülöz. Ráadásul rövid és határozott, mint Usztics Mátyás nyilatkozatai. Ez az, amikor az egyszerűség nem megy a tartalom rovására, hanem gatyába rázza a terjengősséget. Élmény volt, menjetek el ti is!

27 megjegyzés :

  1. Én is jártam már náluk jópár alkalommal, még Greg idejében is. Hozzám a legközelebb ők állnak, nem is véletlen, hogy a gyülekezetünk velük van a legszorosabb kapcsolatban. És ez nagy szó, mert mi nem vagyunk 100%-ban Golgota, annak ellenére, hogy a honlapjukon fent vagyunk, mint a miskolci leánygyülekezetük. Ez egy borzasztóan pozitív dolog, mert nem arra törekszenek, hogy Golgota legyünk, hanem támogatják azt, hogy Miskolcon is legyen egy gyüli, ahol Isten szavát szisztematikusan tanítják (erről írtál is), és ahová bátran mernek vidéki érdeklődőket küldeni.

    Akinek van lehetősége elmenni, ajánlom a vidéki Golgikat is, a pestihez képest más jellegűek, de ugyanez az egyszerűség, és nagyfokú családiasság jellemzi őket. Tökéletes gyülekezet persze nincs, de mégis a jobbak közé tartozik a Golgota. :]

    VálaszTörlés
  2. Nekem az tetszik a Golgotában, hogy nem molesztálnak, nem verik a fejedet, nem kényszerítenek semmire sem. Azt tanítják ami az Igében van.Tök kedvesek az emberek, nem sutyorognak a másik háta mögött, és arra nevelnek, hogy éld meg a hitben felnőtt keresztény ember életét a maga lehetőségeivel és felelősségével. Engednek felnőni, nem bébipapit tolnak a szádba, hanem a tiszta igazságot. Arra buzdítanak, hogy te magad legyél érett, te magad legyél közösségben Istennel. Nem akarják ők megrágni az ételt helyetted, hanem ezt rád bízzák, de úgy, hogy ebben a folyamatban bármikor segítenek, ha kéred.
    Én úgy gondolom, hogy ez a jó irány, és a magam életében is ezt látom gyümölcsözőnek Isten dicsőségére, és mindannyiunk örömére.

    VálaszTörlés
  3. Van néhány ismerősöm, aki a Golgotába jár. S lehet, hogy hülyeség, de én elvi okból nem teszem be a lábam. Ez pedig az amerikai kötődés. Nem az USÁ-val van bajom. Ugyanezért nem megyek olyan gyülekezetbe, ahol koreai kötődés van.
    Lehet, hogy a magyar keresztények egy részének szüksége van arra, hogy egy másik kultúra hatása szerint missziós terület legyen. Nekem biztosan nincs ilyen igényem. Ez nem elítélése ezen keresztényeknek egyáltalán, főleg nem valami erkölcsi vagy szellemi alapon. Hisz a számomra oly kedves Balati is gogotás. Nem is fölényeskedés, egyszerűen a gogotás alaphelyzettel szemben bennem eleve gátlás van. Mely gátlás nem hiba, de e gátlás hiánya sem hiba.

    VálaszTörlés
  4. Kedves sfi ! Szeretném elmondani,hogy én pont az amerikai SZABAD SZELLEM-be szerettem bele.Mert ők hozták el azt a sallangok nélküli közösséget amit mindig is kerestem.Nincsenek szent képek, nagy keresztek,hamis álszent bünbánatok és ami nagyon fontos, ezek az amerikai pásztorok nem különbek nálam.Nen álnak piedesztára és nem várják el, hogy szentként tiszteljük őket.A saját életükböl vesznek példákat egy-egy igevers magyarázatához.Nem titkolják : ők is átlag emberek és úgy is viselkednek.Sajnos nagyon szomorú tapasztalatokat szereztem a hagyományos magyar egyházakkal amikor frissen megözvegyült barátnőmet kisérgettem,hogy segítségére legyek az temetés intézésében.Nem kívánom a helyszínt és az egyházat megnevezni, de azthittem keresztény létemre,megnyilik a föld allatam. A pofám leszakadt mikor a pap azt mondta sajnos nem temetheti el a kedves testvért mert két évnyi egyház adóval tartozik és amíg ezt nem fizeti be neki megvan kötve a keze!....!Minden ember más és más,kívánom te is találd meg a neked megfelelő közösséget, ami boldoggá tesz,ahol jól érzed magad!Isten áldjon!

    VálaszTörlés
  5. sfi, nem értem miért írod ezt. Kicsit jobban kifejthetnéd. Én voltam többször a Golgotában, házicsoportjaikban meg sokszor, szinte alig éreztem bármiféle "másik kultúra hatását" vagy ilyesmit. Bár pont azt nem értem mit értesz ez alatt. :)

    VálaszTörlés
  6. endi, te meg azt írhatnád le, hogy milyen is náluk egy házicsoport. Én csak a "naggy gyülekezetet" ismerem. Szóval milyen tapasztalataid voltak?

    VálaszTörlés
  7. Igen, endi erről írj már valamit, mert én is jókat hallottam a HCS-jükről!

    Egyébként osztom Sfi véleményét a kultúridegen dologgal kapcsolatban, bár pont a Golgota volt számomra az egyetlen kivétel. Valahogy náluk - akármennyire is amerikai a gyülekezet kerete - nem éreztem ezt a fajta idegenséget. Minden más esetben szoktam és engem sem vonz.

    VálaszTörlés
  8. Nem írok tapasztalatot, mert nem én vagyok a jó ember arra hogy ilyen közösségi tapasztalatokat írjak. Meg aztán összehasonlításai alapom sincs, csak az a kis közösség sfi-éknél, ahhoz meg nem igazán hasonlítható semmi sem. :) (Bár 1 éve nem volt már...).
    Úgy általában: szerintem egy testvéri közösség több kéne legyen mint ami manapság van a gyülekezetekben, de akár házicsoportokban is. De én nehezen illeszkedek be bárhova is, szóval nem én vagyok aki ilyesmiről írjon...

    VálaszTörlés
  9. Kedves névtelen,

    ha megfigyelted, nem vitattam el, hogy bárkinek arra lenne szüksége, amiket leírsz. Mint mondtam, nekem elvi problémám van az egésszel, a külföldi kötődés. Nem várom el, hogy ez másnak is gondot jelentsen.

    VálaszTörlés
  10. Kedves endi,

    érdekes, hogy azután írtad le, hogy nem érezted "más kultúra hatását", miután itt névtelen szépen le is írta, hogy van más kultúra. Ami egyébként önmagában nem baj. Csak számomra a felnőtt keresztény léthez hozzá tartozik, hogy ne tekintsenek missziós területnek. Nem tudom és nem is akarom ezt olyan színfoltnak látni, amivel rám néznének, ha én mennék az USÁ-ba evangelizálni, gyülekezetet alapítani. Azt gondolom, hogy egy külföldi közösségnek nem Magyarországon kell gyülekezetet alapítani, ha itt ténykedni akar, hanem együttműködni olyan helyi közösséggel, amelyikkel leginkább összhangban vannak elképzelései. Nálam ez az egyház ékes rendjéhez hozzátartozik, és elvi kérdés.

    VálaszTörlés
  11. Sfi, nem teljesen értekel. Az apostolok is mentek más országokba. Pál írja hogy oda nem megy ahol már más evangélizált, gyülekezetet alapított. Tehát nem azért, mert más országból jöttek.

    Ilyen alapon tehát országon belül se menjen valaki oda ahol más gyülekezet már van?

    VálaszTörlés
  12. Sfi,

    Hiszen már tetted be lábad Golgotába :)

    VálaszTörlés
  13. Sziasztok!

    Én voltam több házicsoportban is, és nagyban attól függ annak a minősége, hogy annak tagjai/vezetője hogyan áll a dologhoz. Volt olyan helyzet, amikor a már elhangzott prédikációt rágták újra, volt olyan hogy kvázi mini istentiszteletet tartottak házicsoport címén - és volt olyan is, hogy a közösség többségi szingli hölgy tagjai egyszerűen nem engedték tovább a gondolkodást a "Hogyan menjünk férjhez?" témakörtől... (Itt pl. az alapige öngyilkossága volt, aminek nem tudom mi köze a párválasztáshoz.)

    Az amerikai kultúráról annyit: ha a Golgotában valamiféle szolgálatot szeretnél csinálni és nem tudsz angolul, hátrányban vagy.

    VálaszTörlés
  14. "(Itt pl. az alapige öngyilkossága volt, aminek nem tudom mi köze a párválasztáshoz.)"

    Hogyhogy mi köze? A párválasztás az öngyilkosság lassú formája. Főleg ha házassággá fajul. ;-))

    VálaszTörlés
  15. "szingli hölgy tagjai egyszerűen nem engedték tovább a gondolkodást a "Hogyan menjünk férjhez?""

    :) Én ilyen beszélgetésben szívesen részt vennék, persze valószínűleg 2 mondat után már senki se akarná hallani a véleményemet, nők főleg.

    "Alapige öngyilkossága" - itt mire gondolsz?

    VálaszTörlés
  16. Endi, nem mondtam, hogy téged kell, hogy érdekeljen.

    "Ilyen alapon tehát országon belül se menjen valaki oda ahol más gyülekezet már van?"

    Először is nem mondtam, hogy ne menjen. Azt mondtam, hogy abba a munkába illeszkedjék be, amit az Úr már ott végzett. Az apostolok olyan területen jártak, ahol még előttük nem járt senki. S azokon a helyeken is abban voltak érdekeltek, hogy a helyiek vegyék át mielőbb a gyülekezetek vezetését.
    Másodszor pedig. Igen, országon belül is érvényesnek találom alapvetően ezeket. Csak kissé bonyolultabbak a viszonyok. De bizony, elvek szintjén így tartom helyesnek. Én ugyanis nem sok különböző gyülekezetben vagyok érdekelt, hanem a kereszténység egységében. Ami persze ma már igen idealisztikus elképzelés, de az biztos, hogy az atomizáláshoz minél kevésbé szeretnék hozzájárulni. S természetesen van, ami vállalhatatlan sok keresztény gyülekezet hitéletében. Nem mondom, hogy ezeket mindenképpen félretéve kellene az egységre törekedni.

    VálaszTörlés
  17. Na ja Balati, Nálatok már tényleg jártam... :) S nem is éreztem különösebben amerikai hatást. :)

    VálaszTörlés
  18. Szolgálok is, házicsoportot is vezetek a Golgotában.
    Pocsékul (gyakorlatilag alig) beszélek angolul, de mára ez már nem jelent semmit, mert szerintem a Golgota ízig-vérig magyar gyülekezet lett.
    Házicsoportok kérdésre:
    Amit felállítottunk javasolt irányelvnek ("ajánlás"-nak hívjuk) a hcs-okról:
    - sokkal inkább a KÖZÖSSÉGRŐL szóljon, mint egy n+1-dik tanításról az 1.Királyok 3-ból...
    - legyen közös kajálás,
    - legyen MEGOSZTÁS, mindenki tudja elmondani, hogy mi történt vele az elmúlt 1 vagy 2 hétben (a házicsoportok maguk döntik el, hogy milyen gyakran tudnak/akarnak találkozni),
    - ne legyenek túl nagy létszámúak, hogy valóban létrejöhessenek személyes kapcsolatok, a tekintetek találkozzanak,
    - valóban az is benne van, hogy ha egy hcs vezetőnek épp nincs ihlete más beszélgetési témáról, akkor vegye elő a múltheti tanítást és vitassák meg - de szerintem ez még elfogadható.

    lala

    VálaszTörlés
  19. "mert szerintem a Golgota ízig-vérig magyar gyülekezet lett."

    A gyülekezet vezetői nem magyarok. Több kérdésem meg nincs.

    VálaszTörlés
  20. Bocsánat: Júdás öngyilkossága... A főnév kimaradt. Apcsel 1,18.19.

    VálaszTörlés
  21. Nézd kedves névtelen,

    Nem akarom én ezt túlságosan erőltetni, mert annyira nem tartom fontosnak. Úgy gondolom, Isten áldása végül is rajta van ezen a munkán, hát ki vagyok én, hogy eltagadjam ennek hasznát?

    De ez nem változtat azon, hogy a magyarországi (sic!) Golgota Gyülekezetek szervezetileg a Calvary Chapel missziós gyülekezetei. S ez formailag nekem nem tetszik. Nem kell, hogy másnak se tetsszen.

    Tehát még egyszer. Én nem akarom erőltetni, kérlek Te se akard belőlem kihozni azt, hogy mégis megtegyem. Több szót pazaroltunk már így is erre, mint amit érdemel.

    VálaszTörlés
  22. Kedves sfi,

    nincs semmi baj, néhány dolgot szerettem volna a tényekkel pontosítani.
    És teljesen igazad van: a lényeg a szolgálat.
    Minden jót, Isten áldjon!

    lala

    VálaszTörlés
  23. Sytka, ez egy lényeglátó cikk, és nagyon tanulságos. A Golgota legfőbb erényét én is mindig az egyszerűségében láttam, köszönöm, hogy emlékeztettél most erre.

    VálaszTörlés
  24. Nincs mit Ádám, szívesen! :-)
    Beírásodról eszembe jutott, hogy egyszer még titeket is megnéznélek... :-) Már ha nem gond...

    VálaszTörlés
  25. Szeretettel várunk! A pólódra esetleg vasaltass rá egy SYTKA feliratot, hogy tudjam, te vagy az. :) Az is jó, ha előtte küldesz egy emailt...

    VálaszTörlés
  26. Pasztor visszatér2011. december 14. 14:46

    Kedves Eben-Háézer Testvéreink, kedves Frédi, hálás vagyok Istennek, hogy ismét együtt végezhetjük munkáját. Legyen áldott vetésetek, kövesse aratás is. Ámen.
    Gondolom Gabi elküldte már a visszajelzést, és a könyvek hamarosan birtokotokban lesznek. Legyetek áldottak, az egész gyülekezetet szeretettel köszöntöm. Kováts György, testvéretek.

    Ui: Annáék még mostanában is néha visszatérnek rá, hogy milyen jó volt a legutóbbi alkalom, amikor ott voltak, illetve milyen kedves a gyülekezetetek!

    Szia Sytka!
    Esetleg nem akarod ezt a gyülit is megnézni?

    VálaszTörlés
  27. Állítólag minden szentnek maga felé hajlik a keze... de akkor úgy látszik, én nem vagyok elég nagy szent ahhoz, hogy saját magunkról írjak nyilvánosan dicséretet... :-)

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)