2012. június 15., péntek

Sport és Biblia

Elég régen nem írtam, de bőven vannak kifogásaim, melyek közül a legerősebb indok a jelenleg is zajló foci EB. Nincs annál jobb, mint leülni a televízió elé és azt nézni, hogyan rúgják a labdát és egymást különféle nemzetek focistái, miközben csatakosra izzadják magukat és küzdenek a múló dicsőségért (no meg azokért a kisebb vagyonokért, melyeket teljesítményük függvényében kapnak). Tényleg, arról még nem sok szó esett, hogy van-e sport a Bibliában...

Könnyű lenne rávágni: nincs. A Szentírás láthatóan nem foglalkozik a sporttal, nem érdeklik a sportesemények, a sportteljesítmények, és maga a műfaj sem izgatja különösebben. A mai keresztények hozzáállása ezért elég ambivalensnek nevezhető a sporthoz. Egyfelől sokan hangoztatják, hogy "a test gyakorlásának kevés haszna van" (vajon tényleg a sportról beszélt volna Pál apostol?), vagyis sportolói karriert befutni és kereszténynek lenni egyidőben, nem igazán vállalható életforma. Másfelől mégiscsak szeretik lobogtatni azoknak a focisztároknak, élsportolóknak és a sport területén tevékenykedőknek a pályafutását, akik valamilyen szinten kereszténynek nevezhetők. Nos, hogy is állunk? Nem pálya a profi sport, de azért kapóra jön, ha reklámot csinál nekünk?
Repülő papok SC
Mindenesetre nem teljesen igaz, hogy a Biblia abszolút értelemben hallgatna a sportról. Kétségtelen, hogy nem foglalkozik a témával igazi mélységben, aminek hátterében egyszerűen az állhat, hogy magának a sportnak sem ugyanaz a funkciója volt a bibliai időkben, mint manapság. Egyértelmű azonban, hogy az Ószövetség idejében is úsztak, futottak, másztak, különféle súlyokat emelgettek, nyilaztak, verekedtek - és sok esetben összemérték erejüket az emberek. Mindennek azonban nem a dobogós helyezések és a vaskos pénzek begyűjtése volt a fő mozgatórugója, hanem sokkal inkább a háborús szituációkra való felkészülés. Szórakozás helyett a praktikum vezette a testedzéseket: ha jön a csata, győzni kell.

Azt is tudhatjuk, hogy az Újszövetség idejében javában zajlottak sportversenyek (például Korinthus városában is), melyek alapvetően nem vonzották túlságosan a zsidóságot. Ennek oka többek között abban keresendő, hogy ezek az események gyakran valamilyen szakrális tartalmat hordoztak és leginkább idegen isteneknek szóló tiszteletadás, vagyis bálványimádás állt a hátterükben. A szigorú monoteizmusban élő zsidók (és természetesen a Krisztusban hívő keresztények) számára ezért voltak idegenek az ilyen rendezvények. A görög sportok vallási tartalma végig jellemző maradt, ezért I. Theodosius császár 393-ban be is tiltotta őket.

Persze mostanság nem az istenek kedvét keresik a lelátókon szotyolázók és az egész sportőrület inkább a pénzről és sikerről szól - bár nem elrugaszkodott dolog a bálványozás fogalmát képbe hozni egy-egy élsportoló kapcsán...

Szóval: milyen viszonyban állunk és állhatunk keresztényként a sporttal? Hol a határ a benne való elmélyedésben? És a legfontosabb kérdés: kinek szurkoltok az idei EB-n? :-)

12 megjegyzés :

 1. én nézem, de csak mert épp kirúgtak a munkahelyemről és van időm :o)

  az meg hogy sportoljon-e a keresztény... ezt is lehet eltúlozva csinálni, túl nagy hangsúlyt fektetve rá

  VálaszTörlés
 2. Egy igazi, "szellemi/teokratikus" keresztyén természetesen nem néz sport-eseményt,ha ultra-hyper fundamentalista szemszögből nézzük! [;-<)) Én nem ezt a tábort "erősítem",így én szerethetem a futballt.

  Nekem több kedvencem is van az EB-n szereplő labdarúgó-válogatottak közül: az orosz,a horvát,és a német válogatott.

  VálaszTörlés
 3. Én az esélyteleneknek szoktam drukkolni. Úgyhogy most a játékvezetőknek szurkolok :)

  VálaszTörlés
 4. Nekem egyébként nincsen abszolút favoritom, de a német, orosz, horvát szerintem is figyelemre méltó.

  Nade mikor lesznek magyarok? :-)

  VálaszTörlés
 5. hát ez a sarkazott angol gól nem semmi volt

  biztos sokat sportol az aki rúgta és még diplomállya is van ;)

  VálaszTörlés
 6. Én még mindig nem tudom eldönteni, hogy csak véletlen vagy tudatos mozdulatról van szó. Mindenesetre szép volt, ahogy az egész meccs talán az eddigi legjobb az EB-n!

  VálaszTörlés
 7. Én most nem nézem az Eb-t.

  VálaszTörlés
 8. jaj ez én voltam, csak elkattintottam.

  VálaszTörlés
 9. Menj facebookra, írtam üzenetet.

  VálaszTörlés
 10. Én nagyon sajnálom, hogy sok keresztény nem sportol.

  Ráadásul valaki még meg is teológizálja, miért jó elhanyagolni a testet. Aztán csodálkozik, hogy egy rakat betegsége lesz.

  VálaszTörlés
 11. Mondjuk az biztos, hogy amikor Pál azt írta hogy nem sok haszna van a testedzésnek, azt olyan korban mondta, ahol jóval nagyobb százalékben dolgoztak fizikai munkát, mint ma.

  VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)