2012. június 15., péntek

Sport és Biblia

Elég régen nem írtam, de bőven vannak kifogásaim, melyek közül a legerősebb indok a jelenleg is zajló foci EB. Nincs annál jobb, mint leülni a televízió elé és azt nézni, hogyan rúgják a labdát és egymást különféle nemzetek focistái, miközben csatakosra izzadják magukat és küzdenek a múló dicsőségért (no meg azokért a kisebb vagyonokért, melyeket teljesítményük függvényében kapnak). Tényleg, arról még nem sok szó esett, hogy van-e sport a Bibliában...

Könnyű lenne rávágni: nincs. A Szentírás láthatóan nem foglalkozik a sporttal, nem érdeklik a sportesemények, a sportteljesítmények, és maga a műfaj sem izgatja különösebben. A mai keresztények hozzáállása ezért elég ambivalensnek nevezhető a sporthoz. Egyfelől sokan hangoztatják, hogy "a test gyakorlásának kevés haszna van" (vajon tényleg a sportról beszélt volna Pál apostol?), vagyis sportolói karriert befutni és kereszténynek lenni egyidőben, nem igazán vállalható életforma. Másfelől mégiscsak szeretik lobogtatni azoknak a focisztároknak, élsportolóknak és a sport területén tevékenykedőknek a pályafutását, akik valamilyen szinten kereszténynek nevezhetők. Nos, hogy is állunk? Nem pálya a profi sport, de azért kapóra jön, ha reklámot csinál nekünk?
Repülő papok SC
Mindenesetre nem teljesen igaz, hogy a Biblia abszolút értelemben hallgatna a sportról. Kétségtelen, hogy nem foglalkozik a témával igazi mélységben, aminek hátterében egyszerűen az állhat, hogy magának a sportnak sem ugyanaz a funkciója volt a bibliai időkben, mint manapság. Egyértelmű azonban, hogy az Ószövetség idejében is úsztak, futottak, másztak, különféle súlyokat emelgettek, nyilaztak, verekedtek - és sok esetben összemérték erejüket az emberek. Mindennek azonban nem a dobogós helyezések és a vaskos pénzek begyűjtése volt a fő mozgatórugója, hanem sokkal inkább a háborús szituációkra való felkészülés. Szórakozás helyett a praktikum vezette a testedzéseket: ha jön a csata, győzni kell.

Azt is tudhatjuk, hogy az Újszövetség idejében javában zajlottak sportversenyek (például Korinthus városában is), melyek alapvetően nem vonzották túlságosan a zsidóságot. Ennek oka többek között abban keresendő, hogy ezek az események gyakran valamilyen szakrális tartalmat hordoztak és leginkább idegen isteneknek szóló tiszteletadás, vagyis bálványimádás állt a hátterükben. A szigorú monoteizmusban élő zsidók (és természetesen a Krisztusban hívő keresztények) számára ezért voltak idegenek az ilyen rendezvények. A görög sportok vallási tartalma végig jellemző maradt, ezért I. Theodosius császár 393-ban be is tiltotta őket.

Persze mostanság nem az istenek kedvét keresik a lelátókon szotyolázók és az egész sportőrület inkább a pénzről és sikerről szól - bár nem elrugaszkodott dolog a bálványozás fogalmát képbe hozni egy-egy élsportoló kapcsán...

Szóval: milyen viszonyban állunk és állhatunk keresztényként a sporttal? Hol a határ a benne való elmélyedésben? És a legfontosabb kérdés: kinek szurkoltok az idei EB-n? :-)

12 megjegyzés :

  1. én nézem, de csak mert épp kirúgtak a munkahelyemről és van időm :o)

    az meg hogy sportoljon-e a keresztény... ezt is lehet eltúlozva csinálni, túl nagy hangsúlyt fektetve rá

    VálaszTörlés
  2. Egy igazi, "szellemi/teokratikus" keresztyén természetesen nem néz sport-eseményt,ha ultra-hyper fundamentalista szemszögből nézzük! [;-<)) Én nem ezt a tábort "erősítem",így én szerethetem a futballt.

    Nekem több kedvencem is van az EB-n szereplő labdarúgó-válogatottak közül: az orosz,a horvát,és a német válogatott.

    VálaszTörlés
  3. Én az esélyteleneknek szoktam drukkolni. Úgyhogy most a játékvezetőknek szurkolok :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem egyébként nincsen abszolút favoritom, de a német, orosz, horvát szerintem is figyelemre méltó.

    Nade mikor lesznek magyarok? :-)

    VálaszTörlés
  5. hát ez a sarkazott angol gól nem semmi volt

    biztos sokat sportol az aki rúgta és még diplomállya is van ;)

    VálaszTörlés
  6. Én még mindig nem tudom eldönteni, hogy csak véletlen vagy tudatos mozdulatról van szó. Mindenesetre szép volt, ahogy az egész meccs talán az eddigi legjobb az EB-n!

    VálaszTörlés
  7. Én most nem nézem az Eb-t.

    VálaszTörlés
  8. jaj ez én voltam, csak elkattintottam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Villám, nincs msn-em. Valahol máshol elérhetlek?

      Törlés
  9. Menj facebookra, írtam üzenetet.

    VálaszTörlés
  10. Én nagyon sajnálom, hogy sok keresztény nem sportol.

    Ráadásul valaki még meg is teológizálja, miért jó elhanyagolni a testet. Aztán csodálkozik, hogy egy rakat betegsége lesz.

    VálaszTörlés
  11. Mondjuk az biztos, hogy amikor Pál azt írta hogy nem sok haszna van a testedzésnek, azt olyan korban mondta, ahol jóval nagyobb százalékben dolgoztak fizikai munkát, mint ma.

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)