2023. október 8., vasárnap

"Világot cserélek"

Most éppen Pajor Tamás új klipjét nézegetem, melynek utolsó néhány sora így hangzik: "A hangom csuklik ne láss, lelépek / Az idő elás, eléget / Megyek, világot cserélek". Aztán amikor vége a dalnak, beleolvasok a hírekbe és azt látom, megtámadták Izraelt. Folyik a vér, hullanak az emberek, tombol az erőszak - mondhatnám nincs ebben különös, de inkább azt mondom: tényleg szükség volna világot cserélni.

Nem szép dolog cinikus humor bevetni amikor az ukrán-orosz háború mellett most már van egy Hamasz-Izrael konfliktusunk is (noha utóbbi nem két ország, hanem elvileg egy terrorszervezet és Izrael között zajlik). De tényleg azt kell mondjuk, csak a "szokásosat" látjuk. Nincs itt semmi új fordulat tulajdonképpen. Szokásos, hogy egy éppen erőre kapó terrorszervezet megtámadja Izrael valamely részét. Szokásos, hogy ilyenkor mennek a fogadkozások, miszerint "kisöpörjük az összes terroristát". Szokásos, hogy a terroristákkal szimpatizáló államok - mint amilyen például Irán - magát a megtámadott félt hibáztatják, ahogy a szokásos elrendezésben várhatók majd a politikai reakciók minden más ország, minden más párt és véleményformáló, hangadó ember részéről.

Az egyetlen, ami talán kicsit túlmegy a szokásoson az a gázai akció volumene és az izraeli hírszerzés teljes csődje. Váratlan, komoly nagyságrendű, összehangolt támadás zajlik, amiről mintha senkinek nem lett volna előre sejtése sem. Keresztényként a sok "szokásos" és kiszámítható elemhez természetesen hozzá kell tennünk a "szokásos keresztény"-nek tűnő frázist is - de ha hiszi az olvasó, ha nem, én ezt most komolyan írom: imádkozzunk Izraelért. Miközben utálom az antiszemitizmust, nem tartom magam deklaráltan filoszemitának sem. De azt elismerem, hogy a hitem miatt Izraelnek igenis különleges lapot osztottak - ezt talán keresztényként nem is kell magyarázni.

Amikor ezeket a sorokat írom, éppen 350 izraeli és 313 palesztin ember halt meg. A rakéták ezrével hullanak, tucatjával ejtettek túszokat, épületeket tettek a földdel egyenlővé. Nem akarom én ezt az egész helyzetet megfejteni, talán nincs is ember, aki tudja. De azt hiszem megfejtés nélkül is fogalmazhatok úgy, a fohász alapvetően nemcsak az Izraelben élő zsidókért, hanem az Izraelben élő emberekért is szólhat, tekintet nélkül arra milyen nemzetiségűek. Mi végre ez az egész? Minek folyik ennyi vér? 

És mikor akarunk már "világot cserélni"? Gyanítom, utóbbi nem rajtunk múlik, de egyre inkább szükségünk lenne rá...

7 megjegyzés :

  1. A hírszerzési kudarc gyakorlati probléma. A békés jóléti egymás mellett élés kb. lehetetlensége meg stratégiai.
    A baloldal palesztinok melletti kiállása önpusztító identitászavarhoz fog vezetni: azt hiszik, hogy a palesztinok jogait támogatják, közben pedig az európai antiszemitizmust tolják.
    Senki sem őszinte: a palesztinok nem jogokat, hanem Izrael hiányát akarják. Az izraeliek nem csupán katonailag védhető, életképes területet akarnak, hanem annak a tízszeresét, az 'erec'-t. A baloldaliak pedig nem igazságos rendezést akarnak, hanem az európai muszlimok szavazatait, elvtelenül is. Na, ebből lesz az igazán pusztító balhé.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A baloldal palesztinok melletti kiállása önpusztító identitászavarhoz fog vezetni: azt hiszik, hogy a palesztinok jogait támogatják, közben pedig az európai antiszemitizmust tolják."

      Számomra kissé meglepő, hogy a baloldalhoz kötöd az antiszemitizmust. Olyan ostobák lennének, hogy nem vennének észre, hogy az "antiszemitizmust tolják"? Nekem az antiszemitizmus sokkal inkább a nacionalizmushoz kapcsolódik, annak is a túlerőltetett verziójához, ami klasszikusan jobboldali fejlemény. Nem véletlen, hogy a zsidók sokszor inkább a baloldal-liberális féltekéhez húzódtak közelebb emiatt - és gyanítom elég nagy az érzékenységük arra, ha megsejtik az antiszemitizmus puszta lehetőségét is.

      "Az izraeliek nem csupán katonailag védhető, életképes területet akarnak, hanem annak a tízszeresét, az 'erec'-t"

      Hát igen, hiszen az Úré az 'erec' - ahogy a palesztinok szerint is a világnak "dar al-Islam"-nak kell lennie, vagyis az iszlám földjének. Vagyis mindenkinek ugyanaz a föld kell, terület, élettér. Ez az egyik mozgatórugója az egész történetnek.

      Törlés
    2. 'kissé meglepő, hogy a baloldalhoz kötöd az antiszemitizmust. Olyan ostobák lennének, hogy nem vennének észre, hogy az "antiszemitizmust tolják"?'
      - Ez a baloldal második nagy válsága: először megszűnik az egységes munkásosztály, nincs kit képviselni; helyette megtalálják a bevándorlókat, akik nagy része muszlim. A muszlimok szavazatát viszont úgy lehet megtartani, hogy eltűrik a vad zsidóellenességüket, ami pl. a palesztin ügyben is megnyilvánul.
      'Olyan ostobák lennének, hogy nem vennék észre, hogy az "antiszemitizmust tolják"?'
      - Inkább okosnak érzik magukat, azt hiszik, sikerül egyszerre két úrnak szolgálni.
      Az európai antiszemitizmus helyzet erősen megváltozott a bevándorlás miatt:
      "In a 2016 survey of hundreds of German Jews who had experienced anti-Semitic incidents, 41 percent said the perpetrator was “someone with a Muslim extremist view” and another 16 percent said it was someone from the far left. Only 20 percent identified their aggressors as belonging to the far-right."
      https://www.timesofisrael.com/germany-is-accused-of-downplaying-anti-semitic-attacks-by-muslims/

      Törlés
    3. Tibor,

      ha még csak Vértes László lenne, aki a baloldalhoz [is] köti az antiszemitizmust... ld. pl.
      https://www.timesofisrael.com/antisemitism-mainstreamed-in-western-european-politics-says-israeli-study/
      https://www.inss.org.il/publication/contemporary-antisemitism-europe/
      https://www.adl.org/resources/report/antisemitism-and-radical-anti-israel-bias-political-left-europe

      Sajnos nem találom azt a régebbi interjút vagy Gordon Brownnal vagy Tony Blairrel, amiben volt egy elejtett megjegyzés az európai baloldali politikára (kb 2016-2018-ból, és nyilván a Jeremy Corbyn féle Labour irányvonal volt a fókuszban, de az elejtett megjegyzés szerint európai politikában a baloldalon aggasztó a probléma)

      Törlés
    4. Akkor árnyalnám egy kicsit a képet: vonjuk le az "antiszemitizmusból" azt a részt, ami csakis az izraeli kormány konkrét intézkedéseinek bírálata, az ne számítson ide. Vonjuk le azt a részt is, ami a palesztin jogsérelmek miatti, az se számítson.
      Ami marad, azt viszont higgyük el és vegyük komolyan. Általános tapasztalat, hogy ahol sok muszlim jelenik meg, ott csúcsra ugrik az antiszemitizmus (a palesztinok ebben leginkább ürügy). A baloldal bűne (vagy hibája, ahogy tetszik), hogy a bevándorlók szavazataira vadászva nem törődött a mellékhatással. A bal-lib média "hibája" pedig, hogy nem akarván megzavarni az olvasó fejébe ültetett narratívát, miszerint a bevándorló érték és gazdagít minket, tudatosan eltitkolta (-ja) a muszlimok szerepét a durva antiszemitizmusban. Ha erről is írnának, az olvasó még elgondolkodna, hogy pontosan mi az érték a bevándorlókban... És képes lenne a bevándorlás ellen szavazni. Ami, ugye, rémes lenne.
      Remélhetőleg észbe kap a bal-lib média, amíg nem késő.
      (A "bevándorló érték" teóriának kezdettől ellentmond, hogy aki nem kér bevándorlót, arra pénzbüntetést akarnak sózni. Márpedig ha érték, akkor 1. a nyugatabbi országok jól megszedték volna magukat ahelyett, hogy szegényednek és közel-keleti káosz felé tántorognak; 2. a bevándorló hiányáért nem velünk fizettetnének, hanem ők fizetnének nekünk, mivel lemaradtunk a nagy üzletről. Ergo, elemi logika szerint is gond van ezzel a narratívával.)

      Törlés
  2. pajor kapcsán az jut eszembe, hogy vajon hányadik lehetek az hitgyülektés átoklistán

    VálaszTörlés
  3. Az igazi keresztények tudják jól, hogy a mai fizikai Izrael léte nem Istentől való. A bibliából világosan kiderül, hogy Isten lezárta az Ószövetséget, lezárta a választott néppel a kapcsolatot, mivel szinte mindvégig engedetlenek voltak és a végén még elárulták Isten Fiát is. A választott fizikai nép, Izrael már nincs. Nem is lesz többet egy nép kiválasztva. Isten népe, Krisztus egyháza ma azon emberek közössége, akik Krisztust választották és követik.
    A másik pedig, hogy mikor Isten helyreállította Izraelt a múltban, az Ószövetség idejében,, annak megvoltak a feltételei, mint pl: volt templom, voltak Léviták, volt próféta, fogságban voltak és bűnbánatot tanúsítottak stb stb stb. Ezek közül semmi nem volt meg, mikor a mai Izrael létrejött. Az egész egy testi, erőlködés, ami mögött nem Isten áll.
    Ez ilyen egyszerű, vagyis simán cáfolni lehet azt, amit állítanak, hogy ők Isten népe és Istentől kapták a földet.
    Nem véletlen, hogy sok ortodox zsidó rabbi és ember tiltakozik a cionizmus és a mai Izrael léte ellen, mert tudják, hogy nem Istentől való ez:
    https://youtube.com/results?sp=mAEA&search_query=Rabbi+against+zionism

    Ezt is ajánlom, Miko Peled, egy volt izraeli katona fia beszél a Palesztin-Izrael konfliktusról.
    https://www.youtube.com/watch?v=JYPl3w8Fz7I

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)