2024. április 10., szerda

Hányj velem!

Az egyházon kívül lenni önmagában még nem feltétlenül bűn, hanem inkább csak állapot. Bűnné akkor válhat, ha valaki úgy próbál tenni, mintha belül lenne, súlyos bűnné pedig akkor, ha az "úgy teszek mintha" állapotát még fel is használja, hogy alaposan megtömje a zsebeit. De az igazán dühítő az, amit a Magyar Ökumenikus Egyház művel, akik miközben azt hazudják, hogy az egyház részei, egy egész szervezeti hálót hoztak létre a jóhiszemű emberek megkárosítására.

Megkérem a kedves és jóérzésű olvasót, hogy készítsen egy üres vödröt valahova a számítógép vagy mobiltelefon közelébe. Szüksége lesz rá. Mert amiről most írok, az minden szempontból olyan mértékben fordítja fel az ember gyomrát, hogy a végén már epét is hányhat. Durva túlzásnak tűnik? Igazából még vissza is fogom magam: a Magyar Ökumenikus Egyház ennél sokkal nyersebb hangvételt érdemelne, amolyan kőkemény puzséri stílusban, amikor Robi ledobja a láncot és már oda se figyel arra hogyan fogalmaz.

Tóth Mihály "vezető lelkész" által képviselt Magyar Ökumenikus Egyház a vallási förmedvények nonpluszultrája, egy igazi szellemi paródiája a bevett egyházaknak. Igazából még az eretnek jelzőt sem annyira lehet rámondani, mert aki eretnek, annak legalább van egy valamiképpen-sajátosan végiggondolt teológiai koncepciója, valami végletekig csiszolt sajátos tanítása, amivel megpróbál érvényesülni és befolyást szerezni. Tóth Mihályt azonban nem ilyen fából faragták. Őt rohadtul nem érdekli a teológia. Sem a biblikusság, sem a hit tartalmi oldala. Ezek csak díszletek az általa megcsinált varázsvallás miliőjében.

Miről is van szó? Ez az ember észrevett egy piaci rést, egy egyébként valós jelenséget: mégpedig azt, hogy a vallásilag tökhülye magyar ember az egyházzal az életnek csak bizonyos fordulópontjain találkozik. Ilyen a keresztelő, az esküvő és a temetés. Úgyhogy felépített egy egész üzleti vállalkozást ezekre, amihez kitalált egy mondvacsinált, gyökértelen, saját maga által összeeszkábált "egyházat" és bejegyeztette. Megfogta az ismert egyházak hitelveit, ügyelve arra, hogy a Szentháromság azért megmaradjon, lepárolta az egészet néhány rövid mondatban. Nagyon fontos, hogy saját bevallása szerint ő nem csinál gyülekezeteket, nincsenek istentiszteletek sem, sőt a többi egyházzal sem keres semmiféle kapcsolatot. Az "egyházi tevékenységek" kimerültek abban, hogy 2021-ben a Hableány hajókatasztrófa áldozatai érdekében gyászbeszéd hangzott el. Hát nem furcsa, hogy egy magát ökumenikusnak, azaz felekezetközinek nevező egyháznak semmiféle kapcsolata nincs a többi felekezettel? Nem gyanús, hogy Tóth Mihály nem tart fent minőségi kontaktot más lelkészekkel, láthatóan nem forog teológus konferenciákon, nincs benne semmiféle valós egyházi vérkeringésben? Természetesen ilyesmire szüksége sincs, hiszen az egész nem más, mint egyházi szolgálatokra ráépített, kimunkált kommunikációval értékesített, profitorientált üzleti vállalkozás. A Magyar Ökumenikus Egyház egy imposztor, papi ruhába bújtatott gazdasági tevékenység, ami a vallásra hivatkozva sarcolja meg a hiszékenyeket.

Tóth Mihály és néhány barátja egyszerűen kinevezték magukat lelkészeknek, és jó pénzért esketnek, temetnek, egyházi "szolgáltatásokat" nyújtanak. Mindemellett Tóth létrehozott egy raklap honlapot, így külön van "Temető lelkész" és "Gospel Esküvő" vagy éppen "Ceremóniamester Szövetség". A honlapokon még paraméterezhetők is a szolgáltatások, sőt a ceremóniák szövegei is olvashatók. Elegendő szerintem ezt a két fotót megnézni, mindkettőn Tóth Mihály "vezető lelkész" szerepel. Az egyiken úgy fest, mint egy katolikus pap, a másikon pedig sármos Playboy - hiszen az első a temetési szolgáltatást megrendelőknek, a második az esküvői bulira vágyóknak van:
 


A tengernyi honlap közül talán a legszemélyesebb oldal a legőszintébb, ahol a papi maskara vagy James Bond imidzs helyett a kommunikációs szakember jelenik meg. Itt ugyanis legalább annak mutatja magát, amihez láthatóan igen jól ért: eladni a semmit, a légüres teret a legfényesebb csomagolópapírba burkolva.

De hogy feltegyem az i-re az igazi pontot, néhány perc kutakodás után még olyan honlapot is találunk Tóth Mihály neve alatt, ahol válóperes ügyvédként kínálja a szolgáltatásait: ha az olvasó legörget a képernyő alján lévő adatokhoz, észreveheti hogy ez ugyanazon a címen van bejegyezve, mint az egész "egyháza". Vagyis Tóth Mihály temet, házat szentel, esket és váláshoz segít jó pénzért, ha kell katolikus, ha kell református szertartás szerint, sőt bulit is levezet ceremóniamesterként. Mindezt egyházként csinálja úgy, hogy nincs gyülekezete sem, temploma sem, egyházi kapcsolatai sem. A történet pedig azzal válik igazán kerekké, hogy ezt az embert minden oldal médiája - például az ATV vagy a Hír TV - is szerepelteti a műsoraiban, vagy akár online hírportálok készítenek interjút vele, adnak lehetőséget a megmutatkozásra. Vagyis az egész szemfényvesztés a legszélesebb nyilvánosság és médiajelenlét támogatásával zajlik, a legcsekélyebb felhorkanás nélkül.

Őszinte leszek, egyszerűen nem értem, nem világos és nem tudom hova tenni, hogy miért nem szólal meg senki az igazi egyházakból. Miért nem hallani egyetlen hangot sem, amikor valaki az egyház nevében jó pénzért temet és esket - hozzáteszem a temetésnél a "szolgáltatás" ráadásul az utolsó kenet feladásával kezdődik (amikor még él az illető), ami a katolikus szentségtanban egy kifejezetten szakrálisnak számító papi cselekmény. Tényleg nincs egy szava sem ehhez egyetlen felekezetnek sem? Amit a Magyar Ökumenikus Egyház művel, az persze jogilag biztosan körbe van párnázva. Elvégre létezik-e olyan jogszabály, ami megtiltja, hogy papi ruhát csináltassak magamnak, bejegyezzek egy vallási egyesületet, összerakjak sablonhonlapokat és hirdessem a szolgálataimat másoknak? Valószínű, hogy ez megtehető a hatályos magyar törvények szerint - az ilyen imposztorkodás azonban erkölcsi és súlyosan hitelrontó jelenség, ezért érthetetlen a néma csend, ami Tóth Mihály vallási próbálkozását körbeveszi.

10 megjegyzés :

  1. Ne bosszankodj, pont ugyanazt csinálja, mint jónéhány "bevett" egyház: szolgáltat jó pénzért, a spiritualitás minimális igénye nélkül. Miért csak az x vagy y felekezet tehetné meg ezt? Nekik sincs semmi közük Krisztushoz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azok is bosszantanak. :-)
      Ez azért kicsit más: a bevett egyházak tanítói, vezetői azért jó eséllyel megtért emberek, keresztények, akár teológiai végzettséggel, szolgálati múlttal. Az is lehet, hogy ilyenné váltak, de nem ez volt a céljuk, hanem kiégtek a szolgálatban, felőrlődtek, elcsúsztak... Azért velük is sokat foglalkozom a blogban.

      Ez a fószer azonban egészen más dimenzió. Benne fel sem merül, hogy egyáltalán komolyan kellene venni a hitet - eleve koncepciózusan üzleti alapokra építi az egészet. Más az, hogy egy felekezet, aminek van szisztematikus teológiája, megcsömörlik és vannak kiégései - és megint más, hogy egy világi ember eladja magát papnak meg egyháznak, hogy nagyot kaszáljon.

      Törlés
    2. Tibor,

      Megértem a hányingert, különösen a báránybőrbe bújt farkasok kapcsán.

      Azért a konkrét példa viszonylag jól felismerhető. Persze vannak könnyen becsapható emberek, ld. az unoka segítséget kér csalást stb., és sajnos van, aki ennek is bedől.

      A magam részéről a jobb báránybőrt viselő farkasokra figyelnék elsősorban, jellemzően egyházszervezeteken belül...

      Törlés
  2. Sytka, tényleg elképesztő, hogy ilyesmi működhet Magyarországon. Nincs a vallási intézmények között valamiféle standard amit mindenki előír, betart és megkövetel? Ezek az állítólagos "lelkészek" a Liberty University-n és a Trinitarian Academy-n szerezték diplomájukat. Jól ismert, hogy a Liberty University egy nem akkreditált, ún. diploma mill, ahol online lehet venni diplomákat. Tudományos, oktatási területen ilyen "diplomával" nem vesznek fel senkit.
    Trinitarian Academy ... már a neve is gyanúsan hangzik, mert egy erőltetett kapcsolat, Trinity Academy az általánosan használt. Nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy ilyen nevű intézmény nem is létezik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Péter, közös standardről nem tudok, de azért minden felekezetnek vannak jogosítványai, teológiai rendszere, ordinálása. Azt nem teheted meg, hogy besétálsz egy katolikus templomba és megtartod a misét. Azt se, hogy egy bapista gyülekezetben simán átveszed a lelkész helyét. Az MPE lelkészi igazolványt is kibocsát, ehhez a teológiai elvégzése után még egy évet kell legációban ("kiküldetésben") valamelyik már beiktatott lelkész mellett szolgálni, aki többször ír a teljesítményről beszámolót a képző intézménynek. Tehát van kontroll, természetesen.

      De a magyar törvények viszont megengedik, hogy Gipsz Pista csináljon saját vallási egyesületet, amit a saját honlapjain persze nem így hirdet, hanem "Magyar Ökumenikus Egyház" néven. Papi ruhát is lehet csináltatni, a hitelveket meg összeollózod innen-onnan. Az avatatlan emberek simán beveszik az egészet. Ők csak egy katolikus-jellegű palástba bújt embert látnak - és fizetnek neki temetésért, esketésért.

      Hát igen, Trinitartian Academy. :-D Amerikában sajnos sok ilyen "diplomaadó" képző intézmény van, egyáltalán nem mindegy ki hol végzett, ennek is utána kell nézni.

      De a legelképesztőbb számomra, hogy ez a Tóth Mihály ott van az összes nagyobb médiában, sőt nagyszínpadokon táncol gospel-koncerteken, hírportálokon ad interjúkat. És senki semmit nem tesz! Mintha egy szélhámos a teljes fénybe állva, az abszolút nyilvánosság előtt csinálná a dolgát, nulla ellenállás mellett. Ilyet én még soha nem pipáltam.

      Törlés
    2. Miért nem minősül csalásnak ez a tevékenység, ami jogilag büntetendő?
      Egyházilag érvényesnek tekinthetők-e az általuk megkötött házasságok?

      Törlés
    3. Az egyház a jelenleg hatályos törvények szerint nem köthet házasságot Magyarországon. Tehát ha csak egyházi esküvője van valakinek, az nem lesz házas. (Ez régen nem így volt és szerintem visszahozhatnák az egykori gyakorlatot)

      Csalásnak pedig jogi értelemben azért nem minősül, mert vallási egyesületként van bejegyezve a Magyar Ökumenikus Egyház. Jól ki van találva ez az egész - éppen ettől nagyon bosszantó és felháborító.

      Törlés
    4. "tényleg elképesztő, hogy ilyesmi működhet Magyarországon"
      - Mielőtt teljesen magatok hatása alá kerülnétek: pontosan mitől elképesztő?
      A szcientistákat ki szentelte fel? És ki van felháborodva emiatt? https://www.scientology.org/faq/background-and-basic-principles/what-is-dianetics.html
      Logikus, hogy minden új irányzat önmagát képzi és szenteli, nem?

      Törlés
    5. A szcieontológiát nem hoznám ide - és egyébként azon is sokan felháborodnak, üzleti alapú agymosó szektának nevezik (jogosan). De azért a szcientológia valamennyire egy szervezetileg kiépített, nemzetközileg ismert név - kb. mint Jehova Tanúi. (Más kérdés, hogy számomra elfogadhatatlan, de ezt most hagyjuk.)

      Dimenzióiban más azonban, amikor Horvát Pisti kikönyököl otthon a konyhaablakban, és kitalálja, hogy papi ruhát csináltat magának, imitálva a katolikus egyházat. Lekopizza a nagyegyházak hitvallását, nincs temploma, gyülekezete, semmije. Néhány haverral összeáll és felépít egy gazdasági vállalkozást egyház címszóval, ami megtévesztésig hasonlít a bevett keresztény felekezetekre.

      Azért a szcientológia legalább gyökeresen más, ha úgy tetszik önálló innováció - de ez a Magyar Ökumenikus Egyház arra hajaz, hogy bevett keresztény felekezetként adja el magát és ennek révén lehúzza az embereket. Van ebben valami különlegesen arcpirító szerintem.

      Törlés
  3. Nekem az a rész ugrott be a The Simpsonsból, ahol Homer elvégez egy online kurzust, kinyomtatja a kollárét, betűzi az ingjébe és úgy hirdeti magát, hogy ő jó pénzért összead bármit bármivel. Ezek után már disznókat hordanak hozzá összeadni hóbortos farmerek.

    Nagyon szomorú, de Tóth Mihály esete ezt a karikatúrát idézi meg bennem. Persze az első reakcióm a cikket olvasva egy széles vigyor volt, de tudatosítanom kellett magamban, hogy ez nem csak egy ócska startup, hanem ideológiák teljes semmibe vétele és súlyos gyalázása.

    Az ilyen, ha nem kavar időközönként nagy port, eltűnik a süllyesztőben. De vajon addig hány embert károsít meg? És én/te mit tudunk tenni az ügy érdekében?

    Nagyon sajnálom, hogy itt tartunk.

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)