2012. május 25., péntek

Fel Felé

A klasszikus ábrázolás
Jézus Krisztus életének minden epizódját darabokra szedték és számtalan módon összerakták már a teológusok, vallástudósok, szkeptikusok és a téma iránt érdeklődő nagyközönség. Ha áttekintjük Krisztus földi pályafutását, a favorizált elemek közé Jézus születése, a Hegyi Beszéd, a kereszthalál és a feltámadás került, míg az egyik legnehezebben érthető pillanat, a mennybemenetel általában nem sok érdeklődést váltott ki.

A dolog persze érthető, hiszen maga a Szentírás is igen szűkszavúan - mondhatni egy elejtett mondatban - tudósít a mennybemenetel tényéről, melynek a szöveg szerint szemtanúi is voltak:
"Miután ezt mondta, szemük láttára felemeltetett, és felhő takarta el őt a szemük elől" (ApCsel 1:9)
Nyughatatlan természetű ember vagyok, ezért igen kíváncsi arra, hogyan kell konkrétan elképzelni Jézus "felemeltetését". Túl azon, hogy ennek az eseménynek milyen teológiai vonatkozásai vannak (ezekről is írhatna valaki egy bejegyzést), engem leginkább a mennybemenetel "kivitelezése", fizikai megvalósulása érdekel. A történtek megértésében sajnos az ószövetségi előképnek nevezhető két példa sem segít túl sokat, vagyis Énók és Illés sztorija, akik egyfajta módon szintén felemeltettek. A szöveg elég szűkszavú, ami két dolgot sugall: egyrészt nem akarja érthetővé tenni az érthetetlent, másrészt a korabeli olvasók nem mutathattak különösebb érdeklődést az ilyesféle "felemelkedések" természetét illetően, így nem volt szükség azok magyarázatára sem.

Akárhogy is van és legyen bármilyen elképzelhetetlen Jézus mennybemenetele, a mennybemenetel érdekessége azért némelyeket foglalkoztatott. A leggyakrabban két ellenvetést szoktak felhozni vele kapcsolatban, melyek érzésem szerint abból az előfeltevésből indulnak ki, hogy nem létezik természetfeletti sík. Különösen a másodikkal szeretnék foglalkozni:

1) Jézus mennybemenetele a tömegvonzás legyőzését jelenti, vagy legalábbis annak egyfajta felfüggesztését. Persze mitől lenne ez kisebb csoda, mint vízen járni?

2) A mennybemenetel epizódja azt érzékelteti az olvasóval, hogy Jézus egy olyan helyre ment, ami térben meghatározható: felfelé emelkedett, hiszen "felhő takarta el". Akkor a Menny egy másik dimenzióban létező valóság, vagy földrajzilag elindulhatunk egy irányba, mintha arra kellene keresnünk? A felfelé egyébként már önmagában problematikus, hiszen rendkívül viszonylagos kifejezés.

Sokak számára mindebből nyilvánvaló az a nehezen vitatható gondolat, hogy teljesen felesleges empirikus módon igazolni az igazolhatatlant. Lukács sem azért írhatta le Jézus mennybemenetelét, hogy precíz közlést nyújtson egy valószínűleg számára is nehezen felfogható eseményről, valószínűbb, hogy teológiai célok vezették a tollát. Szimpatikus Robert Culver megjegyzése:
"Ha Pál semmi elmondhatót sem tudott mondani a mennyről, és ha János sem mondta, hogy ő ott volt, akkor - már csak a tőlük való időbeli távolság és a további, mérvadó bibliai kijelentések hiánya miatt is - a legjobb, ha mi sem folytatjuk tovább a menny helyzetének a meghatározását."
A mennybemenetel leírásának nyilván teológiai okai vannak. A világ három osztatú elképzelése klasszikus elem némely vallásban (nem csak a kereszténységben, de még a primitív animista jellegű szemléletekben is). Eszerint Isten és az angyalok, pestiesen szólva a "jók tábora" mindig odafent, az égben találhatók. Az emberek a Föld felszínén élnek, a gonosz lelkek pedig a "föld alatt". Nyilvánvaló, hogy ezek a "fent-lent-föld alatt" kategóriák nem szó szerinti, földrajzilag behatárolható pontokat jelölnek, hanem sokkal inkább van teológiai, etikai, filozófiai vonatkozásuk.

Persze erre is találni ellenpéldát: nem is annyira régen közkeletű mém volt az Interneten egy állítólagos hangfelvétel, melyet a hihetően összerakott történet szerint Szibériában fúrásokat végző geológusok rögzítettek. Fúrás közben 9 kilométerrel a földfelszín alatt egy üregbe csúszott a fúrófej: egy speciális mikrofon leeresztése után (mely állítólag a fúrás menetrendjéhez tartozik) a kutatók emberi sikolyokat rögzítettek - természetesen arra következtetve, hogy azok a pokolból származnak. Hát nem megkapó és tanulságos? Hallgassátok meg ti is! :-)

19 megjegyzés :

  1. "A világ három osztatú elképzelése klasszikus elem némely vallásban (nem csak a kereszténységben, de még a primitív animista jellegű szemléletekben is)."

    A kereszténység is három részre tagolja? :o A mi ellenségeink kifejezetten a magasságban vannak. Ef. 6,12.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. " hogy Jézus nevére minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és földalattiaké." (Fil 2:10)

      "De sem a mennyben, sem a földön, sem a föld alatt nem tudta senki felnyitni a könyvet, sem beletekinteni abba." (Jel 5:3)

      "És hallottam, hogy minden teremtmény, a mennyben és a földön, a föld alatt és a tengerben, és minden, ami ezekben van, ezt mondta: "A királyi széken ülőé és a Bárányé az áldás és a tisztesség, a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké?" (Jel 5:13)

      Törlés
    2. Na jó, de ez a hármas osztat nem ugyanaz, mint hogy a mennyben a jók, a pokolban meg a rosszak vannak, a földön meg az emberek vannak.

      Törlés
  2. Isten mindenhol van (benne élünk, mozgunk stb) de ha már irányt kell meghatározni, akkor a legpontosabb bizony a felfelé. Sőt, mióta tudjuk hogy gömb a Föld, azóta ez még pontosabb meghatározás.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem Isten alkalmazkodott az emberhez (akkomodáció),az ember szintjére, kultúrára, tanultságára, felfogó képességéhez, ezért volt a felemeltetés a felhőkbe,és nem egy eltűnés(mert lehetett volna). Az akkor élő emberek is világosan felfogták ennek az üzenetét így, míg ha eltűnt volna, vakarhatták volna a fejüket, ezt nem fogták volna fel, pláne nem tudták volna értelmezni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nazo, ez egy jó indoknak tűnik, köszönöm az értékes megjegyzést!

      Törlés
    2. viszont az angyal azt mondta hogy így is fog visszajönni

      azaz a modern, felvilágosult, felsőbbrendű emberek (mai civilizált társadalmak felsőbbrendű értelmiségi diplomás szupergiga népe) is azt fogja látni hogy Jézus fentről jön

      akkor mist a mi a megoldás? :D

      bár lehet hogy a régi ostoba buta emberek "szintje" miatt van ez az egész megváltás dolog is, hiszen mi felvilágosultak tudjuk hogy...

      Törlés
    3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    4. Hazudott az angyal, törődj bele endi.

      Törlés
    5. Vagy a mai emberek semmivel sem okosabbak, tájékozottabbak mint az akkoriak. Ők ma is jobban tudnak mindent Istennél.

      Törlés
    6. Okosabbak és tájékozottabbak is. De jobban tudnak mindent.

      Törlés
    7. Szerintem meg bizonyos dolgokban többet tudnak és tájékozottabbak, bizonyos dolgokban meg nem.

      Törlés
    8. Találós kérdés, melyik okosabb:

      1: ősember, aki a villámlás mögött valami isteni erőt gondolt.
      2: gigafelsőbbrendű tudós, aki megfejtett sok dolgot a villámlásból, de a végén a kvantumfizikához jutott, ahol "a véletlen uralkodik, olyan dolgok amiknek nincs oka". :D

      Törlés
    9. A kvantumfizikával kapcsolatban tévedsz endi.

      A kérdésedre a válasz pedig akkor adható meg, ha meghatározod, mit jelent az "okos." Persze te ilyet nem teszel, mert fölösleges szerinted a szavakat egyértelműen használni. Így jutsz be a bozótosba. Jó kirándulást.

      Törlés
    10. miért tévednék? én csupán azt vallom, amit einstein: isten nem kockajátékos

      okos pedig mindent jelenti ami értelmes, bölcs, intelligens

      Törlés
  4. amúgy ez az írás elég gáz, követi a blog elég sok bejegyzésének gázos jellegét

    VálaszTörlés
  5. Jézusnak misztikus rózsaszín felhőköddé kellett volna változnia, és nem holmi felfelé repkedés meg ilyesmi...

    Még jó, hogy mi, mai emberek (különösssen a tecnikkai civilizácilyó diplomás értelmiségi felvilágosult népe) már olyan felvilágosultak vagyunk, hogy nem hiszünk holmi butaságoknak.

    VálaszTörlés
  6. Az, hogy Jézus a felhőkben jön el, nem hinném, hogy betű szerint kéne venni, mert Ő nem egy lokális környezetben jön el, hanem az egész Föld golyón látható lesz...nos, nem hinném, hogy ezt ki lehetne máshogy kifejezni mint a fenttel, vagy felhővel. Isten tehát a mai ember szintjén is beszél, mert nem vagyunk abban a helyzetben, hogy értenénk az Ő eljövetelét...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jézus ha most jönne el akkor közvetítené minden tévé, minden netes csatorna. Az egész Földön látnák.

      De amúgy ha 1 napig egy marha nagy fényességként parkolna a Föld közelében, akkor is látná mindenki, mivel a Föld 1 nap alatt fordul körbe. :)

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)