2016. november 11., péntek

Az Isten embere és az ördög cimborája

Egyik reggel arra ébredtem minap, hogy Donald Trump megnyerte a választásokat Amerikában. A siker részben a keresztény szavazótábornak is köszönhető, amit szerencsére nem hagyott magára a karizmatikus-evangelikál média sem, ahogy erről a nagy példányszámú keresztény lap, a Charisma legfrissebb számából is értesülhettem.

Az élet bonyolult, a politikai és társadalmi kérdések komplexek, vagyis utánajárást és átgondolást igényelnek, különösen ha az amerikai keresztény állampolgár felelősen akarja behúzni az ikszet egy-egy jelölt neve mellé a szavazólapon. Kész szerencse azonban, hogy a keresztény vezetők és lapszerkesztők leveszik ennek a felelősségteljes utánajárásnak a terhét a testvérek vállairól, és egyszerűen megmondják, kire is kell szavazni a jelöltek közül.

A Charisma magazin szép teljesítményt nyújtott ebben a tekintetben, hiszen már a címlapjára kirakta Donald Trump mosolygós képét. Az üzenet egyértelmű és még gondolkodni sem kell! Persze előfordulhat, hogy ez még kevés a keresztény olvasótábornak, ezért biztos ami biztos, nagyjából az egész lapszámot telezsúfolták üzenetekkel, melyek Trump mellett kampányoltak - ahogy az egy mértéktartó, krisztusi laphoz egyébként teljesen illik. Annál is inkább igaz ez, hiszen Trump nagyon is passzol a konzervatív amerikai keresztényekhez: meglehetősen szolíd, erkölcsös, visszafogott ember, aki a hagyományos értékek nagy tisztelője, és jól láthatóan a bibliai elvek szerint éli az életét. Ha valaki ezt nem hiszi, a lapban készült egyik rövid interjúban maga Trump is kijelenti: neki a családi élet szentsége az abszolút legfontosabb. Azt hiszem ez vitathatatlan állásfoglalás, amit valószínűleg Trump összes eddigi felesége és barátnője is megerősíthet!

Nem is meglepő, hogy az újságban egész oldalas színes hirdetések segítenek eligazodni a finoman gondolkodó és érvelő amerikai hívők számára. Például már a címlapot követően le van írva szép betűkkel, híres keresztény közéleti személyiség ajánlásával, hogy Trump "az Isten embere": ebből máris kiderülhet a keresztény olvasóknak, hogy itt nem egyszerűen arról van szó, Hillary helyett valamivel jobb választás Donald, hanem tulajdonképpen maga a Jóisten is őt szemelte ki a nemzet felemelkedésének céljára. Ha esetleg lenne is olyan ostoba, hitetlenkedő fajankó, aki ezt magában meg merné kérdőjelezni, a Charisma szerkesztői azonnal a segítségére sietnek. Egy másik írásban ugyanis az olvasható, sokan előre megprófétálták, hogy Trump lesz az új Círusz az ország számára. Innentől kezdve nem maradt más hátra egy őszinte amerikai kereszténynek, minthogy megoldja a saruja szíját: hiszen a prófétálás az mégis emberfeletti dolog, és kinek lenne kedve szembeszállni azzal, aki Isten nevében szólal meg? Ebből is látszik, hogy Trump tényleg az Isten embere és vele együtt jön az ébredés is, Amerika pedig megint nagy nemzetté válik.

Persze a Charisma azért igyekezett alapos munkát végezni, így gondolt azokra a szellemileg toprongy keresztényekre is Amerikában, akik nem hisznek az ilyen mézesmázos dolgokban. Esetleg előjönnek majd azzal, hogy ez a Trump azért mégse úgy néz ki, mint ahogy mi egy "istenemberét" szeretünk elképzelni a Szentírás alapján, és az eddigi életvitele, a megnyilvánulásai és úgy az egész gondolkodásmódja nem éppen egy konzervatív látásmódot tükröz. Hogy finoman fogalmazzunk. Nos, az lehet hogy ez a Donald egy otromba és pimasz fráter - írja az egyik zsurnalista -, de hát nézzük meg a másik oldalon azt a Hillaryt: ő meg egy fondorlatos, hazug és megtévesztő asszony. És akkor már inkább legyen egy otromba, de Isten-embere elnökünk, mint egy hazug sátánszolgája - összegez a lap, ezzel feltéve ama bizonyos i-re a pontot. 

Nem maradhat tehát kétség a keresztény olvasó fejében: neki itt az Isten embere és az ördög cimborája között kell döntenie. Kész szerencse, hogy ha ilyen választás elé állítják a lap minden bizonnyal cizelláltan gondolkodó olvasóit, azok határozottan képesek lesznek meghozni ezt a nehéz döntést.
 
És ezek a választók egyébként azok az emberek, akiknek markáns befolyásuk van arra, kiből lesz a világ talán legbefolyásosabb országának ura.

26 megjegyzés :

  1. Na ilyenkor gondolom azt, hogy az a jó keresztény, akinek annyi esze van, mint egy zsák 20-as csavarnak

    VálaszTörlés
  2. Sefatias, ha amerikai lennél kb nem tudom elképzelni hogy Hillary-ra szavaztál volna.
    Szerinted hány vidéki bányász szavazott rá? Most mondjam azt közel nulla. A leginkább bányáiról híres Nyugat-Virgiában egyetlen egy megyében sem győzött-mindet vitte Trump.
    Hidd el, nem véletlen.

    Trump persze nem szimpi, de valamibe nagyon beletalált: az elit magasról leszarta a népet. Ha pedig fehér és férfi vagy, még a buksisimogatás sem jár.

    Ez még akkor is az amerikai vidék látható lázadásához vezettett volna, ha nem derül ki a WikiLeaks-nek hála, hogy Clinton korrupt, a hatalmával pénzért űzérkedik évtizedek óta, (a levelek cáfolhatatlanok!) , csaltak számára apárton belüli versenyben, azt aki ezt valószínűleg kiszivárogtatta az utcán lőtték le, Hillary nem csak hülyének tartja asaját választóit, de ezt szűk körben ki is mondta, hazudott Benghazi ügyében, stb. stb.

    A szaúdi-iszlám államos szál szinte már mellékes, az birodalmi politika, bármennyire hányingerkeltő is.

    Persze , Trump egy önimádó, szexmániás , szerepelni imádó túlmozgásos figura. De sajnos érthetően lett vonzóbb, mint egy korrupciós pénzzel, rengeteg hazugsággal (és valószínűleg gyilkosággal is) szögezett politikusi élet.

    Julian Assange joggal félt: elnökként Clinton megöleti. Ezért életét menetndő/ előre megbosszulva sok-sok ezer nagyon kellemetlen dokumentumot dobott föl a netre. Ezek után még az adócsaló lenyalt hajú ürge is szimpatikusabb lett sokaknak, mint az a kedves nőnek álcázott orwelli banya.

    Amúgy program szintjén sem volt sok válaszutásuk: Clinton még nyiltan is beharangozta, bele akar szólni az egyházak mit higyjenek. A levelezés pedig ennél is durvábban árulkodó. ..és ez nem, nem valami összeesküvéselmélet, hanem a Clinton köré gyűlt agytröszt mindenféle ötletelése volt.

    Ne felejtsd, még sok amerikai balos is úgy látja: 40 év után az egyik legkorruptabb és gátlástalanabb politikust sikerült végre eltávolítani a közéletből.

    Cypriánus voltam

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Cyprianus, lehet hogy a bejegyzés nem volt teljesen érthető, de nem arról szólt, hogy Hillary vagy Trump a jobb vagy rosszabb? Hanem arról, hogy egy ilyen döntést olyan keresztények tömegei hoztak meg, akiknek befolyásos lapok tolták az arcukba mit kell csinálniuk. Sokat, túlságosan sokat elmond ez arról, milyen értelmi képességekkel rendelkeznek az emberek...

      A helyzet az, hogy mind Hillary, mind Trump kész katasztrófa választásként. Nincs jobb meg kevésbé jobb: mindkettő rossz. De azt is teljesen magának köszönheti az amerikai társadalom, hogy két ilyen jelöltje maradt talpon - ők akarták így...

      "Clinton még nyiltan is beharangozta, bele akar szólni az egyházak mit higyjenek."

      Mert egy olyan rasszista, nőgyűlölő, fundamentalista gondolkodásra hajlamos ember, mint Trump majd valószínűleg nem fog beleszólni... Nem éppen ez történt már most is? Az ilyen buta és nyílt propaganda, amiről a bejegyzésben olvashatsz, nem beleszólás máris abba, hogyan gondolkodjanak és mit higgyenek a keresztények?

      Törlés
    2. Szia Cyprianusz!

      Számomra Clinton nem alternatíva. És a megjegyzésem nem Trump, hanem a rendkívül könnyen befolyásolható keresztények ellen szól. A kereszténység általában felülről irányított, önálló vélleménnyel nem rendelkező emberekből álló csoport, akiket mindig könnyen lehet befolyásolni. Sok esetben még a hitükkel ellentétes dolgokra is, mert egy keresztényben gyakran fel sem merül az ellentmondás a ne ölj! bibliai parancs illetve az ölj! emberi parancs között.

      Törlés
  3. "Trump shall become My trumpet to the American people, for he possesses qualities that are even hard to find in My people these days. Trump does not fear man nor will he allow deception and lies to go unnoticed. I am going to use him to expose darkness and perversion in America like never before, but you must understand that he is like a bull in a china closet.

    Many will want to throw him away because he will disturb their sense of peace and tranquility, but you must listen through the bantering to discover the truth that I will speak through him. I will use the wealth that I have given him to expose and launch investigations searching for the truth. Just as I raised up Cyrus to fulfill My purposes and plans, so have I raised up Trump to fulfill my purposes and plans prior to the 2016 election.

    You must listen to the trumpet very closely for he will sound the alarm and many will be blessed because of his compassion and mercy. Though many see the outward pride and arrogance, I have given him the tender heart of a father that wants to lend a helping hand to the poor and the needy, to the foreigner and the stranger."

    Gondolom erre gondoltál. Ezt 2015 augusztusában (azaz 1 éve és 2 hónapja) írta egy ismertebb amerikai keresztény vezető (aki nem mellesleg prófétának tartja magát - bármennyire is irritáló dolog ez a felvilágosultabb keresztények számára ;)).

    Az egész elég viccesen hangzott akkor, hiszen a republikánus primary tele volt komoly, közismerten hiteles politikusokkal, sőt, evangéliumi keresztényekkel (ekkor még a teljes eredeti gárda képviselte magát, Trump egy volt a sok közül). A teljes demokrata+republikánus mezőnyből Trump volt a legesélytelenebb jelölt - az indulása inkább egyfajta poénnak tűnt.

    Én a primary-k alatt végig nem Trump-nak drukkoltam, és utána is inkább Hillary ellenében tudtam csak Trumpnak szurkolni (bár őszintén szólva úgy feküdtem le nov 8-án, hogy lelkileg felkészültem, hogy minden hírportálon a vigyorgó Hillary fejét kell majd néznem). Ehhez képest azt kell mondanom, hogy a fenti előrejelzés eddig bejött. Most már megpróbálok nem cinikusan állni a kérdéshez, hanem ahogy Hillary is mondta, esélyt kell adnunk Trumpnak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat, rosszul mondtam, nem 2015 augusztusban, hanem 2015 júliusban hangzott ez el. Tehát még a legelső TV-s republikánus elnökjelölti vita előtt. Szerintem ez azért érdekes.

      Törlés
    2. Nem erre gondoltam, de azon nem lepődök meg, hogy Amerikában mindenről prófétálnak. :-) Valószínűleg olyan próféciákat is találnál, melyek nem Trumpra vonatkoznak - valamelyik tehát csak bejön...

      De ismét írom, itt nem az elnök "jóságáról" van szó (mert az sem Hillaryról, sem Trumpról nem lehet elmondani), hanem inkább arról, mennyire befolyásolható, manipulálható és irányítható a keresztény médiatermékeken (!) keresztül az amerikai hívő. Most te komolyan Isten emberének neveznél egy olyan embert, mint Trump? Tényleg elhinnéd neki, hogy számára a család a legfontosabb? Ugye, hogy nem!

      Valahol ijesztő, hogy olyan emberek döntenek és szavaznak - ha közvetve is - az én sorsomról itt Európában, akik ezen a szinten és ilyen árnyaltságban képesek gondolkodni.

      Törlés
    3. Nem gondolom, hogy Trump megtért keresztény az eddigi megnyilvánulásai alapaján. Viszont okos: felkért egy erkölcsileg feddhetetlen, stabil evangéliumi keresztény alelnököt + egyéb ismert keresztényeket is közel engedett magához. A keresztény blokk számára számos fontos egyéb kérdésekben (abortusz, lgbt, izrael, polkorrektség, iszlám) erős álláspontot képviselt. Ez + a Hillary mint (vélt vagy szerintem inkább valós) egzisztenciális veszélyforrás együtt gondoskodott arról, hogy Trump stílusa és nőügyei sokadlagos kérdéssé csökkenjenek a választók szemében.

      Emellett figyelembe kell venni, hogy a "keresztény médiatermékek" befolyásoló hatását annak kontextusában kell érteni, hogy közben a mainstream médiából ordít az ismert propaganda. Ilyen közegben egy finomkodó, elemző keresztény álláspont teljességgel hatástalan, ezért meg tudom érteni, hogy a Charisma szerkesztősége is kissé szájbarágósabban tálalta álláspontját.

      Törlés
    4. "Viszont okos"

      Igen, ez egy nagyon lényeges megjegyzés részedről. Itt van a kutya elásva! Szerintem is, Trump rafinált, nagyon is megvan a magához való esze. Pontosan ezért tudja, hogyan kell a keresztény tábor szédítenie. Bizonyos értelemben nem is lehet hibáztatni ezért: a politikus az ilyen. De hogy a másik oldalon, a keresztény közeg csaknem egy emberként bedőljön ennek... Nos, az kiábrándítóan riasztó jelenség számomra. A Charisma szerkesztősége nem "kissé szájbarágósan" tálalta az álláspontját, hanem egy az egyben átadta magát a propagandának. Szerintem ez egy magát karizmatikus kereszténynek nevező lap esetében több, mint hiba. És azt mutatja, hogy Trump már a választások előtt elnyerte a jelentősebb és befolyással bíró keresztény sajtótermékek szimpátiáját.

      Amiben én bízok, hogy talán jól fogunk szórakozni rajta. :-) Bizonyos értelemben ez a fickó tényleg az önfeledt bohóckodás pillanatait hozhatja el a sokszor száraz és visszataszító politikai közbeszéd terébe. Egy Arany Málnát már magáénak tudhat. :-)

      Törlés
    5. Én különbséget tennék két megközelítés között:

      - nem értek egyet azzal, amikor egy keresztény Trumpban valamiféle társmegváltót lát, vagy Illés prófétát, aki készíti az utat, satöbbi. Az ilyenektől libabőrös lesz a hátam (ugyanez a marhaság megvolt a demokrata oldalon is a keresztények részéről, amikor egy csomó fekete vezető prófétikusan kézrátétellel elnökké kente fel Hillaryt).
      - egyetértek viszont azzal, ha egy keresztény nem csak binárisan tud gondolkodni, és rájön, hogy a hatalom nem feltétlenül fekete-fehér. Felismeri az érdekeit, és ennek megfelelően szavaz, nem mindenáron egy újjászületett, hibátlan jellemű keresztény elnököt vár - és ha ilyen jelölt nincs, akkor inkább otthon marad és síránkozik, hogy milyen csúnya a világ.

      Nem olvastam a Charisma említett számát, ha az az első vonalat képviseli, az szerintem is sajnálatos. Viszont a második fajta hozzáállást szerintem szimpla normalitás, nem "bedőlés" valaminek, hanem egyszerűen érdekérvényesítés.

      Törlés
    6. Steve, jogosan teszed a különbséget. A Charisma pedig abszolút az első pontodhoz áll közelebb. Nem nevezi persze "Illés prófétának" Trumpot (ennyi dörzsöltség azért szorult az újságírókba), de hirdetéseket közöl arról, hogy ő az Isten embere és minden írásában mellette kampányol. Szerintem ez borzalmas, mondjuk nekem az egész magazin sokszor egyébként is az, főleg ami a hitelességét jelenti. (Itt jelent meg egyszer egyébként egy írás arról, hogy Magyarország az a hely, ahol a vakok szeme megnyílik, a sánták járnak és a fiatalok tömegével térnek meg!)

      Törlés
    7. Tényleg? Őszintén szólva én ezeket az oldalakat/magazinokat annyira töménynek találom (nem jut eszembe jobb kifejezés), hogy az az én magyar lelkemnek túlzás, így rendkívül ritka, hogy ilyeneket olvasok. A charismamag.com-ot felkerestem idén néhányszor, de az egész inkább egy self help, quick fix, healthy life + diet oldalnak tűnt sok fehér fogsorral. ;) Amerikai keresztény portálnak talán a stream.org lehet elfogadható alternatíva.

      Törlés
    8. Hmm, és tényleg, igazad van:

      http://www.charismamag.com/blogs/fire-in-my-bones/13766-a-growing-spiritual-hunger-in-hungary

      Erről sajnos lemaradtam. Azt hiszem, ideje, hogy új fogalmakat tanuljunk meg, mint "Vác revival", "Szigetszentmiklós outpouring" és "Serényfalva blessing". Igazából én ezt sajnos csak úgy tudom értelmezni, hogy a magyar közösségek próbálják magukat marketingelni az USA-ban - persze gondosan ki van hangsúlyozva, hogy milyen nehezek a körülmények, pl. nincs légkondicionálás... (érts: jól jönne egy kis zsozsó). Elnézést a cinizmusomért, ha nem megfelelő ez a hozzászólás, kérlek töröld!

      Törlés
    9. Steve, azt hiszem elteszem magamnak:

      "de az egész inkább egy self help, quick fix, healthy life + diet oldalnak tűnt sok fehér fogsorral. ;) "

      Zseniális megfogalmazás! :-)

      Törlés
  4. Sytka, Trump nem rasszista, a nőket meg túlságosan is szereti...és fundamentalista? Pont ő? Hiszen jórészt póz amit csinál.

    Sytka, szerintem ezúttal nem mentél utána eléggé a dolgoknak. Szerinted mi a fenének tudott az USA területének több mint 80 % án győzni Trump?
    Gondolom a Tea Party is valami szörnyű fundamentalista őrjöngő tömeg a szemedben...pedig csak a hagyományos életüket próbálják védeni! Amerikai értékek nem az európaiak voltak...sajnos egyre inkább azok.
    Cypriánus

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Sytka, Trump nem rasszista, a nőket meg túlságosan is szereti..."

      Kedves Cyprianus, szerinted mit jelent szeretni egy nőt? Ugye azért hallottál róla, hogyan vélekedik Trump erről a kérdésről?

      Törlés
    2. Bocsánat, igazad van, tényleg nem néztem utána alaposan: ez az ember valóban szereti a nőket. Akkor is ha házas. Szóval 30 éves a legjobb nő, 35 évnél kell kiszállni egy kapcsolatból - ezt mondta Trump. Nomeg ugye ezt is: "Házas volt, és nagyon keményen ráhajtottam. Megpróbáltam megdugni. (...) Ha pedig sztár vagy, akkor engedik..." - ezt persze úgy mondta egy nőről, hogy ő is házas volt közben...

      Jól hangzik az "Isten embere" szájából, ugye?

      Ha nem baj a rasszista kiszólásokat most nem idézem, ha utánajársz, találni fogsz belőlük.

      De ismétlem, a bejegyzés lényege nem az, hogy milyen ember ez a Trump. Azt jól tudjuk szerintem. Hanem az, hogy a keresztény média Isten emberének, családbarát, az értéktrendet helyrerázó valakinek láttatja őt. Valószínűleg fájdalmas lesz ebből felébrednie majd a konzervatív hívőknek Amerikában.

      Törlés
  5. Egyébként pedig - és ez tőlem lehet, hogy szokatlanul hangzik - Isten bizony kívánok egy jó, értelmes és kiegyensúlyozott konzervatív!! hívőt Amerikának. Szerintem tényleg rájuk férne, hogy valaki erkölcsi értelemben is utat mutasson nekik és helyretegye az amerikai világra jellemző "szellemi ficamokat". De Trump szerintem nem ez az ember, és komoly esély van rá, hogy a konzervatívok is csalódni fognak benne. Persze majd meglátjuk.

    VálaszTörlés
  6. Grab their pussies...persze hogy hallottam.
    De megemlíteném, a választási kohorszokban még a diplomás nők sem vették nagyon komolyan. Pedig ott aztán mindenki hatalmas és alázó Clinton fölényt jósolt. Tévedtek.

    Persze, Trump simán lehet az az idióta akinek sokszor látszik is. Lehet óriási csalódás.
    De valószínűleg azért nem egy normálisabb konzervatív jelölt győzött, mert a munkásokat azok nem tudták megszólítani.
    Ahogy a demokrata párt egyre inkább az európai balos irányba megy, lehet a G.O.P. Is kénytelen változni. Ez egy kísérlet, nem biztos hogy sikeres...
    De annyira azért jó volt, hogy az igen tisztelt, toleráns és mély szociális érzékkel bíró demokrata párt is abbahagyhatná a fehér munkások és vidéki szegény emberek állandó csúfolását és démoni bunkóknak állítását. ( ez amúgy nem új toposz, a liberális elit már 100 éve is gyűlöletet érzett az egyszerű amerikai ember iránt, mint John Lukács is írja)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "De annyira azért jó volt, hogy az igen tisztelt, toleráns és mély szociális érzékkel bíró demokrata párt is abbahagyhatná a fehér munkások és vidéki szegény emberek állandó csúfolását és démoni bunkóknak állítását. "

      Ezzel tökéletesen egyetértek! Ezért is írtam, hogy sokkal-sokkal jobb lett volna egy kiegyensúlyozott konzervatív jelölt, akiből elnök lesz. Bár a jövőbe nem látok, komoly esély mutatkozik, hogy ez a Trump most éppen a konzervatív értékeket fogja lejáratni, és az inga még inkább kileng majd utána a másik irányba... Soha nem jó az, ha egy országnak radikális retorikájú és hozzáállású vezetője van - hosszú távon arra is radikális válasz érkezik.

      Törlés
  7. Még annyit megjegyeznék, nem vagyok akkora Trump rajongó. Nagyon is érzem a veszélyt a mandátumát illetően, pont ahogy Te.
    Viszont a rasszizmus vádat kissé túlzónak tartom. Persze, Trump egy bunkó, de érdemes megemlíteni : arányában több latin szavazat ( 29%!!!) e több fekete szavazat ment rá ( 8%) mint Romney-ra 4 évvel ezelőtt.
    Szerintem a mexikóiakra tett csúnya kiszolásai nem teljesen a levegőben lógnak. Persze lehet úgy felfogni, az a humánus, ha illegális bevándorló tízmilliósra becsült tömege van egy országban, és el kell őket fogadni. Azonban van egy fordított nézet is: ezen emberek jó része azért van ott, mert pofátlanul kihasználja valami amerikai vállalkozó, mivel fekete munkás, nem fizetnek utána TB-t semelyik magán pénztárba, sem nyugdíjat nem fog kapni- cserébe viszont jól letöri a legális munkások bérét és munkanélküliség okoz közöttük, fokozva a munkavállalók kiszolgáltatottságát, gyengíti a szakszervezetek erejét stb. Azaz a tőkéseknek ez jó, de mit szóljon az egyszerű melós?
    Tényleg a humanitárius csúcs, ha egy ember egy kiszolgáltatottságát elő fekete munkás, megfosztva minden béren kívüli dologtól, és reszketve mikor rakják ki az országból?
    További probléma, a mexikói drog-kartelek, és beszivárgott bűnöző csoportok. Ezeket sem Trump találta ki, kegyetlenségüket a szélsőjobboldalinak éppen nem nevezhető Index is sokszor megírta már.

    Amúgy a híres "falas " beszédben sem azt mondta, soha egyetlen Mexikói sem jöhet be.
    Hozzá teszem, a jelenlegi pengével ellátott 6 méteres szöges drót sem éppen emberséges dolog, pláne hogy aki át akar mászni rajta azt nagyon gyakran az amerikai határőrök egyszerűen lelövik...sokszor még mexikói területen!!!

    Ennél lehet hogy még a Trump felé fal is jobb lenne.

    Az iszlám meg nem rassz, hanem vallás.
    A Black Lives Matter mozgalom fekete rasszizmusa pedig sokkal durvább és nyilvánvalóbb, mint Trumpé.

    Meg egyszer leszögezem, nem tetszik Trump dumája de a környezete is elég vegyes, antiszemitizmussal meg igazán nem lehet vádolni már a család miatt sem ( persze megtették, amikor zsidó közönség előtt nyersen azt mondta : én nem a pénzük miatt vagyok itt" bevallom, ezen jót röhögcséltem. Túl sokat jártam ahhoz zsinagógába, hogy PC legyek :-) ... )

    Bunkó? Igen.
    Rasszista? Nem igazán . Persze vannak faji sztereótipiák benne, de ez nem egyedi, és néha azért nem is teljesen alaptalan, bármennyire nem PC ezt mondani.
    Amúgy nem tudom, a néger rokonaim kire szavaztak. Valószínűleg inkább Clinton -ra...de korántsem olyan biztos.

    Amúgy kedvenc videóm a témában :

    https://m.youtube.com/watch?v=I0tE6T-ecmg


    Cypriánus

    VálaszTörlés
  8. Amúgy ha valaki nem tud angolul, vagy csak nem akar előfizetni a Charisma Magazinra, íme magyarul is olvasható a Hazánk , az egzotikus Magyarország földjén zajló szellemi ébredés : http://ellel.hu/novekvo-szellemi-ehseg-magyarorszagon/

    Amúgy a Charisma tényleg túl tolta Trump-ot, de megjegyezném, számos konzervatív amerikai keresztény blog is őszintén fanyalgott miatta, talán mint a valószínűleg kisebb rosszat ajánlotta a bizonyosan rossz Clinton helyett.

    Cypriánus





    VálaszTörlés
  9. Én erre az egészre csak azt tudom mondani, hogy hát kérem, ez a demokrácia... :)

    VálaszTörlés
  10. Ha a keresztények folyamatosan ott lettek volna az amerikai közéletben, és nem hagyják magukat onnan kiszorítani, akkor most nem lett volna szükség Trumpra.

    Tanulság: a keresztények nem engedhetik meg maguknak, hogy kiszoruljanak a szellemi élvonalból.

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)