2023. május 15., hétfő

2050

A szépséges magyar nyelv vallási szótárának leglejáratottabb kifejezése talán a "világvége" szó: mert azon csak röhögni tudunk. Túl sokan jövendölték meg túl sokszor - aztán hétfő reggel mindig mehettünk vissza dolgozni. Ám mi van akkor, ha manapság egyre több olyan hang szólal meg "világvége ügyben", mely nem a holdkórosoké, a laposföld-hívőké vagy valamelyik vallási szélsőség csatornájáé? Hanem adott esetben az MTA köztiszteletben álló doktorának hangja, vagyis Szathmáry Eörs evolúcióbiológus véleménye, aki másokkal egyetemben 2050 körülre prognosztizálja az emberiség összeomlásának pontját. Kapcsoljuk a Jelenések könyvét!

Biztosan sok olvasóm ismeri azt a diasort, amikor egy légifelvételen egy amerikai város egyik kertesházát mutatják, aztán a kamera távolodni kezd, már az egész várost látjuk felülről, s repülünk még messzebbre, így aztán a komplett Egyesült Államok műholdképe is terítékre kerül. A fotók nem állnak meg itt: beülünk egy képzeletbeli űrhajóba és már a Föld bolygót látjuk messziről, azután egész Naprendszerünket, de zuhanunk tovább a végtelen űrbe, s már saját spirálgalaxisunk egyik karja tölti be a képernyőt - és így megyünk egyre messzebb és messzebb, sok-sok fényév távolságra a saját otthonunktól... 

Megrázó ez az egész, és akit mégsem ráz meg, az nem érti miféle valóságban van része. És akkor azt sem fogja érteni, amiről Szathmáry professzor (ld. fotón) ebben a friss interjúban beszél, jelesül hogy a mi kis bolygónk valósága hamarosan összeroppanthat bennünket. De szívesen mondanám most azt, amit minden "világvégés" ostobaság kapcsán menetrendszerűen bedobhat az ember: hogy ez az egész csak hülyeség, pánikkeltés, túltolt bicikli, vallásosan fanatizáltak felesleges aggodalma vagy valamilyen politikai lobbitevékenység van csak a háttérben. Ám ha elolvassuk elejétől a végéig az interjút, aligha fogjuk ezt gondolni.

Szathmáry sokféle értékes gondolatot fogalmaz meg - nem is tudok kiemelni belőle egyet -, de az általam most "világvégének" nevezett összeomlás nagyjáboli idejét 2050 körülre prognosztizálja:
"Nagyon sokan a 2050 körüli időpontra teszik a totális összeomlást, és szerintem ez nagyjából korrekt számítás, ha csak nem történik valami komoly és gyors változás. De ha történhetne ilyen, annak már azért látszania kéne."
Szomorú és talán pánikkeltőnek tűnő gondolat is ez, de ahogy ő fogalmaz, a tudomány nem a kedélyállapotunk javítására szolgáló eszköz, hanem arra való, hogy tisztában legyünk a dolgokkal és azok kimenetelével. 

Több okból is írok most erről. Egyrészt azért, mert egy olyan társadalomban élek - beleértve az egyházat is - ami az ideje nagy részében elfoglalja magát számos, ehhez képest századrangú témával. Fidesz vagy ellenzék? Orbán vagy Gyurcsány? Baloldal vagy jobboldal? Homoszexualitás vagy heteroszexualitás? Van haladás vagy nincs? Liberális demokrácia vagy konzervatív megoldások?  Ezekhez csatolhatjuk hozzá az egyházhoz köthető dilemmákat is: paphiány, szervilizmus, meleg lelkészek, progresszív teológia, felhígított hit, meg sok minden más, amikkel egyébként én is foglalkozok itt a blogban.

Na de emberek, mit számítanak ezek, ha a jelek szerint tényleg jön felénk egy üstökös

Másrészt azért is dobom fel ezt a sötét labdát, mert valóban eszembe jut erről az egészről a keresztény apokaliptika. No persze nem kívánok obskúrus fejtegetésekbe bocsátkozni arról, mi felel meg a vágtató lovaknak, a trombitaszónak és a kelyheknek az éppen zajló eseményekből - inkább az egész hangulata, atmoszférája, légköre az, ami az ilyen interjúk révén egy hívő agyában bekapcsolja a Jelenések-gént. Soha nem voltam világvége rajongó, időpontszámolgató, félelemgenerálásban érdekelt hívő, sőt aki ismer az jól tudja, hogy nagyon rühellem az ilyesmit. Egy apró bibliai megjegyzés azonban most felrémlett bennem Szathmáry interjúja kapcsán: amikor a Szentírás úgy beszél az "utolsó idők" (eszkhaton) jelenségeiről, hogy azokat "szülési fájdalmakhoz" hasonlítja. Nyilván mindeni tudja, ahogy közeledik a szülés ideje, az ilyen fájdalmak sokasodnak - az analógia erre akar rámutatni. A vajúdás régóta tartó kísérőjelenség ebben a világban. A gyakoriság az, ami felhívja magára az ember figyelmét: amikor két "fájási roham" időben már egyre szorosabban követi egymást. Mintha most ezt látnánk. Az emberiség lélekszáma nemcsak növekszik, hanem gyorsuló ütemben nő, ahogy a problémák is sokasodnak, s már nem kell eltelnie több generációnak, hogy bizonyos rossz gyümölcsök beérjenek. Félfogról odavetett közhelyként szokás mondogatni, hogy "felgyorsult világban élünk" - de nemcsak mi gyorsulunk egyre jobban, hanem az események és azok kimenetele is. Nos, a szülési fájdalmak közötti megrövidült idő az, ami most eszembe jutott minderről, és ez hozta be az ablakon számomra most kissé a világvége-hangulatot. 

Mindazonáltal persze - őszintén megmondom - egyelőre inkább olvasgatnám szívesebben a Jelenéseket, minthogy megnézzem élőben. De persze jöjjön, aminek jönnie kell, s ha jönnie kell, valószínű jönni is fog.

17 megjegyzés :

  1. Szilágyi József2023. május 16. 7:27

    "Ötven év, és elpusztul a Föld megújuló természetierőforrás-készlete"
    Cikk az internetről:
    .
    https://vasarnap.hu/2020/09/30/zlinkszky-otven-ev-alatt-elpusztul-a-foldnek-a-megujulo-termeszeti-eroforras-keszlete/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az érdekes az, hogy nem egy-két hang szólal meg ezügyben, hanem a mainstream tudományból és ismeretterjesztésből egyre többen (Szathmáry mellett ilyen Csányi vagy akár David Attenborough).

      Köszi az ajánlót!

      Törlés
  2. "jöjjön, aminek jönnie kell, s ha jönnie kell, valószínű jönni is fog." Mi pedig hívő keresztyénekként élve nézünk elébe.

    VálaszTörlés
  3. Szilágyi József2023. május 17. 7:02

    "Ha baj ér, méltán ér: holnap akarsz jó lenni, nem ma." (Marcus Aurelius)
    .
    Hírek: háború, földrengés.
    Egyik rosszabb, mint a másik.
    Fölrázhatna álomból, közönyből,
    hogy elérkezzünk holnaptól a máig.
    .
    "E mondás szerint: Ma, ha az Ő szavát halljátok, meg ne keményítsétek a szíveteket!" (Zsid. 3:15)

    VálaszTörlés
  4. Szilágyi József2023. május 17. 7:22

    Egy másik riportcikk az emberiséget fenyegető veszélyekről:
    .
    https://www.magyarkurir.hu/nezopont/interju-hetesi-zsolt-fizikussal-az-emberiseget-fenyegeto-veszelyekrol

    VálaszTörlés
  5. Ne feledjük, hogy Pál életében már megvolt a második eljövetel.
    1850 táján többször is volt világvége. Aztán 2012-ben.
    2005-ben kimerült a Föld olajkészlete.
    2010 után többször annyi lett a forintnak.
    Ma augusztusra elhasználjuk az egész éves erőforrásokat, hamarosan január 1-re. Állítólag.
    Ha Pált megkérdezik, vegyünk-e tartós tejet, nem javasolta volna. Több komolyságot, cimborák.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szilágyi József2023. május 17. 14:35

      Tisztelt Vértes László!
      Köszönjük, jogos az észrevétel.
      Hibát követett el az egyszeri pásztorfiú, amikor indokolatlanul farkas!-t kiabált.
      De hibát követett el az a vadász is, aki a farkast csak egy kóbor kutyának vélte.
      Van felelősségünk.

      Törlés
    2. Bizony van felelősségünk, de nem az aggódás van elvárva, hanem a cselekvés és eredmény abban, ami jobbá tehető.
      Viszonylag friss olvasmány Vaclav Smil: How the World Really Works. Kiderül belőle, hogy felesleges szájalni megújuló energiáról és tisztán e-autókról, 2050-ig mit sem segít, de a világnak nem ettől lesz vége, ha egyáltalán.
      Gondoljunk bele, mit okoz az ukrán háború az atmoszférában (is). Lehet komoly képpel klímaválságozni, miközben az erőszakos demokráciaexporttal minden eddigi eredményt lenullázunk, sőt?
      Jobb most abbahagyni a hülyítést, és szembenézni azzal, hogy a háború tényleg mindent tönkretesz, első körben azt kell leállítani.
      És nagyon fontos, hogy a demokráciaexport alapvetően NAGYSZERŰ ötlet, amíg békésen, jóléti alapon, környezetkímélően csinálják (-juk), az érintett társadalmak azonosulásával. A világ számos baja közül most pont nem a "vége" emelkedik ki, hanem a béke hiánya és a háborúval okozott szenvedés/szennyezés. Ez lehet az első háború, amit utóbbira hivatkozással akarunk leállítani, eddig ez soha nem volt érv, a világháborúkban fel sem merült.

      Törlés
  6. Szilágyi József2023. június 23. 18:45

    "Dúll Andrea, aki tagja a Magyar Tudományos Akadémia Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságának, elmondta: az MTA hivatalos álláspontja a klímahelyzettel, a különböző válságokkal kapcsolatban az, hogy a jelenlegi formában körülbelül harminc éve van az emberiségnek. Ez nem jelenti azt, hogy az emberiség kihal, de azt igen, hogy jelentősen változik a föld lakossága, lecsökken; nagyon más lesz az emberek világfelfogása, életkörülménye. A klímakutatás ezt valószínűsíti. Dúll Andrea elismerte: ő ebben nem tud állást foglalni, sok bizonyíték szól emellett, de vannak optimista forgatókönyvek is. A természettudomány inkább a pesszimista nézeten áll. Pszichológusként fölvetette a felelősség kérdését. Élhetjük azt, ami hátra van – harminc év vagy ötven, esetleg kétszáz – egy teljesen más minőségben, nem pedig rettegve, félve. Az tény, hogy a napjainkban is zajló háborúk, így a szomszédságunkban dúló orosz–ukrán háború sok szempontból ront a helyzeten. Nemcsak az emberi életek, tragédiák szintjén, hanem a környezetszennyezés terén is hatalmas rombolások történnek. A fiatalok különösen érzékenyek minderre. Ismeretes ma már a klímaszorongás, a klímagyász, ezek nem fikciók, pszichológusként naponta szembesül mindezzel. A középiskolás lányok napi szinten szegezik a kérdést az iskolapszichológusnak: Szüljek én még gyereket? Van értelme? Harminc évre? Hová, minek? Ez a kérdés kiemelten foglalkoztatja a fiatalokat. Dúll Andrea azonban figyelmeztet: ne ilyen végtelen szorongó létállapotban éljük le az életünket. Gondoljuk végig, hogy igenis, nagyon sok mindent tehetünk a következő időszakban abban, ami számunkra jut, egymásért és magunkért. Lehet, hogy a földet nem fogjuk megfordítani, de eljött az ideje, hogy tudatosabban éljünk minőségi életet. A környezetpszichológus kiemelte a hit szerepét, ami mikro- és makroszinten egyaránt előreviszi az egyént, a csoportot, a közösségeket."
    (internetről - magyarkurir hu - Krisztus a történelem középpontja - vitaest, részlet)

    A teljes cikk:

    https://www.magyarkurir.hu/hirek/krisztus-tortenelem-kozeppontja-vitaest-parbeszed-hazaban

    VálaszTörlés
  7. Szilágyi József2023. július 1. 12:30

    HÍVATLAN VENDÉG
    Tudtam, hogy eljön a világvége,
    azt remélve: nem érem meg.
    Immár kopogtat. Sietsége
    gondtalan álomból ébresztget.

    VálaszTörlés
  8. Szilágyi József2023. július 13. 19:27

    Máté 24:14
    "Isten országának ezt az evangéliumát pedig hirdetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jön el a vég."
    .
    Egy hír: 10 éven belül minden nyelven elérhető lehet a Biblia:
    .
    https://www.hetek.hu/cikkek/online/ilyen-meg-nem-volt-tiz-even-belul-minden-nyelven-elerheto-lehet-a

    VálaszTörlés
  9. Szilágyi József2023. augusztus 1. 13:25

    Lackfi János:
    "Boldogok, akiknek fülébe az harsog,
    hogy a bolygó élhetetlenné válik,
    mert muszáj lesz utánanézniük,
    hol és merre található az ígéret földje."
    (internetről)

    VálaszTörlés
  10. Szilágyi József2023. augusztus 14. 20:38

    Beszélgetés egy fenntarthatósági szakértővel:
    .
    https://reformatus.hu/egyhazunk/hirek/a-kozos-jo-megovasa-video/

    VálaszTörlés
  11. Szilágyi József2023. augusztus 16. 5:56

    Ézsaiás 51:6
    "Emeljétek az égre szemeteket, és nézzetek a földre ide alá, mert az egek mint a füst elfogynak, és a föld, mint a ruha megavul, és lakosai hasonlóképp elvesznek;
    de szabadításom örökre megmarad, és igazságom meg nem romol."
    (vö: Ján 3:16)

    VálaszTörlés
  12. https://www.magyarkurir.hu/hirek/tudomasul-kell-vennunk-hogy-mar-nem-az-ember-iranyit-gelencser-andras-az-eghajlatvaltozasol

    Gelencsér András interjú:
    "Tudomásul kell vennünk, hogy már nem az ember irányít"
    forrás: magyarkurir hu

    VálaszTörlés
  13. Szilágyi József2023. október 3. 20:40

    "Gelencsér András állítja: nem igaz, hogy tudjuk, mit kellene csinálnunk. Amiről azt gondoljuk, hogy tudjuk, az is egy nézőpont csupán. Ha csak a saját környezetünkben cselekszünk, azt képzeljük például: napelemet telepítünk, a világ meg van mentve... Közben azt nem gondoljuk végig, honnan származik ez a napelem, az alapanyag bányászata hol történik, mivel jár.
    A problémát átdobjuk a „másik térfélre” – most már azt mondjuk, a globális délre. Egyik problémából csinálunk egy másikat, de ez nem a megoldás. Ha nem gondolkodunk egészben, és nem vagyunk tekintettel másokra, akkor azok a megoldások, amiket annak gondolunk itt, a mi kényelmünkben, a Föld szempontjából semmit nem jelentenek...

    A teremtett világ és az ember által teremtett világ között alapvető különbség, hogy amit mi létrehozunk, az nem tudja reprodukálni, megújítani önmagát. Egy idő után tönkremegy, az enyészeté lesz, nekünk kell folyamatosan újjáteremtenünk, újjáépítenünk, de ha a természet beszűkül, és nem hagyunk neki teret, akkor nem lesz a világban olyan, ami képes újjáteremteni önmagát. Egy mesterséges világban pedig nem lehet fennmaradni; az olyan elképzeléseknek, hogy majd más bolygókra költözünk, semmi értelmük nincsen."

    forrás: magyarkurir hu

    VálaszTörlés
  14. Szilágyi József2023. december 2. 16:55

    Beszélgetés dr. Szarka László Csaba geofizikussal:
    .
    https://megvanirva.hu/hadat-uzent-a-klima-altudomanynak/

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)