2023. május 22., hétfő

Gyerekrezervátum

Nemhogy ömlik, egyenesen zubog minden csatornán, hogy a kormány számára milyen fontos a gyermekek védelme. Érdekes viszont, hogy miközben a gyermekvédelem ennyire kiemelt szempont, az utcán tüntető diákok szemébe mégis spriccel a könnygáz - persze a csípős permetnél fájdalmasabb  az iskolásoknak, hogy a gyermekvédő vezetés magasról tesz a véleményükre. Ehhez a szerfelett ellentmondásos helyzethez "remekül" illeszkedik Böjte Csaba ügye is, amely a "gyermekvédő" oldalon nem igazán vált ki erős tiltakozást: úgy látszik tehát, azért mégsem annyira fontosak a gyerekek.

Böjte Csaba egy sztárpap, vagyis egyre inkább úgy fest, csak az volt. Nem először írok vele kapcsolatban, és higgye el nekem a kedves olvasó, nem is szívesen teszem. Nem "csámcsogni" kívánok a botlásain, sem a "dühöm kiadni" vagy felsőbbrendű módon odapörkölni neki egyet. De azt nem tagadom, keresztény emberként egyszerre van bennem valamiféle felágaskodás és szomorúság. Olyan épület omlik most össze a szemünk előtt, amit inkább tovább kellett volna építeni. Meggyőződésem szerint Böjte Csaba nem járt rossz úton, amikor gyermekmentésre adta magát, a kicsik felkarolása, etetése, nevelése minden józan ember számára nemes cél és respektálható tett. Böjte az a karakter volt, akitől őszintén szólva soha nem sajnáltam a rengeteg ráfordítást, a beinvesztált pénzösszeget, a népszerűséget és felkapottságot. Azt se bántam, hogy valamiféle "szent celeb" lett belőle - mert a munka, amit végzett, egyszerűen olyan fontos és lélekemelő volt, hogy megérte populárissá tenni, felhívni rá a figyelmet, rivaldafénybe állítani. Inkább népszerűsítsék egy gyermekmentő szerzetes munkásságát, mintsem a celebkultúra bugyraiból feltörő, naplopó, semmi értéket nem teremtő sztárocskák dolgait.

Aztán kidőlt egy csontváz, most pedig még több is. Ott tartunk, hogy Böjte Csaba lett a legnagyobb akadálya a saját szervezete működtetésének.

Nemi erőszak, bántalmazás, visszaélések sora - nem részletezem, a vonatkozó hírforrásokban minden le van írva -, és szinte példátlan, másodfokon kiosztott 28 év(!) börtönbüntetés az abuzálást elkövetőnek. Mintha mindez nem lenne elég, időközben előkerültek ehhez hasonló ügyek, és ahogy Bartus László a maga szokásos bárdolatlanul szókimondó stílusában - ámde igen találó szóhasználattal - megfogalmazta: az eredetileg gyermekek védelmére és nevelésére létesített Dévai Szent Ferenc Alapítvány inkább egy "gyerekrezervátumra" emlékeztet, ahol azt csinálnak a kicsikkel, amit csak tudnak és amit nem szégyellnek. Szégyenkezésről pedig láthatóan nincs annyira szó, ahogy felelősségvállalásról sem igazán. 

Megrándíthatnám a vállam, de nem vagyok az a fajta, és nem tudok az ilyesmihez hozzászokni. Persze meglepődött sem vagyok, kivéve egy dolgot. Ez is az én hibám.

Valahogy bedőlhettem a mézes-mázos Böjte-imidzsnek, mert a "kedves szerzetes" csuhája mögött sokáig nem tűnt fel, hogy ez az ember milyen szörnyű butaságokat beszél. Most nem a szóvirágos közhelyekre gondolok a mindent elsöprő szeretetről és hasonló frázisokról, ami egy amerikai szépségkirálynő választás záróbeszédéhez illő bölcsesség, hanem amiket ebben az ügyben és más dolgok kapcsán Böjte megfogalmaz. Így például zavarba ejtő ostobaság gyerekekkel együtt imádkozni az "ártatlan Budaházy bácsiért", vagy azt mondani, hogy a "rákos daganatot" sikerült kimetszeni az Alapítványból a fenti bírósági ítélet kapcsán, a többiek pedig szinte ártatlanok ebben a helyzetben, hiszen az "egészséges szöveteket" így megvédték. Ezek olyan szintű sületlenségek, hogy egyenesen mellbevágó olvasni őket. Egyszerűen nem tudom eldönteni, hogy maga Böjte elhiszi őket vagy csak azért mondja, mert nem maradhat néma ebben a helyzetben. Ehhez a sületlenséghez csatlakoznak még olyanok, akik nyakra-főre osztják az interneten a "boldog dévaházi árvák" sztorijait - amivel azt kívánják illusztrálni, hogy micsoda aljas dolog Böjte Csabát bántani, hiszen nagyon sok gyermeken segített. Amit persze - tegyük ezt hozzá - nem tagad senki sem, de nem is azért "bántják" Böjtét, akiken segített, hanem akik egy életre megnyomorodtak a megalázó bánásmód és akár szexuális abúzus miatt. A sikeres élettörténetek eltörlik a bűncselekményeket? Komolyan lehet így érvelni?

Ne felejtsük el, itt valakik egy évtizeden át rendszeresen bántalmaztak gyermekeket nevelői minőségben, nem is egyet, mert nem elszigetelt esetről van szó és nem egyszeri alkalomról. Kínozták, rettegésben tartották őket, fizikailag és érzelmileg abuzálták. Világossá vált, hogy a nevelőként dolgozók egy része is inkább nevelésre szorult volna - ehelyett azonban hatalmat adtak a kezükbe a szervezeten keresztül. Erre Böjte másik reakciója mindösszesen az volt, hogy most nem ítélkezni kell, hanem imádkozni.

Hát igen, ebben azért van valami, az már biztos! Tényleg imára van szükség: Böjte Csabának jó szerzetesként hason csúszva kellene bűnbánatért könyörögnie Isten előtt, és vele együtt másoknak is. Aztán az ámen kimondása után - ha nem akarja, hogy a hitelessége végképp porrá omoljon és az életművének tekinthető szervezetet elnyelje a Nagy Erkölcsi Fekete Lyuk - azonnal lemondani, nyilvánosan megfogalmazni erős bocsánatkéréseket és rábízni a szervezet vezetését vezetni képes emberekre. Ilyen kaliberű bukásoknál ez az elvárható minimum, ami persze az egész esethalmaz jogi hátterét még nem fogja megoldani önmagában. Az ájtatos szólamoknak most nincs helye, csak röhejessé teszik a szörnyűséget és még több kárt okoznak. Az igazi gyermekvédelemre pedig láthatóan nem az óvodákban, hanem a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál van szükség.

12 megjegyzés :

  1. Végre, hosszú idő óta az egyetlen korrekt vélemény a két szekértábor között. Most is köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is köszönöm. Ez nem politikai ügy, politikai ízlés kérdése vagy politikai pártpreferencia dolga. Sajnálom, hogy mint minden más, ez az ügy is ebben a térben próbálja megtalálni a helyét. Pedig itt gyerekek életéről van szó, azután sajnos megint az egyház hitelességéről. Aztán persze a politikai is felmerülhet (lásd a bejegyzésben említett gyermekvédelem témáját), de a súlypont mégsem ott keresendő szerintem.

      Törlés
  2. "Az igazi gyermekvédelemre pedig láthatóan nem az óvodákban, hanem a Dévai Szent Ferenc Alapítványnál van szükség."
    - Jogos, hogy alapos átvilágításra és minőségbiztosítási rendszerre van szükség, mert a Gondviselés nem megold, hanem "csak" besegít.
    Ami nem jogos: hogy monnyon le, mert nincs miről, és nincs kinek a javára. WC-pucolónak alighanem többen jelentkeznek, mint Csaba testvér munkájára. Ha ő nem csinálja, akkor senki sem, az meg nem jó. (Apropó, tudtok bármit is az állami otthonok állapotairól? Nem rózsásak.)
    És az sem jogos, hogy az óvodákban nem kell vitézkedni: nem vicc, hogy pont oda akarnak betámadni, egy kis háttéranyag...
    https://mombian.com/2020/01/28/netflix-preschool-show-introduces-two-dad-family-and-rainbow-bedecked-all-gender-restrooms/
    https://www.youtube.com/watch?v=QIBwSHZAOU0
    https://www.pressherald.com/2022/05/20/teacher-who-made-lgbt-friendly-kindergarten-lesson-speaks-out/

    VálaszTörlés
  3. Sytka, örülök, hogy az érintett személy kiléte ellenére utánanéztél a dolgoknak és korrekt reális a témához való hozzáállásod. Mindenben egyetértek veled. Osztom nézetedet, "Böjte Csaba nem járt rossz úton, amikor gyermekmentésre adta magát". Ezért támogattam is addig, míg saját szememmel nem láttam az egyik intézetében az udvaron játszó(lézengő) gyerekek tekintetét és a kerítésen keresztül kéregető kezeket. Ez, és a helyiek véleménye elég kijózanító volt, pedig ekkor még nem tudtam a bántalmazásokról, a megalázásokról. Böjte akkor maradt volna a jó úton, ha elég józan lett volna ahhoz, hogy belássa, hogy ő nem ért a gyerekneveléshez, egy ilyen jellegű intézmény vezetéséhez, és megfelelő képesítésű emberekkel társul. Ehelyett ostobán leszólta a szakmai hozzáértőket, és mindeddig maga vette fel az alkalmazottakat. Ebben a barátság többet jelentett a szakértelemnél, a képzettségnél. Hogy a hivatalos követelményeknek papíron megfeleljen, képzéseket, továbbképzéseket szervezett, amelyeken a jelenlétet bemondásra igazolták.
    Több új gondozót például ahhoz osztott be "tapasztalatszerzésre" akit a bíróság 28 évre ítélt.
    A pedofil bántalmazások kirobbanásakor és nevetséges mentegetőzései hatására rendbeli feljebbvalói eltiltották a nyilvános szerepléstől, egészen mostanáig, amikor első nyilvános tette az általad említett felhívás volt imára az "ártatlan" Budaházi bácsiért, és az ugyancsak árulkodó kijelentése: „Ilyenek a nők, ha virágot kapnak, turbékolnak, ha a fejsze fokával kopogtatják a vállukat, akkor sikoltoznak”.
    Abban is egyetértek veled, hogy számára az egyetlen tisztességes tett lenne, ha azonnal lemondana. Nevetséges Laci érvelése, hogy nincs, aki helyette átvenné, szerepét. Ez szegénységi bizonyítvány lenne az egyházi szervezet és a román gyermekvédelem számára is, és minden bizonnyal a román hatóságok lépni fognak a helyzet felszámolására.

    Mindezek ellenére meglepődnék, ha a tisztességes utat választaná és lemondana. A sztárpapság és az imázs számára már sokkal fontosabb lett, pláne úgy, hogy ezt a magyar hivatalos kormánymédia építette és tartja fenn. Ennek fenntartás mindenképpen szükséges további pénzek szerzéséhez, amit már régóta nem a gyerekekre költenek, hanem erdélyi kastélyok és más ingatlanok megvásárlására, azaz vagyonszerzésre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Ez szegénységi bizonyítvány lenne az egyházi szervezet és a román gyermekvédelem számára is"
      - Csalánt csak saját farokkal, Peti: nyilván azok potenciális átvételi lehetőségeiről lehet szó, akik lemonyatnák. Te vagy a haverjaid éreztek kedvet árvagondozáshoz?

      Törlés
    2. Teljesen egyetértek Péterrel abban, hogy szégyen lenne, ha nem találnának a szervezet élére hozzáértő embert. Ez abszolút hihetetlen, nekem senki ne akarja beadni, hogy egy ilyen frekventált missziónak nem lehet keríteni egy szervezetvezetésben járatos személyt az élére. A semminél - vagyis a jelenlegi helyzet meghagyásánál Böjte vezetésével - még az is jobb lenne, ha egy tiszta lappal induló egyházi protokollember kerülne az élre, miközben egy hozzáértő menedzsment vezeti az egész szervezetet a háttérből. Ismétlem, nem ez a jó megoldás, de komolyan, még ez is jobb, mint Böjtét a helyén hagyni, aki ezzel az egész üggyel teljesen lejáratta magát. Olyan emblematikus figurát kellene a helyére nevezni, akinek tiszta az előélete.

      Törlés
    3. Tibor, amit a szervezetvezetés kapcsán írsz, azzal messzemenőkig egyetértek.
      A protokollember szerintem látszatintézkedésnek jó, másnal aligha.

      Böjte képét továbbgondolva: a rákos megbetegedés egyik jellemzője, hogy kiiktatja az immunválaszok jó részét: na ezért van szükség olyan szervezetvezetésben tapasztalt ember, aki be tudja indítani és fel tudja erősíteni az immunfolyamatokat... mert félő, hogy az úgymond kimetszés nem sikerült teljes mértékben...

      Törlés
    4. Ezeket olvastátok-hallgattátok? https://nepszava.us/olvasson-bojte-csaba-szerelmes-uzeneteket/
      https://nepszava.us/megszolal-bojte-csaba-titkos-szeretoje/
      A nevelők esetében alkalmazott Böjte-módszer érvényes saját magára is: amíg nem tisztázódnak az ügyek, költözzön ki a nyilvánosságból, ne legyen szem előtt. Érdemes alaposan, vizsgálóbírói szemmel végigolvasni és átgondolni, hogyan is történhetett valójában, amiről szó van. Egy "kihasznált" szerető, aki kész spermával szennyezett ruhával bizonyítani a viszonyt?

      Törlés
    5. Fura ezekben a Népszava-cikkekben, hogy a nevelőnő nem adja a nevét az általa elmondottakhoz, pedig a köreiben mások is tudnak az ügyekről. Miért nem? A bejátszott beszélgetést pedig már AI-val is elő lehet állítani. Vagy nem igaz az egész, vagy nem egészen vagy nem így igaz, vagy Böjténél és az eddig elítélt nevelőnél sokkal nagyobb kutyák is érintettek. Mire tippeltek?

      Törlés
    6. Hú, ezek elég meredeken hangzanak azért... Böjte szeretője? Persze elviekben én már semmin nem lepődnék meg, azon sem hogy egy szerzetesnek vannak vágyai és ezeket titokban ki is élheti... Hamisítani mindent lehet, tehát az is elképzelhető, hogy valakik "kapva kapnak" az alkalmon, hogy Böjtére ráhúzzák a vizes lepedőt a pedofilbotrány miatt (mintha az nem lenne elég). Egyetértek László kommentjével, hogy az volna a tanácsos, ha Böjte most hátralépne, kikerülne a nyilvánosságból az ügy befejeződéséig. Nem is értem, miért nem történik ez meg.

      Törlés
  4. Dzsaszper: "Tibor, amit a szervezetvezetés kapcsán írsz, azzal messzemenőkig egyetértek.
    A protokollember szerintem látszatintézkedésnek jó, másnal aligha."

    Igen, persze, igazad van - kicsit "kínomban" is írtam, amit ott említettem. Hát persze, hogy az lenne a kívánatos, ha egy profi, szervezetvezetésben tehetséges és rátermett ember kerülne az élre. Csupán arra gondoltam, ha valami oknál fogva nincs ilyen, még akkor is bármi és bárki jobb Böjtéhez képest, aki szerintem eljátszotta a hitelességét. Ami biztosan hiba, ha ő megmarad a pozíciójában - márpedig úgy fest, a történet ebbe az irányba halad...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tibor, egyetétrtenék veled, ha nem látnám azt, hogy már rég a HVG is csak nagyon gyatra árnyéka saját régi magának (ahogy a mai Magyar Nemzet is kb.), és nem motoszkálna bennem a gyanú hogy a HVG cikk kontextusokból kiragadott mondatokat pakolt egymás mellé az erősebb hatás kedvéért...
      Legalábbis elég nagy a kontraszt a pár nappal későbbi VálaszOnline cikkel, és valahogy nem azt gondolom, hogy Böjte hozzáállása változott volna meg....

      De a magyar sajtó színvonalát látva a magam részéről nem látom annyira kritikusnak, hogy Böjte személyesen egy protokolláris vezető szerepben marad vagy onnan is megy...

      Az viszont igencsak lényeges, hogy változik-e a légkör, és milyen irányba, illetve, ha bárki is hallgatott el, akár az elítélt elkövető elleni panaszokat, az megússza-e az ügyet szárazon... és a szervezet immunrendszerét sikerül-e erősíteni, hogy ne maradhassanak hosszú évekre, évtizedekre rejtve az efféle esetek. Na ez szerintem a lényeg, (és pont ennek a lényegnek tesz be az a hozzáállás, hogy akkor pipa, rákos daganat kimetszve...)

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)