2014. július 6., vasárnap

A teológia hitetlenséghez vezethet?

Mint egy cigarettásdoboz oldalán a dohányzás károsságára felszólító figyelmeztetés, úgy hangzik az intelem, amikor többen felhívják a figyelmet a teológia veszélyeire. A túlzott foglalkozás a teológiával elvezethet ahhoz, hogy az ember búcsút mond a hitének. Vajon mennyi igazság van ebben? Veszélyes egy elkötelezett hívőnek teológiával foglalkoznia?

Igen, az. Nagyon is. Kérdés, ez vajon miért is okoz meglepődést és felháborodást. Amikor sok évvel ezelőtt elkezdtem intenzív és mélyreható módon teológiát tanulni, hamar szembekerültem azzal, hogy megroppan néhány tartóoszlop, ami a hitem bizonyos területeit illeti. Bevallom, akkor volt bennem félelem és időbe telt, mire képes voltam ezt feldolgozni. Azt hiszem ilyen szempontból túl vagyok a nehezén: átkereteztem a dolgokat, és rájöttem arra is, a teológia hitet megingató potenciálja legalább annyira pozitív, amennyire veszélyes.

Egyébként is, legyen az ember liberálisan vagy konzervatívan gondolkodó, higgyen abban, hogy a teremtést szó szerint vagy szimbolikusan kell értelmezni, Krisztus valósággal vagy csak a jelképek szintjén van jelen az úrvacsorában, a világ vége küszöbön áll vagy még nagyon messze van - nos, minden felfogásnak és teóriának megvan a maga veszélye. A teológia soha nem állította magáról, hogy veszélytelen. Nem hallottam, nem olvastam sehol, hogy a teológiai képzést vezető - és legalábbis az én iskolámmal kapcsolatban nagyon határozottan állíthatom: mélyen és elkötelezetten istenhívő - oktatók letették volna a szent esküt, ők itt azért vannak, hogy hájjal kenegessék a tanulók lelkét. Sokan várják ezt a teológiától: elmegyek, elvégzem a stúdiumokat, és olyan leszek mint Mózes. Nem csodálom, hogy ezek az emberek sírva görnyednek össze a végén. De honnan is vették, hogy a teológia majd csodatévő hitbuzgalmárokat farag belőlük?

Nem, emberek, nem így működik ez. A teológia kikezdi a hitet, de nem azért mert szörnyen istentelen, hanem mert ez a dolga. Kimozdítja a biztonságosnak hitt alapokat, felpofoz jobbról és balról, kérdőjeleket rajzol a homlokokra. És ha kibírod állva az ütéseit, akkor egy idő után azt veszed észre, nem is rossz ez. Fájnak a sebek, szakad az izzadtság, de mégis ott állsz a ringben, versenyben vagy, akcióban. Persze vannak periódusok, amikor az ember csutkára elfárad. Legszívesebben felgyújtaná a könyvespolcot a "sok okoskodással" kapcsolatban, rühelli a tényt, hogy egyértelműnek látszó dolgokban sincs összhang, megkérdőjelez az égvilágon mindent a hitében. Ám a nagy tipródásban ha hátranéz, azt látja, mégiscsak előrébb jutott valamicskét, megragadott ezt-azt és érettebb, felnőttebb lett a hite. Megérti azt is, spirituális gondolkodás nélkül nem jó élni, Istennel foglalkozni kell, gondolkodni Róla és beszélni Hozzá.

A teológia érdekes és lebilincselő, és bármennyire is szidjuk sokszor, újra visszatérünk, hogy foglalkozzunk vele. Ha nem várunk el tőle olyat, amit nem is akar nyújtani, szerintem nem kell, hogy hitetlenséghez vezessen.

7 megjegyzés :

  1. Igen Sytka,ezekkel én is szembesültem.
    Én is ledöbbentem, hogy bizony tényleg vannak dolgok melyek nem is olyan egyértelműek, és találkoztam, találkozok fejcsóválásokkal, értetlenkedésekkel. Valóban veszélyes a teológia, de szerintem nem is a hitre nézve általában, inkább a sablonos hitre, gondolkodásra nézve(na ebből tényleg ki tud zökkenteni, ami egyeseknek tényleg sarkalatos pont a hitükben). Ami nem is hit, hanem inkább egyfajta merev berögzültség.

    A másik, hogy a teológiai gondolkodásnak és intézményeknek is milliónyi ága van és célja, hatása is más-más.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megfogalmazásod pontos: valóban a sablonos hitre van elsősorban veszélye a teológiának. Ugyanakkor én azt tapasztaltam, hogy a kevésbé sablonos hitet is átmozgatja elemeiként, sőt talán még életkorhoz is lehetne valamennyire kötni a teológiai képzés "veszélyeit": vannak dolgok, melyeket egyszerűen nem lehet feldolgozni túl fiatalon.

      Éppen ezért szubjektív meglátásom az, hogy a teológiai képzést néhány éves, kezdő hívőknek semmiképpen sem ajánlanám. Azoknak viszont, akik régebb óta gyakorolják a hitüket, nagyon is!

      Törlés
  2. "A valóság képromboló" ("Reality is iconoclastic") - mondta C. S. Lewis. A teológia is az, hiszen a célja az igaz Isten megismerése, ami nem megy a bálványok leleplezése nélkül.

    Ezzel együtt az elmúlt évszázadok egyik nagy tanulsága az is, hogy nem mindegy, ki(k)től tanulunk teológiát. Végső soron nincs olyan, hogy "a" teológia. Egyetlen kinyilatkoztatás van, de sokféle teológia.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lewis megállapítás nagyon tetszik, és teljesen igaza is van. Ahogy neked is. :-)

      Törlés
    2. A teológia szerintem olyan, mint az elméleti matematika. A mindennapi hit az alkalmazott matematika. Az elmélet (elvben) következetes, a gyakorlat (a gyakorlatban) következetlen.

      Az elméleti matematika tanulásának van egy olyan stádiuma, amikor a matematikus kevésbé boldogul a zöldséges típusú átverésekkel szemben, mint amikor csak alkalmazott matematikus volt. De ha meghaladja ezt a szintet, akkor jobban fog boldogulni a zöldségessel, mert a következetesen végiggondolt elmélet pozitívan hat vissza a gyakorlatra.

      A teológiával átgondoltan foglalkozó ember erősítheti mások hétköznapi hitét, gazdagíthatja a tudásukat arról, hogy mi is történik bennük-általuk. Szerintem te is ezzel foglalkozol, Sytka, ezért is olvasom örömmel a posztjaidat.

      Törlés
  3. Hát valahogy én is így jártam. Bár én nem vagyok teológus, mégis olyan könyveket vettem a kezembe, olyan írásokat olvastam, hogy sokszor éreztem azt, hogy nem kellett volna, de valahogy mégsem tudtam abbahagyni. Éreztem, hogy őszintének kell lennem magamhoz, és nem dughatom a fejem a homokba, csupán azért, mert megdöltek éveken át dédelgetett hitnézeteim. Ráadásul nekem nem nagyon van olyan akivel megbeszélhettem volna a félelmeimet, úgyhogy ezért külön köszönet neked is, meg néhány másik nálam képzettebb embernek(Brátán J.;Szabados Á), mert a posztjaitokkal, kommentjeitekkel sokat segítettetek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Részemről nincs mit, örülök, ha bármiben tudok segíteni.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)