2015. december 20., vasárnap

Az indiánsrác és a banzáj

Ákos, szerintem te is ismered a viccet: azért veszélyes, ha a szőke nő balra indexel, mert lehet hogy nem jobbra fog kanyarodni. Te azonban sokkal kiszámíthatóbb vagy ennél. Annyira jobbra húzol, hogy szerintem még a balkanyart is jobbra veszed be. Bevallom, ennek ellenére nagyra értékelem a művészetedet, és fejből vágom a szövegeid jó részét. Éppen emiatt fáj az, ami veled történik.

Ákos, úgy gondolom, ne bonyolítsuk a felismerhetetlenségig azt, ami végtelenül egyszerű. Beszéljünk egyenesen és őszintén. Mi történt itt? Mondtál valamit a nők szerepéről, amihez hasonlót előtted egy politikus is mondott. Ez felbőszítette a Telekomot, és mivel kijelentéseddel képtelenek voltak azonosulni, egyszerűen kirúgtak. Túldimenzionált, érthetetlen és valahol szánalmas mosolygásra késztet, hogy egy multicég hitvallásra hivatkozva ilyet tesz, de ez végülis kettőtök dolga - az egyik sarokban állsz te, mint megbecsült zenész és közéleti személyiség, a másikban pedig egy privát cég, mint tőkeerős szponzor. Napnál világosabb, hogy ez egy kétszereplős történet, zenész és támogató konfrontációja, amihez semmi köze nincs senki másnak. Vagy legalábbis: ha kerek lenne ez a világ, ennek így kellett volna történnie.

Hanem a történet úgy alakult, hogy a politika igen gyorsan betette a lábát. Csak aki rettenetes ostobaságban vagy szellemi vakságban szenved, az nem látja mi történt itt. A jobboldali-konzervatív kormány viharos gyorsasággal kiállt melletted, és ahogy a Telekom beléd rúgott, azzal a lendülettel ők is rúgtak egy hatalmasat a Telekomba. Hívhatjuk ezt retorziónak vagy bosszúnak, és pontosan fogalmazunk, mert valóban erről van szó. A Bosszú Népe megmozdította csizmáját, és lendületből adott egy hatalmasat.

De hadd legyek most egészen őszinte: ez a rúgás, amit a Telekom kapott a kormánytól, a te bokádat is elérte. Egyértelmű üzenetet tolmácsolt ugyanis rajongók és utálók felé: Ákos össze van nőve több szálon is a politikai elittel, és ha valaki őt bántani merészeli, hát számoljon vele, hogy a hatalom a nyakába zúdul. Nos, ez az az üzenet, ami ennek az egész felfújt hisztériának a sorai közül kiolvasható, és mivel nagyon intelligens és szenzitív embernek tartalak, kizártnak tartom, hogy éppen te ne olvasnád ki.

Ákos, bizonyos értelemben össze vagy nőve a politikával, és ez árt a művészetednek. Rajongódként írom le, hogy utálóid a szívük mélyén ettől viszolyognak a legjobban, ha a nevedet meghallják. Szerintem elképesztően jó dalokat tudsz írni, és úgy csepegteted beléjük a keresztény üzenetet, hogy a koncertjeiden a legnagyobb pogányok is önfeledten kántálják őket. Ez az, amitől a teljes magyar keresztény zene elérhetetlen messzeségben van. Neked sikerült eljutnod oda, hogy szabadon énekelhetsz a hitedről, anélkül hogy vallási fanatikusnak bélyegeznének vagy hülye szektásnak gondolnának. Igazán ragyogó eredmény, amit kár lenne a politikai kapcsolatok miatt feladni.

Van egy nótád, aminek a szövegét most különösen is aktuálisnak érzem. A refrénben így fogalmazol: "Annyi úton elindulhat az ember / Mind egyre megy / Mert jó válasz csak egy van / Egyetlen egy". Tökéletesen igazad van, és azt is tudom melyik az az egyetlen egy út, amin érdemes elindulni, még ha nagyon keskeny is. Utálnak téged, mert utat választottál, ráadásul végig akarsz menni rajta, a magad konzervatív módján.

De Ákos, ez az egyetlen egy út nem a politika útja. Ezen az úton helye van a művészetednek, és benne annak a hitnek is, amit képviselsz. Ám nincs helye a nagypolitikát átható gerinctelenségnek és erőfitogtatásnak, ami csak arra jó, hogy letérítsen téged erről az útról és befeketetítse a zenét, amit komponálsz. Egy romlott rendszerrel a hátad mögött - sajnos függetlenül attól, hogy bal vagy jobboldali az - nem lehet hitelesen egy romlatlan üzenetet képviselni.

Úgy gondolom, még egy rúgásra lenne szükség: ahogy a Telekom kirúgott téged, aztán a kormány kirúgta a Telekomot, most neked is erőt kellene gyűjtened, és kirúgni a politikát a művészetedből. Szerintem senkinek nem hiányozna, aki szeret téged hallgatni, ám esetleg a magad és az Ügy oldalára állíthatnál olyanokat, akik eddig az ellentáborhoz tartoztak. Ettől a tehertől megszabadulva lazábban mozoghatnál azon a bizonyos egyetlen egy úton.

26 megjegyzés :

  1. "Szerintem elképesztően jó dalokat tudsz írni, és úgy csepegteted beléjük a keresztény üzenetet, hogy a koncertjeiden a legnagyobb pogányok is önfeledten kántálják őket. Ez az, amitől a teljes magyar keresztény zene elérhetetlen messzeségben van."

    Egyrészt Ákos zavars-homályos-sunyi módon "kereszténykedik", másrészt hol van az ő művészete mondjuk egy Pajor Tamáshoz képest, keresztény szempontból? Sehol. De mondhatnék még pár ismeretlen kis zenészt, akik szintén kategóriákkal jobban minden szempontból Ákosnál...

    Moderálhatod.

    VálaszTörlés
  2. Én nem tartom sunyinak Ákos keresztény tartalmú dalszövegeit, sőt, néha elég nyíltan is fogalmaz. Erre éppen példa a bejegyzésben említett dal. Csak egy részlet:

    Testem-lelkem befejezetlen,
    De sorsomra mégis kész vagyok,
    Valaki még ma elárul engem,
    Akinek dicsőség, ha elbuktatott.

    Asztalomnál ülnek tizenketten,
    Fogy a kenyér, a bor, száll az illatos füst,
    Egyikük lesz az, aki elárul engem,
    Zsebét húzza a harminc ezüst.

    Annyi mindent
    Nem szeret meg az ember
    Aki fél.
    Annyi mindent
    Megszerezhet az ember
    Alig él.

    Sorsomat hosszan tollba mondja,
    Keresztet rajzol homlokomra,
    Ha én sem értem, Te nem értheted,
    Hogy kiből lesz az Egyetlen Egy. "

    és így tovább. Szerintem csak a vak nem látja Kiről énekel. Nem minden szövege ilyen, de épp ez (is) adja az egész erejét: hogy gondolkodni kell rajta, bizonyos értelemben meg kell fejteni.

    De abban igazad van, hogy Pajor Tamás elképesztően tehetséges szóbűvész, viszont ő nem tud énekelni, inkább szóvicceket farigcsál. (Annak ellenére, hogy szeretem Tamás gondolatait, a legújabb nótája szerintem vérszegényre sikerült - de ez csak egyéni vélemény.)

    VálaszTörlés
  3. A lényeg azonban nem az, hogy tetszik vagy sem Ákos munkássága. Az egész probléma hátterét valahogy mintha nem akarnánk észrevenni: hogy egy tehetséges ember összekötötte az útját a nagypolitikával, ami pörölyként sújt le arra, aki kritizálni meri. Ez probléma, ha baloldalon, ha jobb oldalon történik. Jó lenne, ha a kultúra és a művészet megmaradhatna függetlennek a politikai befolyástól, amennyire csak lehetséges.

    VálaszTörlés
  4. Sytka, szerintem a politika csak belefolyt ebbe a konkrét esetbe. Erről nem hinném, hogy Ákos tehet.(Végignézve az ominozus interjút én nem láttam benne ilyet).Szerintem többről van szó, az ideológiák harca manifesztálódott. Ha, ma egy közszereplő egyértelműen mer fogalmazni a hagyományos családmodell mellett, a nő anyai hivatása melett, azt szétszedik, vagy megpróbálják. Ez, ma eretnekség.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsi a helyesírási hibákért, telefonról nyomtam...

      Törlés
    2. Zoli, az a helyzet, hogy Ákos dolgaiba már nem először "csak úgy" belefolyik a politika.

      Ne legyünk álszentek: Ákos jobboldali ember, aki a Fidesszel barátkozik. Konkrétan. A politika azért tud belefolyni Ákos művészetébe, mert Ákos ezt megengedi. Soha nem hallottam, hogy felemelte volna a szavát, hogy törekedett volna markánsan arra, hogy elhatárolódjon a politikától, mint olyantól.

      Ebben a kontextusban erre (szerintem) most nagy szükség lett volna. Ákost kirúgja a Telekom, a Telekomot szinte azonnal(!) kirúgja a kormány. Csak a bolond nem fedezi fel az összefüggést. És ez lett volna a jó pillanat, amikor Ákos kiáll és azt mondja: nem ért egyet a kormány beavatkozásával, ez nem politikai ügy, ez közte és a multicég között zajlik, és zavarja őt, hogy az emberek emiatt belekeverik őt a politikába.

      Az, hogy Ákos nem tett ilyen egyértelmű állásfoglalást, hallgatólagosan is erős bizonyítéka ennek az összefonódásnak. És ez baj.

      Írom mindezt úgy, hogy szeretem a zenéjét és a szövegeit. Ám őszintén szólva, a nyilatkozatával sem egészen értek egyet. Nekem is van két gyerekem. De a feleségem nem nekem szülte őket - ő nem egy "nőstény", akinek az a feladata, hogy nekem szüljön. Márpedig Ákos szavai szerint az a nő dolga, hogy "valakinek gyereket szüljön". Tényleg igaz ez? Szerintem nem - még akkor sem, ha én is vallom a hagyományos családmodellt.

      A másik: Ákos szerint nem jó az, hogy ugyanannyi pénzt keressen egy nő, mint egy férfi. Most gondold el: nő vagy, és elvégzel egy munkát, pont annyit dolgozol vele, mintha egy férfi végezte volna el ugyanazt. És kevesebbet keresel azért, mert nő vagy. Ákos szavaiból bizony ez következik. De igazságosnak hívhatjuk az ilyesmit?

      Az egy más kérdés, hogy pont egy multi emeli fel a szavát ellene, ahol minden bizonnyal rendkívüli megbecsülésnek örvendenek a hölgyek - ahogy az egy multi esetében nagyon jellemző. :-)

      Törlés
    3. Lehet..., de én az interjút, néztem. Bevallom, igazából idig alig tudtam róla, mert nem az én ízlésem világom. A nyilatkozatát végignézve, nekem semmi különös nem volt, markánsan fogalmazott, de ennek szövegkörgyezete volt. Pont azt látom erős csúsztatásnak, amit te is beleolvasol Sytka, " a nő nem állat..." Ez a neki szül, kifelyezés semmi ilyet nem takar. Meglehetett volna ezt szebben is fogalmazni, de én semmi válalhatatlant nem érzek a mondandójában.

      Ez politikai kötődés kérdése: nekem egy kicsit ki van már ettől a pittyem, hogy e mentén ítélkezünk, ez megy állandón, komolyan. Állandóan mindeki követelőzik, hogy ez-az, ettől-attól, stb határolódjon el. Komolyan, már valami légüres térben kéne lebegnünk :)

      Törlés
    4. Lehet..., de én az interjút, néztem. Bevallom, igazából idig alig tudtam róla, mert nem az én ízlésem világom. A nyilatkozatát végignézve, nekem semmi különös nem volt, markánsan fogalmazott, de ennek szövegkörgyezete volt. Pont azt látom erős csúsztatásnak, amit te is beleolvasol Sytka, " a nő nem állat..." Ez a neki szül, kifelyezés semmi ilyet nem takar. Meglehetett volna ezt szebben is fogalmazni, de én semmi válalhatatlant nem érzek a mondandójában.

      Ez politikai kötődés kérdése: nekem egy kicsit ki van már ettől a pittyem, hogy e mentén ítélkezünk, ez megy állandón, komolyan. Állandóan mindeki követelőzik, hogy ez-az, ettől-attól, stb határolódjon el. Komolyan, már valami légüres térben kéne lebegnünk :)

      Törlés
    5. "Ez a neki szül, kifelyezés semmi ilyet nem takar."

      Mit takar akkor, ha egy nőnek az a dolga, hogy a férfinak szüljön? Nem köszön ebből kicsit vissza az a túlhaladott elképzelés, ami ezt tényleg így gondolta?

      De ismétlem, nem is Ákos nyilatkozata a legfőbb probléma, hiszen azt hisz, amit akar. Hanem a politikával való tagadhatatlan összefonódása. Ez engem zavar, mivel látom mivé válik egy ember, ha elkötelezi magát a baloldal vagy a jobboldal mellett. Sajnos eleget tapasztalom a vadhajtásokat családomban, ismerősi körömben egyaránt. Szerintem jobb, ha a művészet független próbál maradni.

      Törlés
  5. 13:21
    "Ez a neki szül, kifelyezés semmi ilyet nem takar."

    Mit takar akkor,....?

    Ezt...?

    http://www.es.hu/huszar_agnes;kinek_szul_a_no;2010-02-07.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A linkből kiragadva : "A kibővült vonzatstruktúrájú (valakinek) gyermeket szülni azt sugallja, a megszületett gyermek a szülő nő ajándéka férjének, élete párjának. Ő pedig elfogadja ezt az „ajándékot" azzal, hogy, úgymond, „törvényesíti", „nevére veszi" ...

      Törlés
    2. Zoli, remek a cikk, amit belinkeltél! Igen, pontosan az a kérdés, ami az utolsó mondatban elhangzik. Hát tényleg az a helyzet, hogy a nő a férfinek kell gyereket szüljön?

      "A gyermek ennek a metaforának a keretében a férfi (férj) tulajdona, hiszen „neki szülték", ajándékozták. A kifejezés azt sugallja, hogy a férfi a fontosabb ember, akinek a kevésbé fontos ember (a nő) a közös gyermek világrahozatalával ajándékot ad."

      A régi kultúrákban ezt valahol így is gondolták. Beszélhetünk itt arról, hogy a nő és férfi egyenrangú, csak mások a szerepeik... A történelmi tapasztalat bizony azt mutatja, hogy ezek a más szerepek sokszor apropót kínáltak a férfiaknak, hogy kifejezzék a fölényüket a nők felett. Attól függetlenül, hogy mit gondolok a feminista erőszakos nyomulásról, nem véletlen, hogy ezek a mozgalmak megszülettek. Botorság ebben csupán a szekularizmus vadhajtásait meglátni, és nem észrevenni, hogy a férfidominancia a hölgyek fölé magasodik és lenyomja őket. Erre jó példa az előző bejegyzésemben írt dolog, miszerint a nyelvet férfiak alkották meg és felügyelik is azt: egy nőnek, ha érvényesülni akar, alkalmazkodni kell a férfiak világához. Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki ne lássa meg ebben a potenciálisan egészségtelen lehetőségek tucatjait. Itt nem csupán eltérő szerepekről van szó, hanem egyenlőtlenségről is. Amikor egy nő ugyanazért a munkáért kevesebb bért kap, az nem az eltérő szerepek miatt van, hanem azért, mert nő.

      Törlés
    3. A linkből kiragadva : "A kibővült vonzatstruktúrájú (valakinek) gyermeket szülni azt sugallja, a megszületett gyermek a szülő nő ajándéka férjének, élete párjának. Ő pedig elfogadja ezt az „ajándékot" azzal, hogy, úgymond, „törvényesíti", „nevére veszi" ...

      Törlés
    4. Sytka,én az ajándékozás mitívumát veszem ki belőle, ami mögé a férfi is beáll, nem az állatiasságot, és az alacsonyrendűséget.

      Törlés
    5. Zoli, az ajándékozás is fals megfogalmazás. Az én feleségem nem engem ajándékozott meg a gyermekeinkkel - a fiam és a lányom Isten ajándékai MINDKETTŐNKNEK. Az a reláció, ami a közös gyermekben a nő ajándékát látja a férfi felé, szerintem kificamodott és nem biblikus. Egyébként ez a szóhasználat is csak alátámasztja, amiről az előző bejegyzésben írtam, hogy még a nyelvhasználat is a férfiak érdekeit szolgálja.

      De eltérünk a tárgytól, mert ismét mondom, nem is a nyilatkozat az igazi probléma, hanem a politikai összenövés. Ebből az egész ügyből azért lett egyáltalán ügy, mert a nagypolitikai is belekeveredett, ami ellen lehetett volna tenni.

      Törlés
    6. :) Na, most, megyek a gyülibe, nékülem is le fog folyni a Duna. :)

      Törlés
    7. Hajrá, köszi a beszélgetést! :-) Én is megyek! :-)

      Törlés
    8. Egy nő sem kap kevesebb pénzt azért a teljesítményért, amiért egy férfi. Ha legyártasz egy munkadarabot az ugyananyit ér, ha férfiként vagy nőként teszed. Ha a nőket ugyanazért a munkáért kevesebbel jutalmazhatnák, akkor minden munkáltató csak jó és olcsó munkaerőt akarna alkalmazni, tehát nőket. Ne dőljünk már be a nőista propagandának.
      https://www.facebook.com/1550652325209673/photos/pb.1550652325209673.-2207520000.1450634147./1656926987915539/?type=3&theater

      Törlés
  6. Na és ehhez mit szóltok?
    8 Mert nem a férfiú van az asszonyból, hanem az asszony a férfiúból.
    9 Mert nem is a férfiú teremtetett az asszonyért, hanem az asszony a férfiúért.

    A "más kultúra volt" számomra nem érv, sőt, tévtanítás. :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor azt jelenti ez, hogy a nők alacsonyabbrendűek és tulajdonképpen szolgáik a férfiaknak?

      De akkor mit jelenthet az, hogy Isten "a férfit és a nő" saját képére és hasonlatosságára teremtette? Vagy esetleg az, hogy a férfiak úgy szeressék a feleségüket, ahogy Krisztus az egyházát, azaz áldozzák fel magukat az asszony kedvéért? :-)

      Törlés
    2. A nő nem alsóbbrendű, hanem "más"... de ő nem akarja ezt elfogadni, olyan akar lenni, mint a férfi.

      Azért, mert vaginám van, még hihetem azt, hogy nagyobbak a golyóim, mint neked:
      https://www.facebook.com/1550652325209673/photos/a.1551909555083950.1073741828.1550652325209673/1676466069294964/?type=3&theater

      A kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló: https://www.facebook.com/1550652325209673/photos/a.1551909555083950.1073741828.1550652325209673/1675174802757424/?type=3&theater

      Törlés
  7. Kedves Sytka!

    Az előző Ákos-tematikájú cikkeddel nem értek egyet, de erre azt kell mondanom, eddig ez a legkorrektebb kritika, melynek témája Ákos és a FIDESZ viszonya.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán, köszönöm a véleményt. Pontosan mi az, ami zavar az előző bejegyzésben?

      Törlés
  8. Sok olyan szót adtak Ákos szájába, amit nem mondott. Pár sorban, hogy mit mondott valójában:
    http://prochristo.blogspot.hu/2015/12/amikor-szegyenlem-hogy-no-vagyok.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves gondola, én meghallgattam amit Ákos mondott - a szövegkörnyezetével együtt. De megint mondom, nem szeretném ha ez az egész beszélgetés mellékvágányra terelődne. A bejegyzés nem annyira arra fókuszál, amit Ákos mondott, hanem arra, hogy jobban járnánk vele - ő és mi -. ha messzebb kerülne a nagypolitikától.

      Ákos konzervatív véleményében sok értékes gyöngyszemet is látok. Még a kérdéses interjúban is kifejezett olyan gondolatokat, amelyekkel egyet tudok érteni. Azt pedig mondani sem kell, ezután is lelkesen hallgatni fogom a zenéjét.

      Törlés
    2. Sytka,
      ha mi kiállunk a keresztény értékrendünk mellett úgy, ahogy kell, akkor Ákos a zenén kívül nem akar majd semmivel összefonódni.

      Tágabb összefüggésben: ahol mindenki tud és akar otthon kenyeret sütni, ott a pékség nem elkülönült társadalmi osztály, hanem lelkes kenyérsütő emberek mozgalma. Ha a hétköznapi ember önállóan igyekszik jó kereszt(y)én(y) lenni, akkor a papok szerepe szakrális kulcsszerepből életvezetési tanácsadói szereppé alakul.

      Törekedjünk rá, hogy így legyen.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)