2016. szeptember 7., szerda

Működik a hűségen alapuló homoszexuális kapcsolat?

Ahogy a heteroszexuálisok körében, úgy a homoszexuálisok esetében is vannak kicsapongó és hűségen alapuló párkapcsolatok. Szilvay korábban említett könyvében az egyik legkézzelfoghatóbb szakasz számomra az volt, amikor konkrét hivatkozásokkal tárgyalta, hogy vajon milyen arányokban oszlik meg a hűség és hűtlenség az egyik vagy másik csoport esetében. Tényleg a hűséges és hosszú távon elkötelezett kapcsolatban gondolkodnak a melegházasság kontextusában?

Végülis, bár a melegházasság olyan kérdés, melyben fontos és megtárgyalandó elméletek ütköznek egymással, a lényeg mégis a gyakorlatban dől el. Igaz, nem éppen tegnap, hanem 1978-ban készült az a felmérés, amely kimutatta, hogy a homoszexuális férfiak 43 százaléka úgy becsülte, hogy 500 vagy annál több szexuális partnere volt addig életében, 28 százalékuk esetében a partnerek száma még az ezret is elérheti. Egy ennél későbbi, 1981-es tanulmány pedig arra utalt, hogy a melegpároknak csupán 2 százaléka volt monogám vagy félmonogám (magyarul életében tíz vagy annál kevesebb partnerrel rendelkező). Valami hasonló arányt mutat a The Male Couple című, két homoszexuális szerző által írt kötet is. A könyvben 156 melegpárt vizsgáltak, akik közül mindössze 7 volt hűséges egymáshoz. Maguk a szerzők írták, hogy a kapcsolaton kívüli szexuális aktivitás reménye szabálynak számított a párok többségénél.

Ha valaki újabb adatokra kíváncsi, vannak arra is példák. A Chicagói Egyetem kutatócsoportja a 2000-es évek első felében készített felmérést, melynek során 2114 embert kérdeztek meg. A felmérésből kiderült, hogy a város "melegnegyedében" a férfiak 42,9 százalékának 60-nál is több, 18,4 százalékának pedig 31-60 szexpartnere volt addigi életében. Skandináv kutatók 2006-ban pedig arra jutottak, hogy a meleg férfipárok válásának esélye 50 százalékkal, a leszbikusoké 167 százalékkal nagyobb, mint a heteroszexuális kapcsolatban élőké.

Nem akarom a számokat tovább sorjázni. Amit Szilvay konzekvenciaként levon és vele együtt mások is, hogy a promiszkuitás a melegek esetében nem pusztán sztereotípia, sőt nem is egyszerűen a melegek többségének szokása, hanem szinte az egyetlen domináns életmód a köreikben. Az élethosszig tartó hűség gyakorlatilag nem létezik a melegek világában.

Ha ez a konklúzió igaz, akkor az is elképzelhető, hogy nem a házasság intézménye fogja a melegeket megváltoztatni, hanem ők változtatják meg a házasság intézményét, amennyiben erre lehetőséget kapnak. Ez pedig számomra nem hangzik túl pozitívan. Természetesen a heteroszexuálisok között is magas a válások és hűtlenségek száma, de a kutatások mégis arányaiban nagy különbséget mutattak ki a két csoport között, ahogy a fentiekből is látszik. 

Mindemellett, ha az ember kicsit utánaolvas, még az is kiderül, hogy a "melegek világában" a szexuális partnercserét nem feltétlenül hívják hűtlenségnek (legalábbis a szónak nincs olyan negatív kicsengése, mint a heteroszexuálisoknál), valamint a "nyitott" melegkapcsolatok a kutatások szerint átlagban hosszabb ideig kitartanak, mint a hűségen alapulók. Gareth Kirby, aki egy meleglap szerkesztője, még olyanokat is leírt, hogy "egy harmincéves kapcsolat nem jobb, mint egy kilenchetes vagy egy kilencperces élmény", illetve "két ember egy nyitott kapcsolatban épp olyan mélyen szeretheti egymást, mint egy zártban".

A statisztika objektív, az értelmezése már nem az - ahogy az ismert mondás tartja. Mi lehet az oka ennek az aránytalanul nagy hűtlenségnek, és ennek a meglehetősen kicsavart kapcsolatértelmezésnek? Egyszerűen a melegpárok hajlamosabbak a kicsapongásra, mint a heteroszexuálisok? De miért lennének azok? Vagy arról van szó, mivel a társadalom nehezen tolerálja a melegpárokat, ezért nem tudnak kialakulni hűséges kapcsolatok a köreikben, mert a melegek többsége nem képes úszni az árral szemben? Esetleg elfogult vagy rossz volt minden kutatás a témában?

Ezeket a felvetéseket csak azért fogalmazom meg, hogy valamiképpen tompítsam a súlyosnak tűnő statisztika élét, illetve felvessek újabb lehetőségeket is a markáns jelenség magyarázatára. Mindazonáltal a házasság, mint intézményrendszer megnyitását minden tekintetben veszélyesnek tartom, míg ezek a problémák nincsenek megnyugtatóbban tisztázva.

7 megjegyzés :

  1. Jó a poszt. Az elméleten akármeddig lehet(ne) vitatkozni, a gyakorlat viszont előttünk áll, a számok tükrében. Nem érdemes olyanok számára megnyitni a házasodás lehetőségét, akik nem házasságra hasonlító életformára törekszenek.

    Ez persze csak n. érv a melegházasság ellen.

    Viszont honnan húzzák elő kampánycélból a hűséges meleg mintapárokat, ha gyakorlatilag nincsenek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen: ne azok akarják maguknak követelni a házasság intézményét, akik láthatóan a hűség fogalmát se nagyon ismerik, illetve a szó jelentése sem teljesen ugyanaz, mint a megszokott.

      Kampánycélokra mindig lehet mintákat találni, ez számomra nem kérdés.

      Törlés
  2. Amikor Alföldi Róbert beszélt a Pride-on, akkor az emberi jogok meg a szabadság és miegymás mellett egy dologról nem beszélt. Neveztesen arról, hogy állítólag a magyar HIV fertőzöttek 80%-a homoszexuális férfi. Jogos az írásod.

    http://alfahir.hu/elege_lett_az_aids_ellenes_aktivistanak_a_hallgatasbol_a_hiv_fertozottek_80_a_meleg_ferfi

    VálaszTörlés
  3. Mondjuk az eltérő nemi identitású emberek az általad és általam felsorolt adatai nem bizonyítanak a hetero közösségre nézve semmit szerintem. Maga a hűség persze fontos dolog.

    VálaszTörlés
  4. Van egy barátom, hetero, aki fiatal korában a legyet is röptében. Nem lett HIV fertőzőtt. Sőt olyanról is tudok, hogy több száz nőn van túl, hetero, és nem lett HIV fertőzőtt. Csak azért írom ezt le, mert a HIV adatok ismerete fontos kiegészítése az írásodnak, és arra is mutat(hat)nak, hogy a megbetegedés nem biztos hogy pusztán a hűtlenség, hanem inkább a homo irányultsághoz társuló életmód (drog stb) következményei is lehetnek. Szóval a hűtlenség nem biztos, hogy elég érted? Mert itt a megbetegedési ráta a megdöbbentő. Ahogy írod is, hogy a hűtlenség és a válás a hetero közösségben is magas, ellenben a HIV-vel. Szóval érted mire akarok kilyukadni ugye? Fontos a hűség, de maga a hűtlenség csak egy dolog, ha nem jár egészségkárosodással. Remélem nem túl félreérthető amit mondani akartam. Nem buzdítok hűtlenségre, csak mondom:-)

    VálaszTörlés
  5. "hanem inkább a homo irányultsághoz társuló életmód (drog stb) következményei is lehetnek."

    Pontosítok: hanem inkább a homo, vagy akár a hetero irányultsághoz társuló életmód (drog stb) következményei is lehetnek."

    Az adatok inkább arra utalnak, hogy bár minden irányultságnál jelen van a hűtlenség és válás, de kisebb mértékben a megbetegedés, ami viszont azt jelzi, hogy hetero közösségben kisebb a társuló deviancizmus. talán így pontosabb.

    VálaszTörlés
  6. https://barathendre.wordpress.com/2015/06/07/leteznek-e-a-homoszexualisok/

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)