2019. június 17., hétfő

A fiatal és az idősebb fiú

Valószínűnek tartom, hogy a legtöbben soha nem hallották még Costi Hinn nevét. Ám az unokabátyjáét annál inkább, akit Benny Hinn-nek hívnak. Costi Hinn is része volt annak a pompának és szinte határtalan fényűzésnek, mely a világszerte ismert karizmatikus "sztárprédikátor" Benny Hinnt övezte, de később szakított ezzel az életformával, sőt kemény kritikusa lett annak. Az igazság árát persze meg kellett fizetnie...

Tudjuk jól, hogy Benny Hinn és a hozzá hasonló prosperitás-teológiát hirdető prédikátorok fényűző életmódja elképesztő mennyiségű pénzt emészt fel. De a helyzet az, hogy az igazság még ennél is sokkal többe kerülhet, és ezt Costi Hinn valószínűleg jól tudhatja. Az ugyanis mindig a legnehezebb és komoly árat kell fizetni érte, amikor az embernek az igazság kedvéért még a saját családtagjaival, rokonaival, azaz a hozzá legközelebb állókkal is szembe kell fordulnia. Az ilyesminek általában tipikusan az az ára, hogy az embert árulónak tartják, végleg megromlanak a családi kapcsolatai és talán egy életre el is vágja magát azoktól, akikhez vérségi kötelék is fűzi.

Costi Hinn azonban úgy döntött, ez az ár neki megéri. 

Pedig számára is bőven jutott az élet habzsolásából, és erről maga beszélt egy tévéinterjúban, például arról is, amikor Benny Hinnel együtt utazgattak:

"Gulfstream gépek lépcsőit róttuk le-fel. Igazi móka volt mindig, amikor (Benny) új gépet vett. Vele dolgoztam és így utaztunk. Néha megszakítottuk az utat, elugrottunk Monte Carlóba, ahol a Hotel de Parisban szálltunk meg."
A "két Hinn" hercegeknek kijáró pompában élt, a legnagyobb luxusban: Bentley-kel szállították őket, királyi lakosztályokban töltötték az éjszakákat (néhol olyan szobákban, ahol minden arannyal volt bevonva), bejárták az egész világot - miközben egy szegény és alázatos Krisztusról prédikáltak, aki mindenről lemondott és csaknem nincstelenségben élt a Földön. 

Az ordító kontraszt persze még a csillogás közepén is feltűnt nekik, de hát erre megvolt egy meglehetősen kicsiszolt teológia igazolásként - egy olyan magyarázat, amit nemcsak az embereknek, hanem önmaguknak is artikuláltak. Ennek alapját a Mennyország boldogságának és ígéreteinek leírására épülő egyfajta "földi leképezés" jelentette, amivel tulajdonképpen a lehető legélvezetesebb élet modelljét is megkaphatja az ember. Az a felismerés ugyanakkor, hogy a bőség esetleg még nagyobb adakozáshoz is vezethetne, nem kapott túlságosan nagy hangsúlyt az életükben, ahogy az sem, hogy Isten szegényként is szereti az embert. 

Costi Hinn viszont egy idő után eljutott addig, hogy magáról kimondja: 
"Kapzsi voltam, és a rossz dolgok iránt volt bennem ambíció. Helytelen dolgokat tanítottunk, kihasználtuk a szegényeket, a pénzvágyunk miatt az utolsó dollárt is kisajtoltuk az emberekből, hogy mi úgy élhessünk, ahogy ők sosem fognak. És ehhez Jézust használtam fel. Megundorodtam ettől."
Costi Hinn jelenleg egy kisebb gyülekezet lelkésze és több könyvet is publikált a "sikerevangélium" kritikájaként.

Félreértések elkerülése végett: ezzel a bejegyzéssel nem az a célom, hogy Benny Hinnt valamiféle módon leleplezzem. Erre semmi szükség nincs, hiszen amit ő tesz, szerintem önmagáért beszél. Amire szerettem volna rávilágítani, mert gyakran nincs szemünk észrevenni, hogy Costi Hinn megszólalásai sokkal többről szólnak, minthogy kritizálja Benny Hinn életformáját: nem az unokabátyjával, hanem egy gondolkodásmóddal fordult szembe.

Ez egy tékozló fiú megtérése, aki ráadásul a más keresztényektől összeszedett pénzt tékozolta el, elutazva messzi vidékekre. De aztán felismerésre jutott, és vissza tudott fordulni, merthogy a féktelen pénzmániából is van kiút: az evangélium nem a szegényeké, hanem a gazdagoké is. Nemcsak a botrányos oldalon háboroghatunk tehát, ahova a legtöbben Benny Hinnt pozicionálják, hanem talán örülhetünk egy kicsit a jónak is. A fiatal testvér hazatalált. De vajon mihez kezd majd az idősebbik fiú?

6 megjegyzés :

  1. Még nem sikerült megértenem, mi a vonzó a híveknek egy ilyen "jóléti" csalásban? Azt értem, hogy a pásztornak mi benne a jó, de a híveknek? Sok a pénzük, meg akarnak tőle szabadulni? Unatkoznak, és vásárolnak mosómedvét?

    Vannak "alapítványi" gyűjtők, akik évekig járják a kertvárosi övezeteket, kómában fekvő gyerekre, stb. hivatkozva - míg le nem buknak. De összemosódtak ők valaha a rendes alapítványokkal? Verik a mellüket a szabályos alapítványok, annyira szégyellik magukat a csalók miatt, akikkel az átlagember szerintük összekeveri őket? Nem. Nem használják az "adomány" szót, mert egyesek csalárdul emlegetik? Szó sincs erről.

    Te mintha szabályosként komolyan aggódnál azon, hogy összemosódsz, hogy maga a "jólét" szó is cikivé válik a csalók miatt. De van erre alapos okod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Még nem sikerült megértenem, mi a vonzó a híveknek egy ilyen "jóléti" csalásban?"

      Miért nem? Hiszen egyértelműen artikulálódik minden igehirdetésükben a színpadokról: ha nekik adakozol, azzal magot vetsz és te is gazdag leszel. Magyarul adj, amennyit bírsz és utána te is jólétben és egészségben számlálod majd a napjaidat. A hívek ezt így elhiszik, ezért fizetnek - ez ilyen egyszerű.

      "Te mintha szabályosként komolyan aggódnál azon, hogy összemosódsz, hogy maga a "jólét" szó is cikivé válik a csalók miatt. De van erre alapos okod?"

      Nem igazán értem miért gondolod, hogy én bármiféle "összemosódás" miatt aggódnék. Ha mégis lenne ilyen, akkor azért valamennyire igen, hogy engem keresztényként összemosnak ezekkel a Krisztus-kufárokkal. No igen, ezt tényleg nem szeretném.

      Törlés
    2. "ha nekik adakozol, azzal magot vetsz és te is gazdag leszel"
      - És ez tényleg így lesz? Ezt tapasztalják meg a hívek, vagy hogy a pénzüket lenyúlja a "pásztor", de a nála elvetett pénzmag nem hoz termést?

      "valamennyire igen, hogy engem keresztényként összemosnak ezekkel a Krisztus-kufárokkal"
      - Az elhatárolódás teljesen indokolt, de konkrétan meg tudod-e fogalmazni, mitől határolódsz el? Attól, hogy a kereszténységnek bármiféle pozitív anyagi hatása lenne a földön, vagy attól, hogy a pásztor teljesen átlátszó módon becsapja a híveit?

      Pl. ki vitatná, hogy a keresztény monogámia igazságosabbá teszi a földi párkapcsolatokat, össznépileg és több generációra nézve több szex jut a monogámoknak, mint a nem monogámoknak. Nagyobb szexuális jólétben (prosperitásban) fognak élni. De hirdetheti ezt kifacsarva a pásztor, hogy add neki a nődet, cserébe az ég neked is ad majd háremet? Ugye, nem hirdetheti, mert ezen a szitán átlátunk?

      A kereszténység is nagyobb össznépi jóléthez vezet több generációs távon, hiszen egy szavahihető, megbízható közösség gazdaságilag egyszerűen jobban működik. A megbízhatóság használ az üzleti kapcsolatoknak. Ám ennek A PÁSZTOR NEM A SZEMÉLYES CLEARING KÖZPONTJA, hanem csupán egyike az össznépi jóléttöbbletből részesülőknek.

      Törlés
    3. "Ezt tapasztalják meg a hívek, vagy hogy a pénzüket lenyúlja a "pásztor", de a nála elvetett pénzmag nem hoz termést?"

      Nyilván nem így van, de ez kicsit egy spirálként működik: adakoztam pénzt (elültettem a "magot"), de mégis szegény vagyok? Hát akkor nem adtam eleget, tehát még többet kell adakoznom! Még szegényebb lettem? Akkor ezek szerint mégse adtam eleget, stb, stb...

      "konkrétan meg tudod-e fogalmazni, mitől határolódsz el?"

      Persze, leginkább attól, hogy a kereszténység lényegét tekintve a pénzbőségről és a makkegészséges testről szólna. Attól természetesen nem, hogy a hitnek jótékony hatásai lehetnek az egészségünkre, vagy hogy Isten meg tud nyitni anyagi lehetőségeket előttünk. De a sikerevangéliumtól és a bővölködésre-egészségre épített evangéliumtól elhatárolódok.

      Törlés
    4. A csaló sarlatánoktól én is elhatárolódok. De attól is elhatárolódok, hogy a csalók határozzák meg a fejünkben a fogalmak jelentését.

      Ha a főnök pénzt kér a saját jólétére, az nem a gyülekezet jóléte. Ha a pénzért cserébe jólétet ígér, akkor nyilvánvaló, hogy ezt nem tudja elintézni Istennél, és hogy csaló. De nehogy már ebből a perverzitásból legyen levezetve, hogy mit a jelent a jólét: a jólét a gyülekezet általános jólétét jelenti, mást értelmesen nem jelenthet.

      A "jólét" szóval szembeni makacs ellenállást látva kezd kialakulni bennem a gyanú, hogy a magát értelmesnek tartó átlegember számára a jólét nem közösségi jólétet jelent?! Hanem a saját tisztességtelen gazdagságát, mások kárára? Elképesztő. Ideje összerakni a fogalmakat.

      Törlés
  2. Ez egyszerű “ búcsúcédula” értékesítés. Ez annyira nyilvánvaló, hogy azt nem lehet nem észrevenni. Aki ilyet vesz, az Istent akarja lefizetni, ami nemcsak alantas dolog, de a legostobább is.

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)