2019. szeptember 14., szombat

Bűnbánó Benny?

Kisebb bombaként robbant a hír, hogy a világszerte ismert karizmatikus "csodagyógyító" és prédikátor Benny Hinn szembefordult korábbi önmagával. Állítása szerint felismerte a prosperitás-teológia vállalhatatlanságát és nem akarja többé képviselni, hogy az Isten áldásait pénzért kínálja. A kritikusok azonban óvatosan fogadták ezt a hírt - valószínűleg nem ok nélkül...

Benny Hinn

"Mindenkinek tudnia kell, hogy korrigáltam a teológiámat. Isten áldásai nem eladóak. A csodák sem. És a jólét sem az." - nyilatkozta Benny Hinn a nyilvánosság előtt, amihez még azt is hozzátette: most már úgy hiszi, az ilyen bővölködési teológia sértő Isten számára. Hinn ezután kifejezetten elutasítóan beszélt a hozzá hasonló tévéprédikátoroknak arról a szokásáról, hogy Isten áldásaiért cserébe pénzt akarnak kicsikarni műsoraik nézőitől. Dióhéjban, ez maga a hír.

Mondhatnám azt is, hogy "így teljesüljön minden kívánságom" - hiszen épp a közelmúltban, budapesti látogatása apropóján foglalkoztam Benny Hinnel, írásomat pedig azzal a felütéssel fejeztem be, hogy milyen jó lenne ha változást láthatnánk Hinn gondolkodásmódjában és életében. Hát tényleg megtörtént a csoda? Benny Hinn jó útra tért? Lehetséges, hogy több évtizeden át kitartóan beszélt a prosperitásról, alaposan meg is gazdagodott belőle, és most hirtelen valós felismerésre jutott? Ha az evangelikál világ reakcióit nézzük, akkor a helyzet egyáltalán nem tűnik ilyen egyértelműnek. Korántsem látunk örömtüzeket és nem halljuk a pezsgőskupakok durrogását sem. A legtöbben ehelyett óvatos szkepticizmussal fogadták Hinn bejelentését, és ez még akkor is igaz, ha a kételkedés mellett többen igyekeznek nyitva hagyni annak lehetőségét, hogy akár valódi megbánás is állhat a háttérben. 

A szkeptikusok között van az a Costi Hinn is, aki a prédikátor unokaöccse, és aki számos közös konferencián vagy éppen pénzpazarló körúton vett részt Benny Hinn társaságában. Tudni kell, hogy Costi Hinn meglehetősen kritikusan beszél unokabátyja dolgairól, egy videóban például kerek perec kijelentette, hogy a több évtizednyi "csodagyógyítások" mögött gyakorlatilag semmi nincs: "Soha egyetlen igazi, bibliailag igazolható csodát nem láttam. Soha. Láttam egy csomó szemfényvesztést, rengeteg hátfájós gyógyulást, meg olyat, hogy "csengett a fülem és meggyógyultam"." Costi szerint egy ilyen bejelentés igazán szenzációsnak nevezhető, ám amikor az ember egy ehhez hasonló kaliberű felismerésre jut, akkor megtörtnek látjuk és bűnbánónak, míg a bejelentést övező kép egyelőre inkább figyelemfelkeltőnek és show-jellegűnek tűnik. 

Ami azonban leginkább kérdőjelessé teszi Benny Hinn őszinteségét, hogy már nem ez az első alkalom, amikor elveti a prosperitás-teológiát. Egész pontosan a nyolcvanas évek végén, valamint a kilencvenes évek elején is tett hasonlóan meglepő "bűnbánó bejelentést" - aztán hamarosan ott folytatta a bővőlködést, ahol abbahagyta.

6 megjegyzés :

  1. Nézzük csak miket vallott be Benny Hinn. Mert eddig is tudtuk hogy ezeket csinálja, de sokan védték őt, hogy nem, nem, nem csinál ilyeneket. Most meg bevallotta!!!
    Ezeket:
    1: pénzért árulta az evangéliumot (buying the gospel - mondja a videóban, tehát elismeri, hogy tette).
    2: pénzért árulta az áldást (buying the blessing - mondja, tehát elismeri, hogy tette)
    3: pénzért árulta a csodákat (miracles are not for sale - vallja be).

    Tehát mondjuk ki világosan: ez kb. az, amit Simon mágus akart csinálni, és amire az apostolok azt mondták, hogy "a pénzed veled együtt vesszen el".

    És azt se felejtsük el, hogy ezek a "bennyhinn-félék" amikor bárki kritizálta őket szinte bármiben, azokra mindent rásütöttek, még azt is hogy a Szentlelket káromolják. Miközben ők pénzért árulták Istent, Isten Szellemét, és az Evangéliumot!!!

    Azt mondják, majd akkor derül ki, komolyan gondolja-e, ha elkezdi visszaadni a pénzt azoknak akiktől elvette. Ahogy ezt az igazi megtérők tették, például Zákeus. Csakhogy Zákeus nem Isten Szelleme és az evangélium eladásából szerezte a pénzét... Nem egy kategória!

    Ja, és még egy. Ezt mondja a videóban ez a Benny: "a tanításunk egy kicsit őrült lett" (a little crazy). Tehát KICSIT. EGY KICSIT!!! Tehát Isten Szellemének és az evangéliumnak PÉNZÉRT való ÁRULÁSA csak egy KICSIT téves???!!! Ez mindent elmond arról, hogy mennyire komoly ez a "megtérés"...

    Szerencsére a Youtube-on a kommenteket olvasva sok ember van akiket nem tud megvezetni ez a Benny Mágus.

    VálaszTörlés
  2. Ja és még egy: több kommentet és cikket olvastam, ahol azt írják hogy ezt a "megtérést" már többször eljátszotta évekkel ezelőtt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Endi, igen, ezt írtam is a bejegyzésben, hogy Hinn már kétszer is ehhez hasonló bejelentéseket tett - aztán folytatta ugyanott, ahol abbahagyta.

      "3: pénzért árulta a csodákat (miracles are not for sale - vallja be)."

      Ha igaza van Costi Hinn-nek, akkor a helyzet még ennél is rosszabb, mert nem csodákat árult pénzért, hanem szemfényvesztést. (Lásd a bejegyzésben belinkelt videót!) Természetesen az is etikátlan önmagában, ha valaki "isteni gyógyulást" nyújt a hívők pénzéért, de ha legalább meggyógyultak volna... Costi Hinn szerint még csak ez sem történt meg.

      Törlés
    2. hát az nyilvánvaló, hogy pénzért nem lehet isteni csodákat adni, szóval kérdés, hogy ezzel együttműködik-e Isten? nem hinném...

      Törlés
  3. Isten nem dílerrel terjeszti a prosperitást, hanem az Evangéliummal, Jézus tanításának életre váltása által. Az, hogy néha fellépnek csaló dílerek, nem érvényteleníti a gondolatot, hogy az Evangélium közösségi jóléthez vezet.

    VálaszTörlés
  4. "Uram, íme, vagyonom felét a szegényeknek adom, és ha valakitől valamit törvénytelenül vettem el, a négyszeresét adom vissza annak." Ez azért elég korrektül hangzik, nem? Ja, ezt nem ő nyilatkozta??

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)