2020. október 12., hétfő

Fortyogó üst

Valahol szép fejlemény, valahol meg elege van az embernek belőle, hogy mindenki megmondhatja a magáét - ami most különösen is a "Meseország Mindenkié" című "meleglobbi-propagandakönyv" kapcsán fortyog keresztények és keresztények között is. A kérdés azonban sokkal messzebbre vezet magánál a könyvnél, és az egymással szemben álló véleményeket képviselők mást és mást féltenek - különösen is a keresztények.

Egy keresztény testvérem kerek perec kimondta: az lenne az ideális, ha államilag betiltanának a könyvet. Csak így lehetne megelőzni, hogy a szülők a saját gyereküket a másság elfogadására neveljék. Nyilván, senki nem lesz meleg egy mesekönyvtől, de érzékenyíthető a témára, a mesék pedig pontosan arra valók, hogy a még ártatlan és befolyásolható gyermekeket indoktrinálják. Ha nincs más lehetőség, akkor hatalmi szóval és eszközökkel kell megakadályozni az ilyesféle irodalom megjelenését és árusítását. A gyerekek ugyanis nem tudják magukat megvédeni - adott esetben a saját szüleik túlzott lazaságával szemben sem, ami jószándékúan ugyan, de szörnyű dolgok előtt nyitja meg a gyermeki elméjüket: elfogadást csepegtet beléjük a homoszexualitás tekintetében. 

Röviden tehát az lenne a legjobb, ha állami szigorral tudnánk odacsapni, így szól kedves barátom logikája.

Egy gondolatmenet persze akkor az igazi, ha végigvisszük. És én ezt megpróbáltam elképzelni. Ahogy kifejtettem előző írásomban, nem értek egyet a homoszexualitással - úgy érzem, keresztényként ebben tényleg nincs mozgástere egy hívőnek, mármint ha fontos számára a Szentírás.

De én nem értem azt sem, miért állnánk meg itt, hiszen a gyermekekre nemcsak a meleglobbi feni a fogait. Ha keresztényként vizionálunk egy olyan világot, ahol államilag betiltanak egy mesekönyvet, mert az érzékenyíthet a melegtémára (mitöbb, foglalkoztató anyag is készült hozzá, ami nagyon durva!), akkor az lenne a következetes, ha minden fenyegető veszélyt hasonló tiltásokkal próbálnánk megfékezni. Ennek a legbiztosabb alapja, ha kimutatjuk az ideológiát a dolgok hátterében - mert valahol minden a világnézetekben és világképekben gyökerezik. Ha sikerül rámutatnunk az adott dolog mögötti ideológiára, akkor onnantól fogva kijelenthetjük, hogy elegendő indokunk van intézkedni. Mondok néhány példát!

Az iszlám például egyelőre csekély szerepet játszik Magyarországon, de éppen ezért kellene még most, idejében lépni: muszáj megelőzni a bajt. Be kéne zúzni az összes Koránt (sokféle fordítása és kiadása van magyar nyelven), mielőtt ideér a menekülthullám, megduzzad a muzulmánok létszáma Magyarországon, és akkor már késő lesz. Elvégre mitől jobb az, ha a gyerekek érzékenyek lesznek egy hamis, bibliaellenes, agresszív vallás képviselői felé, mintha a "melegtémára" nyitottak? Természetesen ugyanez a helyzet Jehova Tanúival is. Hamis kultuszt képviselnek, az utcán térítgetnek, tonnaszámra nyomtatják a megtévesztő propagandájukat. A megoldás, hogy államilag tiltsuk meg az ilyen kiadványok megjelentetését, mert családokat tesznek tönkre. De a gyerekeket (számos keresztény szerint) varázslásra és okkultizmusra bátorítja a Harry Potter regénysorozat is. Az egy nagyon ravasz regény, mert Rowling eleve gyerekeknek írta, akik nagyon fogékonyak az ilyesmire, és a mesén keresztül elfogadnak számos olyan dolgot is, amitől pedig óvni kellene őket. Daráljuk le ezeket a könyveket, fenyegessük meg a könyvesboltokat és állami hatalommal tiltsuk ki Rowling összes művét az országból.

Természetesen ezt a lendületet kár lenne csak a könyvekre pazarolni. Az államnak át kell fésülnie a mese DVD-ket, a streaming szolgáltatók filmkínálatát, az internet java részét, és ha lehet, a Hold túlsó oldalát is. El sem tudjuk képzelni, milyen aratás származhat egy ekkora volumenű fésülésből, a szitán pedig fennakad majd számos dolog, ami veszélyes a gyermekeinkre nézve. Ezeket aztán mind meg kell semmisíteni, vagy legalábbis állami tilalmat rendelni melléjük. Kérdés azonban, elegendő-e könyveket betiltani, hiszen valószínűleg sokkal praktikusabb és végérvényesebb volna a könyveket kibocsátó szervezeteket felszámolni - állami hatalommal. Ez a probléma gyökérkezelése lehetne, mert ha nincsenek muszlimok, nincsenek Jehova Tanúi, nincs LMBTQ-mozgolódás, akkor nem fog megjelenni a jövőben semmi hasonló.

A legnagyobb nehézséget persze mégiscsak a szülők jelentik. Ez a rohadt demokrácia sajnos megengedi a szülőknek, hogy olyan mesekönyvből olvassanak fel a saját gyerekeiknek, amilyenből akarnak. Ez beteg dolog, hiszen a naiv szülők így jóhiszeműen fertőzik meg a saját gyerekeiket. Mit lehet tenni? A legjobb az volna, ha az állam felügyelné valahogyan ezt is, valahogy belátna a házak ablakaink, valamiképpen tudná szabályozni hogyan neveljék az emberek a gyermekeiket.

Az olvasó most biztos azt gondolja, nevetséges vagyok, hogy ekkora túlzásokat írok le, ráadásul keresztényként. Ezt a nevetséges túlzást azonban úgy hívják: történelem. Mindig is küszködtünk a demokráciánkkal, a szabadsággal, meg amit az jelent. Valamikor húztunk egyet a gyeplőn, valamikor lazábbra engedtük, de a huszadik századi történelem egyértelműen megmutatta, hogy a baj mindig akkor kezdődött igazán, amikor nem a határokról vitatkozunk, hanem megpróbáltuk felszámolni azokat.  Erről szólt a nácizmus-fasizmus kombó, meg az erre reflektáló bolsevizmus és kommunizmus összes borzalma. A dolog pedig mindig kicsiben kezdődött, mert mindig így kezdődik: az apró lépések politikájával halad előre.

Én keresztényként nem tudok egyetérteni a meleg életmóddal, a férfi-nő élethosszig tartó, hűséges kapcsolatában hiszek. De szeretnék úgy egyet nem érteni, szeretném kifejezni úgy a nemtetszésemet egy ilyen mesekönyv kapcsán, szeretném úgy kritika alá vonni az iszlámot, Jehova Tanúit, Harry Pottert, hogy közben megengedjem az embereknek, hogy szeressék ezeket és kitartsanak mellettük, ha ők ezt akarják. A demokrácia és a szabadság megélése felnőtt jellemet feltételez, államilag irányítani az embereket erős kézzel akkor szokták, ha nem tekintik őket felnőtteknek. Bízhatunk abban, hogy a politikusaink és vezetőink majd fékezik magukat és az állami tiltásokat nem engedik túlburjánzani. Én nem bízok ebben, túlságosan mást mutat a történelem, túlságosan romlott ehhez az emberi jellem, főleg ha hatalom összpontosul a kezében, mint a politikusoknak. 

Inkább fortyogjon az az üst és vitatkozzunk, mintsem kiborítsuk az egészet egymásra, hát nem?

11 megjegyzés :

  1. Egy alapkérdés: szerintetek a hagyományos mese érzékenyít a heteró irányultságra? Szerintem nem. Miért kellene egy mesének bármiféle propagandát tolnia? A propaganda 18+-os tartalom, rá kell írni a borítóra, hogy 'Vitatott tartalom 18+'. Ettől kezdve a tudatos vásárlók veszik, és ha tényleg ez kell nekik, ez teljesen oké - szabad ország vagyunk. Az nem oké, hogy tudatlanságból vigyék haza.
    Aztán: még senkitől nem olvastam, pedig az igazsághoz tartozik, hogy nem a kötet egészéről, hanem annak egyetlen meséjéről szól a szájkarate, darálás, védelmezés, stb. Bármit sikeresen ellenezni csak észszerűen lehet, az agyatlanság beéget, az IQ-hiány visszaüt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alapvetően egyetértek veled. Igen, igazából egyetlen mese problémás (én egy másikat végigolvastam a könyvben), de azért tudjuk, hogy a Labrisz Leszbikus Egyesület adta ki a könyvet - a szándék szerintem világos. Hát persze, hogy érzékenyíteni akarnak.

      A 18+-os karika kitevésének (úgy tudom) megvannak a jogi keretei - márminthogy mikor és hova tehető, ahogy feltételezem a jog a propagandatevékenységet is valahogyan értelmezi. Nem tudom, hogy ezek mérlegén is megáll-e a könyv. Az érzékenyítés és a propaganda ugyanis nem ugyanaz. Ha jól gondolom, ez a mesekönyv se a homoszexuális irányultságra érzékenyít, hanem a homoszexuális társadalom elfogadására (nem ugyanaz).
      Ha én mesekönyvet vennék a gyerekemnek (ma már nem kell), akkor tökmindegy mi van vagy nincs a borítóján, nyilván utánanéznék, beleolvasnák, belelapoznék. Ezt a lehetőséget bárki, bármikor kihasználhatja egy könyvesboltban. Ahogy mondani szokták, a "hülyeségre meg nincs diéta", ha valaki csak úgy látatlanban vesz könyvet a saját gyerekének, az ellen nincs mit tenni.

      Törlés
    2. Javaslok egy tesztet: gondold azt, hogy megjelent egy mesegyűjtemény, amelynek egyetlen egy meséje így végződik. "A legkisebb fiú és a királykisasszony elmentek plébániai jegyesoktatásra, utána összeházasodtak, három gyermeket vállaltak, és a CSOK segítségével kacsalábon forgó házat építettek."
      Ilyen típusú átirat sem zavarna? Ebben az esetben is a bírálók ellenzéke lennél inkább, mint a könyv ellenzője? Elvárnád, hogy egy sokmesés kötet gyanútlan vásárlója előre átlapozza az egészet, vagy magára vessen? (Rögzítsük mindjárt, hogy ilyen átirat nincs, szerintem szándék sincs rá, ez csak egy gondolatkísérlet, amellyel ki-ki tesztelheti a "független" gondolkodását.)

      Törlés
    3. Nem zavarna. Nem olvasok mesekönyvet ugyanis. Tőlem olyan mesekönyvet adnak ki, amilyet akarnak, a szülők pedig ugyancsak olyat vesznek, amilyet akarnak, abból azt olvassák fel a gyerekeiknek, amit akarnak, és úgy magyarázzák, ahogy akarják.

      Nem harcolok a világ ellen, nem is hiszem, hogy egy kereszténynek az a dolga, hogy ezt tegye direkt módon: sem Jézusnál, sem az apostoloknál nem látom, hogy Rómát ostorozták volna, pedig volt ott bőven erkölcsi fertő, rossz nevelés, mesekönyvnél rosszabb jelenségek. Tévedésnek tartom azon keresztények munkásságát és reakcióit is, akik állandóan nekifeszülnek a kultúránknak, miközben a saját házunk táján észre nem veszik a söprögetni valót - pedig nekünk elsősorban bizony ott kellene söprögetni.

      Törlés
    4. "Nem zavarna. Nem olvasok mesekönyvet ugyanis."
      - Eddigi posztjaid alapján feltehető, hogy nagyon is zavarna, folyt. köv. a legközelebbi ide vágó posztod alatt. Nem gond, ha nem olvasol mesekönyvet, amíg nem posztolsz mesekönyvvel kapcsolatos témáról, akkor is "csak" a felelős diskurzus szempontjából gond.

      Törlés
    5. "sem Jézusnál, sem az apostoloknál nem látom, hogy Rómát ostorozták volna, pedig volt ott bőven erkölcsi fertő"
      - Ez több szempontból sem tényszerű: a rómaiakat leselejtezték agyban úgy, ahogy voltak, az életformájukkal, a politeizmusukkal együtt. Továbbá, az általunk olvasott források Pál idejéig terjedtek, és Pál szerint Jézus még az ő életében eljön másodszor. Ilyen háttérben persze, hogy kit érdekel a római fertő - a rómaiak mennek a levesbe, annyi. Pál után pedig nyilvánvalóan erősödött a római életformával való tevékeny szembehelyezkedés, hiszen ebből nőtt ki Bizánc a maga teokrata törekvéseivel. Jézus miért nem foglalkozik a gój világ gondjaival? Azért, mert már a 3/4-zsidó szamaritánusokkal sem foglalkozik, szótlan apartheid gőggel elmegy mellettük. Ez nem ad útmutatást arra, hogy mit csináljunk a 21. században, egy kulturálisan keresztény többségű civilizációban, amelynek az alapjait támadják a toleranciával visszaélők.

      "a saját házunk táján észre nem veszik a söprögetni valót"
      - Ez szintén nem tényszerű, hanem önkényes kettős mérce, és totál nonszensz: ki kérte valaha a BLM-től, hogy először a saját portáján? Ha így lenne, a világ végéig egy árva panaszszavuk sem lehetne, még az egyébként jogos ügyekben sem. A külső érdekérvényesítés kéz a kézben jár a belső fejlesztéssel, egyik sem előfeltétele a másiknak. Van még hová fejlődniük a keresztényeknek? Van, ahogy mindenki másnak, ráadásul több is a hajlandóságuk az átlagnál. Akadálya ez a külső érdekképviseletnek? Pontosan miért lenne?

      Törlés
    6. "a rómaiakat leselejtezték agyban"

      Igen, agyban. Nem ezt csinálják ma a keresztények, hanem nyilvánosa, hangosan tiltakoznak a világ bűnei ellen. Egyáltalán nem ugyanarról beszélünk. Előbbi, hogy amikor megtérek, elszakadok a világiasságtól, változik az értékrendem, erkölcsi origo-m, felfogásom, természetes. Utóbbi, hogy küldetésemnek tartom ekézni a saját kultúrámat, szerintem marhaság. Ilyet nem tesz sem Jézus, sem az apostolok. Jézus egyetlen szót sem szól a homoszexualitásról - noha biztosak lehetünk benne, hogy ellenezte. Pál ír róla két mondatot. Ennyi. Ehhez mérd az állandó kifakadást, kommentáradatot, posztolást, ami ma megy.

      "Ilyen háttérben persze, hogy kit érdekel a római fertő - a rómaiak mennek a levesbe, annyi."

      Nem hiszem, hogy Pál így gondolt a rómaiakra - hogy ők mennek a levesbe. A közhely szerint is, ő a pogányok apostola volt. De nem a bűneiket ostorozta, hanem feltárta mi az evangélium. Az persze más, ha az egyházon belül találkozott ugyanezekkel a bűnökkel.

      Alapvető céltévesztés a kultúra erkölcstelenségén unos untalan fennakadni. Megsúgom, ha igaza van a Szentírásnak, akkor ez a kultúra egyre csak rosszabb lesz, ha tótágast állunk, akkor is.

      Törlés
    7. Sytka, Pál modellje szerint Jézus pár éven belül eljön angyalai élén, és a jók mennek az örök üdvösségre, a rosszak az örök kárhozatra. Ebben a modellben teljesen logikus, hogy csak a kb. jók még jobbá válásával célszerű foglalkozni, nincs másra idő.
      Csakhogy Jézus nem jött el angyalai élén, Pál ezt vágyelvűen gondolta, ezért Pál után van idő mindenkivel foglalkozni. Képzeld el, mi lenne, ha a rendőrség azzal küldené haza a panaszkodó áldozatokat, hogy "majd ha tökéletes leszel, akkor vádaskodj". Ez az álláspont védhetetlen, ártalmas, Rossz.
      Világunk nagy komplex rendszer, az optimumtól való eltérés visszahat mindenkire, ezért kell vele foglalkozni. A melegmese a "csúszós genderlejtő" teteje, ezért még nem indokolt sikoltozni, hogy "lezuhanunk!". De világosan ki kell mondani, hogy ez bizony csúszós lejtő, aminek a végén tényleg lezuhanunk, ezért nem szabad rajta elindulni. Te a csúszós lejtő tetején még nem foglaltál egyértelműen állást. Lehet, hogy nem látod csúszós lejtőnek?

      Törlés
  2. Vajon miért nem Frédéric Martel könyvéről van ilyen szintü diskurzus?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arról is van bőven vita, diskurzus, cikkezés: a téma az asztalon hever.

      Törlés
  3. Ez a mese(könyv) is igen rövid véget ért 'vóna, .... ha közben -igen rútúl- le nem darálták ... 'vóóóna!

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)