2014. június 16., hétfő

A Disney-mesék sátániak?

Egy kedves ismerősöm hívta fel figyelmemet arra a videóra, melyet már majdnem huszonnyolcezren néztek meg: a felvételen egy vehemensen beszélő férfi arról próbálja meggyőzni közönségét, hogy a Walt Disney nevével fémjelzett mesebirodalom tulajdonképpen sátáni propaganda, mely a gyermekeink ellen irányul. Tényleg félnünk kell a Kis Hableánytól vagy éppen az Oroszlánkirálytól?

"Amelyik gyerek ma megnézi az Oroszlánkirályt, az a holnap gyilkosa lesz" - figyelmeztet a videóban szereplő férfi, majd a különféle Disney produkciók elemzése után végül hozzáteszi: "Adok egy tanácsot Jézus nevében... Pusztítsd el ezeket a videókat!".

A film állításai szerint az olyan klasszikus mesék, mint a Kis Hableány pornográfiára bátorítja kis nézőit (amennyiben észreveszik az egyik DVD-kiadás borítóján látható fallikus szimbólumot), a Pocahontas pedig kifejezetten pokoli erőket idéz meg: az ismert és népszerű indiánlány neve ugyanis azt jelenti: "a mélység szelleme". Ha valaki a Pocahontas nevet kiejti a száján, ezzel máris diabolikus hatalmakat mozgósít. Végül azt is megtudhatjuk, hogy az Oroszlánkirály című mese rendezője, John Smith homoszexuális volt, aki nőies mozgású oroszlánt rajzoltatott a produkcióba - ezzel népszerűsítve a másságot az ártatlan és szexuálisan is manipulálható gyerekek körében.

Mit is mondhatna ezek után egy aggódó keresztény szülő, aki nyilvánvalóan arra törekszik, hogy megmentse gyermekeit az ördögi hatásoktól? 

Bevallom őszintén, soha nem voltam nagy rajongója Walt Disney mesebirodalmának. Jogosnak tartok feltenni olyan kérdéseket, melyek kritikus szemszögből viszonyulnak a mesefilmekhez. Vajon a Disney által megformált és népszerűsített, sokszor sziruposan édeskés és negédes történetek pedagógiai értelemben mennyire hasznosak, és milyen értékrendet kínálnak a gyerekeknek, amivel nézőként azonosulniuk kellene? Mire neveli és mire nem a gyerekeket Disney mesevilága?

Válaszoljunk azonban bármennyire is elítélő módon ezekre a kérdésekre, fontos különbséget tenni a giccs és a démoni, az értéktelen bizsu és a durván erkölcstelen között. Ha egy Disney mesével kapcsolatban valaki úgy dönt, hogy az haszontalannak tekinthető a gyerekek kognitív fejlődése szempontjából, az még nem azt jelenti, hogy a film ördögi. A rossz filmek egyszerűen csak rossz filmek - kénköves pokol nélkül is.

Ami azonban rosszabb a rossz filmeknél, hogy a videón szereplő öltönyös fiatalember tárgyi tévedéseket halmoz egymásra. Pocahontas nevének jelentése póheten nyelven "kis ledér" (és nem a "mélység szelleme" - ami egy indián esetében egyébként sem lenne túlságosan meglepő...). Ez a név ráadásul egy becenév volt, a lányt eredetileg Matoaka-nak hívták, ami "játékos kedvűt" jelent. Az igazi, történelmi Pocahontas nemhogy démonizáltnak, hanem kifejezetten hősnek tekinthető. Amikor egy bizonyos John Smith kapitány Észak-Amerikába érkezett, az általa vezetett expedíció összes tagja a powhatan indiánok fogságába került. A törzsfőnök minden angolt kivégeztetett, John Smith pedig csak azért élte túl a kivégzést, mert az akkor 12 éves Pocahontas a saját testével akadályozta meg a vérengzést. Legyen akármilyen is a Disney mesefilm, ami valószínűleg feltupírozott módon romantikus történetet fabrikált a történelmi tényekből, azért a pokoli és ördögi jelzők használata ebben az esetben különösen nagy ostobaságnak tűnik.

Nagyjából ugyanakkorának, mint valakit a jövő gyilkosának nevezni azért, mert megnézi az Oroszlánkirályt. A leírhatatlanul buta túlzás mellett itt ismét tárgyi tévedésre bukkanhat a figyelmes szemlélő. Az Oroszlánkirály nőies oroszlánjának rendezője ugyanis - a videó állításával szemben - nem John Smith. Mindössze másfél perc utánajárást követően az is kiderül, hogy ilyen nevű ember nincs is a stábtagok között: a filmet Roger Allers és Rob Minkoff rendezte. A filmhez semmilyen John Smith-nek nincs köze, nemcsak a produkció első, de másik két részében sem.

A sok primitív butaságot látva óhatatlanul felmerül az emberben a kérdés, vajon az öltönyös fiatalember miért áll ki mások elé olyan információval, melynek láthatóan maga sem járt utána? Vajon mitől kell féltenünk a gyermekeinket inkább: a Kis Hableánytól vagy Miki egértől, vagy olyanoktól, akik Jézus személyét tekintélyként maguk előtt tartva ijesztgetik a sokszor jóhiszemű és naiv hívőket?

14 megjegyzés :

  1. Néha az az érzésem, hogy nem pusztán tárgyi tévedés áll az ilyesmi kritikus dolgok mögött, hanem szándékos félrevezetés. Hogy ennek mi az oka és célja?
    Csak azért, hogy kimentség a gyerekeket a Sátán karmai közül, ezért nyílvánvaló marhaságokat adnak a szülők kezébe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A média egyszerűen fék és ellensúly nélküli hatalom, ezért foglalkoznak vele sokan, a polkorrektek is piszkálják Disney-t:
      https://www.youtube.com/watch?v=6g-ef_Ubeq8

      Ez egy egész jó összeállítás, helyenként túlzó megállapításokkal: http://listverse.com/2009/05/10/top-10-hidden-images-found-in-cartoons/

      Érthető, hogy a küszöb alatti technikákkal mindenki szeretné befolyásolni a közvéleményt, akinek lehetősége van rá, míg le nem bukik. Az kevésbé érthető, hogy az erkölcsös oldal miért nem készít népszerű alternatív alkotásokat, miért nem mutatja fel a saját erényeit. Az ideák szabad piacán csak így lehet érvényesülni.

      Törlés
    2. Zoli, természetesen lehetséges, hogy a videón szereplő férfi szándékosan lódít a mesék kapcsán. Én ezt nem feltételeztem róla: amennyire kivehető, nekem őszintén és lelkesen szűklátókörűnek tűnt. :-)

      Többféle pszichológiai-szociológiai oka van annak, hogy miért keresnek a keresztények állandóan ellenségképeket a média világában, és ebben természetesen a média is ludas. Túl könnyű fogást találni rajta, annyi az átlátszóan ostoba, manipulatív film és produkció. Azonban semmivel nem jobb, sőt rosszabb, amikor a kereszténynek is manipulálni akarnak és felfestik az ördögöt oda is, ahol nincs. Külön hab a tortán a sok tárgyi tévedés, amit ez a videó is tartalmaz: ez tökéletesen mutatja, hogy csak a megfélemlítés volt a lényeg, hogy mi az igazság, az senkit nem érdekelt.

      Törlés
    3. A médiában azért nem igazán kell ellenségképet keresni, a média alapértelmezetten a hit ellensége.

      A kereszténység elég rosszul teljesít az ideák szabad piacán, nem veszi tudomásul, hogy ami szép, azt nem mások csúnya alkotásait szidva lehet jó érvényesíteni, hanem magát a szépet mint alternatívát kell felkínálni, és ez a tálentumok sokkal aktívabb kamatoztatását igényli.

      Törlés
  2. Sok Disney-mese egyszerűen csak bárgyú, minden sztenderd szerint. Ha szigorú vagyok, a szándékolt (vagy csak spontán) bárgyúság a butítás eszköze, a médiából áradó butítás pedig a köztünk élő gonosz burkolt megnyilvánulása..
    Nem lehet túlbecsülni a szülői éberség fontosságát. Ha nagyon nyomul a gonosz, nagyon annak kell neveznünk, ami, Disney ide vagy oda.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mielőtt túlzásokba esnénk, leszögezem, hogy a Disney-rajzfilmek machinációi inkább kivételek, nagyszerűnek tartom a Hófehérkét, az Aladdint, a Mulant, az Oroszlánkirályt, a Robin Hoodot és az Eldoradót is, egyebek mellett. Viszont a média ma még ellenőrizetlen hatalom, oda kell figyelni a tudatbefolyásoló hatására.

      Törlés
    2. Laci, egyetértek azzal, hogy a média tudatbefolyásoló hatással bír - ám ebben semmi meglepőt nem látok. A médiának az a dolga, hogy befolyásolja a tudatunkat, tudják ezt a nézők / fogyasztók is, ezért néznek / fogyasztanak.

      "Viszont a média ma még ellenőrizetlen hatalom..."

      Kérdés, hogy melyik az a másik hatalom, ami jogosult a média ellenőrzésére? Merthogy a politikai hatalom is erősen él a tudatmódosító hatásokkal... a maga területén még jobban is, mint a média. (Sőt, kombinálva a kettőt, a politikai hatalom szívesen él a média tudatmódosító hatásaival, felhasználja saját céljai érdekében.)

      Az egyetlen megoldás, ha az ellenőrzést az emberek maguk intézik saját maguknak. A keresztényeket nem arra kellene nevelni, hogy ördögöt kiáltsanak a médiatermékekre és úgy általában a média világára (ahogy azt gyakran megteszik), hanem olyan készségek használatában kellene támogatni őket, hogy saját szempontjaik szerint képesek legyenek szűrni a média által bemutatott dolgokat. Ennél persze egyszerűbb, ha a pap / lelkész / aktuális megmondóember vagy akár az egyház kinyilatkoztatja mi a jó és mi a rossz, mit szabad fogyasztani és mit nem az istenadta népnek. :-)

      Törlés
  3. Egy kis adalék a témához:
    www.bibliaszov.hu/aktualis/filmszemle/829-demona-lenyugozoen-latvanyos-mikozben-az-ordoggel-szimpatizal
    Egyébként szerintem nem szabad bagatellizálni a Disney témát.Tudtommal
    Walt Disney szabadkőműves volt(hogy milyen szinten azt nem tudom)de ez
    is sokat mondd.

    VálaszTörlés
  4. A Képtalálatok - Walt Disney illuminati címszó alatt található néhány kép magáért beszél.
    Üdv.: Éva

    VálaszTörlés
  5. Hello, I am french.
    Please, look at this video, and you will understand that this tv show " smallville " is corrupted by Luciferian or freemason :

    https://www.youtube.com/watch?v=jzSlK7BaVkU

    God bless you

    VálaszTörlés
  6. Na, akkor csak azért, hogy ne üljön le a topic. A Disney mesék úgy szarok, ahogy vannak. Megdöbbentő, hogy szülők, de még óvónők is! válogatás, előzetes szűrés nélkül, 3-4 éves gyerekeknek mutogatják ezeket a borzalmas, és nem csak bárgyú - ha még csak az volna! - de káros, mérgező, félelmetes filmeket. Aztán meg tele vannak a fórumok a meggondolatlan szülők sirámaival, hogy a gyerek nem tud elaludni, fél a sötétben, szellemeket lát. És az ostoba barma még "szellemcsapdát is tesz a szekrény tetejére, merthogy ott vannak a szellemek, és az majd jól megfogja. A másik meg 3 éves gyerekének mutogat "Csingilig"-et, és alig várja a következő részt!!! A gyerek meg azt várja, mikor fog kinőni a szárnya, és végtelenül el van keseredve, ha valaki megmondja neki, hogy nincsenek tündérek, szóval ő sem lesz az. Emberek! A Disney mesék ártalmasak, veszélyesek, nem óvodás korú gyerekeknek valók!!! Ebben az értelemben igenis lehet ördöginek, sátáninak is minősíteni. Persze, az más, ha iskolás korú gyereknek mutogatod, ebben az esetben szimplán ostoba. De legalább nem hülyül el tőle végletesen a gyereked. De az isten szerelmére, emberek, attól, hogy egy film rajztechnikával készült, még nem jelenti azt, hogy MESE!!! Azt pedig végképp nem, hogy gyereknek való!!!
    Ha egy gyerek elé ilyet raksz, az azt jelenti, hogy szőröstől-bőröstől lenyomod a torkán az az egész képi világot, megfosztva őt a lehetőségtől, hogy a kis agya kiszelektálja a számára még megemészthető tartalmat a már ijesztő, félelmetes dolgok közül. Ha mesélsz neki, akkor ő erre képes, és a fantáziája, képzelőereje is fejlődik.
    Végső soron a Disney-mesék a felnőttek gonosz, erőszakos világát tárja naturalisztikus brutalitással a gyerekek elé. Vagy ha nem, akkor éppenséggel a felnőttek képzetet- és hitvilágát tárja szegény gyerekek elé.
    A RAJZFILM NEM MESE!!!

    VálaszTörlés
  7. https://www.youtube.com/watch?v=Shicgx3wz5A

    VálaszTörlés
  8. Üdv Mindenkinek !
    Nem tudok sytkául olvasni (nem is akarok), nem tudom, hogy ki ő, de kevés megmondó embernek. Az biztos, hogy nem ismeri a témát, a tipikus (materialista, világi) hozzáállást hozza. Ezen súlyos ügyben pedig naivnak lenni már túl nagy luxus, szellemi emberként megítélve már inkább felelőtlen és veszélyes. A kérdés sokkal súlyosabb és bonyolultabb, mint hogy miket mond ez a latin-amerikai pásztor és hogy mekkorákat téved. Ha kétszer ekkora dolgokat állítana, az sem lenne elég elriasztó a híveknek, ahhoz a média és társadalmi nyomáshoz, hamis képhez és befolyáshoz képest, amit a luciferánus (!) Walt-Disney birodalom jelent (többek között). Szerintem kevés szánalmasabb dolog van a kereszténységen belül, mikor "írástudók" bagatelizálják sátán királyságának megtévesztéseit, hitetéseit, manipulációs vagy háttérhatalmi erőket, jelenségeket, csak azért, mert halvány fogalmuk sincs ezekről, nem ismerik ezen összefüggéseket és azok óriási befolyását és jelenlétét, hatássit a világban (keresztényekre is). Ez a kritikus cikk olyan, mintha kinevetnénk a mesebeli ördögöt és krampuszt, kvázi a személye gonoszt, hogy mekkora hülyeség, nincsenek is, és csak a fantáziadús meseírók ijesztgetik vele a gyerekeket. Borzalmasan ostoba és tudatlanul naiv a hazai keresztény vezetők és értelmiségiek, teológusok társadalma a jelen kor eszkatológiai és apokaliptikus jelenségeinek és jeleinek felismerése tekintetében. Ugyanazt a korszellem diktálta polkorrekt "összeesküvés elméletezést" csinálják mint az ateista, materialista világ. Lövésük nincs (tisztelet a kivételnek) arról, hogy sátán királysága már beleér lassan a szánkba, és az antikrisztus már a spájzban van. Az említett karizmatikus (szellemi látásból más szinten lévő!) latin pásztor vészharangozása intő jel ! Aki ezt úgy kritizálja, hogy "számos tárgyi tévedés", az bekötött szemmel vezet és sátánnak falaz, még ha tudtán kívül is! A Walt Disney birodalomnak megvannak a bizonyított luciferánus háttérhatalommal való kapcsolatai, és azon feladata, hogy hatékonyan démonizálja (illetve készítse erre elő) a gyerekek lelkét, tudatalattiját. Átadja a luciferánusok doktrínáit, társadalmi (ab)normáit, szublimális üzenetek és szimbólumok formájában. Persze aki a mainstream médián és a világi értelmiségi kultúrán nőtt fel és ezekhez alkalmazkodott, sőt ezeket a bensőjébe zárta és ezekkel azonosult, az nem is fog semmit meglátni, de vaksága megmarad, annak minden következményével együtt. Ezt egy keresztény nem engedheti meg magának ! A világban a mesék, rajzfilmek, mesecsatornák témája és retorikája jelentősen démonizálódott az elmúlt évtizedekben. De ezt sajnos sokszor megszokták és követték a keresztény családok is. A mai világ egyre inkább van felkészítve minden téren az antikrisztus eljövetelére és elfogadására. A tömegek programozását már kis gyermekkorban elkezdik. Ennek egyik oszlopos cége a W.D. Ajánlom minden tudatos és felelősséget érző kereszténynek, hogy rázza magát gatyába az információs korszakban, mert a nem tudás (avagy rossz tudás) is egy (rossz) választás. Ne féljetek az internettől, mert az az egyetlen médium, amit a háttérerők nem cenzúráznak, manipulálnak rendszerszinten még, és a Szent Szellem vezetésével, bölcsességgel meg lehet szűrni (több kevesebb sikerrel) a rosszt a jótól, a hamisat sz igaztól. De Isten elkezdte a leleplezések irányába vinni a folyamatokat, mindenkinek nyitva áll a dolgok megismerése és az egész világuralmi mátrix leleplezése.
    „Semmi sincs elrejtve, ami nyilvánosságra ne jutna; és nincs olyan titok, ami ki ne derülne, és nyilvánvalóvá ne lenne.” (Lukács 8,17)
    „Te pedig, Dániel, zárd be e beszédeket, és pecsételd be a könyvet a végső időig: tudakozzák majd sokan, és nagyobbá lesz a tudás.” (Dániel 12,4)

    VálaszTörlés
  9. Sajnos kevés elérhető anyag van ez ügyben magyarul, angolul sokkal több és jobb.
    http://mindennapi.hu/cikk/kultura/satanista-volt-walt-disney-/2011-12-05/10418
    http://www.azidokvege.hupont.hu/48/a-disney-mesek-sotet-oldala
    http://valamiamano.blogspot.hu/2013/02/disney-history-channel.html
    Ez az anyag a világi "lájtos" szint, de már ez is megmutatja a kóros voltát eme meséknek (pszichológus szemmel):
    https://www.youtube.com/watch?v=nDrA3Xc4Qg8
    Haladóknak és angolul tudóknak, ébresztésül:
    https://www.youtube.com/watch?v=8G9ig6yxSTg

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)