2015. április 5., vasárnap

Társadalmi célú hirdetés

Kép innen
Volt, aki szerint egy kutya kaparta el, azért nem találták. Más azt mondta, tulajdonképpen előkerült az ikertestvére, és az csapta be a tanítványokat. Aztán jött valaki, aki szerint nem is jól írták le ezt az egészet. Ám minden magyarázkodás ellenére, a leghihetőbb még mindig a leghihetetlenebb. Jézus sírja üres, feltámadása pedig racionálisnak tűnik, az összes kritika és szkepszis ellenére.

Szóval, volt az a nagy kő, amit odahengerítettek. Nem lehetett könnyű hengeríteni, mert a nagy kövek mindig nehezek. Szerencsére csak egyszer kell megmozgatni őket, kiváltképpen ha egy sír szája elé kerülnek. Ez a nagy kő azonban kétszer mozdult meg. A második esetben egy olyan erő hatására, ami ennél durvább dolgot is produkált: feltámasztotta Jézust a halálból.

Mindez persze abszolút hihetetlen. Amikor megtörtént, senki nem is akarta elhinni. Még azok is szkeptikusok voltak, akik néhány nappal korábban egymásra licitálva fogadkoztak, hogy mekkora hívők. Jézust közvetlen tanítványai árulták el, elfutottak, magára hagyták a Mesterüket, a hitük a nullára apadt. Mozgalmukat lefejezték, vezetőjüket embertelenül csúnyán kivégezték, az addig felépített évek pedig úgy tűnt, végleg kárba vesznek. Ilyen helyzetben talán nem szorul magyarázatra, ha valaki szkeptikussá válik és az is marad. Általános tapasztalat, hogy az erős szkepszissel rendelkező embereket szinte semmivel sem lehet meggyőzni. Nem elég egy dörgedelmes prédikáció, kevesek a nagy szavak, a telesírt zsebkendők és a lírai zenék. Éppen ezekből van elege a szkeptikusnak, mert jogosan manipulációt sejt a háttérben, ami az érzelmein keresztül akarja elcsábítani. A szkeptikusok kőkemény, kézzelfogható tényeket akarnak látni.

Jézus azt is megadta nekik. Nem is akárhogyan: szinte pillanatok alatt és félreérthetetlenül. Valami történt akkor Palesztinában, ami százakat, később pedig ezreket sodort magával, átfordítva őket keserű tagadókból vadul lobogó hívőkké, mégpedig hihetetlen lendülettel: a közülük kivégzett ezrek vérbe fojtott sikolya is kevés volt ahhoz, hogy ezt a kereszténységnek nevezett új mozgalmat megállítsa. A kérlelhetetlen meggyőződés abból táplálkozott, hogy Jézus feltámadása valóságos esemény, s ha így van, akkor többet ér az életnél is.

Jézus első követői úgy gondolták, ezt a hírt fűvel-fával meg kell osztaniuk. Társadalmi célú hirdetésbe fogtak, Jézusról beszéltek reggeltől-estig, piacokon és tereken, bilincsekben és szabadon, amikor csak lehetőségük volt rá. Nézhetjük őket vallási fanatikusoknak, pedig nem a fanatizálás volt a céljuk: őszintén úgy gondolták, Jézus feltámadása a legfontosabb hír, amiről a tömegeknek illik tudniuk. Mert ha Jézus tényleg feltámadt a halálból, akkor jó eséllyel tényleg az is volt, akinek mondta magát. És akkor az élet több az anyagnál, több a vak ösztönök gépies menetrendjénél, és tovább visz bennünket a halálnál is. Akkor nemcsak szél által simított testek vagyunk, hanem szenzibilis, szellemi ujjlenyomatot hordozó lények, akik a szó legvalóságosabb értelmében képesek szeretni és gyűlölni, ölelni és ölni, halni és újra élni. 

A feltámadt Jézus megunhatatlan tényével kívánok mindenkinek boldog húsvétot!

12 megjegyzés :

  1. Ne feledjük, hogy Jézusról nem a feltámadását akarták bizonygatni az első judaista követői, hanem hogy ez bizonyítja a messiásságát, mégpedig a judaizmus értelmében véve! (Világméretű földi jólétet hozó Messiásról van ugyanis szó.)

    Nem a gójokat győzködték róla, hanem a szkeptikus judaistákat. A tömegesnek azért nem mondható halálukat pedig nem más erő okozta, mint épp a szkeptikus judaisták, akik szerint Jézus álmessiás volt, a követői pedig eretnek judaisták, akiket meg kell állítani, vagy ha nem sikerül, akkor ki kell tagadni, meg kell átkozni, hogy töröltessenek az Élet Könyvéből.

    A követők jobb híján fordultak a gójokhoz, akik a mai napig küszködnek a Messiás judaista értelmének megértésével.

    Szerintem ez pontosabban leírja, miből alakult ki a mai helyzet, és azt is, hogy merre van előre.

    VálaszTörlés
  2. Viszont kívánom! nagyon jó volt ezt most olvasni, köszönöm a lelkem nevében is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit, minden jót neked és a lelkednek! ;-)

      Törlés
  3. Köszönöm én is, Sytka, és főleg, hogy emlékeztetsz az Örömhírre. Nem árt ezt előtérben tartani - hadd érezze és sejtse mindenki, aki a mammonketrece rácsai mögül lesajnálja és lelúzerezi a hívő keresztényeket, ledemagógozza Ferenc pápát, előjeltévesztőnek nevezi a kvantumfizikusokat, hogy márpedig a hit bárkája ott marad a rácsokon túl, dimenziónyi messzeségben tőle. Ja, és hogy a ketrecajtó sajnálatos módon belülről nyílik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves György! Aki szerint Jézus nem más, mint a judaista Messiás, az mammon ketrecében él? Milyen értelemben?

      Törlés
    2. Melyik mondatom sugallta neked, hogy vitára invitáltalak? Nem volt veled ilyen szándékom. Nem tartalak ehhez beszámíthatónak, és tisztességesnek sem. Meg a poszt sem erről szól, hanem Krisztus örömhíréről (bocs, nem a tiédről), és Sytka jókívánságairól. (Meg sem köszönted ennek az érzelgős Sytkának.)

      Törlés
    3. „Melyik mondatom sugallta neked, hogy vitára invitáltalak?"

      - Hát ez: „Nem tartalak ehhez beszámíthatónak, és tisztességesnek sem."

      Ezt én vitára invitálásnak értelmezem, mivel magamat beszámíthatónak és tisztességesnek is tartom, míg szerintem te egy sértődött buta ember vagy. Az eddigi összevisszaságaid legalábbis erre vallanak. Ha van értelmes érved, használd. Ha nincs, akkor ne tégy úgy, mintha lenne. Majd folytathatjuk egy következő poszt alatt. :)

      Törlés
  4. "te egy sértődött buta ember vagy" - még nálad is butább és sértődöttebb? Az a bajod, hogy nem hiszel, és nem tudod palástolni, pedig de jól mutatna. És ha valaki szembesít vele, harcolni kezdesz a presztízsért. Te lúzernek nevezed a hívő keresztényeket, én tisztelem őket, és próbálok tanulni tőlük. Én nagyra tartom Ferencet, te demagógnak. Én nagyra tartom a kvantumfizikusokat (nálam tutira jobban értenek a területükhöz), te szerinted előjelet tévesztettek (elfelejtettek veled konzultálni, a marhái). Van erre az attitűdmintázatra, amit mutatsz, más kifejezésem is (azon túl, hogy bizonyos szemszögből nézve mulatságos, most épp fel is röhögtem), de azt kevésbé kedveled, mint amit fentebb használtam. Nem elég hívőnek nevezni magad, annak is kell látszani és hallatszani, kedves László, ha nem sértelek meg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves György!
      Kettőnk között van pár fontos különbség, de az nem a hit, hanem a ma elérhető legjobb tényanyag figyelembe vétele, az aktuális legteljesebb tudás felhasználása, az összefüggésekben való gondolkodás.

      Saját példád alapján: „Én nagyra tartom a kvantumfizikusokat (nálam tutira jobban értenek a területükhöz), te szerinted előjelet tévesztettek (elfelejtettek veled konzultálni, a marhái)."
      - Ha kicsit közelebbről ismernéd ezt a szakterületet, lenne esélyed megérteni, mire vonatkozik az észrevételem. Ha egy órát rászánsz a komplex számok tanulmányozására (Wiki), elmúlhat a kacaghatnékod, megértheted, mire jók és vajon mire nem, egyben releváns új ismeretekre tehetsz szert, amelyek a hitedet is gazdagítani fogják.

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Nem, kedves László! Köztünk nemcsak a hit a különbség - és ez egyáltalán nem probléma. Sokkal fontosabb különbség, hogy nincs nyoma benned alázatnak - a tőled vett példáim ezt illusztrálják -, olyannyira, hogy még a látszatát sem tudod kelteni. A hívők alapmentalitása az alázat (le is lúzerezed őket, ahogy az jár nekik, és ettől demagóg Ferenc, a vezérlúzer, a szemedben). Alázat hiányában hiteltelen vagy, és mivel minden jel szerint büszke vagy az álláspontodra, és a hívők kritikáját bátorításnak veszed, ezt tekintem beszámíthatatlanságnak (más szóval: kognitív zavarnak, magyarul az attitűd és a gondolkodás zavarának, hogy pontosan érts). Hízelegne, tudom, ha "eredetinek", "zseniálisnak", "bátor tabudöntögetőnek" neveznélek, mert "radikálisan" átfaragtad, "gójokra súlyoztad" (hogy idézzelek) az Örömhírt, de sajnos nem látlak másnak, mint gőgös hitetlen különcnek, aki már látszatot sem tud kelteni (de úgy tesz, mint ha nem is akarna, mert a presztízs nem sérülhet).
      Vedd észre, hogy segítek neked: eléd tártam a hit alapját. Ha mersz alázatot érezni, több eséllyel mersz hinni is. Hogyan lehet alázatod? Értsd meg, fogadd el, engedd magadhoz az Örömhírt. Nyisd ki rá a szíved. A blogodon megtalálod valamelyik cikked kommentjei között, amit erről írtam részletesen, még anno.

      Törlés
    4. Kedves György! Köszönöm a javaslataidat.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)