2015. július 5., vasárnap

Megérthetjük az amerikai kereszténységet?

Ha az ember olyan helyen tartózkodik, mint ahol most én vagyok (Amerikában, egy evangéliumi keresztény főiskolában), igyekszik megragadni a lehetőséget, hogy kicsit közelebbről megismerje a "szellemi atmoszférát", ami körülveszi. Ennek egyik útja számomra, hogy néha leülök a könyvtár olvasótermében egy-egy órára, és beleolvasok az amerikai keresztény lapokba, melyek bizonyos értelemben körképet adnak az ország kereszténységéről.

Annyira fehérek a fogai, hogy azt már nem hiszem el. Közelebb hajolok, hogy tüzetesebben szemügyre vegyem a prédikátor arcvonásait, aki bár öregnek látszik, mégis fiatalosan feszít az újság címlapján. Hetven fölöttire saccolnám az életkorát, de a vakító fogak és a sima arcvonások miatt fiatalabbnak néz ki. A designer minden bizonnyal értette a dolgát: ügyesen bánik a képszerkesztő programok lehetőségeivel. Ám ez csak a kirakat, amivel el akarják adni a lapot, tehát lapozok néhányat és elmélyülök egy-egy cikk témájában. Valamelyik arról szól, hogy Hollywood milyen sok bibliai témájú filmet készít mostanában, s bár ezek nem száz százalékosan bibliahű alkotások, mégis népszerűsítik a Szentírást. Egy másik alkotás Ferenc pápát népszerűsíti, akihez nagyon sok kisegyházi-karizmatikus hívő is elment már, de találtam olyan írást is, ami egy konzervatív és egy liberális teológus szoros barátságának kialakulását ecseteli. Lám-lám, az egymással szembenállók is szerethetik egymást - domborítja ki az írás.

Csupa siker, ami a lapokról felém árad, jó fej Hollywood, jó fej a pápa, jó fejek a konzervatívok és a liberálisok. A dolgok jó mederben haladnak, a távlatok végtelenek, süt a nap és Isten szereti Amerikát. Ennyi pozitívum üdítő balzsamként hat a cinizmusában megfáradt magyar léleknek, ám ha ez még nem lenne elég, minden negyedik oldal színes hirdetésekkel bombázza az olvasót. Ezek egy átlagos magyar keresztény számára csaknem megemészthetetlen dolgokat tartalmaznak.

Így például, felfigyelek egy egész oldalas, színes hirdetésre, mely egy gyönyörű tájképet ábrázol, háttérben havas csúcsokkal, előtérben egy vízen úszó óriási és gyönyörű hajóval. A szöveg szerint "igazi felüdülés a léleknek", ami a gyülekezeti terheket cipelő, megfáradt amerikai hívőkre vár, amennyiben jelentkezni fognak: a hirdetés ugyanis keresztény konferenciát reklámoz, melyet egy luxushajó fedélzetén tartanak meg ismert prédikátorok társaságában, pazar környezetben, minden bizonnyal nem kevés jelentkezési díj ellenében. Ez is része az amerikai kereszténységnek. 

A siker megállíthatatlanul dübörög tovább. A következő oldalon megkapó könyvreklám, elegáns öltönyös, hibátlan mosolyú prédikátorral, aki biztosra ígéri az olvasónak, hogy a könyvében ismertetett módszerekkel teljes egészében megújul majd a házassága. Végül az újság hátlapja karizmatikus konferenciát promotál, ahová a szervezők ígérete szerint hatalmas erővel eljön majd a Szentlélek is. Erről minden valószínűség szerint a megnyerő mosolyú, fiatalosan kinéző igehirdetők is gondoskodni fognak, akik természetesen különféle bestsellerek szerzői is egyben.

Az amerikai kereszténység csillogó arca és sikergépezete mellett azért látni itt sok mást is. Voltam olyan gyülekezetben, ami Chicago külvárosának egyik legveszélyesebb helyén működik, ahol többnyire feketék élnek. A környék amerikai viszonylatban lepukkant, szegényes, a bűncselekmények száma magas. A közösség pásztora, Wayne Gordon feleségével együtt azonban ideköltözött, hogy Isten elhívásának engedelmeskedve új kezdeményezésbe fogjanak. Gordon élesen látja az amerikai keresztény társadalom árnyoldalait, és óvva int attól, hogy európai keresztényként bármit is lemásoljunk az itt látható közösségek életéből. Tudnivaló, hogy gyülekezete szinte a semmiből nőtt ki. Először csak konditermet nyitott, melynek használatát ingyenessé tette azzal a feltétellel, hogy a gyúrás mellett egy kis bibliaórán is részt kell venni az embereknek. Miután egyre többen megtértek, gyülekezet is alakult a városrészben, ahová ex-prostik, ex-bűnözők és mindenféle ex-gazemberek járnak. Gordont "coach"-nak, azaz edzőnek is nevezik, aki lelki tréninget tart közössége tagjainak, és szemügyre véve a környéket, ahol dolgozik, itt tényleg olyan harcedzett emberekre van szükség, amilyennek ő kinéz. Időközben a gyülekezet (külső segítséggel) szinte teljesen átformálta a környezetét: egészségügyi központot, pizzériát, rehabilitációs helyiséget, jogi irodát nyitottak - a rossz hírű környék tehát megindult a felemelkedés útján. Ez is része Amerika kereszténységének.

A kereszténység az esetek jó részében nem marad meg a templomok és gyülekezeti termek falai között, hanem kitör az utcákra is. A Függetlenség Napja nemzeti ünnepén az evangélikus egyház tagjai "Ez az, amit a keresztények tesznek" feliratú pólókban ingyen hideg vizet és hot-dogot osztottak az ünnepi felvonulást néző családok számára. Még arra is telt az erejükből, hogy egy díszletekkel gazdagon berendezett kamionplatón felhívják az emberek figyelmét az evangéliumra és a gyülekezetre. Az egyházak és közösségek részei a városképnek (szinte szó szerint minden második sarkon van egy gyülekezet), ezáltal részei a városok vérkeringésének és társadalmi-szociális életének is. Ez is Amerika.

Válaszolva a saját kérdésemre, hogy megérthető-e az amerikai kereszténység egy európainak, a válaszom inkább a "nem" felé hajlik. Kedves, de furcsa emberek számomra az amerikaiak. Egyszerre vonzanak és taszítanak, lelkesítenek és lefárasztanak. Viszont van egy dolog, amit őszintén szólva kicsit irigylek is tőlük, mert belőlem sokszor hiányzik: mindent hittel és lelkesedéssel csinálnak. Hisznek a tökéletes mosolyú prédikátoraikban, hisznek a legújabb könyvek által kínált legújabb megoldásokban, hisznek a bűnözők megváltozásában és hisznek a gyülekezetek fontosságában, társadalmi és szellemi szerepvállalásában is. Néha ez a hit vakvágányokra vezeti őket, baleseteket okoz, néha értékes dolgok megteremtésére ösztönöz, de mindig ott van a háttérben, mert úgy tűnik nekem, ezek az emberek nem tudnak élni hit és lelkesedés nélkül. Még akkor sem, ha többen panaszkodva mondják nekem, Amerikai egyre szekulárisabb lesz. 

Nem mondanak újat, nézzék csak meg a szekuláris Európát! Hit és lelkesedés: éppen ez a kettő hiányzik belőlünk, ez az, ami elválaszt bennünket tőlük. Két világban, két külön bolygón, két külön univerzumban élünk mi és az amerikaiak. S bár én nem akarom másolni őket semmiben, azt hiszem tanulni így is tudok tőlük.

5 megjegyzés :

  1. "Hisznek a tökéletes mosolyú prédikátoraikban, hisznek a legújabb könyvek által kínált legújabb megoldásokban, hisznek a bűnözők megváltozásában és hisznek a gyülekezetek fontosságában, társadalmi és szellemi szerepvállalásában is. "-talán inkább HISZÉKENYEK.Amerikában mindent el lehet adni,mindennek meg van az ára,igy a hitnek és a keresztyénségnek is.
    Ez persze nem jelenti azt,hogy nincsenek ott komoly hivők...Mi van igazán a keep smiling álarca mögött?Kijózanitó Wayne Gordon tanácsa.Itt még sokak majmolják az amerikai keresztyénséget,másolják az ottani receptek és áhitják az amerikai sikert.Amerikában akkor vagy valaki ha az első vagy.Ha az olimpián "csak"második vagy az senkit sem érdekel és gyorsan feledésbe merülsz.Mindent áthat a versenyszellem,sajnos nagy mértékben az amerikai keresztyénséget is.Mindazáltal sok nagyon jó és kiváló tanitó,prédikátor van Amerikában akiket érdemes hallgatni és olvasni.Én a magam részéről megmaradok egy picit szkeptikusnak.Különösen,hogy Amerika(igaz csak a biróság!)most mondott igent a meleg házasságokra.
    ". S bár én nem akarom másolni őket semmiben, azt hiszem tanulni így is tudok tőlük."-ami jó azt valóban badarság lenne elvetni.Lehet tőlük tanulni,de utánozni nem kellene.Szerintem nem lehet mert a magyar ember habitusa egészen más mint az amerikai emberé.Ezért nem is lehet sikeres az amerikai módszerek magyarországi alkalmazása.
    Nagyon jó,kiegyensúlyozott irás.Köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, egy bizonyos versenyszellem valóban tetten érhető itt. Ez talán abban is megmutatkozik, hogy a sport mint olyan elképesztően népszerű: még egy keresztény campusnak is van saját, kis stadionja, edzőtermei, úszócsapata, stb, stb...

      Ami jó az amerikai kereszténységben, hogy olyan széles a választék, hogy egészen biztos, mindenki megtalálja magának, amit keres. Magyarországon, ha vidékre születik az ember, azt kapja, amit kap, nem nagyon van választási lehetősége. Itt minden sarkon van egy gyülekezet, minden kis városban. (Ez természetesen nem minden Államban igaz, de a jó részükben igen). Voltam is jónéhányban, és azt kell mondjam, lelki értelemben felüdítők voltak ezek a látogatások.

      Mindenesetre (számomra) Gordon kiemelkedik a többiek közül a józanságával, az tény.

      Törlés
  2. Klassz írás! Várom a folytatást!

    VálaszTörlés
  3. Olyan nagyon folytatás nem lesz, a lényeg, hogy nem érthetjük meg jól az amerikaiakat és ebben nincs semmi meglepő. :-)

    VálaszTörlés
  4. Igen, Amerikában sokféleség van és van hova menni, ha az ember nem ért egyet azzal, ahogy viszonyulnak hozzá. Én elvileg református vagyok. Ezek a református papok tradicionalistábbak a katolikusoknál. Nemhogy vitatkozni nem lehet velük, de még messze a teológiai kérdéseken túl sem lehet egy falusi lelkésznek ellentmondani. Egészen pontosan azt kell gondolni, amit ő gondol, különben az ember legjobb esetben megtűrt csodabogár (!milyen vonzó állapot, ugye: mintha nem mindannyian megtűrt csodabogarak lennének -- lásd amerikai sokszínűség!), legrosszabb esetben hazaáruló lesz. Végtelenül antidemokratikus az egész magyar keresztény univerzum. És nincs hova menni. Nincs spektrum, nincs olyan része, ahol az ember jól érezné magát. Nem mehetek egy keresztény-univerzalista közösségbe, mert nincs. Ha valami kis szabadságot és nyitottságot akarok akkor mehetek egy fővárosi evangélikus gyülekezetbe, ahol ugyan nem nagyon értik, hogy mit kieresek náluk, hiszen ők is saját magukra úgy gondolnak, mint egy ugyan hagyományosan befogadó, de évszázados tradícióval rendelkező és elsősorban a családi kötelékeken keresztül tövábbörökített történelmi felekezetre, de legalább elfogadnak a gyülekezet informálisan teljes értékű tagjának.

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)