2016. szeptember 29., csütörtök

Október 3

Ez most csak egy szilánk lesz, egy rövid bejegyzés. Az elmúlt hetekben azzal szembesültem, hogy van egy fenevad, ami a környezetemben ólálkodik, és most éppen rátelepedett egy dologra, amit úgy hívnak: népszavazás. Ez a fenevad balról-jobbról be akarja nyelni az embereket, és ezt a benyelést az agyuknál kezdi csinálni.

Mindenki az "októberkettőről" beszél, hogy akkor majd eldőlnek a dolgok. Igen, októberkettedikén, mert akkor a mi ikszünkön fog múlni Magyarország jövője, hogy jönnek az arabok és megölnek minket, felszámolják a magyar kultúrát gulyáslevesestül meg népihímzésestül, kicserélve a sátáni iszlámra, vagy hála annak a jól behúzott iksznek, túléljük a gonoszt. A másik meg azt mondja, vendégszeretőnek kell lenni, mert ezek a messziről jött muzulmánok tulajdonképpen a barátaink: egykettőre beállnak majd ide dolgozni, meg az integrálódás is menni fog valahogy, elegendő ha adunk nekik plüssjátékot és kedvesek vagyunk hozzájuk.

A fenevad azonban nemcsak arra vette rá az embereket, hogy mindenki csupán egy oldalról lássa az októberkettőt meg az egész dilemmát (balról vagy jobbról), hanem ami engem keresztényként zavar, elhintett köztük egy csomó érzelmet is. Olyan érzelmeket, hogy bizony azt kell mondjam, még a keresztényekre sem mindig ismerek rá bennük.

Az egyik oldalról azt hallom, a Teréz körúton biztos a kormány titkos megbízásából robbantott valaki valamiképpen, lám ez ékesen bizonyítja, hogy a jobboldal már ölni is képes azért, hogy az emberek mellette szavazzanak. De hát eddig is sejtettük, hogy minden földi gonoszság forrása tőlünk (vagyis az origótól) csakis jobbra található - ahol az emberek számítók, korruptak, hibát hibára halmoznak, tehetségtelenek és maradi konzervatívok. Aki "ezekhez" tartozik, az biztosan mindenben egyetért "ezzel az egész bagázzsal", ami mindig téved vagy hazudik, és egyházi szinten csak képmutató nagyegyháziakból áll. Aki "nekik" húzza be az ikszet, az rasszista és idegengyűlölő, világos ez, mint a nap.

A másik oldalról is nyomják a csengőt. Ismerősöm mondja, jobb ha felkészülök rá: bejönnek ide "azok onnan", és egyik reggel arra ébredek, hogy éppen fűrészelik a torkomat Allah nevében. Azok betegek, fertőzőek, gonoszak, fanatikusak, és úgy szaporodnak, hogy pillanatok alatt felszámolják egész Európát. Persze, valamiféle háború van náluk, ami elől biztosan akadnak menekülők, de hát nézd meg őket közelebbről: a szerencsétlen külső csak álca, ezek többsége csak unta az otthoni banánt és idejött hódítani, mert pont a magyarok munkájára vágyik. Aki nem megy el szavazni vagy rosszul szavaz, az egészen biztosan azt akarja, hogy a gyerekét "ezek" megerőszakolják.

És mindezek a gondolatok leöntve félelemmel, telve a másik oldalon állók és a másik országból származók, a más vallást követők és másként gondolkodók iránti agresszív elutasítással. Undor és utálat, düh és szorongás kavarodik ebben a politikai koktélban. Ez a sok érzelem, feszültség, acsarkodás pedig az "októberkettő" köré fonódik, mintha ott akarna kitörési pontot találni magának, mintha ott lezárulna valami történelmi korszak, ami után valami másként lesz, mint ahogyan eddig volt. Azt látom, ehhez hasonló emóciók dolgoznak most keményen az emberek agyában. Vajon az "októberhárom" tényleg más lesz majd? Vajon hétfő reggelre eloszlanak a felhők? Vajon a következő hét elején eltűnik majd a fenevad?

Bár le tudnám írni, hogy igen, ám közben arra gondolnék, hogy nem. Ehhez már túl nagyra nőtt: régóta etetjük, régóta tápláljuk. Tartok tőle marad még velünk egy darabig... 

12 megjegyzés :

  1. Pár dolgot célszerű őszintén, független értelmiségihez illően kimondani.
    - Nem múlik a népszavazáson, hogy a kormány milyen álláspontot fog Brüsszelben képviselni. Amilyet eddig is. A vitapartnerei meg azt a fordítottat, amit eddig. Ez nem változik a népszavazástól. Ha sikeres a népszavazás, az annyit változtat, hogy a Fidesz nagyobb joggal mondhatja a vitapartnereinek, hogy tartsanak a saját hazai közvéleményük ellenkezésétől, lám a magyarok most nyilatkoztak. Ha megkérdezik a franciákat, németeket, hollandokat, stb., azok is így fognak nyilatkozni. Ezt mondhatja a Fidesz egy sikeres népszavazás után, egy sikertelen után meg nem mondhatja ezt. Ennyi a különbség, és nem több. (Az európai elit népszavazás nélkül is látja, mi a magyar többség preferenciája, de TOJIK RÁ. Azt is tudja, hogy mi a hazai többsége preferenciája, de arra is TOJIK. Úgy fogja fel a helyzetet, mint egy szigorú tanár bá, mikor az osztály kétharmada nem akar dolgozatot írni: attól még dolgozat lesz írva, mert ezt a tanár mondja meg... Hogy ez a felfogás meddig tartható egy állítólagos demokráciában, lassan kiderül. Kérdés, hogy addig hány millió menekült érkeztetődik, és ez azért nem jelentéktelen kérdés.)

    - A menekültáradatot az USA robbantja ki (szó szerint), és csak az USA állíthatja le. Nem érdemes egymásnak esnünk, bíráljuk inkább az USA hivatalos világi-liberális demokrata ideológiáját, amely bizonyítottan ideológiai alapon öl, jelentős részben békés és ártatlan polgári lakosokat, csak azért, mert kalifátust akarnak, vagy nem tudják leállítani azokat a soraikból, akik kalifátust akarnak. Na már most az, hogy valaki kalifátust akar, vagy ismer több olyan embert is, aki kalifátust akar, NEM MEGFELELŐ ok a likvidálására! A világi-liberális demokrácia olyan szinten kompromittálódott, hogy ezt tisztességes, a világ sorsáért felelősséget érző humanista nem hagyhatja szó nélkül, akár baloldali magyar, akár jobboldali magyar, akár vérliberális ejropéer. A világi-liberális demokrata ideológia nevében az USA nem gyilkolhatja tovább azokat, akik az ideológiája útjában állnak, mert e tekintetben nem fog különbözni a náci Németországtól, sem a tömeggyilkos szovjet rezsimtől, de még Észak-Koreától sem. Nem azért kerültünk ki egy tömeggyilkos rezsim karmai közül, hogy egy másik (pontosabban immár harmadik) tömegnősző rezsim telepedjen ránk.

    VálaszTörlés
  2. - Nincs minden muszlim egy kalap alá véve, viszont teljesen mindegy, milyen irányzatú muszlim, tehetetlen a saját ideológiájára hivatkozó szélsőségesekkel szemben. Ez pedig valós probléma, nem elképzelt jelenség. A bombák nem a fejünkben robbannak, és a biztonságunk szintén nem a fejünkben van veszélyben. Ismerjük el, hogy létezik egy tényleges, valós világbeli probléma, és konkrétan az iszlámhoz kapcsolódik. Egészen biztos, hogy sok muszlim békés, de egyben tehetetlen is, ez így nem mehet tovább. Valamilyen szinten mindenki felel a saját kultúrája vadhajtásaiért, még ha nem is büntetőjogilag, de emberileg és lelkiismeretileg mindenképp. A muszlimok nem igazán vállalják fel ezt a felelősséget (sem), így a kapcsolataink nem tudnak jó irányba alakulni. Mennyire lenne hiteles az a duma, hogy „én náci vagyok, de nem Hitlerista, hozzá nekem semmi közöm, teljesen félreértelmezi a nácizmus lényegét, viszont nem is dolgom leállítani, vagy megmagyarázni neki, mekkora tévedésben van, én hátat fordítok ennek az egész problémának". Ez nagyon gáz duma lenne. Miért fogadnánk el akkor egy muszlimtól?

    - Magyarázatra vár, hogy az elvben békés francia muszlimok családjából hogyan érkezhetnek újra és újra erőszakos elkövetők. Szintén magyarázatra vár, hogy az imámok miért hatástalanok a saját gyülekezetükre, ha tényleg békét prédikálnak. Az is magyarázatra vár, hogy a békés iszlám hogyan tolhatta a kihalás szélére a kopt keresztényeket. Ezekre a kérdésekre ma nem kapunk megnyugtató válaszokat. Igazából semmilyen választ nem kapunk rájuk, és ez szintén a valós világba tartozó probléma, emberi jogi probléma, politikai probléma, (anti-)demokratikus probléma. Az iszlám világ nyugati mércével egyszerűen nincs rendben. Ha tagadjuk, akkor nem csak a koptok (és szír) keresztények, stb. kihalásához járulunk hozzá, hanem a saját bukásunkhoz is, mert attól, hogy becsukjuk a szemünket, a probléma nem szűnik meg, és a következményeibe belebukunk.

    - Amennyire logikátlanságot emleget az ellenzék, annyira logikátlan maga is, és ez nem segíti az ügyeket. Pl. a népszavazásnak nincs kapcsolata az EU-tagságunkkal. Teljesen mindegy, ki hogy szavaz, vagy akár el se megy, ez közömbös az EU-tagság szempontjából.

    Bizonyára van még más is, amit független gondolkodóként érdemes kimondani, mondják ki a függetlenül gondolkodó kommentelők.

    VálaszTörlés
  3. „van egy fenevad, ami a környezetemben ólálkodik"

    - Sytka, feldobtad a magas labdát: a fenevadat úgy hívják, hogy Szekuláris-Liberális Demokrácia. Ez a fenevad irtja ideológiai okból mindazokat, akik az útjába kerülnek.

    Úgy emlékszem, nem lelkesedtél maradéktalanul a keresztények világi szerepvállalásáért, és annyiban igazad is van, hogy ez számos kérdőjelet és potenciális problémát vet fel. Viszont ma már jól látszik, hogy ezek összességében sokkal kisebb problémák, mint amikor a keresztények kimaradnak a világi szerepek többségéből, és a hiányukban kialakuló vákuummal rászabadítják az emberiségre a Szekuláris-Liberális Demokrácia nevű könyörtelen fenevadat. Egyetértesz?

    VálaszTörlés
  4. László!
    Elgondolkodtató mindaz, amit a nagyobb összefüggésekről írsz, de mielőtt Sytka vűlaszolna, hadd tippeljem meg a válaszát. Szerintem ő nem valami általános, világméretű, vakvágányra tévedt ideológiát ért a "nagy fenevad" alatt, hanem egyszerűen azt a Valamit, ami most ismét egy higgadt, értelmes párbeszéd helyett erőteljes indulatokat - egy hívő ember szemszögéből nézve kifejezetten destruktív indulatokat - vált ki az emberekből.
    Jómagam sokat foglalkozom az utóbbi időben a keresztények közötti dogmatikai, hitelvi viták kérdésével. Ott is hasonló módon zajlanak a viták: Valaki felvet egy témát, aztán jön néhány értelmes hozzászólás, majd egy még mindig tisztelettudó, udvarias ellenvetés, aztán valaki kissé indulatosabban reagál, és innentől az indulatok veszik át az irányítást, végül a felek jól megsértegetik egymást és elküldik egymást melegebb éghajlatra. Szerintem ebben a témában is valami hasonló jelenség zajlik. És szerintem ez nagyon hasonlít arra, amit a szociológusok a társadalmi csapdákról mondanak. https://hu.wikipedia.org/wiki/A_k%C3%B6zlegel%C5%91k_trag%C3%A9di%C3%A1ja
    A lényeg, hogy ha a felek egyszer belementek abba a spirálba, hogy feltétlenül überelni kell a másikat, akkor ebből egyszerűen nem lehet kiszállni veszteség nélkül. Ugyanakkor a közös veszteség így sokkal nagyobb, mint ha a felek a saját érdekükkel szemben cselekedtek volna. Tehát szerintem a migrációs vitát nem lehet megoldani a migrációs vita fokozásával, mint ahogy a dogmatikai vitákat sem lehet megoldani dogmatikával. Vállalni kell a játszmából való egyoldalú kilépés kockázatát.

    VálaszTörlés
  5. Laci, képzeld el azt, mintha én írtam volna Omnium Minister kommentjét - merthogy igen, valahogy én is így gondolom. A fenevad az, ami nemcsak lehetetlenné teszi a párbeszédet, de még arra is rávesz, hogy utáld a másik embert, aki másként lát, mint te. Omnium Minister kommentjéhez csak annyit tennék hozzá, hogy a politikai témáknál már általában nincs meg a "néhány értelmes hozzászólás" sem: ha ugyanazon pártállású emberek beszélgetnek, akkor együtt szidják a másik oldalt, ha ellenkező pártállásúak, akkor pedig egymást. Így megy ez már régóta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Más problémám nincs is ezzel, mint hogy mi lesz a szekularizmus nevében likvidált emberekkel. Ők konkrétan tegnap, ma és holnap halnak. Nem a politikai viták miatt, hanem a szekularizmus elszabadulása miatt. Hiába hagyjuk mi abba a vitázást, és hiába leszünk a legdiplomatikusabb, legszeretőbb keresztények, attól a szekularizmus még tovább fogja likvidálni a közel-keletieket. És ez az, amiért nekünk felelnünk kell, nem a vita udvariassága. Embertársak életéről van szó, akik fő bűne, hogy nem akarnak szekularizmust a saját kultúrájukban, ezért kell meghalniuk. Nem a Teréz körúton, hanem a Közel-Keleten.

      Ez beépíthető valahogy az álláspontodba?

      Törlés
  6. Én nem azt mondom, hogy abba kell hagyni a vitát. Hanem azt, hogy ha az első körben lehülyézem a vitapartneremet, akkor miért gondolom, hogy a második körben majd elgondolkodik az érveimen. Amíg abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy fehér asztal mellett vitatkozhatunk, addig módunk van a saját indulataink kontrolljára, és módunk van gesztusokat tenni az ideológiai ellenfeleinknek. A gesztusok alatt nem kompromisszumot értek, hanem annak kifejezését, hogy figyelek rá, és megpróbálom érteni, amit mond. Uram bocsá' esetenként még azt is, hogy "igen, ebben belátom, hogy igazad van". És örülnék, ha ebből többet látnék a választott politikusok és más közéleti szereplők vitáiban.
    A vitának, ill. a személyes felelősségnek egy más szintje amiről te beszélsz. Elfogadom, hogy nekem, a kisembernek abban is van felelősségem, hogy a Közel Keleten nyírják a keresztényeket. De ez ellen közvetlenül nem tudok tenni. Persze, mondhatod, hogy ez egy kényelmes álláspont, hisz a nagyhatalmak kormányainak meg muszáj tenniük valamit, és ez alkalmasint fegyverszállítást, meg bombázást is jelent. Na ezért is jó, hogyha szétválasztjuk az egyházat és az államhatalmat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szétválasztás akkor működik jól, ha az egyház nem végrehajtó hatalom, hanem annak lelkiségi tanácsadója, és a végrehajtó hatalom hallgat is rá. Az első világháborútól kezdve ez már nincs így, és mára elég világos, hogy túltoltuk a szétválasztás biciklijét.

      A személyes szférából érthetjük meg, mi a szétválasztás jó és értelmes állapota: a lelki atyádra hallgatsz párkapcsolati kérdésekben, de nem viszed be harmadiknak az ágyadba. Ha nem hallgatsz a lelki atyádra, és tönkremegy a párkapcsolatod, akkor túltoltad a szétválasztást.

      Ne feledjük, hogy a szétválasztás önkéntes. Azért lenne fontos erre emlékezni, mert kötelező értékként említődik ma, ami nem igaz. A szétválasztás ésszerű határig pozitív, de ha túltoljuk (illetve hagyjuk, hogy túltolassák velünk), ellenünk és a világ ellen fordul. Mint most. Nyakunkon a vérnősző szekularizmus, a nevünkben követi el a szégyenletes gaztetteit, és nincs féke, ellensúlya. Támasszunk neki féket-ellensúlyt, ami a kereszténység.

      Törlés
    2. Nagyjából egyetértek veled. A problémám az, hogy a kereszténység mint a látható egyházi intézményrendszer képes a hatalom befolyásolására, sőt a vele való összefonódásra is. A kereszténység, mint a Krisztus követését komolyan vevő hívők összessége viszont erre nem képes. Egyrészt a széttöredezettség miatt, másrészt azért mert viszolyog a hatalomtól. Nem akar rakétakilövő gombokat nyomogatni, de még lelki tanácsadóként sem nagyon akar a nagypolitikában résztvenni. Pedig ez utóbbi szerintem is lehetősége, és egyben kötelessége is.

      Törlés
    3. Örülök az egyetértésnek, ami – ha cselekvés lesz belőle – sokak életét mentheti meg, és sokakat juttathat jóléthez.

      Ahogy látom, főleg a terminológián kell dolgozni: a világiság nem gond, remekül együttélünk vele. A szekularizmus gyilkol, azt kell világisággá visszaalakítani. A kereszténység érték, a krisztianizmus viszont ugyanúgy probléma, nem szabad átmenni krisztianizmusba. Ez pedig úgy kerülhető el, ahogy Jézus tanítja: az elv világos és fekete-fehér, a gyakorlat viszont a könyörületen és a szereteten alapszik, azaz önként lemond a fekete-fehérség falig viteléről, Istenre bízza a „végső" megoldásokat. És ez az, amire egyetlen más irányzat sem képes, csak a kereszténység. Minden más jövőkép „végső" megoldásokra tör, ebből lesz a vérfürdő, pl. ma.

      Törlés
    4. A "minden más" alatt szerintem csak az iszlámot érted. :)

      Törlés
    5. A minden más alatt minden nem keresztény törekvést értek, amely földi filozófiára épül. Logika szerint az elveket következetesen végig kell vinni, ezért van, hogy minden emberi filozófia szükségképpen a szélsőség erős veszélyével jár. A világiság a szekularizmus veszélyével, tömegek halnak bele ma a Közel-Keleten és Afrikában. Jézus volt az egyetlen, aki beépítette a rendszerébe a szélsőség elleni védő mechanizmust. Ebből következik, hogy a kereszténység a legkevésbé alkalmatlan egy társadalom vezetésére: keresztény irányítás alatt minden nem keresztény jobban érzi magát, mint bárki más irányítása alatt (kivéve a saját diktatúráját, ami viszont csak neki jó).

      Világiak, zsidók, muszlimok mind-mind megróbáltak saját civilizációt létrehozni, és mind belebuktak, viszont a keresztény civilizációban jól érzik magukat.

      A keresztény lélekben megszólal valami a bicikli túltolása ellen, a többi irányzat híveiben meg nem szólal meg, sőt azt sem értik, hogy miért kellene megszólalnia, és minek.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)