2015. április 29., szerda

Némi erőszak

Megtörtént, és ha őszinték akarunk lenni, hozzá kell tennünk, benne volt a pakliban, hogy ilyesmi megtörténhet: Nórival, az ország egyik legnépszerűbb valóságshowjának szereplőjével egy másik szereplő erőszakoskodott. A felháborodás óriási, már nőket védő szervezetek, melyek több tucat más szervezetet is képviselnek, erőteljesen hallatják hangjukat és elégtételt követelnek. Könnyen lehet, hogy a felháborodás a műsor végét jelenti, és akár jogi útra is terelheti a történteket.

Nem tudom kicsoda Nóri, mert nem nézek valóságsót. Nem a hitem miatt kerülöm az ilyen mocskot, ehhez nekem még hit sem kell. Annyira buta vagyok, hogy nem értem, emberek tömegei miért töltenek el sok-sok órát mások életének vizslatásával, pedig helyette figyelhetnének inkább a sajátjukéra is, hogynemondjam a körülöttük élőkére, akik valószínűleg többre érdemesek ismeretlen pornószínészeknél és botrányhősöknél. Mindenesetre annyit már tudok, hogy ezt a bizonyos Nórit egy másik valóságsó szereplő szexuálisan inzultálta, mindez adásba került, a lapok pedig most cikkeznek és nagybetűkkel hirdetik, hogy micsoda szemét ez a TV2, micsoda hibát követtek el az adásért felelősek, hogy mindez a képernyőre kerülhetett, és természetesen micsoda férfiállat az a srác, aki erőszakkal akart közösülni az áldozattal.

Kereken és őszintén ki kell mondanunk: a nemi erőszak az nemi erőszak, nincs hova szépíteni, és helyes az is, ha a felelősökre nézve következményeket von maga után. A tévé képernyőjén akárhányórakor prezentált nemi erőszakhoz igencsak hasonló történés pedig minden normális ember számára elfogadhatatlan: nincs az a műsorpolitika, amelybe az ilyesmi beleférhet. Ha egy csatorna szerkesztői, működtetői és munkatársai mégis propagálják, azért bizony jár egy-egy jól irányzott, elhamarkodott kézrátétel.

Nem is kell mondani, az áldozat együttérzést érdemel. Ám ha teljesen őszinték vagyunk, azt sem hallgathatjuk el, hogy ez a Nóri, hát bizony, ő aztán elébe ment a pofonnak. Beköltözni egy villába, amelyről tudható, hogy szexuális játékok színpadának épült, hogy mindig ott van a lehetőség az ilyesmire, ráadásul a műsor profilja miatt az erotikus tartalom még preferált is - nos, mi ez, ha nem tudatosan felvállalt kísértése a sorsnak? Nórit bántalmazták, de arra minden bizonnyal senki nem erőszakkal vette rá, hogy belépjen a díszletek közé. Túlzás persze, de majdnem olyan ez, mint elmenni egy durvának ígérkező tüntetésre, aztán betört orral reklamálni, hogy milyen égbekiáltóan erőszakos a mai világ, milyen felháborítóan brutálisak az emberek.

A téma azonban nem önmagáért érdekel. Az elmúlt napokban munkám kapcsán Ukrajnában jártam, egész pontosan Kárpátalján látogattam meg kollégáimmal olyan menekült keresztény családokat, akik Donyeckből és Luganszkból, mindenüket hátrahagyva futottak el a borzasztó körülmények elől. Az egyik édesanya, aki kamasz lányával együtt kénytelen volt egyik napról a másikra vonatra ülni, elmesélte, hogy lányát megkívánták az orosz katonák. Nem ő volt az első: egy pincében egymásra dobált, meztelen kamasz lányok holttesteit találták, akiket megerőszakoltak és megöltek a fegyveresek. Leírhatatlan, amit ezek az emberek átéltek, szívbe markoló, hogy ilyesmi egyáltalán előfordulhat. Nekem is van egy kamasz lányom, és amikor ezt a történetet hallgattam, nagyot nyeltem, nem tudtam megszólalni. Egyik kárpátaljai kollégám mindehhez azt is hozzátette: nagyon fáj az ott élőknek az is, hogy igazából a média hallgat az eseményekről, nem nagyon törődik velük.

Míg a bántalmazott Éden Nóriért női szervezetek tucatjai fognak össze, addig a megerőszakolt és meggyilkolt kislányok történetéről senki nem is hallott felénk. Róluk nem jelentetnek meg öles betűkkel írt cikkeket, velük nem foglalkoznak a vezető hírekben, és úgy általában sem szereplői a hírcsatornáknak. Pedig itt éltek mellettünk, egy nagy, de mégiscsak szomszédos országban, ahol egyre súlyosabbá válik a konfliktus. Ezek a kislányok nem szaladtak be egy valóságsóba, nem akarták kitenni magukat az erőszak kockázatának. Nem pornósztárokkal zárták össze magukat, csak élni szerettek volna, amolyan mindennapi életet, egyszerűt és szépet, feltűnés és botrányok nélkül. Az orosz vadállatok ezt nem engedték meg nekik. 

Lehet, hogy inkább az ilyen áldozatokért kellene úgy igazán összefogni, legalább kifejezni az együttérzésünket, elmondani néhány imát a családokért, a nyomorultakért. Felébredve a valóságshowk bűvöletéből, hosszú pillantást kellene vetnünk arra, mi zajlik tőlünk keletre. Az a valóság keményebb, mint a show, amit csak annak neveznek.

31 megjegyzés :

  1. Maradéktalanul egyetértek a cikkben foglaltakkal.

    VálaszTörlés
  2. Én nem tudom ki az a Nóri, nem is igazán érdekel. De az emberek szenvedése nem normális. Nem értem, hogy egy bizonyos politikai, gazdasági rétegnek mi jó abban, hogy lehetővé teszik emberek szenvedését.

    VálaszTörlés
  3. Úgy tudom nem történt erőszak, erről itt olvastam. http://www.hir24.hu/bulvar/2015/04/28/eden-hotel-nori-kiesett/

    Különben én se nézek ilyen műsorokat. A cikkben leírtakkal pedig egyetértek, nem ezért a lényért kellene kampányolni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt nem egészen ezt írják:
      http://index.hu/kultur/media/2015/04/28/nincs_egyertelmu_felelose_az_eden-botranynak/

      Törlés
    2. Azt akartam írni, hogy nem történt nemi erőszak. Azt írtad, hogy "az ország egyik legnépszerűbb valóságshowjának szereplőjét egy másik szereplő megerőszakolta."

      Törlés
    3. Na megnéztem az ominózus esetet. A csaj nem lett megerőszakolva, de a fickó erőszakoskodott vele. Valószínüleg páran meg fogják verni ha kijön. Amit tett az undorító.

      Törlés
    4. Számomra érthetetlen az ügy. Egy szex köré épülő valóságshowban egy nő hiányos öltözetben odafekszik egy meztelen férfi mellé aludni, és meglepő módon a férfi nem aludni akar. Miről beszélünk?

      Törlés
    5. Steve foglalta össze a lényeget. Azért azt megjegyzem, hogy az erőszak nemcsak az, ha a nő már ordít és menekül...

      Törlés
    6. Nicku, finomítottam a bejegyzés megfogalmazását, köszi az észrevételt!

      Törlés
  4. Arról beszélünk, hogy ha egy emberi lény - tök mindegy, hogy nő, férfi, transznemű vagy bármi más - gyakorolni szeretné a teste feletti önrendelkezés jogát, akkor abban őt megakadályozni, akarata ellenére bármilyen fizikai érintést vagy aktust rákényszeríteni erőszak. Akkor is, ha előzőleg a viselkedése arra utalt, hogy ő is benne lenne a dologban. Akkor is, ha pénzért cserébe ajánlott fel szexuális szolgáltatásokat. Akkor is, ha olyan környezetben mozog, ahol a szexuális töltetű viselkedés elvárásként jelenik meg. Ha azt mondja, hogy nem, attól kezdve erőszak. Amíg ez nem világos, addig elég nagy probléma van szerintem.
    És tényleg nagyon szomorú, ami Ukrajnában (meg még a világ annyi helyén) történik, de azt hiszem, azt már megszokhattuk, hogy a minket közelebbről érintő ügyek, problémák jobban foglalkoztatják az embereket. Én örülök neki, hogy ebből az ügyből ilyen nagy közfelháborodás lett, mert ha simán benyelte volna a közvélemény mint valami tök normális dolgot, az nagyon nagy gáz lenne. De annak nem látom értelmét, hogy összehasonlítgassunk, meg lekicsinyeljük azt a traumát, ami ezt a lányt érte, mert effektíve nem erőszakolták meg, meg mert "beleszaladt a pofonba", meg amúgy is kevesebbet ér mint emberi lény, mert az életstílusa nem tetszik nekünk. Ilyet keresztényként szerintem nem gondolhat senki. (De mondjuk nem keresztényként sem, ha hisz az egyetemes emberi értékekben.)
    Mindettől függetlenül nagyon fontos lenne többet tudni Ukrajnáról, jobban odafigyelni, és hallani azokról, támogatni azokat, akik tudnak ott segíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Juci,

      valóban, jogos amit írsz. De én úgy érzem, mintha a társadalomból egyre inkább kezdene kiveszni a "common sense". Amikor a hölgyek
      úgy öltözködnek, hogy nem lehet eldönteni, hogy az illető utcanő vagy sem, a férfiak pedig kora serdülő kortól kezdve pornón nőnek fel, elég nehéz azt várni, hogy a dolgok javuljanak, és ezt mindenkinek be kell kalkulálnia, aki el akarja kerülni a bajt. Emlékszem mekkora felhördülés volt a médiában, amikor a rendőrség azt merte mondani, hogy ha esetleg a hölgyek nem alulöltözve, kihívó módon viselkedve flangálnának éjszaka kétes hírű szórakozóhelyek környékén, akkor talán kevésbé lennének veszélyeztetve erőszakra hajlamos férfiak által. Ez egy teljesen normális és épeszű tanács - apként én is ezt mondanám a lányomnak (ha lenne, de fiaim vannak :)). Mégis, a női szervezetek azonnal tiltakoztak az egész miatt, ami számomra érthetetlen volt.

      Biblia perspektívába helyezve pedig - a tóra simán elítéli a hölgyet is szexuális erőszak esetén akkor, ha a hölgy nem kiabált és ellenkezett és az aktus lakott helyen történt (nem lakott helyen, ahol hiába kiáltott a hölgy segítségért, más volt a helyzet). Amennyire én tudom, a szóban forgó hölgy nem igazán kiáltott segítségért. De miért is tette volna - az egész műsor koncepciója a hűtlenség és a szabad szex köré épül, aki oda megy, az pontosan tudja, mire vállalkozik.

      Törlés
    2. Még annyit tennék hozzá, hogy egy nő jobb, ha úgy áll hozzá, hogy a férfiak (persze tisztelet a kivételnek) vadállatok - ha bizonyos jelzéseket kapnak, és beindulnak, akkor nagyon nehéz őket leállítani. Lehet ezt kriminalizálni és felháborodni, ennek helyességéről társadalmi vitát indítani meg minden, de ettől függetlenül ez van, ez egy ősi tapasztalat. Szóval ha egy hölgy kihívóan viselkedik, akkor jelentős az esélye annak, hogy egy esetleg magán uralkodni nem képes férfi le fogja támadni, ha a körülmények ezt egyébként lehetővé teszik. Ha pedig kész a baj, akkor már minden további intézkedés és vélemény (bármennyire jogos is) eső után köpönyeg.

      Ha nekem lányom lenne, én biztos, hogy nagyon belé oltanám, hogy legyen az eszénél, és inkább legyen duplán óvatos - ne úgy közelítse meg a kérdést, hogy neki márpedig joga úgy öltözködni és ott flangálni, ahol kedve van, és a férfiak felelőssége, hogy ővele a lehető leglovagiasabban bánjanak.

      Törlés
    3. De fiaid vannak, ezért beléjük tudod oltani, hogy az ő akaratuk nem fontosabb, mint a nő akarata, és hogy igenis tudnak uralkodni magukon. És hogy a nők alapvetően nem azért mennek ki az utcára, hogy őket gyönyörködtessék.
      Nekem eleve problémám van a férfiak önuralom nélküli ösztönlényként való ábrázolásával. Ez a kép egész egyszerűen hamis, leegyszerűsítő és a férfiakra nézve is káros. Nem szeretnék úgy hozzáállni, hogy minden férfi vadállat, mert nem vagyok férfigyűlölő. Az ilyen helyzetekben leggyakrabban nem az a baj, hogy a férfi ne lenne képes leállítani magát, hanem az, hogy nem érzi úgy, hogy le kéne állítania magát, mert azt gondolja, neki ez jár. Azt mondod: "az egész műsor koncepciója a hűtlenség és a szabad szex köré épül, aki oda megy, az pontosan tudja, mire vállalkozik" - igen, arra vállalkozik, hogy azzal fekszik le, akivel csak akar, nem azzal, akivel nem akar! Számomra ez minden, csak nem szabad szex, ha nem választhatom meg szabadon, hogy akarok-e szexelni az illetővel vagy sem...
      És ott keresni a nemi erőszak problémájának a gyökerét, hogy milyen ruha van a nőkön és hogyan viselkednek, az óriási tévedés. Le kéne számolni azzal a képpel, hogy önmagukból kifordult (mert a végletekig provokált), brutális, állatias vadidegenek erőszakolják a fiatal, részeg, kihívó miniszoknyás nőket. A nemi erőszakok háromnegyedét az áldozat hozzátartozója vagy ismerőse követi el, és a legtöbb erőszaktevés az áldozat otthonában történik. Megerőszakolnak öreg, csúnya, szellemi fogyatékos, kiskorú embereket is (nem csak nőket). A nemi erőszak nem a szexről szól, hanem a hatalomról, hogy rákényszerítem az akaratomat a másik emberre.
      És sajnos azt kell mondanom, a Tóra nem számol a megfélemlítéssel, döbbenettel és szégyennel, ami miatt egy nő nem biztos, hogy kiáltani fog, amikor éppen szexuálisan zaklatják. Nem feltétlenül helyezném ennek a kérdésnek a megítélését ószövetségi alapokra.

      Törlés
    4. Szia Juci,

      elnézést, semmiképpen nem akarok érzéketlen lenni a témában. Természetesen nem minden férfi vadállat, viszont sajnos elég sok az. A családon belüli erőszak, illetve általában a nemi erőszak, sőt, az erőszak minden formája elítélendő. Nem az erőszaktevőt akarom felmenteni.

      Csak arra próbálok rávilágítani, hogy bizony, tudomásul kell venni bizonyos realitásokat, bármily helytelenek és kellemetlenek is azok, és az embernek józannak kell lennie és kerülnie kell a bajt. Egy hölgynek pl. vigyáznia kell magára, és kerülnie kell az olyan helyzeteket, ahol potenciálisan erőszak áldozatává válhat - ez ugyanolyan, mint hogy az ember próbálja elkerülni a háborús zónákat, hogy ne lőjék le, igyekszik bezárni a lakása ajtaját, hogy ne rabolják ki, és hasonlók. A háború, meg a tolvajlás is rossz dolog, de mégis van, és az ember megpróbálja kikerülni ezeket, és nem pedig áldozattá válni.

      Törlés
  5. Nem szeretnék úgy hozzáállni, hogy a férfiak vadállatok.
    (És nem azért, mert ne ismerném a biológia valóságait.)
    De valahogy azt gondoltam, észreveszitek, amit máskor más témában olyan gyorsan észre szoktatok.... Nem az(ok) a cél(ok), ami elsőre látszik... A médiában az van, ami pénzt hoz. Egyetértek Juci erőszak fogalmával, mindemellett ez a "cirkusz" is pénz hoz és hatalmat. És remekül lehet arra használni, hogy a keresztény és nem keresztény emberek szokás szerint ne tudjanak eligazodni... Mindenféle más érzések is ébredjenek bennük...

    Judith Hermann ír a Trauma és gyógyulás című könyve elejében a gyermekek és nők elleni erőszak kutatásának történetéről...
    "A nők és gyerekek elleni szexuális erőszakról kimutatták, hogy kultúránkban széles körben elterjedt, rendszeresen előforduló jelenség."
    És még azt is írja, hogy SOHA nem sikerült még a kutatásokban eredményt úgy elérni, hogy ne állt volna mögöttük valamilyen támogató politikai mozgalom... mert komoly társadalmi érdekekkel ütközött. Ha éppen nem , vagy valamiért egyenesen megegyezett, akkor lódult egyet a szekér, de aztán megint elszigetelődött, aki ezekkel a témákkal (és emberekkel) valóban foglalkozott. Pl. a 19. század végén a hisztéria kutatás támogatása jól jött, amikor "a tudós férfiak a jóakaratú megmentő szerepében tetszelegtek, aki felemeli a nőket lealacsonyító helyzetükből"... de az ebből fakadó következtetések levonása már kevésbé volt kimondható. Még Freud is ezért fordult hatalmasat a kutatásai közben, saját maga rúgta fel minden addigi eredményét... mert különben kénytelen lett volna elismerni a nők és a gyerekek szexuális elnyomásának valódi mélységeit.
    igaza van Sytkának, arról kellene beszélni és a többi hasonlóról... de akkor nagyon sok másról is kellene, amiről senki sem akar. Ezért jobb hallgatni. És helyette a Nórikról médiázni, mert akkor a kecske is etetve van, meg a káposzta is.... pontosan ezt érik el vele: itt vitatkozunk a nem lényeges, felszíni rétegekről... és közben mindenkinek elege lesz a témából, a vitából, mindenből... és majd ha kellene foglalkozni olyasmivel, mint az ukrán lányok, akkor kinek lesz hozzá kedve, ereje, tisztánlátása....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ajjaj, ezzel a vadállatos dologgal kihúztam a gyufát. Természetesen nem gondolom, hogy minden férfi vadállat. De mégis vannak, és a vadállat típusú férfiak sűrűsége bizonyos helyen nagyobb. Például egy éjszakai szórakozóhelyen vagy egy reality showban nagyobb eséllyel fut össze egy hölgy ilyen férfiakkal, mint mondjuk az okmányirodában, és ezeken a helyeken a vadállati viselkedés is hamarabb kijön. Vannak viszont egész rendes férfiak is, mint például Sytka, vagy én. :) De én például nem szoktam éjszakai szórakozóhelyekre járni és lenge ruházatú nőkre vadászni (Sytkát nem tudom, de gondolom ő sem).

      Törlés
    2. "Vannak viszont egész rendes férfiak is, mint például Sytka, vagy én. :)"

      Ezzel maradéktalanul egyetértek! :)

      Törlés
  6. Köszönöm, Juci... közben egyet is gondoltunk... :)

    VálaszTörlés
  7. Miért? Én csak ezt kérdezem. Miért kell egyiket a másik ellenében? Ez IS erőszak, és az IS erőszak. Más minőség, mert ott gyilkosság is történt. Brutális. Írni, beszélni kell róla. Kapjon nyilvánosságot. De másik ország, arra nincs, mert nem lehet közvetlen hatásunk.
    Arra viszont nagyon is, hogy ilyen műsorok ne mehessenek a tévében, mint ez.
    Az erőszaknak pedig semmi köze ahhoz, hogy egy nő hogy öltözik, és hogy viselkedik. Erőszakolnak nagymama korú nőket is. És mindenféle nőket. Burkába öltözötteket is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. " De másik ország, arra nincs, mert nem lehet közvetlen hatásunk."

      De bizony, hogy lehet, csak már a lehetőséggel sem számolunk. Keresztényként én hiszek abban, hogy az imáink közvetlenül hatással vannak. Hiszek abban, hogy amikor elmegyünk és meglátogatunk menekült családokat, az közvetlen hatást gyakorol. Amikor élelmiszersegélyt viszünk nekik vagy más módon támogatjuk a túlélésüket (többségük mindenét elveszítette), az igenis közvetlen hatást jelent. És még lehetne folytatni.

      "Az erőszaknak pedig semmi köze ahhoz, hogy egy nő hogy öltözik, és hogy viselkedik. "

      Ezzel sem értek egyet. Nyilván, erőszak mindenhol és öltözködéstől függetlenül is előfordulhat, sőt elő is fordul. De nekem senki ne mondja, hogy egy olyan lányt, aki "kirakja mindenét", olyan helyekre megy, ahol jó eséllyel erőszakos férfiak vannak, és esetleg még a viselkedésével is kelletti magát, azt pont ugyanakkor eséllyel erőszakolnak meg, mint bárki mást... Ugyan!

      Éppen ezért ismét utalnék a Steve által fentebb írt rendőrségi figyelmeztetésre. Nagyon is logikus volt és helyénvaló. Ha úgy nézel ki, úgy viselkedsz és úgy beszélsz, mint egy prosti, akkor mi a meglepő abban, ha lesznek férfiak, akik úgy is bánnak veled?

      Mindez természetesen egyáltalán nem menti fel semmi alól az erőszakot elkövető férfiakat, akik súlyos bűncselekményt követnek el, és minden szempontból elítélendő amit tesznek. Csak ettől függetlenül szerintem nem érdemes fekete-fehéren látni ezt a kérdést.

      Törlés
    2. "Ha úgy nézel ki, úgy viselkedsz és úgy beszélsz, mint egy prosti, akkor mi a meglepő abban, ha lesznek férfiak, akik úgy is bánnak veled?"

      Hogy célszerű bánni a prostikkal Sytka?

      Törlés
    3. Azt is jelezni szeretném, hogy nagyon közel jársz ahhoz, amit a feministák slut shamingnek neveznek, ami nagyjából arról szól, hogy az áldozat kihívó, normáktól eltérő szexuális viselkedése feltételezi a nemi erőszakot.

      Törlés
    4. Én a szélsőséges feministákkal és egész kérdéskört erőszakosan tematizálni akaró LGBTQQIP2SAA közösség (lassan már annyi perverzitás van, hogy az ABC összes betűje sem elég) álláspontjával nagyjából semmiben nem értek egyet. A "slut shaming" egy hülyeség. Azzal egyetértek, hogy általában nem helyénvaló elsősorban az áldozatot hibáztatni erőszak esetén, felmentve az erőszaktevőt. De ha már azt sem szabad, hogy az ember rámutasson arra, hogy mit kell tenni azért, hogy valaki ne legyen áldozat (pl. öltözzön normálisan és kerülje a veszélyes helyzeteket), akkor komoly baj van - ez kontraproduktív, és pontosan elősegíti, hogy több áldozat legyen.

      Törlés
    5. De Steve, értsd meg, hogy ez nem elég ahhoz, hogy valaki ne legyen áldozat. Akkor is lenne nemi erőszak, ha minden nő tetőtől talpig elfüggönyözve járna. Egész egyszerűen nem az a probléma itt, hogy a nők hogy viselkednek és hogy öltöznek.
      Sytka, egy prostituáltat szerinted lehet (mármint morálisan, nem fizikailag) akarata ellenére szexre kényszeríteni? Megengedett vele szemben az erőszak, magára vessen? Nem érzed ennek a gondolkodásnak a problematikusságát?

      Törlés
    6. Szia Juci, egyetértek veled, nem elég ennyi, de mégis fontos erre felhívni a figyelmet, mert ez egy fontos összetevője az áldozati szerep elkerülésének.

      Magyarán csak annyit mondok, hogy ha valaki odamegy az oroszlánhoz és jól fejbeveri, akkor nagyobb eséllyel lesz áldozat, mint ha megtartja a távolságot - amikor azt mondjuk, hogy "ne hergeld fel az oroszlánt, mert megesz", akkor azt nem azért tesszük, hogy az eddigi áldozatokat hibáztassuk ("miért nem voltak óvatosabbak?") - pusztán segítünk elkerülni a bajt a jövőben.

      Az elkerülésben fontos szerepe van a tanulságok levonásának is. Ha tehát valakit minden elővigyázatosság ellenére megesz az oroszlán, akkor helyénvaló rámutatni, hogy miért történt a baj: "az oroszlán vérszomlyas állatként viselkedett" (oroszlán morális felelősségre vonása), valamint "nem volt szerencsés az oroszlán szemét egy bottal böködni" (mit tehett volna másként az áldozat, hogy elkerülje a sorsát). A tanúlságok levonása közben az áldozattal természetesen együtt érzünk, az esetért továbbra is az erőszaktevő oroszlánt tartjuk fő felelősnek, mert nem viselkedett civilizált lény módjára (pl. az oroszlán kultúráltan kifejthette volna az illetőnek, hogy "nem illendő más szemét bottal böködni" ahelyett, hogy elfogyasztja az illetőt).

      Az igazi megoldás persze az lenne, ha az oroszlánt meg lehetne reformálni, de lássuk be, ez egy nehéz és ellentmondásos folyamat. Tapasztalatok szerint a férfi társadalom átfogó megreformálása hasonlóan nehéz feladatot jelent. Ha pedig nem igazán lehet az oroszlán viselkedésében áttörést elérni, kötelességünk figyelmeztetni a potenciális áldozatokat.

      Törlés
    7. Nyilván én is vigyázok magamra nőként, és a lányomnak is meg fogom tanítani, hogyan vigyázzon magára, és hogy hogyan becsülje meg magát, hogy ne menjen bele olyan helyzetekbe, sőt kapcsolatokba, ahol kihasználják, ami megalázó rá nézve. Szerintem ezt sokkal nehezebb tanítani, és még gyakrabban előfordul, mint a konkrét erőszak. Ugyanakkor társadalmi szinten amikor a nemi erőszakról beszélünk, akkor a hangsúlynak nem oda kéne esnie szerintem, hogy a potenciális áldozat mit tehet, hogy ne váljon áldozattá, hanem oda, hogy miért gondolják azt egyes emberek, hogy másokon erőszakot gyakorolhatnak. Az oroszlán nem tudatos, érzelmekkel rendelkező lény, hanem egy ösztönei által vezérelt állat, aki nem képes mérlegelni azt, hogy harapjon-e vagy sem, pusztán egy genetikai programnak engedelmeskedik. Szerencsére az ember ennél némileg összetettebb, és sokkal inkább tanítható. A rabszolgaságot is sikerült eltörölni; nekem van reményem más egyenlőtlenségek felszámolásával kapcsolatban is. Attól még, hogy évezredekig így volt, nem törvényszerű, hogy mindig így legyen, és érdemes dolgozni érte.

      Törlés
    8. Szia Juci, igen, ez teljesen így van, nagyon fontos a megfelelő nevelés, az erőszak helyteneségének tudatosítása, és a negatív viselkedésminták elítélése!

      Törlés
    9. "a hangsúlynak nem oda kéne esnie szerintem, hogy a potenciális áldozat mit tehet, hogy ne váljon áldozattá, hanem oda, hogy miért gondolják azt egyes emberek, hogy másokon erőszakot gyakorolhatnak." - Ez teljesen igaz, csakhogy itt nem egy egyszerűen megoldható problémával állunk szemben. Ne annyiból áll a dolog, hogy odamész egy ilyen emberhez, és azt mondod neki: ne gondold, hogy másokon erőszakot gyakorolhatsz! Az emberek gondolkodását kellene átformálni, és gyakorlatilag nem látom, hogy bármilyen formában is ebbe az irányba mozdulnának a dolgok, sőt... Amíg viszont nem történik valamilyen változás, addig igenis jól jönnek a "tüneti kezelések". Nem oldja meg a problémát, de segít túlélni. Aki pedig ez ellen küzd, az magának és másoknak is árthat! Olyan ez, mint amikor valaki mondjuk ételallergiában szenved, és egy szakember elmondja neki, mit ehet és mit nem. Erre ő felháborodottan reagál, hogy neki ne mondják meg mit egyen, hanem a betegségét gyógyítsák meg!

      Az ember tanítható, ebben én is hiszek, de a gonoszság és az önzés soha nem lesz teljesen kizárható. Kitartó munkával tényleg lehet változtatni bizonyos dolgokon, tehát érdemes ezért küzdeni, még ha elég esélytelennek tűnik is most ez a küzdelem.

      Törlés
  8. Na Sytka! Ebből a posztból már nem jössz ki jól. Inkább írj egy másikat, hátha eltereli a figyelmet innen :)

    VálaszTörlés
  9. a haborus bunok kozott se nem szokott egyertelmuen benne lenni a nemi eroszakannak ellenere,hogy minden magat gyoztesnek kimondo katonai kulonitmeny a fegyvertelenek feletti onkenyeskedesevel,s kulonosen szexualis megalazasaval meg inkabb kihangsulyozza a harci folenyet.Az oszovetsegi atkok kozott is benne van ennek fenyegeto igerete,s az osszes jeruzsalemi ostrom es veresseg ilyen gyalazatossagokba torkollo volt,-ugyan a Kr,u.70-72-srol mar csak Jezefus Flavius szamolt be.
    A sytka tudtommal csak parhuzamnak,vagy inkabb a szinte semmi etikai erzekenyseggel nem biro,de valosagsotlansagokra meredo millios szemparok elott megse hajlando nonemu egyennek a lamentalasara itt is kilometernyi traccs,de az akarhany el se temetett lanykak meggyalazottsaganak kinjairol senkinek se jut eszebe,hogy azoknak szuleik,testvereik kell undorodjanak az ilyen szavaktol ettol kezdve:elet,szerelem,szex,ferfi stb.De Ukrajnat mar tortenelmi hagyomany az,hogy senki se sajnalja......

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)