2014. január 3., péntek

A fonál vége

Az elmúlt évben sokat hallgattam másokat. Fecsegőket és szónokokat, tudósokat és írókat, okosokat és annak látszókat egyaránt. Itt az idő, hogy én is mondjak valamit.

Van mondanivalóm.

Olyan dolgokról, melyeket nehezen emésztek meg: néha úgy tűnik, ők sikeresebben emésztenek engem. Témák és kérdések, melyeket úgy teszek fel, hogy magam sem feltétlen tudom rájuk a választ, de mégis keresek, hogy találhassak. Azt mondanám, annak az áldozata vagyok, amit emberi kíváncsiságnak neveznek - de akkor nem fogalmaznék pontosan. Úgy hiszem, a nyughatatlanságnak eme koktéljába Odafentről is cseppentettek valamit, ami magasabb szintre emel a tudás iránti vágynál: szívem szerint saját "betegségem" diagnózisát istenkeresésnek hívnám.

Minden kutatás és tépelődés azért történik velem, mert nem hagy nyugodni a hitem.

Tehát ismét felrakom az abroszt, és kiteszek a svédasztalra mindent: aki akar, csipegessen, aki akar, csak nézelődjön, de a gyomorrontásért felelősséget nem vállalok! Felveszem a teológiai fonál végét, és sokat fogok írni teremtésről, evolúcióról, kánonról, apokrifekről, pszichológiáról és lelkigondozásról, vallásokról és ateizmusról, tudományról és áltudományról, vitákról és eszmecserékről, félig megemésztett és véglegesen lezártnak tűnő kérdésekről. Néhány bejegyzés egészen biztosan nem lesz túl szórakoztató, más szövegeket túl hosszúnak, ismét másokat rövidnek érzel majd.. Noha örömet okozna, ha más is velem tartana ebben a kalandban, még a látszatát is igyekszem elkerülni annak, hogy mindenki ízlésének megfeleljek. Szabad akarok lenni a saját blogomtól és azt akarom leírni, amit kedvem tartja - függetlenül attól, hogy valaki indulatosan eretneknek nevezve kővel hajigálna meg, vagy éppen a vállára venne és másoknak mutogatna boldogságában.

Ezeket az írásokat magánemberként jegyzem: a blog úgy akar a saját önközlésem lenni, hogy közel enged másokat is a fentebb már említett svédasztalhoz.

Nem muszáj egyetérteni velem, de ha szeretnéd, megérteni megpróbálhatsz. A kérdés csak az, vajon tudsz-e sytkául olvasni?

31 megjegyzés :

  1. Én csak norbs-ul értek. Az jó lesz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, a Norbs nyelv az nagyon necces...:-P

      Törlés
    2. Ennyi telik tőlem. Ha valamit nem értesz, szólsz, és megpróbálom máshogy mondani. :P

      Törlés
  2. Welcome back, Sytka! Kíváncsi vagyok, a hited merre vezeti majd a kutatásaidat és tépelődéseidet. Szurkolok a hitednek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ádám, inkább nekem szurkolj. Én több vagyok a hitemnél. ;-)

      Törlés
    2. Mégis, ami legyőzi a világot, az a hitünk (1Jn 5,4), győzelemnél pedig nem kívánhatod Neked sem kevesebbet. :)

      Törlés
    3. A hit legyőzi a valóságot. Yey! Vagy ne kezdjem mindjárt kötözködéssel? :P

      Törlés
    4. Norbs, először olvasni. Legyőzi a világot <> legyőzi a valóságot. Tudod, pontosan mint a szájenszban/ben! :-D

      Törlés
    5. A valóságot nem lehet legyőzni, csak kutatni. A hit ehhez elengedhetetlen eszköz. "We must recognize belief as the source of all knowledge." (Polányi: Personal Knowledge, 266)

      Törlés
    6. Ami a bejegyzésből kimaradt: névtelen, kötözködő és számomra nem szimpatikus kommenteket minden indok nélkül törölni fogok.

      Jobb egy laza kézmozdulat az idegeskedésnél.

      Szívesen veszem a véleményeket, de ha elharapózik a hangulat, akkor - Balatihoz és Infaustushoz hasonlóan - megszüntetem a kommentelési lehetőséget!

      Mindenkit kérek, hogy ennek tudatában szóljon hozzá a témákhoz! Köszönöm!

      Törlés
    7. A "világ" Jánosnál az Isten ellen lázadó emberi rendszereket jelenti, gondolkodásmódot, habitust, világnézetet. Köszi, János.

      Törlés
    8. Köszi János. Nem történt hiba sem az írásnál sem az olvasásnál. Gondold át, és rájössz.

      Sytka - keresem, hogy meddig mehetek. Ha zavarlak, szólj.

      Ádám, és az mit jelent, hogy Isten ellen lázadó?

      Törlés
    9. Több változat is van a fejemben arról, hogy mit jelenthet. Szívesen olvasnám a te változatod.

      Törlés
    10. Az én változatomat pl. a Róma 1,18-32-ben olvashatod. Vagy itt: http://divinity.szabadosadam.hu/?p=4330

      Törlés
    11. Jól értem, hogy szerinted azok az Isten ellen lázadók, akik nem fogadják el a létezését? És abból kifolyólag nevezhetjük őket lázadóknak, mert ezek nem tartják be a bibliában Isten által szabott, majd az egyház által lefordított szabályokat?

      Törlés
    12. Akkor nem értem a blogodban leírtakat. Foglald össze kérlek néhány mondatban, hogy mit jelent az Isten ellen lázadó.

      Törlés
    13. Ha a blogomban leírtakat nem érted, felejtsd el. Szent Pál tökéletesen összefoglalja az Isten elleni lázadást a fenti locus classicusban.

      Javaslom, Sytka indulását ne rontsuk el off topic kommentekkel. Ha fontos neked a téma, gyere át a belinkelt cikk alá.

      Törlés
    14. Sytka, zavar téged, ha itt beszéljük meg ezt a kérdést? Elrontunk vele bármit is?

      Törlés
    15. A "zavar" nem megfelelő kifejezés, inkább azt mondanám: szerintem is praktikusabb lenne Ádám témába vágó bejegyzésében disputát folytatni erről. Én is szívesen olvasnám ott kettőtök bejegyzését, esetleg hozzá is szólnék.

      Annak viszont örülnék, ha egy-egy írásom alatt olyan kommentek lennének, melyek az adott bejegyzéshez illenek és nem futna szét több szálra az egész.

      A másik, amit neked és esetleges ateista olvasóimnak figyelmébe ajánlanék: a bejegyzések döntő többsége nem apologetikai célzatú. Ez azt jelenti, hogy nincs kedvem és nem is fogok állandóan vitatkozni nem hívőkkel a meggyőződésemről - ennek a blognak nem ez a célja. Nem érzek folytonos kényszert arra, hogy védjem a hitemet és magyarázzam másoknak. Ha valaki erre számít, akkor ez nem az a blog, amit neki írnak.

      Természetesen egy érdekes eszmecserében benne vagyok bármilyen hitelveket követő olvasókkal, de a cinikus és sértő megjegyzéseknek nincs helye ebben a blogban. Aki a hívőket lehülyézni és állandóan provokálni akarja, azt nem látom szívesen az olvasóim között. Nem titkolt módon ezzel is szeretném kicsit feljavítani a blogoszféra hangvételét, ami a magyar kibertérben csapnivalóan alpári és emberhez nem méltó hangvételt használ.

      Hiszek abban, hogy ez a blog a nyugalom szigete lehet, ha mindannyian ezen dolgozunk, a hitelvi különbségeket pedig értelmes felnőtt emberek módjára is képesek vagyunk megbeszélni egymással.

      Ha tudunk értelmes módon beszélgetni (attól függetlenül miben hiszünk), akkor a

      Törlés
    16. Hopp lemaradt a vége: tehát ha tudunk értelmes módon beszélgetni (attól függetlenül miben hiszünk), akkor a különbségek ellenére mindenki jól érezheti magát nálam. Uff.

      Törlés
    17. Úgy látom kezdődik....

      Törlés
  3. Üdv Sytka! Már vártam,hogy visszatérj. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdv Sytka, Villám és a többiek! Én is nagyon vártam! Majd jól hozzászólok, amihez lesz mondanivalóm.

      Törlés
  4. Tudtam, hogy visszatersz. :)

    VálaszTörlés
  5. Az egyik kedvenc számom a Pink Floydtól :)

    http://www.youtube.com/watch?v=aHxa9YqmVI0

    VálaszTörlés
  6. Örülök Sytka, hogy újra írsz!

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)