2015. április 1., szerda

Jézus feleségének evangéliuma?

Néhány évvel ezelőtt egyfajta médiaszenzációnak számított az a papirusztöredék, mely egy 4. század kopt irat részletét tartalmazta (tulajdonképpen "ókori cetlinek" is nevezhetnénk mérete miatt), és arra utalt, hogy Jézusnak talán volt felesége. A papír végül hamisnak bizonyult, ám a most előkerült friss lelet - egy ugyancsak kopt apokrif töredéke - már a "Jézus feleségének evangéliuma" címet viseli...

A lelet érthetően nagy érdeklődést váltott ki - de egyelőre úgy néz ki, csak a szakmából. E. Haroldson és J. Foster, a harvardi egyetem kutatói azt mondták, korát illetően a töredék hitelesnek tűnik. Ennél azonban fontosabb a tartalma, ugyanis a töredék nyitómondatából az "ez Jézus feleségének evangéliuma, mely..." mondatrész olvasható ki, mármint ha a hozzáértők jól olvasták: a pairusz ugyanis palimpszesztnek tűnik (azaz olyan anyag, melyen korábban más szöveg szerepelt, de azt eltávolították). Maga a szöveg egyébként elég rövid, hiszen ugyancsak egy kisméretű papiruszról beszélhetünk, ráadásul a kopt egy ritka, afért-nek nevezett dialektusában íródott, ami egyébként sem teszi egyszerűvé a megértést. Ahogy fentebb említettem, a jelek szerint palimpszesztről is szó lehet, azaz a Jézus feleségére utaló mondattöredék lehet, hogy más módon, de már eredetileg is része volt a papirusznak.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a lelet kortörténeti hitelessége nem jelenti azt, hogy Jézusnak tényleg volt felesége: csupán annyit takar, hogy a papiruszdarabka megfelel saját korának. Erre utal az is, hogy a tinta vegyelemzése, melyet egy UMAK-nevű, ilyen célokra készített készülékkel végeztek, ugyancsak megerősíti a 4. századi származást. A szöveg mindazonáltal valószínűleg gnosztikus eredetű lehet (annak is népszerű "zagimen"-nek nevezett ágára utal). A médiaszenzáció tehát egyelőre elmaradt, mindenesetre a kutatók abban bíznak, hogy a közeljövőben előkerülhetnek még ehhez hasonló leletek, melyek világosabbá teszik az ilyesféle apokrifok tartalmát is - még ha minden bizonnyal nem is volt felesége Jézusnak...

Update: minden kedves olvasómnak boldog április elsejét kívánok! :-) Ebből talán már rájöttetek, hogy Jézus feleségének evangéliuma csupán az én bolondozásom, ha úgy tetszik, bolondoknapi ajándékom mindenkinek! Olvassátok csak el visszafelé a bejegyzésben írt "afért" dialektus, UMAK-készülék és "zagimen" gnosztikus ág elnevezéseit...!

Természetesen, ha mégis előkerülne egy ilyen furcsa apokrif, én leszek az első aki tudósít róla! :-) Köszönöm mindenki együttműködését!

7 megjegyzés :

  1. Kicsit olyan lehetett a Jézus korabeli ezervallású világ, mint ma a blogoszféra. Ha olyanja volt az ókori New Age bloggernek, nekiült, és írt magának egy saját, külön bejáratú evangéliumot. :)

    Kíváncsian várom, mikor kerül elő Júdás másodunokatestvérének az evangéliuma, meg Aki-ismert-valakit-aki-ismerte-Lázár-egyik-ivócimboráját evangéliuma, izgalmas revelációkra számíthatunk.

    Mennyivel egyszerűbb lett volna mindet feltölteni egy szerverhálózatra, mint a mai bloggertermést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ókori szerverhálózat az apokrif iratok gyűjteménye lehetett, melyek széles körben nagy népszerűségnek örvendtek. Szinte minden műfaj képviseltette magát az evangéliumoktól a leveleken át az apokalipszisekig.

      Törlés
    2. Persze ha első századi és arámi irat lenne, akkor az sem lenne feltétlenül bizonyíték. Hiszen én is írhatnám rólad: nőtlen szerzetes, bár nem igazán találkozna a valósággal... :-D

      Törlés
    3. "Aki-ismert-valakit-aki-ismerte-Lázár-egyik-ivócimboráját evangéliuma" - na ezt én is szívesen elolvasnám:-D. Bár azt hiszem Khalil Gibran írt valami hasonló novellát. Elgondolkodtató volt Lázár lelkiállapota, miután a novella szerint látta az örökkévalóságot. Nekem hasonló iratokkal nincs különösebb gondom, sőt néhány iratot(pl. Tamás evangéliuma) kifejezetten szívesen olvasok. A probléma szerintem ott kezdődik, ha valaki túl nagy jelentőséget tulajdonít nekik.

      Törlés
  2. Van-e bármiféle átjárás a judaista messiáskép és a Messiás-követő messiáskép között? Ártatlannak tűnő döntő kérdés.

    Judaista szempontból a Messiás egy új Mózes (Mosiach), aki átveszi Dávid földi trónját. Akárhány nője lehet, Dávidnak is bőven volt, Salamonnak kb. 1000. A Mosiach ízig-vérig földi uralkodó, a földi világ ura, a judaista érdekek übereredményes képviselője.

    Messiás-követő szempontból a Messiás Isten fia, és bármit is vártunk tőle, Ő mondja meg, hogy ehhez képest mi a helyzet. Nem Ő alkalmazkodik a földi elvárásainkhoz, hanem mi engedelmeskedünk az Ő elvárásainak. Előre nem lehet kitalálni, hogy mi lesz, akár nulla földi értelme is lehet a tanításának. Ad absurdum: ha azt parancsolja, hogy ugorjunk a kútba, akkor a jó Messiás-követő ugrik. Nem mi mondjuk meg, mennyire földi férfi, hanem Ő határozza meg, mi meg elfogadjuk.

    A probléma a következő: ha Jézusnak a Messiás szón kívül semmi köze a judaista Messiáshoz, akkor nem a judaista Messiás, nincs beágyazva az ószövetségi jóslatokba, és a követői egy levegőben lógó státuszú figurát követnek - vagy inkább vélnek követni, hiszen egy levegőben lógó státuszú figuráról azt sem lehet tudni, hogy mikor követjük, mikor nem. Egy olyan új-Messiás, aki nem judaista Messiás, nem határozható meg közelebbről, nincsenek vele kapcsolatban világos kritériumok, legfeljebb annyi, hogy nincs helye egy új szövetségben. A réginek nem is tagja, így nem hozhat létre arra hivatkozó újat. Teljesen új szövetséget bármikor köthet, hiszen Isten fia, de akkor ennek semmi köze nem lesz a judaista kerethez, nem tekinthető az Ószövetség folytatásának vagy tökéletesítésének. Önmatt.

    Sokkal szerencsésebb lenne némi átjárást biztosítani a judaista messiáskép és a Messiás-követő messiáskép között. Például a földi hatását tekintve. Ha nem pontosan judaista elvárások szerinti földi eredményt hoz is a Messiás, valami földi eredményt azért csak hoz, hosszú távon, nem? Ha nem, akkor komoly gondban, önellentmondásban vannak a követői.

    VálaszTörlés
  3. „ha mégis előkerülne egy ilyen furcsa apokrif, én leszek az első aki tudósít róla"

    Légyszíves - ki tudja, jövő áprilisban Jézus férjének evangéliuma is előkerülhet, ha van a történelemben haladás. :)

    VálaszTörlés
  4. Miután minden mást elégettek az "egyházatyák" amit találtak vagy eldugtak a Vatikánban azért
    ezzel ne vicceljünk, a hírnek van némi igazságalapja, csak szokás szerint nem oda van helyezve ahova kellene, hanem direkt a bulvárba "Jézus felesége" és ezzel a komoly hír ki is van herélve. Manipuláció.

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)