2016. december 7., szerda

Vallásszabadság ásotthalmi módra

Pár nappal ezelőtt - utólag azt mondom nem kellett volna - megnéztem egy interjút, mely Ásotthalom polgármesterével, Toroczkai Lászlóval készült. A beszélgetés politikai kérdéseit nem szeretném előszedni ebben a bejegyzésben, de mint köztudott, a polgármester úr finoman szólva is diszkriminatív intézkedéseket hozott saját településén, melyek tulajdonképpen meggátolják egy nem létező helyi vallás, az iszlám jelenlétét a faluban.

Szakállas a vicc, de olyan sok szituáció adódik az életben, amikor bedobható, hogy most is előszedem: szóval két tag üldögél a kocsmában, a bárpultnál. Egyszer csak az egyik fog egy hatalmas kést, és belevágja a másik hátába. Utóbbi unottan leteszi a söröskorsót és azt kérdezi: "Ez most vicc volt vagy komoly?" A másik ránéz: "Ez komoly volt." Mire az előbbi: "Akkor jó. Viccnek ugyanis durva lett volna."

Nagyjából ez jutott eszembe elsőként Ásotthalom polgármesterének nyilatkozatát hallgatva, mely egy igazi interjúra jellemző nívós beszélgetés helyett inkább egy furcsa ember kínos vergődésére emlékeztetett. Toroczkai tehát megtiltotta, hogy az általa felügyelt településen valaki is mecsetet építsen, közterületen hallassa a müezzin hangját vagy burkát, csadort, nikábot vagy burkinit viseljen. Nyilván ez a rendelet tényszerűen és gyakorlatilag annyi helyi muzulmánt érint, mint amennyi magyar népviseletbe öltözött táltos kolbászol most Dubai utcáin.

Mondanám erre az egészre, hogy haladjunk emberek, nincs itt semmi látnivaló, pusztán egy politikai flashmobba, erőltetett polgárpukkasztó tréfába botlottunk, mely éppen egy világvallás követőit diszkriminálja. Rosszindulatú verebek még azt is csiripelik, hogy médiaesemény akart lenni a polgármester úr, azt kívánta látni, hogy Ásotthalom ott van a tévében és a hírportálok, újságok hasábjain, ezért bedobott egy gorombán elsült jópofaságot. De bármilyen nehéz is elhinni, bármennyire is lehetetlennek tűnik a dolog sokak szemében, a polgármester úr bizony tényleg komolyan gondolja az általa hozott rendeleteket. Ettől persze még tovább mosolyoghatunk ezen az egészen, vagy éppen hallgatással és közömbösséggel büntethetjük, hogy minél kevesebb szó essen a dologról, de a puszta tény, hogy ilyen előfordul mifelénk, az annyira abszurdnak tűnt számomra, hogy nehezen tudok elmenni mellette szó nélkül.

Tudvalevő, mert a polgármester úr ezt is elmondta, hogy a nonszensznek tűnő intézkedések, melyek egy gyakorlatilag nem létező kisebbséget sújtanak a néhány ezres lélekszámú apró kis faluban, üzenetértékűek kívántak lenni az ország többi része számára: nevezetesen ezek a szabályozások preventív és példamutató jelleggel akarták megelőzni Európa iszlamizálódását és fenntartani a "veszélyben lévő" magyar hagyományokat. Ha tehát jön a sok muzulmán és beleszeret az ásotthalmi levegőbe, ha pontosan Ásotthalom válik letelepedési célponttá számukra, és esetleg kiszúrják ott a sokféle magyar hagyományt is, akkor egyrészt tisztán kell majd látniuk, hogy itt ugyan nem gyakorolhatják a hitüket, másrészt jó lesz tudniuk azt is, hogy mi nem adjuk oda csak úgy a kultúránkat nekik. Egészen biztos ugyanis, hogy ők éppen azért jönnek mifelénk, hogy attól megfosszák az ásotthalmi polgárokat. Ahogy a polgármester úr fogalmazott:
"Ásotthalom magyar marad, disznót vágunk, hagymás vért eszünk, pálinkát iszunk, a település meghatározó épülete pedig a katolikus templom marad."
Ez a tiszta beszéd, mondom én, ráadásul valódi prevenció is, amit itt meglobogtatott a polgármester úr. Mert nem nehéz belátni, hogy az Ásotthalomra bevezető utakon toporgó muszlim hadak a szélrózsa minden irányába elfutnak majd, amikor meglátják azt, hogy a helyi lakosok vágják a disznót és isszák a hagymás vért meg a pálinkát, miközben a háttérben ott csúcsosodik hátuk mögött a katolikus templom. A megelőzés tehát jó dolog, és meglehet fontolóra kellene venni azt is, hogy más "hódítókkal" szemben is idejekorán fellépjen a település. Lehetne például a cigánysággal szemben is intézkedéseket hozni, mert ki tudja, hátha egyszer túl sokan lesznek ők is, jobb erre most felkészülni, és teszem azt szigorúan betiltani a cigányzenét a helyi éttermekben, valamint az átlagosnál barnább bőrszín viselését. Azután jöhetnének ezek a minden lében kanál zsidók is, akik állandóan ott lapulnak a háttérben és a világ összes fontos szála az ő kezeikben fut össze. Ásotthalom már most felléphetne ellenük preventív intézkedésekkel, a pajesz hosszának törvényi szabályozásával, a körülmetélést tiltó rendeletekkel, és a zsinagógaépítést ellehetetlenítő intézkedések sorával. Így aztán derekasan megőrizzük Európát a csőcseléktől, igazi európai szellemben, európai gondolkodásmóddal, a vallásszabadság abszolút tiszteletben tartásával.

Talán vannak az olvasók között, akik azt hiszik, én most vicceltem ezzel a bejegyzéssel, pedig nem erről van szó, ez bizony teljesen komoly volt, és sem pálinkát nem ittam, sem hagymás vért nem ettem közben. De hát gondoljunk is bele: viccnek ugyanis mindez durva is lenne.

Kissé off, de illendőnek tartom megjegyezni: megújult blogom külsejét egy nagyon kedves testvéremnek, Sinka Csabának köszönhetem, aki születésnapomra ezt adta ajándékba az olvasóknak és nekem. Ezúton is szeretném kifejezni hálámat a kedvességéért és rámutatni arra, hogy vannak még ilyen emberek közöttünk, akik minden méltató szót és elismerést megérdemelnek.

8 megjegyzés :

  1. Sytka, ez tök jó poszt lett, gratulálok!

    Érdekes, hogy az új ellen harsányan berzenkedők általában kedveznek az új terjedésének, mert annyira gyepesek, hogy mindenki be akarja őket szántani.

    Rögzítsük, hogy semmi baj az újjal, sőt remek az új, ha fejleszt, szépít, boldogít, jólétet növel. Ha őszintén megfontoljuk, ilyen-e az iszlám, akkor mit látunk? Mit tesz pl. a női és általában az emberi jogokkal, a közélettel, a gondolkodással, a gazdasággal, a jóléttel? Ha ilyen szempontok szerint mérlegelünk, nem biztos, hogy érdemes mindent vadul ekézni, ami elsőre gyepesnek tűnik.

    Persze Mr. Gyepesnek sem árt mérlegelni, hogy hány ekét ugraszt magára, és abból mi lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Laci, értem én, és persze kár volna elhallgatni a migrációs nyomás hátulütőit, az iszlám európai térnyerését és számos más problémát, amiről a végtelenségig lehet vitatkozni.

      De még ezektől függetlenül is, a vallásszabadság olyan érték, ami egy normális helyen soha nem lehet vita tárgya. Annak a felszámolása, vagy az erre irányuló szándék roppant veszélyes. Vajon nem az egész demokrácia egyik alappillérére mérünk ezzel csapást? Ha én előírhatom a muszlimoknak miben hihetnek, hogyan öltözködhetnek, akkor miért nem írhatom ezt elő a zsidóknak, a buddhistáknak vagy a keresztényeknek? (Mert ugyan mit tett - például - az igazán ortodox zsidó vallás a nőkkel?)

      Hogy az iszlám szépít vagy boldogít-e vagy sem, nos erről kérdezz meg egy muszlimot. Neked persze valószínű más a véleménye. Ahogy az ateistáknak, muzulmánoknak, hinduknak, stb is a mi hitünkről. Szerintük a kereszténység se boldogít.

      A demokratikus hozzáállás ezért úgy fair, hogy vagy megengedjük a vallásszabadságot (annak minden rizikójával együtt), és akkor lehet hinni Allahtól Jahven át a kékfülű, hatfejű minielefántokban is, vagy megvonjuk, de mindenkitől. Nekünk melyik lenne a jobb?

      Törlés
  2. Ha belegondolunk, az iszlámmal szemben azoknak kellene hangosan szót emelniük, akik ettől az egy kontextustól eltekintve az emberi jogok, a női esélyegyenlőség, a lelkiismereti szabadság, a gondolkodás, a fejlett gazdaság és a jólét pártján állnak, legalábbis szóban.

    Napjaink rejtélye, hogy ezek az illetők miért tesznek kivételt pont ezzel az egy kontextussal. Őszintén úgy vélik, hogy jót tesznek ezáltal, vagy tudatosan kész helyzetet akarnak teremteni, és akkor hangadóvá válni, amikor már fait accomplit van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Senki nevében nem nyilatkozhatok, de miért zárja ki egyik a másikat? Nem örülök az iszlám európai térnyerésének, igazad van, szólaljunk fel, tegyünk ellene! De "tenni ellene" nem jelentheti azt, hogy akkor tokkal-vonóval betiltjuk! Márpedig Ásotthalmon gyakorlatilag ez történt.

      Tényleg ennyi a megoldás? Ez volna a "kiút" az iszlám térnyerésével szemben?

      Törlés
  3. Az Ásotthalmiak komolyan hagymás vért isznak? Ez undorító! :s

    Én a csadortiltást nem érzem Magyarországon túl égető kérdésnek (persze lehet, hogy Ásotthalmon ez egy akut probléma, nem teljesen ismerem a helyi viszonyokat) - ez inkább azokban a nyugati országokban merül fel, amelyek a muszlim bevándorlás célpontjai, és a sikertelen társadalmi integrációt próbálják ezekkel az adminisztratív eszközökkel kezelni/kompenzálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Steve, szerintem dehogy isznak! Ez a megjegyzése Toroczkainak csak egy magyarkodásból fakadó, hagyományféltő szöveg (persze ettől függetlenül lehet, hogy valakik tényleg művelik is ezt).

      Törlés
    2. Nem isszák, eszik! Disznóvágáskor az alvadt vért sütik meg hagymás zsírban.

      Törlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)