2017. július 14., péntek

Blogszünet - addig is vegyetek könyveket!

Még az ilyen bloggernek is, mint én, jár egy rövid idő, hogy a fejét kiszellőztesse és utána provokatívabbnál provokatívabb bejegyzésekkel legyen képes fárasztani az olvasóit. Sokan kérdezik is tőlem, honnan szerzem be az olvasmányaimat, melyekből szörnyű következtetéseimet levonom? A közismert könyvesboltok mellett elárulok néhány példát, ahogyan levadászom a számomra értékes könyveket - bízva abban, hogy ti is mondtok nekem tippeket.

Egy teológiai-vallástudományi blog üzemeltetéséhez sok muníció szükséges. A teológus amúgy is olyasféle állatfaj, aki könyvkupacok között számlálja napjait - aligha hiszem, hogy akit az ilyesmi érdekel, az sokáig bírja olvasás nélkül. Persze itt is vannak fokozatok: én ezek közül is a rosszabb fajtához tartozom, aki szakadó esőben is elvánszorog a postára, ha bedobják azt a bizonyos cetlit a csomag érkezéséről. Ráadásul tipikus, hogy egyszerre több könyvet gyűrök.

De honnan is jönnek a csomagok?

Jöhetnek többféle helyről, az én esetemben ez most alapértelmezetten azon múlik, hogy magyar nyelvű vagy angol kötetekről van szó. Ha magyar a kiadvány, akkor mostanában antikváriumokat szoktam böngészni: nemcsak az antikvarium.hu oldalon vannak ám régebbi könyvek, hanem például a Libri és a Bookline oldalán is található hasonló gyűjtemény. Az Antikvárium.hu oldala leginkább azért jó ezek közül, mert akkor is meg lehet nézni a könyvek tartalomjegyzékét, ha a könyvből egyébként nincs bent példány a raktárban. Új könyvek vásárlásánál pedig többször előfordult, hogy a kisebb vagy nagyobb boltokban már elfogyott az adott könyv, de a kiadónál még volt belőle példány: tehát mindenkinek ajánlom a figyelmébe, hogy keressen rá az adott kötet kiadójának weboldalára is, ha jót akar magának.

Könyvet beszerezni természetesen lehet a különféle aukciós és csereoldalakon keresztül is, illetve például a Moly rendszer keretein belül. (Apropó, ha már Moly, akkor elárulok egy titkot a kedves olvasóimnak - ha még nem hallottak róla: évek óta vagyok szerkesztője a Moly.hu Merítés kiadványában a vallási könyvek rovatának, melynek Utak a Hegyre a címe. A rovatban minden hónapban igyekszem egy bizonyos témakörben vallási témájú könyveket ajánlani.)

Ha angol nyelvű könyveket keresel, akkor gyanítom, hogy számodra is az egyik legfontosabb kérdés a szállítás volt és lesz. Természetesen az Amazonon túl is vannak azért lehetőségek - noha az kétségkívül remek opció, hogy kényelmesen bele lehet olvasni elektronikusan is a kötetekbe, adott esetben már olyanokba is, melyek még a kiadás előtt állnak. Az Amazon egyébként is megbízhatónak tűnik, ám már többször jártam velük úgy, hogy bizonyos használt könyveket nem szállítottak Európába, így kénytelen voltam máshonnan előbányászni ezeket. Rajtuk kívül ajánlom még a BookDepository oldalát is, ahol szintén komoly méretű a választék. Ők minden könyvet szállítanak Magyarországra is, ugyanakkor többször megesett, hogy komoly ideig kellett várnom (akár két hónapot is) egy-egy kötetre. Ugyanakkor hátulütője lehet a BookDepository-nak, hogy csak új könyveket forgalmaznak: a használt kötetekkel együtt járó, gyakran jóval alacsonyabb árat esetükben el kell felejteni. Harmadikként még a BetterWorldBooks oldalát ajánlom jó szívvel: noha tapasztalatom szerint a választék kisebb, mint az előző két esetben, azért itt is van miből tallózni - ráadásul a Better World Books használt köteteket is szállít Magyarországra, tehát adott esetben igen kecsegtető opció lehet.

Sokat lehetne még írni arról, milyen forrásokból érdemes könyvet beszerezni, s persze itt most előszedhetném az ebook lelőhelyeket is - most inkább a magamhoz hasonlóaknak akartam kedvezni, akik a könyv fogalma alatt megfogható, papírillatú, lapozgatható valóságot értenek és nem elektronikusan szeretnek olvasni.

A blog a következő hetekben nem fog frissülni (legközelebb augusztus elején jelentkezem) - s nektek is azt ajánlom, frissüljetek fel inkább a virtuális világon kívül! Szép nyarat kívánok!

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)