2017. december 23., szombat

Az én olvasatomban...

Immáron nevezhető tradíciónak, hogy az év végéhez közeledve írok egy bejegyzést, melyben röviden ajánlom az év során általam olvasott teológiai-vallásismereti könyvek némelyikét. Most sem akarom megszegni a saját hagyományomat, tehát következzen az idei, teljesen szubjektív listám!

Ritkán adódik olyan helyzet, hogy az adott évben mindjárt a legelső olvasott könyv máris igazi élményt jelent számomra - de pontosan így jártam Dér Katalin “Édentől Bábelig” című kötetével. A címből sejthető, hogy a könyv az Őstörténettel foglalkozik, és aki korábban már olvasott könyvet a szerzőtől, az azt is tudja, nagyjából mire számíthat. A kötet maga egyébként egy rádióműsorként elhangzott sorozat írott verziója, de ez egyáltalán nem érződik a teológiai szempontból is alaposnak nevezhető tartalmon. Szerettem, jó könyv volt, olyan színvonalú, hogy kedvem szerint néha még ma is elolvasok belőle egy-egy szakaszt.

Régóta próbálom pedzegetni és itt a blogban is tettem említést róla, milyen fontos lenne, hogy a teológiai kérdéseket ne csak akadémikus nyelvezettel, hanem a laikusok számára is befogadhatóbb formában feszegessük. Nos, a "Paul Behaving Badly" szerintem tökéletes mintapéldája ennek - sehol egy lábjegyzet, forráshivatkozás, tudományos szleng - és mégis, a Pál apostollal kapcsolatos kifogásokat taglaló könyv teológiai szemmel nézve is megállja a helyét. Richards és O’Brien érti a lényeget - az év egyik igen kellemes csalódása volt ez a kötet számomra, melyről sorozatot is írtam - ennek első részét itt találjátok.

Tudvalevő rólam, hogy szeretem a provokatívabb és határfeszegetőbb témákat, így Denis O. Lamoureux könyvét is nagy élvezettel olvastam végig. A tökéletesen egyszerű és világos megfogalmazású kötetben, melynek a hangzatos “Evolution: Scripture and Nature say Yes!” a címe, az evangelikál szerző azt vizsgálja, hogyan állhatunk pozitívan keresztényként az evolúcióelmélet kérdéseihez, sőt miképpen tanúsíthatunk integratívabb szemléletet a megszokott elutasító hangnem helyett. Sajnos magyarul nem olvasható semmi hasonló könyv, ami legalább gondolatébresztőként kifejthetné hatását egyetértők és ellenzők között, de a kötet egyszerű nyelvezete miatt szerencsére azoknak is érthető lesz, akik nem beszélni túl jól angol.

Kenneth Richard Samples nevét korábban soha nem hallottam, és nem is személye népszerűsége miatt olvastam végig a “God Among the Sages” című munkáját. Inkább maga a téma érdekelt: a könyv Jézus személyéhez hasonlítja a legnagyobb vallások figuráit, így Krisnát, Mohamedet, Buddhát vagy Konfuciuszt. Az apologetikus hangvételű írás célja megmutatni, Krisztus miért egyedülálló az összes többi karakteres vallási figura között - mint Isten a bölcsek táborában. Néhol kissé vázlatszerű a könyv, de egyszerű és érdekes, így ugyancsak ajánlom olyan érdeklődőknek is, akik most gyakorolják az idegen nyelvű olvasást!

Furcsa szóhasználat teológiai szakirodalom esetében a “szórakoztató” kifejezést bedobni, de úgy érzem nem tehetek mást: az év legszórakoztatóbb könyve számomra az egyébként tartalmában is színvonalas Richard Briggs kötet, a “Bölcs Bibliaolvasás” volt. Briggs remek író, a témaválasztásában komoly könyvet egyfajta jó értelemben vett oldottsággal alkotta meg, adott pontokon a humort sem nélkülözve. Témáját tekintve azt a kérdést járja körbe, hogyan lehet és érdemes a Bibliát olvasni. Újfent jó példája ez annak, hogyan kell populáris, de minőségileg nem megalkuvó szakirodalmat alkotni.

És hogy ne csupán az élményekről essen szó, az év csalódásának kijáró, személyes citromdíjamat is kiosztom: ezt pedig most igen fájó szívvel teszem. Adrian Plass, akit egyébként írói kvalitásaiért és páratlan humoráért is nagyon-nagyon szeretek, a “Kegyes Kétbalkezes és a gyülekezeti hétvége” című új kötetével keserű szájízt hagyott maga után. Igaz, a saját maga által korábban felállított, nehezen megugorható lécet verte le, de ez nem csökkenti csalódottságomat. A sorozat új kötete nem nagyon okozott maradandó élményt, inkább csak néhol vicces, és erre nem jó magyarázat, hogy "ez most más könyv akart lenni". Mindez persze semmit sem von le a korábbi művek páratlan értékéből!

A blog idén ezzel a bejegyzéssel zárul. Köszönöm mindenkinek a kitartó figyelmét, valamint az ugyancsak kitartó kommentelést - még ha időm hiányában sokszor nem is tudtam részt venni a beszélgetésekben. Remélem jövőre is velem tartotok: legközelebb 2018 januárjában frissül itt a tartalom! Boldog karácsonyt és áldott új évet kívánok mindenkinek!

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)