2019. augusztus 20., kedd

Fúj-fúj Ferenc...

Rendkívül régen frissült már Bi-Fi rovatom, noha a kereszténységen belül nem csökkent a terjengő téveszmék és félreértések száma. Amiért most előszedem újra a rovatot, az egy olyan antikatolikus pletyka, ami a "Hit Hírek" nevű oldalhoz köthető: százak és százak fakadnak ki ingerülten Ferenc pápa nyíltan melegpárti megjelenése miatt, amit az alant látható fotó kommentár nélküli közlésével igyekeznek igazolni.

A fotón félreérthetetlenül az látszik, hogy Ferenc pápa (illetve bal oldalán egy másik egyházi méltóság) a megszokottnak nevezhető kereszt mellett egy szivárványos keresztet is hord a nyakában. A látvány magától értetődően azt üzeni a kép hátterét nem ismerőknek, hogy a pápa a legszélesebb nyilvánosság előtt teljes nyíltsággal kiáll a melegek mellett. Hát már itt tartunk?

A fotóra érkezett reakciók finoman szólva is hevesre sikerültek. Egyesek katolikusként is elkezdték szorgalmazni az aláírásgyűjtést, hogy Ferenc mondjon le tisztségéről, mások arról keseregnek, hogy ez a látvány önmagában a keresztények Istentől való "hatalmas elfordításának" eszköze, de olyan is akadt, aki a képet látva kijelentette: "semmilyen jót nem tudok erről a pápáról elmondani, pedig objektív vagyok, protestáns vagyok és történész..." (kiemelés tőlem).

Összefoglalva tehát a Nagy Paráznától a babiloni fertőn át az Antikrisztusig számosan felvonultatták az összes rémséget és szörnyűséget, ami a katolikus egyházról és a pápáról csak eszükbe jutott. Csak egyetlen dolog nem merült fel a Hit Hírek szerkesztőinek fejében: hogy esetleg utánanézzenek, hol és mikor készült a kép, és vajon milyen kereszt is lóg Ferenc pápa nyakában. Az utánajárás rendkívül megerőltető lett volna ebben az esetben, hiszen kb. 15 másodpercet vesz igénybe. Ha ugyanis az ember egy Google-keresőbe beírja a "rainbow" és a "pope Francis" szavakat, akkor mindjárt az első találat egy olyan cikk lesz, ami érthetően tisztázza a helyzetet. Csak röviden, két lényeges tényre érdemes felhívni a figyelmet. Egyrészt, a meleg közösség által használt színskála sorrendje is más, mint amit Ferenc a nyakában viselt (ahogy például a német és a magyar zászló sem ugyanaz attól, mert színes sávok vannak rajtuk), másrészt a pápa nyakláncának színei latin-amerikai régiókat jelölnek. Nem meglepően, hiszen ezt a nyakláncot a pápa ottani látogatásakor viselte, és valószínűleg nem azért, hogy a homoszexualitást reklámozza vele...

Ferenc pápát persze lehet bírálni akár amiatt is, ahogyan a homoszexuálisok felé fordul, mindazonáltal igencsak meglepő volna, ha egy ilyen kaliberű protokollszemély, akit éjjel-nappal fotóznak és kamerák kereszttüzében éli az életét, ekkora leplezetlen nyíltsággal állna ki a melegek oldalán. Ennél azt hiszem a Vatikánban sokkal óvatosabban nyúlnak a dolgokhoz. Persze én sem látok bele a római egyház kommunikációs stratégáinak módszereibe, de az ilyen hirtelen és radikális színre lépések nagyon nem jellemzik a katolikus egyházat.

A Hit Hírek szerkesztői a fotók mellett a második thesszalonikai levélből idéznek: "Ne csaljon meg titeket senki semmiképpen." Ezzel viszont tényleg fején találták a szöget! Pál apostol kijelentésével a magam részéről teljesen egyetértek - hiszen ezúttal tökéletesen igazak azokra, akik most idézték őket...

8 megjegyzés :

  1. Már megint a melegek, úgy látszik az egyházaknak nincs jobb dolguk mint a homoszexualitástól való rettegés vagy csak szimplán sok a látens homo az egyházak élén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, őszintén szólva ez nekem is eszembe jutott. No persze én is írok néha a témáról, de néha már az a benyomásom, hogy máshol egyenesen ömlik a homoszexualitásról szóló vita, acsarkodás, közlemény. Az egyháznak ehelyett a saját sorait kellene rendeznie - és nem a világot fésülgetnie vagy megpróbálni a templomajtón túl rendet tenni a belső szabályok szerint...

      Törlés
  2. gondolom a Hit Hírek, nem a HGY hivatalos oldala, hanem valamely lelkes tag üzemeltetheti, aki nem nézett utána a dolgoknak előzetesen.

    Ugyanakkor előbb lesz gyakorló homoszexuális neoprotestáns lelkésszé avatva egyházi dogmákra hivatkozva, mint a Római Katolikus Egyházban. A CIC-t nem fogják megváltoztatni soha, de női papság sem lesz..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom a Hit Hírek és a HGY között mi a pontos kapcsolat - ez a bejegyzés szempontjából nem is feltétlenül fontos -, de az biztos hogy elég sokan olvassák és osztogatják nyakra-főre, ami ezen az oldalon megjelenik. Ezért is káros.

      Törlés
  3. Szia Sytka! OK, persze, igazad van. De .......
    Bejegyzésedben azért érezted fontosnak elmagyarázni, hogy a pápa nyakában lógó keresztnek semmi köze sincs a melegekhez, mert, a reakciókból ítélve, szinte minden hívő automatikusan arra gondolt a képet látva, hogy ennek a keresztnek bizony melegpárti üzenete van. Nem szorul magyarázatra, ami nyilvánvaló. Gondolod, hogy ezt nem tudták azok, akik a keresztet tervezték és készítették?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez jó kérdés, nem tudom. Ennyire már én se ástam bele magam, hogy ez a jelkép hol és mikor, kik által állt össze. De akárhogy is van, az nem menti fel a hülyeséget szerintem. Különösen, hogy nevetségesen kevés idő alatt utána lehetett volna nézni ennek a dolognak, nomeg a józan ész és a katolikus egyház kommunikációjának laikus ismerete se támasztja alá, hogy ilyesmit tenne olyasvalaki, mint a pápa.

      Törlés
  4. sok jót nem tudok elmondani a kat. egyházról, de amennyire tudom, a homó témában jó, amit tanítanak. azaz hogy ne közösítsük ki a homókat, de a homóség gyakorlása bűn.
    ha jól tudom, ehhez következetesen ragaszkodnak.
    más kérdés, hogy a homósággal más baj van:
    https://barathendre.wordpress.com/2015/06/07/leteznek-e-a-homoszexualisok/

    VálaszTörlés
  5. endi, nem gondolod, hogy Baráth Endrével van baj, nem pedig a "homósággal"?

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)