2020. június 3., szerda

A férfi a Bibliával

Trump és a kezében egy Biblia. Az ehhez hasonló képek azok, amelyek rengeteg amerikai szavazó szemébe könnyeket csaltak és meggyőzték őket arról, hogy itt az Isten emberét látják. Pedig ezúttal nem kell túlságosan mélyre ásni ahhoz, hogy világos legyen: ez az ember valójában sem a Bibliát, sem a saját népét nem szereti igazán.

Kemény szavak ezek, jól tudom, de a pőre tények ismeretében gigantikus hazugságra lenne szükség, hogy az ellenkezőjét állítsam. Most az olvasó talán a jelenleg zajló zavargásokra és tüntetésekre gondol, melyek egy bizonyos George Floyd halála miatt törtek ki az Egyesült Államokban. Mint ismeretes, Floyd hosszú perceken át küzdött az életéért, amikor egy rendőr a fekete férfi nyakára térdelt és így végül fulladásos halálát okozta - annak ellenére, hogy szerencsétlen ember többször is jelezte, hogy nem kap levegőt. Mondani sem kell, Amerikában az ilyesmi olajnak számít a soha ki nem alvó tűzre, ami a rasszizmust és a fajgyűlöletet, a feketék és fehérek közötti feszkót illeti. Ami mindig is volt, van és lesz.

Floyd halála minden mércével mérve tragédia, azonban én kissé megkésettnek érzem ezt az irdatlan erejű felháborodást, ami az eseményeket övezi. Meghalt egy ember egy hivatalos személy túlkapásának köszönhetően, amire természetesen nincs semmiféle mentség. Az elkövető rendőr bíróság elé kerül és valószínűleg megkapja, ami neki jár. Mégis, ha ennyire számít az emberi élet, kicsit korábban kellett volna utcára mennie a népnek. Például akkor, amikor tízezrek haltak meg ugyanebben az országban, egy világjárvány következtében. Nem kell nagyot utaznunk visszafelé az időben, hiszen mindez az elmúlt hónapok során történt.

Vajon milyen mentség lehet arra, amikor egy elnök a saját ügyefogyottságának és butaságának köszönhetően elengedi a füle mellett a koronavírus berobbanásával kapcsolatos konkrét figyelmeztetéseket, nem hallgat a saját kutatóira és megbízott felelőseire - és ezzel tömegek vesznek oda a járványban? Persze a koronavírus minden bizonnyal így is-úgy is betört volna Amerikába, de egy gyorsabb, komolyabb, felkészültebb reakció jó eséllyel sok életet menthetett volna meg, az intézkedés pedig tudvalevőleg azért is csúszott, mert az elnök egy ideig nem vette komolyan a dolgot, sőt azt ígérte, védekezés helyett pillanatokon belül "újraindítja" az országot.

Míg Floyd halála elfogadhatatlan, ami a járvány tombolási időszakában történt, az felfoghatatlan is. És semmiképpen nem fér össze a kereszténységgel, egy magát kereszténynek beállító, Bibliát lóbáló, a saját polgáraiért felelősséget viselő vezető személyével, vagyis olyan értékekkel, amilyenekről az a bizonyos Könyv ír, ami Trump kezében látható. "Harcolni fogok, hogy megvédjelek benneteket..." - ígérte most a tüntetések közepén az őt támogató, nagyjából 27%-nyi sokaságnak az elnök, aki éppen akkor nem harcolt, amikor a rá bízott emberek élete egy pandémia miatt valóban veszélybe került. Akik ellen pedig most harcol, azok az övéi. Valahogy a Biblia nekem sehogy sem illik ebbe a képbe.

Az egyetlen dolog, amiért ez az ember viszont minden bizonnyal igazi küzdelmet vív majd, a novemberben esedékes újraválasztása lesz. Valószínűsíthető, hogy milliók számára elég meggyőző lehet majd hozzá egy frissebb fotó, amin a Szentírással pózol, imádkozik és a kereszténységre is hivatkozik közben. Ez egyszer már bejött neki.

6 megjegyzés :

  1. Kedves Sytka! Szimpatikus írás, de "a pőre tények", amiket emlegetsz, éppen szubjektív ítéleted ellen szólnak, és éppen ezek adnak választ költői kérdésedre: "Vajon milyen mentség lehet arra, amikor egy elnök a saját ügyefogyottságának és butaságának köszönhetően elengedi a füle mellett a koronavírus berobbanásával kapcsolatos konkrét figyelmeztetéseket".

    Trump és tanácsadói nyilván teljesen különböző figyelmeztetéseket kaptak, így tömérdek olyan információról volt/lehetett tudomásuk, amelyekről nem tájékoztatták az embereket. Megítélhették úgy a helyzetet, hogy a mai globalizált világban, ahol emberek milliói utaznak napi munkájuk során interkontinentális repülőgépeken, nem lehet megállítani egy járványt. Mit mondhattak számukra a járvánnyal kapcsolatos "pőre tények"?

    Az USA 330 millió lakosából évente kb. 3 millió ember hal meg. Az évenkénti variancia ebben néhány százezer, tehát a koronavírus eddigi 108 ezres áldozatainak száma "statisztikailag nem szignifikáns" azaz nem, vagy alig észlelhető. Ebben az országban például csak az alkohol és a dohányzás miatt 4-5-ször annyian halnak meg évente, mint amennyi a koronavírus áldozatainak a száma.

    Az USA-ban tapasztalt koronavírussal kapcsolatos halálozási arányához hasonló, vagy annál (esetenként sokkal) magasabb halálozási rátával egy tucat ország "dicsekedhet", köztük olyanok, mint Spanyolország, Anglia, Olaszország, Franciaország, Belgium, Hollandia, vagy Írország. Trump és tanácsadói tehát gondolhatják azt, hogy a statisztikai adatok alapján, a pandémia kezelése miatt nem sok szavazót fognak veszíteni, viszont a gazdaság leállása, vagy visszaesése miatt annál többet.

    Mindezt nem azért írtam, hogy mentegessem Trumpot. Eszem ágában sincs. Egyetértek veled, hogy Trump makacs, ügyefogyott és buta, aki „valójában sem a Bibliát, sem a saját népét nem szereti igazán”. Őt a pénz és hatalomvágy vezérli, de ennek ellenére elnöke lehet a világ egyik legbefolyásosabb országának. Megítéléséhez egy fikarcnyit sem ad hozzá, vagy vesz el az, hogy mit tett, vagy mit nem tett a járvánnyal kapcsolatban, és ezt ő is tudja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Péter, igen, talán igazad van és nem is vitatom el, hogy emögött ilyesféle "stratégikus döntés" is állhatott: Trump és a többiek azzal számoltak, hogy nagyobb kiesést jelent a szavazóbázis tekintetében a gazdasági leállás, mintsem a pandémia elégtelen kezelése. Egy választási évben ennek a kockázatnak a súlya különösen nagy lehet egy potenciális elnök számára.

      Ráadásul - és most durva dolgot mondok - a vírus elsősorban idős embereket vagy amúgy is (halálos) betegeket terített le (kivételek persze vannak), értük meg "nem kár" egy ilyen észjárás szerint. A halálos betegek úgy is meghaltak volna, a nyugdíjasok pedig nem termelnek, hanem csak viszik a pénzt és lekötnek bizonyos erőforrásokat.

      Szóval, ha innen nézem, ha a hatalom megtartása, a politikai-gazdasági stabilitás a mérce, valamint az újraválasztás a tét, akkor még - leírni is borzasztó - logikus is volt Trump hozzáállása. Meghalt kb. száztízezer ember, de megmaradt sokkal több választó... És mégis, nem tudom kikapcsolni az erkölcsi énemet, pláne a keresztény mivoltomat, és mindezzel együtt ormótlannak tartani a Biblia lobogtatását, az Istenre hivatkozást, a sokszor ostoba és bunkó kommunikációt, amire senki sem kötelezi ezt az embert. No persze Amerikában legalábbis előbbi kettőnek ugyancsak megvan a politikai hozama és gyanítom, hogy Trump ha bunkó is, ezt azért rafináltan kihasználja...

      Törlés
    2. A modern világban más lett a politika: nem az a kérdés, hogy kapitalizmus legyen-e, vagy inkább - szép és kevésbé szép szavak nevében megvalósított - tömeggyilkosság & gazdasági katasztrófa. Ez a kérdés eldőlt. Az lett a kérdés, hogy ki tud a nép zömének nagyobb jólétet biztosítani.
      Ha Joe Biden tud, mármint a zöm szemében, a választás napján, akkor ő nyer. Erről szól minden szereplő kampánya, nem kell ezt bonyolultabban látni, sőt nem is mond többet a dolgok nagy rendjéről, ha bonyolultabb modellel próbálkozunk.

      Törlés
    3. Ebben sajnos igazat kell adjak neked. :-( Valóban csak ez számít, a többi cukormáz.

      Törlés
    4. Miért sajnos? Nem örömhír inkább, hogy a történelem véres nagy kérdései már mind eldőltek, és csak a jólétet kell optimalizálni? Lásd: Francis Fukuyama - A történelem vége, az utolsó ember. A szerző úgy vélte, hogy a liberális demokrácia válik egyeduralkodóvá az egész világon. Ma inkább úgy tűnik, hogy a jólétet optimalizáló demokrácia lesz az egyeduralkodó, a jelzőjét pedig majd eldönti a jólét.

      Törlés
  2. A politikában nagyon fontos a hitelesség, a szimbólumok meg ragadósak. Ez azt jelenti, hogy egy kétbitesen önazonos tahó, paradox módon, több szavazatot kap, mint egy önreflexiótól hetente forgolódó értelmiségi. Holott legtöbbünk utóbbival barátkozna inkább. És az a fura, hogy az államgépezet is jobban szereti a kétbites tahót, meg a gazdaság is. Ha gyakorlatilag a jólét az egyetlen szempont, akkor mindig egy kétbitesen önazonos tahó fog nyerni - és az értelmiségi jelölt is kénytelen lesz ilyen imázst gyártani magának.
    A szimbólumok ragadóssága pedig azt jelenti, hogy amivel egyszer azonosultál/pózoltál, az rád ragad. Tehát nem Trump csófolja meg a Bibliát, hanem a Biblia ragad rá, kalodaként.
    A járványügyi számháború fura paradoxon: ahol jó sokan meghaltak, ott hősnek kiáltja ki magát a nép, és még büszke is erre a "teljesítményre". Ez így van a briteknél és a franciáknál is, egyre büszkébbek magukra, holott külső nézetben... nekünk más lehet erről a véleményünk.

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)