2021. július 20., kedd

Jurák Kata és az özönvíz esete

Néha jól teszi a hívő, ha nem annyira hisz: sőt, ha inkább agnosztikusnak mutatkozik egy-egy kérdésben. Főleg amikor olyan kérdésről van szó, mely messze meghaladja az ember mérlegelőképességét, tudását, és nincs róla valamiféle közvetlen kinyilatkoztatása sem. Jurák Kata, a meglehetősen gyengén teljesítő kormánypropaganda-csatorna, azaz a PestiTV riportere sajnos nem így tett, hanem kinyilatkoztatott - és most joggal zúdítja magára a népharagot. De van itt még más is.

Bevallom nem is voltam biztos abban, hogy reagálnom kell az ilyesmire. Túl sok ostobaság zajlik most a világban és értelmetlen, ha az ember megáll minden egyes fűcsomónál, hogy véleményezze. A téma többnyire már lecsengett, ugyanakkor mégis mintha örökzöld lenne, mert más és más kontextusokban rendre előkerül. Pont ezért érdemes mégis szólni róla röviden, mert Jurák Kata sztorija tipikus és időnként bumeráng módjára visszatér, ha valahol valamilyen tragédia történik.

Először is, adott volt egy természeti katasztrófa Németországban és Belgiumban. Hatalmas árvíz pusztított, emberek vesztették el az otthonaikat, százak haltak meg vagy tűntek el. Azt hiszem semmiféle különlegességet nem mondok azzal, hogy az emberi minimum ilyenkor, amit innen távolról is kinyilváníthatunk, pláne ha hívő embernek gondoljuk magunkat és sajtómunkások vagyunk, a részvét és együttérzés a szenvedők felé. Ennek a bizonyos Jurák Katának egyik sem igazán sikerült.

Ehelyett azonban elmondta a megfejtést, miért történt a katasztrófa, miért keresik családok kétségbeesetten a hozzátartozóikat, miért haltak meg férfiak, nők, gyerekek az áradásban. Jurák Kata természetesen ezt is tudja, hát már hogy ne tudná: azért, mert a liberális szellemű nyugati országok - most éppen Németország és Belgium - átértelmezte a szivárvány jelentését, ezzel meggyalázva azt. Vagyis egyszerűbben szólva: az egész a melegek miatt történt. Jurák Kata ehhez azt is hozzátette, hogy nem jó dolog Istent így feldühíteni, akit a Biblia Júda oroszlánjaként említ. A képlet tehát világos: a homoszexuálisok szivárványa miatt haltak meg német és belga emberek, gyerekek, családok az áradásban. Nos, ezek után ez a bizonyos Jurák Kata meg volt sértődve, amikor nem mindenki fogadta kitörő örömmel a nyilvánosság felé tolmácsolt sületlenségeit - sőt kijelentette, hogy "a bibliai tudás hiányával" nem tud mihez kezdeni. Aztán végül kerek perec lehülyézte a kommentelőket.

Az egész szót sem érdemelne. Lezárhatnánk azzal, hogy ez a nő milyen sűrű, fekete ostobaságokat beszél, mert persze mondani sem kell, azt beszél. Olyan dologról van markáns véleménye, amiről józanul senkinek nem lehet. Kivéve persze ha Isten jobbkezének véli magát, és tökéletesen belelát abba, mi miért történik a világban. 

Csakhogy ez rosszabb ennél, és nagyon is ismerős történet, mert van benne egy groteszk csavar. Egyrészt, jobboldali újságírók rögvest kiálltak Jurák Kata mellett és "helyretették" az ellenhangot megformálókat. Értelmiségiek, újságírók, médiaszemélyiségek dühös hangvételű kommentekben keltek ki magukból a "keresztény" értékek védelmében, ráadásul nem kis lendülettel. Csak idézet egy véleményből:

"A sátán kapcsolt gyilkos üzemmódba és idézhetetlen mondatokkal, családgyilkos fenyegetésekkel, az emberi méltóság teljes sárba tiprásával támadta meg újságíró kollégánkat, Jurák Katát. (...) Jurák Kata kiállt a Biblia mellett, a keresztény világ mellett. Egy olyan világ mellett, amely Európa és azon belül Magyarország gyökere."

Azért legyünk őszinték: ritkán lát az ember felhalmozva ennyi hazugságot néhány mondatban. Nem kis aránytévesztésre vall, amikor valaki ebben a helyzetben "az emberi méltóság teljes sárba tiprásáról" ír, és azt kéri számon másokon, miközben ő maga a németországi és belga melegeket, sőt úgy általában a német és belga társadalmat kollektíven felelőssé teszi százak haláláért. Arra úgy látszik, nem mondhatjuk, hogy emberek méltóságát sérti. Azt a közkeletű badarságot pedig, hogy Jurák Kata a Biblia és a keresztény világ mellett állt ki, lépjük most át elegánsan.

A groteszk csavar érdekesebb. Keserűen megmosolyogtató ugyanis, hogy szinte pontosan ugyanez történt annak idején a keresztényekkel. A történelemből jól tudjuk, hogy a pogány Rómát egyáltalán nem zavarta, hogy a keresztények Krisztust követik - az zavarta őket, hogy csak Krisztus követői, mert ezzel a kizárólagosságukkal az összes többi istent magukra haragítják. Annak pedig nem lesz jó vége - gondolta egy átlagos római. Tertullianus annak idején jól összefoglalta mindezt:

"Meggyőződésük szerint minden nyilvános szerencsétlenségnek, a népre zúduló valamennyi csapásnak a keresztények az okai. Ha a Tiberis a városfalakig emelkedik, ha a Nílus nem árad szét a szántóföldeken, ha változatlan az időjárás, ha megmozdul a föld, ha éhínség, ha járvány lép föl, rögtön halljuk az üvöltést: "Oroszlán elé a keresztényeket!"

Vagyis, éppen a pogány világ magatartását jellemezte, hogy kinézett magának egy csoportot - a keresztényeket - és az összes szerencsétlenséget, természeti csapást, földrengést, áradást, aszályt a nyakukba varrta. Az emberek akkor még azt gondolták, a Krisztust követő hívők miatt éri őket a sok tragédia, ezért kézenfekvő volt a megoldás, ha a keresztényeket az oroszlánok elé vetik, valószínűleg a problémák is megoldódnak.

Nyilván, sem Jurák Kata sem az őt támogató értelmiségiek nem akarják a melegeket oroszlánok elé vetni. S bár a világ időközben megfordult, az egyház pedig üldözöttből üldözővé vált, a logika és a hozzáállás láthatóan érintetlen maradt. Pontosan ugyanaz a magyarázat, az attitűd, az érzelmi viszonyulás most a nemzeti "keresztényektől", mint amivel annak idején a pogány rómaiak fordultak a keresztényekhez. És annak nem lett jó vége.

Az elmúlt napokban Magyarországon is jelentős eső esett. Budapest környékén lakok a családommal: volt olyan, hogy gyakorlatilag elárasztotta az egyik kerületet a víz. Feleségem alig bírt hazajönni a fiammal, órákat vesztegeltek egy járdaszigeten, miközben autók, szemeteskukák és más dolgok sodródtak mellettük az árban. Sajnos a jégeső alaposan elverte a kocsink tetejét, krátereket mart a felületre, a kárügyintézés most zajlik. Lehetett volna nagyobb is a baj, de épp elég az is, ami történt. Mégsem kezdtem ezért felelőst keresni, sem a melegeket, sem a kormányt, sem bizonyos jól körvonalazható csoportokat, sem magát Istent nem hibáztattam. Ha természeti csapás történik, felesleges időpocsékolás célpontokra gyúrni - többet ért volna ennél imádkozni a szerencsétlenekért, kifejezni a részvétünket, vagy ha nagyon nagylelkű valaki, dologi és tárgyi segítséget nyújtani. Ez lett volna a keresztényi, ami persze naiv elvárás részemről egy olyan csoport felé, ami politikai-nemzeti értelemben interpretálja a keresztény szót, miközben annak szellemi valóságát láthatóan képtelen megérteni.

1 megjegyzés :

  1. orbánék rájöttek, hogy át kell venni azt a hamis evangéliumot amit némethsanyi már 30 éve lemásolt az usa-beli milliárdos tévéprédikátorokról..

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)