2021. július 25., vasárnap

Szeretetből bármi: a nyugat csodaszere

"Hogy jön ahhoz bárki, hogy a keresztből furkósbotot faragjon...?" - kérdezte Karácsony Gergely főpolgármester a tegnapi Pride-on, ahol többek között arról beszélt: az a Teremtő, akiben ő hisz, mindenkit szeret. Amiből meglehetősen világosan kiderült: Karácsony Gergely "teremtője" nem az a valaki, akiben a keresztények hisznek.

Nem ez az első alkalom, viszont jó eséllyel nem is az utolsó, amikor le kell írni: talán egyetlen fogalommal és életjelenséggel sem bántak el olyan csúnyán a puha nyugati társadalom közbeszédében, mint magával a szeretettel. Sajnálatos a szeretet fogalmának ez a kifacsarása, főleg ha Isten nevét is belekeverik a facsaró műveletbe. Ha ugyanis valamire ráragasztják a címkét, hogy "szeretet", annak mintha önmagában validáló ereje lenne, mintha automatikusan valamiféle megkérdőjelezhetetlenség aurájába burkolózna tőle az adott dolog, amit csak a legbunkóbbak, a legfanatikusabbak, a szeretet ellenségei mernek mégis mérlegre tenni.

Karácsony Gergely egyébként szerintem jó srác: jót akar, csak rosszul. És fogalma sincs milyen Istenre hivatkozik, amikor ezt teszi.

A beszédében felhozott példa szónoki erejű és megkapó. Tényleg lehet a keresztből furkósbotot csinálni, az egyház évezredek óta gyakorolja is ezt a tevékenységet. Csakhogy a szeretet még a keresztnél is univerzálisabb alapanyagnak tűnik. Abból ugyanis bármit lehet faragni, abból akármit ki lehet hozni, akárhova oda lehet biggyeszteni. Ahogy azonban fentebb mondtam, az olyasféle szeretetnek, amit mindenre felhasználhat az ember, nincs köze a bibliai szeretethez, az ugyanis soha nem elvtelen és parttalan. Ezt a szeretetet majomszeretetnek, humanista szeretetnek, vagy ha már Pride, valamilyen rózsaszín szeretetnek lehet nevezni, de a Teremtővel összekapcsolni mindenképpen kisiklás.

Ne legyenek kétségeink. Amikor a főpolgármester arról beszél, hogy az "ő Teremtője" mindenkit szeret, akkor ezt úgy gondolja, hogy mindenkit szeret, ahogyan van. Nyilván, groteszk fordulat is lenne ha egy főpolgármester egy melegfelvonuláson evangélizációs szándékkal lépne emelvényre. Nem, az elhangzott szavak a Teremtőről meg a szeretetről a legitimáció szavai. Az persze igaz, hogy a kereszténység is hirdet hasonlót, amikor azt mondja, Jézus úgy szereti és fogadja el az embert, ahogy van. De azért tesz így, hogy azután az ember megváltozhasson. Krisztusnak ez az elfogadó szeretete nem jóváhagyó szeretet. Szó sincs arról, hogy Isten elfogadja és jóváhagyja az ember aktuális állapotát a bűneiben: a szeretet és elfogadás üzenete valami olyasmi, mint egy megelőlegezett bizalom, egy ösztönző erő, egy őszinte esélyadás a változáshoz, a megtéréshez, a formálódáshoz. Amit persze ez a szeretet aztán támogat és végigkísér.

Senki, sehol, soha nem mondta a Szentírásban, hogy a bűneiben élő és azoktól szabadulni nem kívánó embernek Jézus barackot nyom a fejére és rákacsintva így szól: "Nem baj, hogy azt teszed, amit, a lényeg hogy így is szeretlek." Hát egy frászt! Ez nem Jézus volna, hanem valami alantasabb forrás, ami merőben idegen a Szentírás szellemétől! Az ilyen szeretet valójában nem szeretet, hanem a gyűlölet leggonoszabb formája, mivel legitimálja a bűnt, mégpedig mézes-mázos, toleráns szólamokban és túlfűtött érzelmekkel.

A helyzet az, hogy ma sem az egyház, sem a világ nem tud bánni a szeretettel. Míg az egyházban a szeretet sokakból az "igen, de..." kezdetű mondatokat hozza felszínre, és már az előzőekben említett, ösztönző elfogadásig sem jutnak el egyesek, valójában pedig undorodnak még a gondolattól is, hogy melegek bejönnek a templomajtón, addig a modern nyugati miliőben a szeretethalmaz már olyan tág, hogy gyakorlatilag minden belefér tokkal-vonóval. Pontosan az ilyen jelek mutatják, hogy ideológiailag egy egyre inkább marginalizált, szélsőségekre hajlamos politikai térben élünk, ahol a normális fogalmakat sem tudjuk normálisan kezelni, hanem egyik szélsőségre reflektál a másik.

Lehet persze és szabad is vitatni a Biblia felfogását meleg- vagy más kérdésekben - csak azt ne mondjuk, hogy a keresztény szeretet mindent úgy szeret, ahogyan van. Mert akkor hazugságot beszélünk, ez egészen bizonyos.

9 megjegyzés :

  1. De jó hogy egy ateista politikus mondja meg hogyan kell értelmezni a Bibliát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. En is csodalkozom, hogy neki Isten-kepe van. Eddig azt hittem, nem hisz...
      Ja de kerem, kampanyidoszakban szoktak lenni nagy megvilagosodasok :)

      Törlés
    2. Kedves váradi és Gyöngyvér!

      Én elfogadom, hogy a politikusaink használják az Isten szót, még azt is elhiszem, hogy van bennük valamiféle vallásos rezdülés. De mind a bal, mind a jobboldal istenfelfogása szerintem messze esik a Bibliáétől (tisztelet a kivételeknek). Az egyik egy mindenkit megsimogató, mindenkit szerető, infantilis istenreprezentánst rajzol maga és a választói elé, a másik pedig egy nemzeti keresztény, szigorú, kifejezetten taszító figurát.

      Mindkettőt ráadásul olyan emberek népszerűsítik, akik maguk is belemerültek a nagypolitikai bugyraiba és erkölcsileg finoman szólva hagynak maguk után kívánnivalót.

      Törlés
    3. de még mindig valamivel jobb, mintha magukat kereszténynek tartó sátáni farizeusok (orbán és társai) akarják megmondani hogy milyen az Isten

      Törlés
    4. endi, ha a keresztény hit a mérlegelés szempontja, akkor szerintem is jobb annál egy naiv vallásos szöveget mondó Főpolgármester, mint egy nemzeti vallásos, Isten nevére lépten-nyomon tekintélyként hivatkozó politikus.

      Nyilván, a politikusi teljesítmény más vita lapjaira tartozik...

      Törlés
    5. Kedves váradi és Gyöngyvér!
      Karácsony Gergely nem ateista. Beszédében többször is megemlíti, hogy keresztény.

      Törlés
  2. Késmárk István2021. július 25. 19:36

    Az az egyetlen reményünk, hogy Karácsony Istene nem azonos a mai álkeresztény kurzus Istenével.

    VálaszTörlés
  3. Jó hír, hogy a nem kifejezetten keresztények számára is igazodási ponttá vált a kereszténység, feladatuknak látják elmagyarázni, milyen legyen az "igazi". Képzeljük csak el, amint Reagan kioktatja a szovjet népet, hogy milyen az igazi kommunista – nyilván itták volna lelkesen a szavait.

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)