2011. december 9., péntek

Jó a prosti a háznál?

Hóseás és Gómer
És akkor Isten azt mondta az ő szent prófétájának, Hóseásnak: fogd azt a Gómer nevű csajt és vedd feleségül! A próféta nem tétovázott, legalábbis a Szentírás nem tér ki határozatlanságára, hanem pontosan így cselekedett. Azért nekem lettek volna kérdéseim Istenhez, és úgy gondolom nem vagyok teljesen egyedül ezzel.

Hóseás Izrael utolsó prófétája volt, mielőtt az északi királyságot az asszír birodalom végleg lesöpörte volna a történelem színpadáról. Kortársával, Ámósszal keményen osztották az észt és igyekeztek figyelmeztetni a népet arra, hogy az Istentől való elfordulásnak durva következményei lesznek. Ha csak önmagában nézzük Isten kérését, miszerint Hóseásnak egy prostituáltat kellett feleségül vennie, a dolog borzasztó felháborítónak tűnhet. Hogyan jön ahhoz a szent Isten, hogy erkölcsös prófétáját, aki eleve el kellett zárkózzon minden paráznaságtól, megkérjen egy ilyen dologra?

A teológusok persze - mint szinte minden másban - Hóseás sztorijában is megosztottak. Eichorn és vele együtt sokan nem történelmi eseményként, hanem puszta példázatként értelmezik a próféta könyvében leírtakat, míg például Wellhausen és társai azon a meggyőződésen vannak, hogy a parázna házasság és minden egyéb a valóságban is megtörtént. Háromféle magyarázat létezik a probléma kezeléséhez. Az első kettő tehát az allegorikus értelmezés és a szó szerinti történelmi olvasat, míg a harmadik úgy próbálja feloldani ezt a durva dolgot, hogy Gómer eredetileg nem volt parázna, csak a házasságkötés után vált azzá. Az eredeti szöveg elemzéséből azonban az derül ki, hogy a hölgy kultikus prostituált is lehetett, aki a kornak megfelelő Baal-termékenységi rítusban vett részt. Tehát nem valószínű, hogy megállná helyét az érv Gómer későbbi paráznaságával kapcsolatban. A kutatás inkább azt mutatja nekünk, Hóseás tényleg egy eleve prostituált nőt vett feleségül.

Ez persze botrányszagú. Nem is az a kérdés, hogyan tehet Isten ilyesmit - hiszen azt tehet, amit akar -, sokkal inkább a miért a megfelelő csodálkozásunk kifejezésére. A választ persze ismerjük: Hóseás egész küzdelmes házassága egy nyilvánosságnak szánt szemléltető eszköz volt. Ahogyan Izrael folyamatosan paráználkodott idegen istenekkel és elhagyta urát, Jahvét, úgy Hóseás is megjelenítette ezt a szituációt saját házasságában. A megrendítő történetből persze kiderül, hogy Hóseás irgalmas volt Gómer minden paráznasága ellenére, ahogy Isten terve is pontosan a könyörület és a szeretet az őt elhagyó nép felé.

Engem nem is annyira Isten furcsa kérése rázott meg ebben a romantikus elemeket is tartalmazó történetben, hanem inkább az az önfeláldozás, amit Hóseás bemutatott. Igazi, bevállalós próféta volt, aki ezt a rettentő nehéz feladatot végigküzdötte Isten kedvéért. Ha manapság valaki előállna olyasmivel, hogy Isten útmutatására egy prostit akar feleségül venni, az egyház részéről a legkevesebb a kiközösítés meg a közutálat, az illető komplett befeketítése lenne. Pedig a hóseási üzenet, tartalmát és Isten etikai szemléletmódját tekintve ma is megállja a helyét. Olyan szempontból is, hogy kellő szemléltető eszköz hiányában az információkkal terhelt modern világban egy egyszerű próféciára már senki nem kapja fel a fejét. A durva és provokatív megmozdulások azonban kibillenthetnek az egyensúlyunkból - talán éppen ezért kellett Hóseásnak is azt tennie, amit tett. Bármennyire is furcsálljuk az egészet.

7 megjegyzés :

  1. Szerintem akik ilyen "nem történt meg csak példázat" módon gondolkodnak, azoknak egy ilyen sztori a legkisebb probléma. Valszeg Izsák feláldozási története inkább kiveri náluk a biztosítékot, de még korábbra megyek: az állatgyilkoló Ábel áldozatát elfogadta Isten, és a növényt "áldozó" Káinét meg nem - na már itt kiakadnak az ilyenek.

    VálaszTörlés
  2. Háááát nem tudom, kedves Sytka. Szerintem titokban minden férfi prostituáltra vágyik valahol lelkének mély bugyraiban. Amit persze szívesen folyt el magában, hogy ne kelljen bevallani, pláne bevállalni. A keresztény férfi persze e téren is speciális állatfaj. Olyan prostituáltra vágyik, aki persze legyen szűz is közben.
    E mellett, ha jól főz a nő, viszi a háztartást rendesen, akkor az egyszeri férfi valószínűleg a Nirvanában érezheti magát. A keresztény egyszeri férfi nem a Nirvanában természetesen, hanem "Isten áldásában". Persze csak ha engedelmes a némber (=asszonyember).

    Nah szóval Hóseás próféta lehet, hogy csak legálisan megélhette azt, amire minden férfi vágyik. Oszt döntse el mindenki, hogy ez mekkora szenvedés volt. ;)

    VálaszTörlés
  3. sfi, nem tudom ezt viccnek szántad-e...

    Szerintem egyáltalán nem igaz amit írsz. A férfiak máshogy működnek szex terén mint a nők. Ez még nem jelent szexmániásságot vagy azt hogy prostituáltra vágynának. Ilyesmi csak a bulizósfiatalokra igaz. :)

    Sajnos sokan - különösen a keresztények közül sokan - hiszik azt, hogy az a szent akit nem érdekel a szex.

    De az is lehet, hogy sok férfi azért akarja a nőkből csak a testüket, mert... de ezt le se merem írni...

    VálaszTörlés
  4. sfi, jut eszembe, te egyszer azt mondtad hogy te Dávidot halálra ítélted volna, úgyhogy szerintem hagyjuk a témát :) :P

    VálaszTörlés
  5. "sfi, jut eszembe, te egyszer azt mondtad hogy te Dávidot halálra ítélted volna, úgyhogy szerintem hagyjuk a témát :) :P"

    Pontosabban én azt mondtam, hogy a törvény szerint halálra kellett volna ítélni, s hogy ezt bizony végre kellett volna hajtani. Aztán, ha Isten akarja, majd megmenti.

    Egyébként csak félig szántam viccnek a fentieket. Tudod hány férfitól hallottam már egy-egy őszinte pillanatában ezt valamilyen formában? Tudod hány egyedülálló keresztény férfiban fogalmazódott már meg az, hogy mondjuk ő lenne az a férfi, aki jó útra térít egy prostituáltat és feleségül is veszi? Hogy aztán ezt a vágyat az a férfi hogyan kezeli, egy más téma. A fenti nem erkölcsi állásfoglalás volt részemről, hanem egy ösztön működésének leírása. Hogy te ezt az ösztönt hogy írod felül magadban, az egy dolog. Ott van benned. Így születtél. Ha uralkodsz rajta, jól teszed.

    VálaszTörlés
  6. Félig vicc, félig offtopic - de csak félig! :-) http://tekasztorik.blog.hu/2011/12/06/gyerekkozvelemeny_kutatas

    VálaszTörlés
  7. Most dobjam be azt a mondást, hogy kiből lesz a legjobb feleség? :P

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)