2021. december 24., péntek

Könyvbe lábadt szemmel...

Itt írok, mást nem tehetek - avagy ismét eljutottunk egy év végére, én pedig a blogot erre az esztendőre szeretném a szokásosnak nevezhető bejegyzésemmel zárni. Azaz, egy rövid összeállításban elárulom mely könyvek jelentették számomra 2021-ben a legnagyobb élményt.

Hogy máris meglegyen a kontinuitás az előző bejegyzéssel, elsőként a Míg a halál el nem áraszt című kötetet ajánlom Vona Gábortól. Még az év elején olvastam, de máris azt a benyomást keltette, hogy idén nem fogok ennél jobb és értelmesebb könyvet találni. Vona műve a halálfélelemről és halálszorongásról beszél, valamint az erre gyógyszerként szolgáló kultúráról és vallásról. Nem keresztény alkotás, de sokat foglalkozik a hittel és az istenképekkel. Nyilvánvaló, hogy egy elkötelezett keresztény nem fog mindenben egyetérteni a szerzővel, viszont azt garantálom, hogy igencsak gondolatébresztő és emlékezetes utazásban lesz része a könyv miatt!

A Miért nem hiszek már? című kötetet nem azért szerettem volna beválogatni az ajánlóba, mert annyira fantasztikusra sikeredett. Sokkal inkább a témája indokolja, hogy minél többen elolvassák. Az empirikus kutatásokon alapuló könyv az emberek hittől való elfordulásával foglalkozik és kivesézi azokat az okokat, melyek miatt az emberek elhagyják a kereszténységet. Nagyon tanulságos, informatív, konkrét kiadvány, a téma kapcsán pedig volt is egy szerintem jól sikerült beszélgetésem a Kálvinista Apologetika csatornáján. Én ugyan utálom magam képernyőn nézegetni, de ti megnézhetitek ha akarjátok. :-)

A Who is My Neighbor? szerzőjét van szerencsém személyesen is ismerni. Ám ha nem ez volna a helyzet, akkor is ajánlanám a könyvet, mert a rövidke kis fejezetek nagyon életszagúak és szókimondók. A kötet tulajdonképpen egy hosszú prédikáció leírt változatára hasonlít, amely az irgalmas samaritánus példázatát veszi végig, és nagyon sokféle oldalról bemutatja, hogyan nézhet ki, milyen állapotban van, és miként gondolkodik egy olyan ember, akit felebarátunknak kell tartanunk. A szerző egyébként Chicago városának külkerületében vezet egy gyülekezetet, ahol többek között neki köszönhetően egyre jobban szorul vissza a bűnözés - és egyre többen térnek meg Jézus Krisztushoz.

Aki régóta olvassa a blogomat, tudja hogy direkt szeretem a provokatív stílusú bejegyzéseket, melyek kavicsot tesznek az olvasók cipőjébe. Nos, a muníciót az olyan könyvekből is gyűjteni szoktam, mint Anthony DeStefano Inside the Atheist Mind című könyve. A kötet az ateizmus lélektanával és gondolkodásmódjával foglalkozik és keresztény kritikát mond róla. Az egyik fejezetével kapcsolatban írtam is itt egy bejegyzést arról, miszerint az új ateisták előszeretettel bírálják a kereszténységet, míg a növekvő iszlámmal kapcsolatban mintha nagyon is csendben lennének. Ennek a speciális kérdésnek a taglalásával is foglalkozik a könyv, amit kezdő angol olvasóknak is bátran ajánlok: a stílusa tiszta és világos, nem lesz nehéz megérteni.

Keresztényként sem voltam soha csodakereső, csodarajongó, csodaváró alkat, sőt meglehetősen erős szkepszissel fordulok az egyházban keringő csodálatos történetek felé, mert érzésem szerint jó részük pusztán fikció vagy jobb esetben is a túltolt vágyakozás kifejeződése. Éppen ezért Lee Strobel Csoda dosszié című munkája okozta ebben az évben a legkellemesebb meglepetést számomra. Soha nem volt a kezemben olyan könyv, ami ennyire korrekten és józanul tárgyalta volna a csodák kérdését. Az egész kezdődik azzal, hogy Strobel felkeresi a világ egyik legnagyobb szkeptikusát, azaz Michael Shermert és meghallgatja arról, miért nincsenek csodák. A könyv ezután bemutat olyan csodákon alapuló keresztény bizonyságtételeket, melyek kapcsán garantálom mindenkinek, hogy nem sok hasonlót hallhattak még. Végül azonban egy olyan apologéta és beteg felesége történetével zárul a könyv, akik keresztényként is lemondtak már arról, hogy Isten csodát tesz az életükben és megtanultak együtt élni egy leküzdhetetlen betegséggel. Rendkívül életszagú, erőteljes, és hittel mélyen átitatott könyv ez, melyet ennek ellenére távolról sem jellemez valamiféle elvakult fanatizmus! Csak ajánlani tudom.

A sok fejtágító könyv után pedig következzen egy regény is, melyet ugyan semmiképpen nem lehet kereszténynek nevezni, de a vallás központi rendező elvként húzódik meg a történet fonalában. Octavia E. Butler műve, A magvető példázata egy disztópikus sci-fi, amely egy széteső és brutális világban zajlik. Ilyet már sokat olvastunk és láttunk, ezért az apokaliptikus és véres képek önmagukban nem jelentenek újdonságot. Amitől érdekes a kötet, hogy a főszereplő fiatal lány - aki eredetileg egy baptista lelkész lánya - egy új vallás alapjainak a lerakásán fáradozik a történetben, melyet Földmagnak nevez. A Földmag-vallás tűnik az egyetlen olyan alternatívának, amely a haldokló emberiséget képes lehet összefogni és egyesíteni a hanyatlással szemben. Nagyon érdekes, de nyers és durva könyv, csak azoknak ajánlom, akik bírják az ilyesmit gyomorral.

Bár még nem értem teljesen a végére (jelenleg az utolsó fejezetet gyűröm), mégis nagy hiányérzetem lett volna ha kihagyom William Lane Craig írását, vagyis az Értelmes hit című kötetet. A könyv egyszerűen brutális: azt értem ezalatt, hogy nagyon tömény és nagy koncentrációt igényel az olyan gyanútlan olvasótól, aki nem számít arra, hogy itt kozmológiával és akár még matematikával is találkozni fog. Craig apologetikai alapműve az istenérvekkel, a csodák igazolásával, a történelem megértésével és Jézus Krisztus önértelmezésével, valamint feltámadásával foglalkozik. Természetesen apologétaként a fő célja az a szerzőnek, hogy a kereszténység mellett érveljen és megmutassa egyrészt azt, hogy a hitünk értelmes, másrészt hogy ez az a hit, amit választani érdemes. Nagyon korrekt a magyar fordítás és nagyon alapos a könyv, tömérdek irodalomjegyzékkel felvértezve: aki szereti az ilyesmit, lubickolni fog a kötet nyújtotta élvezetben!

Ezzel a bejegyzéssel szeretnék mindenkinek áldott karácsonyt és új esztendőt kívánni - remélem volt a könyvek között olyan, amihez sikerült kedvet csinálnom. Köszönöm, hogy idén is olvastatok, tegyetek így jövőre is! A blog legközelebb januárban fog frissülni!

1 megjegyzés :

  1. BÚÉK, van olyan könyvötleted, ami azt taglalja, hogyan működhet a vasárnapi hitelmélet hétköznap?

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)