2022. január 26., szerda

Hodász atya és a rázúdulók

A most következő bejegyzést nem valamiféle új gondolat megfogalmazására szánom, sőt a helyzet éppen az ellenkezője: egy unalomig ismételt téma kapcsán kopogtatom a billentyűzetem. Hodász András atya egyik friss vlogposztjáról van szó, amiből kiderül, rászálltak a véleménye miatt, mivel azt találta mondani, nem a melegkérdés a legfontosabb ügy Magyarországon.

Hodász András ma már sztárpap - még ha a kifejezés ellen egész biztosan tiltakozna is. Ezt a suta titulust azért használom vele kapcsolatban, mert meglehetősen sokan olvassák a gondolatait, hallgatják a véleményét, követik vloggeres tevékenységét - hívők és nem hívők egyaránt. Egy ember persze önmagában nem intézmény és nem is lehet egy személyben egy akkora felekezet képviselője, mint a katolikus egyház, de gyaníthatóan ha András atya kijelent valamit, akkor az átlagember valahogy úgy nyugtázza majd ezt fejben, hogy "a katolikus papok így gondolják".

Valószínűleg ezért is csípte a szemét néhány médiamunkásnak, akik most kifejezték nemtetszésüket Hodász András véleménye miatt. Szerinte ugyanis nagyobb baj is van, mint a folyton napirenden tartott LMBTQ-probléma. Olyanokat mondott, hogy hiába érjük el a fiataloknál, hogy megmaradjanak a saját nemükben - ha felvágják az ereiket, depresszióval küzdenek vagy egyszerűen csak boldogtalan felnőttek lesznek. Ezek olyan gondok, melyek nem "majd valamikor" begyűrűznek Magyarországra, hanem nagy számban már most is jellemzik a fiatalok életét. (A részleteket lásd ebben a videóban.) Mindezt olyan emberként mondja, aki rendszeresen foglalkozik fiatalokkal és testközelből látja a mindennapjaikat. Ezt a szubjektív(!) véleményt és magát András atyát aztán a "keresztény" kormánypropagandisták az eretnek, liberális és békepap jelzőkkel reflektálták, sőt azt is előszedték, hogy Hodász pszichológushoz szokott járni és állítólag nárcisztikus hajlamai vannak.

Első látásra talán nem világos, mire fel ez az öblös nagy indulat, amivel a "keresztény" médiamunkások rázúdulnak egy papra. Ráadásul egy olyanra, aki egyébként nem tagadta a melegkérdés létjogosultságát, azt sem mondta, hogy az nem kihívás az egyház számára, sőt meglehetősen világosan megfogalmazta a véleményét is "melegügyben". Mintha maga András atya sem értené miért fajult személyeskedésbe a helyzet, amikor már nem pusztán a személyes véleményével, hanem a magánéletével is elkezdenek csipkelődni. Úgy döntöttem, akkor elmondom én neki.

Kedves András, téged elsősorban nem azért támadnak, mert szerinted nem a melegkérdés a legfontosabb. Gyanítom, ez azért nem annyira egyedi álláspont, valószínű elég sokan magukénak érzik. Téged azért támadnak, mert a legrosszabb verziót képviseled ebben a produkcióban, ami csak létezik ezen a világon. Mégpedig azt, hogy egyszerre vagy pap és olyasvalaki, aki szembemegy a központi narratívával. Amely narratívához egyébként az egyházad java része is önként csatlakozott. Ilyen embernek nem szabadna léteznie ebben az országban, talán még a galaxisban sem. Ha valaki meleg vagy csak nem tartja problémának az LMBTQ lobbitevékenységeket, annak könnyen neki lehet menni és rámutatni, hogy ellenség, nem gondol a jövő generációjára, támogatja a nemváltó műtéteket és talán még látens homoszexuális is. Ugyanez a helyzet azokkal a lelkészekkel és papokkal, akik saját felekezetük tanításával szembeszállva megáldanak meleg párokat vagy esketik őket, esetleg egyszerűen csak kiállnak mellettük - sima célpontok, jó példa erre Perintfalvi Rita. De sokkal nehezebb fogást találni egy atyán, aki miközben egyháza tanítását követi és bírálja a homoszexualitást, ezzel párhuzamosan kifejezi a nemtetszését a központi narratívával szemben, világosan kritika alá vonva a téma harsány túldimenzionálását. András az a baj, hogy a te egyházad már döntött ebben a kérdésben. Ma már nem elég elutasítani a melegeket és magát a homoszexualitást: úgy kell elutasítani őket, ahogyan az elő van írva. Ha pedig az van előírva, hogy most ez a legnagyobb probléma, akkor ez a legnagyobb probléma. Katolikus stílusban: roma locuta, causa finita - Róma (vagyis a Központ) szólt, az ügy le van zárva.

Sajnos az a lehetőség az egyházakban fel sem merül, hogy miközben nem kell elhallgatniuk a korszellem nyomásának engedve a véleményüket, lehet beszélniük a homoszexualitással kapcsolatos aggályaikról, azt önállóan is kifejthetik, a politikai akarattól függetlenül, olyan módon és kontextusban, ahogyan szeretnék. Ehhez már sajnos túl sokat vesztettek el saját függetlenségükből. Ha az egyház ebben az ügyben megszólal, azt csak úgy teszi, hogy a központi narratíva kakofóniájába beleolvadjon a hangja. Ezért igazán bátor dolog, hogy miközben a hatalomtól erősen függő egyház munkása vagy, hallatod a saját hangodat és ilyen ügyekben megszólalsz - meglehet, csak a következő püspöki találkozóig. A rád zúduló mocskolódás - mely elvileg ugye "keresztényektől" érkezik - ne tántorítson el ettől. Én most csak annyit akartam, hogy kicsit felerősítsem a hangodat, mert szükség van rá. Hátha más is veszi a lapot.

9 megjegyzés :

  1. Ezekkel a "Belgákkal" csak a baj van... :)
    De tény NAGYON KELLENEK.

    VálaszTörlés
  2. "hiába érjük el a fiataloknál, hogy megmaradjanak a saját nemükben - ha felvágják az ereiket, depresszióval küzdenek"
    - Ez manipulatív megfogalmazás, lásd: https://hu.wikipedia.org/wiki/Hamis_dilemma
    - Ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy nemváltás VAGY tuti rémtett, akkor inkább az első.
    Ha úgy tesszük fel, hogy érdemes-e agyban összhangba kerülni a biológiai adottságainkkal, akkor mindjárt nem olyan rémes az IGEN válasz. Oké igent mondani a testi adottságodra, és nem oké dacból nemet mondani rá. Hogy ez pedagógiára miként fordítható le, a tekintetben nyitott vagyok a jó ötletekre, ám a "szabad kezet az érzékenyítőknek" egyszerűen nem jó ötlet.
    Ez a konfliktus úgy kezdődött, hogy az LMBTQi...zs jogvédők szabad kezet követelnek újszülött kortól, vagy jön a nemzetközi érzelmi-politikai-gazdasági háború, ami beláthatóan nem korrekt javaslat, nem egészen angyali viselkedés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "manipulatív megfogalmazás"
      Szerinted, Laci. Sokak szerint nem, csupán szeretné, ha véleménye minél többekhez eljut. Tanulmányozd kedvenc kormányod kommunikációját, abban gyakran fogsz találkozni manipulációval. Manipuláció az egész, amit ebben a témában végeznek. Ugyanis a nemváltoztatás soha nem volt probléma hazánkban. Magyarországon még SOHA nem végeztek nemátalakító kezeléseket kiskorúakon. Sőt, fel sem merült, hogy ezt gyermekek számára elérhetővé kéne tenni. Továbbmegyek, Magyarországon tudomásom szerint nincs olyan LMBTQ szervezet, amely a nemátalakító kezelések elérhetőségét kérte volna kiskorúaknak, vagy akár csak népszerűsítene nemátalakító kezeléseket. Ebből talán még számodra is sejthető, hogy ki az, aki manipulál.

      "Oké igent mondani a testi adottságodra, és nem oké dacból nemet mondani rá."
      Dacból? Tényleg? Mikor, milyen gyakran találkoztál ilyen esettel? Ilyen nincs, Laci! Megint blöffölsz.

      "Ez a konfliktus úgy kezdődött, hogy az LMBTQi...zs jogvédők szabad kezet követelnek újszülött kortól"
      Soha, semmikor nem kezdődött így! Ez (is) valótlan állítás tőled.

      Ami viszont tény: Az emberek nagyon kis hányada (kb. 0,1–1 %-a) százaléka) genetikai rendellenességek miatt úgy születik, hogy biológiai adottságaik nem sorolhatóak be kizárólagosan a női vagy férfi kategóriába, vagy mindkettőt mutatják. Ezeket interszex állapotúaknak nevezik. Az interszex csecsemők nemi szerveit gyakran megműtik, (szülői kérésre, vagy beleegyezéssel)hogy egyértelműsítsék a nemüket. Ennek viszont nincs semmi köze a transzneműséghez. A helyzet tragikomédiája, hogy éppen az LMBTQ mozgalom az, akik ellenzik ezeket a beavatkozásokat, mert szerintük gyakran az ellentétes neművé „normalizálják” a gyereket, mint amilyenként felnőve élni akarna.

      Törlés
    2. "Peti", szerintem kellő távolságot tartva kormánytól és ellenzéktől belátható, hogy minden egyes ember jól jár, ha a testi adottságaival összhangban működik a tudata - ez a legjobb esélye a boldogságra.
      Technokrata példa önállóan gondolkodóknak: létezik diszkalkulia, kis százalékban érinti a tanulókat; mégsem kampányolnak vele, sem ellene; a szakemberek megtalálják azokat, akik tényleg érintettek, és megadják nekik a szükséges segítséget, támogatást; miközben aki nem érintett, azt hagyják tanulni a matekot; konszenzus van, hogy aki meg tudja tanulni a matekot, az tegyen egy kis erőfeszítést a saját érdekében; és diszkalkulia ügyben ennek megfelelő nyugalom van. Lehet így is, ha ezt akarjuk.

      Törlés
    3. Az a lényeg, amit Péter írt feljebb: olyan problémától hangos most Magyarország, ami gyakorlatilag nem létezik. Problémává tettek egy nem-problémát, aztán az emberek vették a lapot és tiltakozva felemelték a hangjukat a semmi ellen. Ahogy egy műsorban mondta valaki, ilyen erővel az ónos eső ellen is lehetne tüntetéseket, kifakadásokat szervezni. (A nemváltó műtétekre gondolok.) Sokat elárul sajnos nemcsak a propagandistákról, de a módszer hatékonyságáról is, hogy mégis sikerül ezzel tematizálni a közvéleményt.

      Ugyanakkor szerintem a nemváltó műtétek és az LMBTQ két külön kérdés - még ha most "egy csokorban" is szokás asztalra tenni. Míg az első egy mondvacsinált marhaság, a másodiknak van relevanciája - de persze ez a bicikli is túl van tolva. Hodász András nemcsak a vlogjában beszélt erről, hanem cikket is írt, ami itt elérhető:

      Nem a meleglobbitól kellene leginkább félteni gyerekeinket

      Törlés
    4. Sytka, ami nem létezik, azzal lehet ugyan kampányolni, de nyerni nem – akkor mire az ellenzéki ellenkezés?
      Más: te pl. tudtommal a monogámia pártján állsz, kitaláltad már, hogyan tesztelheti Gipsz Jakab monogám módon, hogy nem biszex-e? Az érzékenyítés nyomán átalakul az erkölcsi elképzelésed?

      Törlés
    5. Az ellenzéki ellenkezés, és minden józan ember ellenkezése az ellen van, hogy a kormány már megint semmiből csinál problémát, amivel megbélyegez embereket, gyűlöletkampányt folytat, manipulál és megoszt.
      D Tóth Kriszta az alábbi írásában tökéletesen összefoglalja, hogy mi ellen ellenkezik minden jó érzésű ember:

      https://wmn.hu/.../54168-d-toth-kriszta-a-joisten-a-mienk...

      Gyerekes példádra csak annyit: ha Gipsz Jakab monogám, akkor nem teszteli, hogy biszex-e. Mint ahogy azt sem teszteli, hogy meleg-e. Ha biszex, vagy meleg, akkor meg nem teszteli azt, hogy hetero-e. Ez ilyen egyszerű. Minden ember vágya, hogy boldogságban és szeretetben éljen, legyen akár hetero, akár meleg, vagy biszex. Mert mindenki csakis biológiai adottságainak megfelelően tud és akar is élni.

      Törlés
    6. "Mert mindenki csakis biológiai adottságainak megfelelően tud és akar is élni."
      - Ha tényleg így gondolod, akkor majdnem egyetértünk: lehetőleg mindenki a biológiai adottságainak megfelelően akarjon élni, mert csak így tud boldog lenni. Ez legyen a szülők/iskola/egyház/média/művészet/politika mondandója a szexualiális identitás/irányultság/magatartás témában.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)