2014. május 30., péntek

A Bibliának tökéletesnek kell lennie?

Nem. Furcsa is lenne, ha az volna. Vannak, akik elvárják tőle: állítólag éppen ez mutatná, hogy Istentől származik, az ő műve, az ő produktuma. Istennek azonban más céljai voltak vele. Nem bizonyítani akart, hanem üzenni, amihez jobb utat választott egy steril és végletekig csiszolt szent szövegnél.

A kérdés Sefatias blogja kapcsán jutott eszembe, illetve az ott zajló eszmecsere apropóján, mely egyik bejegyzését követte. De hadd kezdjem korábbról, saját jelentéktelen életem egy még jelentéktelenebb epizódjával!

Szóval, ott ültünk ketten a padban, én meg egy papbácsi. Tinédzserként már voltak kérdéseim a Bibliáról, és abban bízva, hogy a papbácsinak pedig válaszai vannak, elmentem vele beszélgetni. A beszélgetés nem volt jó, mert mindketten gyorsan felvettük a szokott pozíciókat. Két őszinte ember is találkozhatott volna, de szerepeinknek engedelmeskedve eddig nem jutottunk el. Ő pap volt, én kétkedő. Így játszottunk egymással. Én igyekeztem sarokba szorítós, nehéz kérdéseket feltenni, amire az ilyenkor megszokott krákogás után általában kitérő vagy védekező válaszokat kaptam. Én arra törekedtem rámutatni, hogy lám, a Biblia nem hibátlan, márpedig ha ez a helyzet, akkor semmire sem megyünk vele, a papbácsi pedig erősen állította az ellenkezőjét, hogy a Szentírás igenis hibátlan, legfeljebb nem értjük azt a sok dolgot, ami le van benne írva.

Beszélgetésünknek nem volt túl sok értelme. De akár lehetett is volna. Ám mindketten hibát követtünk el: belebocsátkoztunk egy olyan háborúba, aminek nincs tétje, és amit éppen ezért megvívni sem érdemes.

Amikor a Biblia tökéletességét, teljes ellentmondásmentességét, hibátlanságát védjük, valójában vizet gereblyézünk. Érteni vélem azokat az érzelmeket, melyek az ilyen magatartást kiváltják, csak feleslegesnek tartom őket. Isten elsőszámú üzenete ugyanis nem a Biblia, soha nem volt és soha nem is lesz az. Isten legnagyobbat szóló üzenete maga Jézus Krisztus. Tudták ezt az első keresztények, nem is keverték össze a szezont a fazonnal, hanem a feltámadt Krisztust állították igehirdetésük, missziójuk, életvitelük középpontjába. Azt a Jézust, aki a romlandó, sebezhető és messze nem hibátlan emberi testben jött el, amikor felvette szolgai formáját.

És ha Jézus képes volt ezt a formát választani, akkor miért gondoljuk mégis, hogy az általa ihletett, porladó pergamenre és papiruszra vetett szavak majd meghaladják ezt az alakot, abszolút hibátlanok és tökéletesek lesznek?

Isten utolsó és legnagyobb üzeneteként Jézust választotta önközlése formájának, a Biblia pedig tökéletes abban az értelemben, ahogyan erre és a megváltás tényére felhívja a figyelmünket. A Biblia elvezeti a lábunkat Krisztusig, ez a könyv a Mindenható navigációs technikája, a megváltás kalauza. A Biblia azonban nem hibátlan a szó abszolút értelmében, ám ettől még a benne lévő mondanivaló megfelel Isten szándékainak. Nem kell ahhoz a Szentírásnak hibátlannak lennie, hogy Isten elérje vele azt a célját, amiért létrejött. Az pedig, hogy sokak szemét csípi a tény, miszerint nincs steril módon lekezelve minden felületi érdessége, legyen azok problémája, akik képtelenek a lényegre koncentrálni: azaz az örök szkeptikusoké és a fundamentalistáké. A szkeptikusok lennének egyébként az elsők, akik gyanakodni kezdenének egy steril Bibliát olvasva. A kifényesített, végletekig csiszolt textus esetében azt hangsúlyoznák, hogy itt egész biztosan utólagos manipulációról van szó. 

A Bibliában bizony maradtak ellentmondásos részletek, történelmi pontatlanságok, genealógiai elcsúszások, melyek jó részével a szerzők szinte biztosan tisztában is voltak. Nincs ebben semmi meglepő: minden komplex szövegben, ami hosszabb egy gázszámlánál, előfordul az ilyesmi. A Biblia szerzői mégsem módosították vagy javították ki az egyenetlenségeket. Feltehetőleg azért, mert tudták, hogy a Biblia hitelessége nem ezeken múlik, sőt az indokolatlan piszkálgatás, a "nyomok eltüntetése", bizonyos lukak bevarrása a visszájára sülhet el, és éppenhogy aláássa a Szentírás tekintélyét. 

A Biblia köszöni szépen jól van, és úgy jó, ahogyan van, nem szorul sem a liberális mozgalom hígítójára, ami a végletekig felmarja még a szöveg alapvető rétegeit is, sem az ultrakonzervatívok elkeseredett védelmére, mellyel betonfalat akarnak emelni a szöveg köré.

Ha most összetolnánk a széket az egykori papbácsival, talán felszabadultabb disputát tudnánk folytatni egymással. Nemcsak azért, mert én időközben keresztény lettem. Már nem az volna a célom, hogy egy értelmetlen háborúban csatát nyerjek egy jó emberrel szemben, és talán ez neki is segítene abban, hogy hátrálás helyett őszintén elmondja, amit évekkel ezelőtt el kellett volna mondania. Ki tudja, még az is lehet, hogy felszabadulna egy ilyen termékeny légkörben, és végül egy jót beszélgetnénk a Biblia szövevényes szövegéről. Ezzel pedig azt hiszem a Bibliát is arra és úgy használnánk, amire való.

17 megjegyzés :

  1. Mindig felszabadít, mikor nálam hozzáértőbb emberek fogalmazzák meg a gondolataimat. NAGYON KÖSZÖNÖM!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "A tanár és a diák között az az egyetlen különbség, hogy az előző már régebb óta tanul" - mondta egyik tanárom. Nem vagyok én név, csak írok. De annak örülök, ha másoknak ez segít valamiben.

      Törlés
  2. Ez zseniális írás - mondanám neked most, de nem akarlak zavarba hozni, így csak leírom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz, így sokkal kevésbé jövök zavarba. ;-)

      Törlés
  3. "Amikor a Biblia tökéletességét, teljes ellentmondásmentességét, hibátlanságát védjük, valójában vizet gereblyézünk. Érteni vélem azokat az érzelmeket, melyek az ilyen magatartást kiváltják, csak feleslegesnek tartom őket. Isten elsőszámú üzenete ugyanis nem a Biblia, soha nem volt és soha nem is lesz az. Isten legnagyobbat szóló üzenete maga Jézus Krisztus."
    Bocsáss meg, de ez nekem kissé fura gondolkodás!
    A Biblia Isten Szava? Amennyiben igen, rosszat szóltál! Esetleg nem? Akkor is!
    Jézusról honnan van ismereted? Talán a Bibliából? Persze ha más forrásod van, az is érdekelne.
    Isten nem hablatyolhat nekünk, mert nem lenne értelme! Ő a Biblia segítségével mutatja be magát, ha az az Ő Igéje! Miért kamuzna tökéletlenül? Az az Ő sara lenne, ha pontatlanul, brahiból szólna hozzánk! Isten nem brahi! Nem engedheti meg magának, hogy nem ellentmondást nem tűrően szólna hozzánk, sőt mutatna utat!
    Kíváncsi vagyok arra, hogy akkor minek tekinted a Bibliát?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Így a törvény nevelőnk lett Krisztusra, hogy a hitben megigazuljunk. A hit eljövetelével azonban kikerültünk a nevelő keze alól."
      Gal 3:24

      A Biblia csupán egy eszköz, ami Krisztushoz vezet. Nem szabad Krisztus elé helyezni, mert az szerintem bálványimádás.

      Törlés
    2. Kedves Küzdős!

      Szerintem nem értetted meg igazán, amit a bejegyzésben írtam. Nem arról volt szó, hogy Isten "hablatyolna" vagy "kamuzna tökéletlenül", de arról sem, hogy "brahiból" szólna hozzánk. Amiről próbáltam világosan írni, hogy a Bibliának nem kell abszolút tökéletesnek lennie ahhoz, hogy Isten szava eljusson hozzánk.

      Egy hasonlattal élve olyan ez, mintha megkérnélek téged, hogy juttass el egy üzenetet egy közös ismerősünkhöz. Előfordulhat, hogy nem szó szerint pont olyan hangsúllyal és azokkal a kifejezésekkel adod át az üzenetemet, amit én mondtam neked, de ha nem ferdíted el, amit veled üzenek, akkor a dolog célba ér.

      A Bibliát több ezer év alatt emberek írták le, aztán másolták, szerkesztették. Természetes, hogy ez a borzasztó hosszú folyamat hibákkal is járt. Amit te most kézbe veszel, az pedig ennek a hosszú folyamatnak a végén, egy valószínűleg többszörösen revideált magyar fordítás.

      A Jézusról vagy Istenről magáról szóló ismereteink pedig, melyek a Bibliából IS származnak, nem szenvednek semmiféle csorbát attól, mert a perikópákban vannak hézagok, dátumokat, nemzetségtáblákat érintő pontatlanságok, anakronizmusok. Az, hogy ilyenek léteznek, tény, nem annak a kérdése, hogy valaki liberális vagy konzervatív, "túl lazán" vagy "túl szigorúan" fogja fel a dolgokat.

      Remélem így már érthetőbb.

      Törlés
    3. Adódik ugye a kérdés, hogy a hiteden kívül mi bizonyítja, hogy épp a Jézusról szóló üzenet nem szenvedett csorbát, míg mondjuk a természetről szóló üzenet (pl. a Föld korong alakú és a káosz tengerén úszik) igen.

      Törlés
    4. Számomra nem csak az a kérdés, hogy a hiten kívül mi bizonyít, hanem az is, hogy kell-e egyáltalán bizonyíték.

      Törlés
    5. @Sefatias: a következőt úgy írom, hogy feltételezem keresztény vagy. Mi alapján választottad ki a keresztnénységet? Megelégedtél azzal, hogy mikor megszülettél ez volt az a vallás, amit a többség vallott körülötted? A bizonyíték azért kell, hogy igazolni tudd magad és mások előtt, hogy amit állítasz az igaz.

      Törlés
    6. "Adódik ugye a kérdés, hogy a hiteden kívül mi bizonyítja, hogy épp a Jézusról szóló üzenet nem szenvedett csorbát, míg mondjuk a természetről szóló üzenet (pl. a Föld korong alakú és a káosz tengerén úszik) igen."

      Norbi, a biblikus kutatás adja a választ. A kutatók egyöntetű véleménye, hogy az Újszövetség megbízható Jézust illetően, az evangéliumok pedig hitelesek. Ez az álláspont akkor is megáll, ha kérdések vetődnek fel és kemény viták zajlanak az újszövetségesek között részletkérdéseket illetően.

      A kérdésed a korabeli világképről érthetetlen. A teremtésről szóló üzenet nem szenved csorbát azzal, hogy a Föld korong alakú, mert a föld alakja nem lényeges része az üzenetnek.

      Az a baj, hogy sok érdekes kérdést vetsz fel, de állandó élményem, hogy nem tudok ezekre válaszolni, mert lexikonokat kellene leírnom - ha pedig rövid választ adok, az tovább kuszálja a szálakat. Úgyhogy elnézést, ha valami nem megy át.

      Törlés
    7. >> A bizonyíték azért kell, hogy igazolni tudd magad és mások előtt, hogy amit állítasz az igaz.<<

      Hát elöszőr is nem állítok semmit igaznak, másrészt nincs is rá kényszerem, hogy az igazamat bizonygassam. Én a társadalom egyenjogú tagjának tekintem az ateistát, a muszlimot, és a keresztényt. Nem tartom feladatomnak a nézeteim ráerőltetését másokra, csupán nem tartom titokban őket

      Törlés
  4. Furcsa dolog az emberi elme.
    Én nem vagyok keresztény.
    Voltam vallásos: ateista, még gyerekként, de később bejött a kétkedés filozófiája, majd Hume bácsi munkássága... sokat változik az ember.
    A Bibliát egy könyvnek tartom. Ugyanúgy, ahogy az uborkát uborkának. Semmi extra.
    Jézust egy embernek tartom. Mint amilyen én vagyok. Semmi több, semmi extra.
    Jézust nem keresztény mivoltáért, hanem jelleméért tisztelem, és nagyon nem érdekel semmiféle irreleváns maszlag (pl Isten fia, nem isten fia blahblahblah), amit a keresztények és mások ráaggatnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Peter! Isten hozott a blogban. Azt, hogy Jézust embernek tartod, jól teszed, de Ő több volt ennél. Erről többek között a jelleme, de leginkább a szavai és a tettei tanúskodnak. Isten fiának nevezni nem maszlag, hiszen saját magát nevezte annak - ezt nem a keresztények találták ki.

      Törlés
  5. Kedves Sytka!

    Olvastam a Divinity-ben a nekrológot a blogodról.

    Örömmel látom, hogy a megérthetően nagy megfáradás után, blogod is újra "szárnyra kelt, mint a sasok" ...!

    Teljesen egyetértek a fenti bejegyzéssel: Isten legfőbb üzenete a Szentíráson keresztül kinyilatkoztatott Krisztus.

    És ezzel is: "A Biblia köszöni szépen jól van, és úgy jó, ahogyan van, nem szorul sem a liberális mozgalom hígítójára, ami a végletekig felmarja még a szöveg alapvető rétegeit is, sem az ultrakonzervatívok elkeseredett védelmére, mellyel betonfalat akarnak emelni a szöveg köré."

    VálaszTörlés
  6. Felszabadító hatással bírt rám ez a bejegyzésed. Örülök neki! Régebb is olvastalak. Napokkal ezelőtt olvastam János evangéliumának több fejezetét is egyhuzamban, és most tűnt fel először, hogy mennyire kiemelkedik Jézus Személye az egész leírásból. Olyan volt, mintha egy könyv lapjairól hirtelen felállna a főszereplő.
    Ezzel együtt, a Biblia hiteles írás, ahogy írtad. Mégis, annyiszor esünk abba a hibába, hogy a Szót elkülönítjük - csak egy picit - a Személytől, és ez már elég ahhoz, hogy belebonyolódjunk a "szövet szövevényeibe".
    Köszönöm a bejegyzésed!

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm a kedves megjegyzéseket, örülök ha a lényeg átment. Valóban, a Biblia hitelessége nem szenved csorbát azzal, ha a helyén kezeljük, sőt éppen ezzel járunk el helyesen.

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)