2020. augusztus 15., szombat

Nem frankó!

 "Úgy hozta az élet..." - ezekkel a szavakkal kezdte megfogalmazni bejelentését Hodász András arról, hogy  befejezi a Papifrankót és gyakorlatilag megszűnik létezni a közéletben - legalábbis az interneten, de gyaníthatóan nem csak ott. Egyébként majdnem pontosan fogalmazott, csak az "élet" szót ki kell cserélni "magyar katolikus egyház"-ra, vagy esetleg "Erdő Péter"-re. Hodász elnémult, mert elnémították, pedig olyasvalaki volt, aki nemcsak beszélt, de végre mondott is valamit. Az ilyesmit láthatóan utálja a katolikus egyház, ami remekül képes saját maga ellenségévé válni.

Többször írtam már Hodász Andrásról itt a blogban: volt, hogy kiálltam mellette, amikor papfóbiás kirohanásban volt része, de az is előfordult, hogy vitattam az általa megfogalmazottakat, mert számomra elfogadhatatlan katolikus teológiai eszméket védett. Akárhogyan is, Hodász András pontosan ilyen személyiség: vagy lelkesen mögé áll az ember vagy hevesen szembeszáll vele - de mindenképpen odafigyel rá, mert ő egy "odafigyelős" alkat, aki mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Míg a katolikus egyház egyáltalán nem érdekli az embereket, a templomok üresek, a szertartások hidegek, és teljes papfogyatkozás van, addig András atya pezsgést hozott ebbe a nagy semmibe. A kimért középszerűség és a langymelegség viszont olyasmi, ami messze áll tőle.

Azt láthatóan meghagyja a saját egyházának.

Bár a híradásokból nem teljesen egyértelmű, mégsem kell túl erős fantázia kitalálni mi történt pontosan. Ami tudható, az is azt a gondolatot erősíti, hogy Hodászt akarata ellenére intették csendre, a csendre intés pedig a hazai katolikus egyház legmagasabb köreiből érkezhetett. Ennek nyilván politikai okai is vannak: mivel a katolikus egyház meglehetősen szervilisen viselkedik a hatalom irányában, nem tetszik nekik egyetlen olyan hang sem, ami nem a "központi akarat" tónusában szólal meg. Láthatóan az sem zavarja őket, hogy András atya hangját nemcsak a katolikusok, sőt nem is kifejezetten csak a keresztények, hanem olyan emberek is szívesen hallgatták, akiknek semmi közük a hithez, valláshoz, egyházhoz. Hodász oldalát, cikkeit, nyilatkozatait ezrével követték, bibliai idézeteit tömegek olvasták, előadásait rengetegen nézték meg - és tetszett nekik.

A kereszténység számára csaknem örök dilemma és mindig visszatérő kérdés, hogyan lehetne a világot megszólítani, hogyan lennénk képesek releváns hanggá válni a szekuláris közegben, hogyan hívhatnánk fel magunkra és az evangéliumra a figyelmet. Hodász Andrásnak ez sikerült, ráadásul remekül művelte és ezáltal nemcsak a katolikus egyházat, hanem a keresztény hitet is népszerűsítette a lehető legszélesebb nyilvánosság körében. Megvolt a maga véleménye és azt nem félt felvállalni, de nemcsak közéleti kérdésekben szólalt meg, hanem próbált utat találni az emberekhez a populáris kultúra dolgaiban is. Nem voltam internetes csatornái rajongója, aki napi szinten követi a fejleményeket, ám azért viszonylagos rendszerességgel figyeltem a munkásságát. Az őszinte véleményem az, hogy az egyháznak több Hodász Andrásra lenne szüksége.

A saját egyháza pedig ahelyett, hogy örülne a saját papja népszerűségének, és megbecsülné azt a kommunikációt, amire az itthoni katolikus egyház még csak megközelítőleg sem képes, most belefojtja a szót.  Rémeket látok, de még azt is el tudom képzelni, hogy hamarosan áthelyezik majd valami "Isten háta mögötti" plébániára - ez már bevált módszer a pedofil atyák esetében, egy önállóan gondolkodó papnál sem okozhat gondot. András atya csendre intése ugyanannak a betegségnek a tünete, ami a kereszténységet tulajdonképpen végigkísérte a történelem során: ilyen az, amikor az egyháznak nem kell félnie sem az ördög romboló munkájától, sem a gonosz világi befolyástól. Megoldja maga, hogy leépítse a saját sorait.

5 megjegyzés :

  1. "A saját egyháza pedig ahelyett, hogy örülne a saját papja népszerűségének, és megbecsülné azt a kommunikációt, amire az itthoni katolikus egyház még csak megközelítőleg sem képes, most belefojtja a szót. "


    Én nem vagyok járatos a katolikus hierarchiában, de azt kizártnak tartom, hogy az eddigi munkássága felsőbb engedély nélkül történt volna. Ezért azt sem hiszem, hogy a hazai katolikusok annyira lojálisak lennének a kormányhoz. Szerintem Hodász kapott egy "keretet", amit egyszer-kétszer túlléphetett komolyabb következmények nélkül. De az Index kapcsán a "Vére rajtunk" című írása vállalhatatlan, az Index végét Jézus és a mártírok szenvedéséhez hasonlítani blaszfémia. És egyetértek Erdő Péterrel, és akkor is egyet fogok érteni, ha csak egy kis időre "pihenőre" küldte az atyát, és kap még egy esélyt, hátha felnő a feladathoz.

    VálaszTörlés
  2. Kedves István70!

    Bár én sem vagyok járatos a katolikus hierarchiában, szerintem Hodász nem felsőbb engedéllyel, hanem a felsőbbség tudomásul vételével történhetett. Furcsa lenne, ha egyszer ugyanaz a felsőbbség engedélyezi, aztán ugyancsak ők nem engedélyezik, amit Hodász művel.

    A másik: nyilvánvaló, hogy az egésznek politikai indítéka van. Valószínű, hogy nem az zavarta Erdő Pétert és a többieket, hogy Hodász unboxed videót készített egy elektronikus rózsafüzérről vagy a legújabb Star Wars mozifilmet elemezte. Az zavarja őket, hogy olyan hangot is megenged magának, ami kritikus a jelenleg regnáló hatalommal. Miért? Pont azért, amit te itt tagadsz, pedig napnál világosabb: a katolikus egyház függ a hatalomtól. Tökéletesen szervilisek, kiszolgálják, ahogy az is őket, soha egy adekvát kritikát nem hallani tőlük - mert tudják, hogy akkor a pénzcsapok el lesznek zárva.

    Döntse el mindenki, hogy akkor most Hodásszal vagy az egyházával van itt az alapvető probléma...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hodász András a Vére rajtunk c. írásával egyszerűen "benézte" a helyzetet. Az index átalakulásával (ami bal-bal konfliktusnak tűnik) semmivel sem lett kisebb a sajtószabadság: lehet olvasni pl. a 24.hu-t, a 444.hu-t, a merce.hu-t, hogy csak néhányat említsek. Az indextől távozó dolgozók új portált alapítanak, és így tovább. Az ellenzéki hírek akadálytalanul terjedhetnek, olvashatók, lájkolhatók.
      Az egész index-ügy tudatosan felépített műbalhé - kritikátlanul gondolkodó emberek megvezetésére. Így sajnos ez a poszt is a műbalhé egyik félrediagnosztizáló írása.
      Nem lehet elégszer ismételni: a kritikai gondolkodás NEM a számodra érzelmileg unszimpatikus gondolatok szétkritizálása, hanem a számodra érzelmileg szimpatikus dolgok újra és újra felülvizsgálata - akkor is, amikor már 15000%-ig biztos vagy az igazadban. Kritikailag gondolkodni annyit tesz, mint rendszeresen keresztellenőrizni a saját legszentebb dogmáidat. Platón ilyen értelemben használta a "kritikai gondolkodás" kifejezést, és így van neki értelme a dolgok nagy rendjében.

      Törlés
    2. Kedves Tibor!

      Abban egyetértünk, hogy nem egyesével cenzúrázte Hodász ayagait az egyháza.

      De abban nagyon nem értek egyet, hogy a katolikus egyház szervilis lenne, sőt. Mélyebb téma, nem is tartozik ide, de látható, hogy megjelent egy katolikus identitású független ellenzéki identitás, olyan nevek tartoznak ide, mint Márky Zay, Szél Bernadett, vagy a Hodásszal is együttműködő Szemlélek. Az, hogy a katolikus papok zöme jobboldali, az csak egy dolog, mellesleg és sem lennék barátságos olyan erőkkel, akiknek az egyes számú érve az általánosítás, legyen szó akár szervilizmusról, akár pedofiliáról. Lehet lenézni, gúnyolni a katolikus identitást, de jelenleg nagyobb tömegre van hatása az országban, mint a Fidesz törzsszavazói. És ez a tömeg, ellentétben a Fidesz törzsszavazóival, nem homogén. Szóval ez kicsit bonyolultabb dolog, mint a pénzcsapok kérdése.

      Visszatérve Hodászra, én úgy láttam, hogy a "brandje" nincs kidolgozva, nagyon önjáróvá vált. Odáig rendben van, hogy modern eszközökkel szólítja meg a fiatalokat, ez kitünően ment, de teljesen értelmetlenül konfliktusossá vált a kommunikációja. Nemcsak politikai téren, hanem elsősorban más felekezetek iránt. Ebben a videóban például valami egészen primitív stílusban száll bele páros lábbal a protestánsokba:
      https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=nhQs_CNwd-k&feature=emb_logo

      Ez mire volt jó? Láthatóan "túlmozgásos" lett a figurája, pápább lett a pápánál, ahogy régen mondták, kezdett mindenhez érteni, sőt mindenhez is...

      Szóval le kell higgadnia, az anyagait sem kellett törölnie, én bízom benne, hogy Hodászból van másik :)

      Törlés
  3. Sytka, megértem az indulatokat, de ritka általánosító poszt született.
    Az üres templom meg a középszerű szolgálat- hát ez nagyon sok helyen egyáltalán nem igaz. Saját volt falusi plébániámra sem volt. Kifejezetten jó prédikációk voltak, és kb. sohasem volt ülő helyem.
    Budapesten vagy vidéki kisvárosokban is bőven voltam zsúfolt templomban sima évközi vasárnap, és életem két legjobb prédikációját a Ferenciek terén hallottam ( iszonyat mennyiségű katolikus és protestáns prédikátort volt szerencsém hallgatni)

    Amúgy Hodász még simán lehet püspök a jövőben, ki tudja. A nyughatatlan figurákat gyakran utólag szentté avatják, vagy püspök lesz belőlük.

    Cypriánus

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)