2023. február 20., hétfő

Nick Vujicic és a műfaj, amiben utazik

Szinte minden nap szembejön velem a plakát, miszerint a világszerte ismert motivációs tréner, a kezek és lábak nélkül született Nick Vujicic ismét Magyarországra látogat és Budapest szívében tart egy újabb bátorító előadást a közönségnek. Ezzel természetesen önmagában semmiféle probléma nincs, mégis van az egészben valami zavaró számomra, amit most megkísérlek egyszerre óvatosan, mégis őszintén szavakba foglalni.

Ha tetszik, ha nem, ha valaki a szavaiból él - legyen az politikus, tanár vagy éppen motivációs előadó - a személyiségével dolgozik, bizonyos értelemben saját magát is értékesíti. Ahogy a bölcs mondás tartja, "bármit is beszélsz, végső soron nem mondhatsz mást, mint aki magad vagy." Azt csak a barthiánus dialektikus teológia gondolhatta komolyan, hogy az ember a szószéken állva kizárhatja saját magát és szigorúan csak a Biblia szavait szólja, a személyiségét pedig teljesen eltünteti közben. Ilyesmi a valóságban nem létezik, egy beszédet tartó ember óhatatlanul sokat árul el önmagáról is.

A motivációs trénerek viszont nálam külön szegmensét jelentik a retorikának. És bevallom őszintén, egy olyan területhez tartoznak, melytől erősen berzenkedek, vagy határozottabban megfogalmazva, kifejezetten taszítónak vélem. Ez nem Vujicic-ról, hanem az általa képviselt műfajról szól inkább. A motivációs trénerek szövegei számomra olyanok, mint a lakodalmas zene: kénytelen vagyok ugyan azt is a zene ernyője alá szorítani, ám közben feláll a hátamon a szőr az igénytelen melódiáktól, az ostoba dalszövegekről már nem is beszélve. Valami ilyesmi nekem a motivációs trénerség is: a retorika mulatós zenéje. Ami azonban a legjobban bosszant a motivációs trénerek szövegeiben, hogy bizony rengeteget hazudnak a közönségüknek. No persze nem direkt módon, hanem a kliséik által, a giccses és közhelyszerű, leegyszerűsítő logikával operáló, érzelmekre hatni kívánó tartalmak révén, melyek bizony erősen valóságtorzítóak. A probléma pontosan itt kezdődik.

A helyzet az, hogy a valóságtorzításban - egy dolgot leszámítva - Vujicic sem tűnik gyökeresen másnak, csak őt senki nem meri kritizálni (Puzsér durván keresetlen szavait leszámítva), mivel sajnálja hogy kezek és lábak nélkül kénytelen élni. Akit pedig sajnálunk, akiért megszakad a szívünk, aki felé mély együttérzést tudunk kifejezni, azt szinte automatikusan valamiféle sérthetetlenség ideájába burkolunk. És ha ezt ő is tudja, bizony ki fogja használni - mert ilyen az ember. Nick Vujicic pontosan olyan gyarló és bűnös, mint bárki más. Az ember viszont csaknem mocskos disznónak érzi magát, ha őszinte kritikát fogalmaz meg, amivel valószínűleg kivívja a tömegek dühét és ellenkezését is. A tipikus viszonyulás valószínűleg a szemöldökráncoló értetlenség lesz: vajon miféle lelketlen torzulás vihet rá arra valakit, hogy egy ilyen kedves és szerencsétlenül járt embert bármiféle kritika alá vonjon?

Nos, ha hiszi az olvasó, ha nem, az én kritikám mögött pedig nincs semmiféle tiszteletlen szándék vagy bunkóság. Sok évtizednyi kereszténység után már láttam-hallottam prédikációnak nevezett, valójában motivációs tréningnek tartott igehirdetéseket is, melyeken az emberek elsírták magukat és mivel rokonszenveztek az előadóval, mindent elhittek neki amit mondott. Nem állítom, hogy Vujicic ezt csinálja, hiszen nem látok a lelkébe, de gyanítom, hogy az ő "piacképességéhez" nagyban hozzájárul az egyébként jogos együttérzést kivívó állapota. Kérdés azonban, hogy a kéz- és lábnélküliség elegendő-e ahhoz, hogy a motivációs beszéd valóságtorzításai felett szemet hunyjunk? 

Fogalmazzunk tehát világosan! 

Először is: épeszű ember nem gondolhatja komolyan, hogy egy kezek és lábak nélkül született férfinak könnyű sorsa lenne. Ha kicsit utánanézünk, Vujicic is megjárta az élet sötét oldalát: mondani sem kell az önelfogadási problémákat, amikkel küszködött, s amelyek miatt öngyilkos is szeretett volna lenni - emellett Istent is gyűlölte és eredetileg nem akart előadóvá válni. Igazságtalan lenne azt állítani, hogy Vujicic könnyen karriert épített a testi fogyatékosságából - mert sok fájdalom és küszködés fémjelzi a múltját, amiben nincs is semmi meglepő. Ehhez képest, ha csupán a számokat nézzük, minden együttérzést és elismerést megérdemel valaki, aki ilyen mélyről indulva ennyire magasra tud feljutni: a nagyjából 61 országban és 3000 színpadon megtartott előadások, illetve az időközben megírt könyvek mögött sok munka és erőfeszítés áll. Ezt mindenképpen muszáj rögzíteni.

Másodszor azonban, belehallgatva az előadásokba és interjúkat böngészve sajnos ugyanazokkal a fentebb már említett közhelyszerű hazugságokkal szembesül az ember, ami a motivációs tréningeket visszatetszővé teszi. Kérdezhetné valaki: mit panaszkodok itt, hiszen ezrek és ezrek érzik magukat motiválva az ilyen előadások révén - hát ki vagyok én, hogy elvitatom ezt az élményt? Szeretnék egyértelmű lenni és amit leírok, az nem pusztán Vujicic-re, hanem magára a motivációs tréningre, mint műfajra is igaz. Amikor olyan, végtelenül elcsépelt közhelyeket mond, miszerint "egyenlők vagyunk" (ami sok szempontból egyáltalán nem igaz) vagy "ne féljünk a kudarcoktól, mert azokból tanulunk" (a klisék kliséje), vagy hogy "az élet tele van akadályokkal", akkor az ember csak kínosan elmosolyogja magát. Egy közhelygenerátor véletlenszerűen eszkábált mondatai sem szólhatnának precízebben. Az igazi csúsztatások azonban az olyan "klasszikusnak" nevezhető élethazugságokkal kezdődnek, miszerint mindenkiből lehet hős (nem lehet), meg hogy képesek vagyunk meghaladni saját magunkat (nem vagyunk képesek - csak nagyon kivételes szituációkban és nagyon rövid időre) és boldogan élhetünk míg meg nem halunk (mesevilágban maximum). Ezek az egyébként jószándékkal színpadról hirdetett közhelyek végtelenül eltúlzott általánosítások, melyeket ha nem részletez és magyaráz meg valaki, nagyon alattomos módon okoz vele kárt az emberek lelkében. Emellett, ha valaki mindig úgy jelenik meg, hogy fürdik a sikerben, folyton meghaladja önmagát és dacol az élettel, olyan képet fog sugározni az őt kedvelők felé, amibe azok hosszú távon belebetegednek - mivel erre nem lesznek képesek.

Tudom miről beszélek, mert ennek a csalóka idillnek természetesen létezik a keresztény verziója is. Nagyon sokszor hallottam embereket arról beszélni tömegek előtt, hogy "Illés is csak ember volt, és ha erősen hiszel, te is megteheted, amit Illés" vagy "Mózesnek is csak egy botja volt és nézd meg mit művelt vele" - az ilyesféle gondolatokat úgy vélem jogosan lehet egyfajta keresztény motivációs tréningnek nevezni. A sikert természetesen könnyű beígérni és osztogatni egy színpadon állva, rajongók tekintetében fürödve, nem számolva azzal, hogy ilyenkor lehetetlen mércét tesz valaki az azt megugrani képtelen, hétfő reggel fejfájással ébredő, átlagos emberek közül. A sikerről beszélő szpíkernek más dolga sincs, mint élvezni, hogy az emberek isszák a szavait, jutalmazzák a figyelmükkel, elmerülnek a tekintetében, kilószámra veszik a könyveit - de a tipikus sikert kereső hétköznapi emberek nagyon messze esnek ettől az ideálközeli állapottól. Sokszor az őket büntető multik világában, emberszámba nem véve, rabszolgahajcsárok között számlálják munkanapjaikat. Ők nem képesek mindig feljebb és feljebb jutni, hanem örülnek ha a víz felszínén maradnak, szokott rossz napjuk lenni és megélik a hétköznapok hajszáját. Ezért aztán az eredetileg motiválni és bátorítani kívánó előadások hosszú távon képesek éppen a visszájukra fordulni és arra emlékeztetni a józanabbakat, milyen messze is vannak az akadályokat folytonosan jól teljesítő trénerekhez képest. No és persze akadnak olyanok is, akik elhiszik ezt a sok zöldséget és erőnek erejével igyekszenek szárnyakat növeszteni maguknak.

Nick Vujicic azonban abban különbözik a megszokottnak nevezhető motivációs trénerektől, hogy ő az evangéliumról is beszél az előadásaiban, azt pedig semmiféleképpen nem akarom elvitatni, hogy őszinte hívő ember. Vujicic-csel nem az a probléma, hogy valamiféle rafinált és számító fickó lenne,  nem tűnik annak, azt sem mondom, hogy bizniszt csinált a testi fogyatékosságából. Szerintem ő valóban tehetséges előadó, csak olyan műfajt választott magának, ami a szemfényvesztésre lett optimalizálva. Maga a műfaj teszi kérdőjelessé az egészet és ez tulajdonképpen a problémám. Mennyire lehet együttérzésből szemet hunyni egy olyan műfaj felett, ami éppen az együttérzésem mentén akar nekem valótlanságokat eladni? Ez itt a kérdés, bizony-bizony.

9 megjegyzés :

  1. na ez jó írás. "szemfényvesztésre lett optimalizálva" - tökéletes megfogalmazás.

    VálaszTörlés
  2. Szilágyi József2023. február 20. 19:58

    Pilinszky Jánosnak a pszichológusokról mondott kritikáját juttatta eszembe:
    "Nagyon nagy terheket raktok az emberekre. Azt hirdetitek, hogy minden emberi problémának van megoldása. Ezzel sikerül elérnetek, hogy az emberek többsége úgy érzi, csak ő olyan buta, hogy nem tudja megoldani a szexuális problémáit, a szüleivel való viszonyát, a házasságát, az egzisztenciális ügyeit, a politikai orientációját stb. - és összeomlik.
    A valóságban az élet dolgainak többsége nem megoldható, legfeljebb jól-rosszul elviselhető.
    Óriási a különbség közöttünk. Ti pszichológusok úgy gondoljátok, hogy az életben problémák vannak és megoldásokra van szükség; én meg úgy gondolom, hogy az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség." - (Pilinszky János)

    VálaszTörlés
  3. Szilágyi József2023. február 21. 1:45

    Ilyen hibát szerintem bármelyikünk bármikor elkövethet.
    Pl.:
    Olvastam valahol, hogy "nem kudarc van, hanem tanulság". Tetszett a gondolat, megosztottam másokkal is.
    Aztán nemrég átfogalmaztam: "van kudarc; de lehet tanulság".
    .
    (Az Úr áldja meg és használja Nick Vujicic testvérünket.)

    VálaszTörlés
  4. Szilágyi József2023. február 21. 2:53

    Másik példa:
    Többször találkoztam olyan biztatással, hogy érezzük magunkat méltónak Isten szeretetére.
    Engem pedig pont az boldogít, hogy nem érzem magam méltónak rá, Ő mégis szeret.
    .
    Nem abban hiszek, hogy sikerülni fog nekem; abban hiszek, hogy sikerülni fog Neki, formál és célba juttat engem is az Úr. Mert szeret.

    VálaszTörlés
  5. Sytka, lehetséges, hogy a lelked legmélyén sikerszkeptikus vagy? Ha esetleg így lenne, ez egyfajta alapbeállítottság, amit számtalan ügyben és formában ki lehet fejezni, mint ahogy itt.
    Az az érzésem, hogy a poszt kevésbé szól Vujicicről, mint erről az attitűdről.
    Sikerszkepszis: mély érzelmi meggyőződés, miszerint a végén minden sikeresnek látszó dologról kiderül, hogy valójában nem az, mert a dolgok definíció szerint nem sikerülhetnek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most akkor le kell feküdnöm a Vértes László-féle díványra és az én lelkiállapotom szükséges kielemezni? Nem szeretném.
      De azért annyit elárulok, hogy egyáltalán nem vagyok sikerszkeptikus. Rosszul érzed, a poszt Vujicic-ról és az általa képviselt motivációs trénerségről szól, mint műfajról. A sikerevangélium, bővölködés teológia, motivációs tréning, és az ezekhez hasonló szemfényvesztések nem a valódi sikerről szólnak, hanem annak a torz klónjai csupán. Nem az a baj, ha valakinek sok pénze van, megy a szekere, bővölködik, stb... hanem ha azt mondja, bárki képes erre, te is lehetsz Pál apostol, Isten tele akarja tömni a pénztárcádat (csak előbb add oda a már benne lévőt), és az életed mindig boldog és egészséges lesz.
      Nem sikerszkeptikus vagyok, hanem felnőtt ember. Szeretem a meséket is, de ezek kártékony mesék, mert olyasmit hitetnek el százezrekkel és milliókkal, amik nem igazak. Mindösszesen erről van szó.

      Törlés
    2. Viszont ki képes elöre megmondani, hogy ö bizony maga lesz a két lábon járó kudarc? Persze nem lesz mindenki sikeres, meg Pál apostol. De ahogy nem csak kenyérrel él az ember, ugyanúgy nem csak igével. Vagy ez egy olyan szerzödés Istennel, ahol az apróbetüs részt oda sem adják. Itt a megváltás, vannak részei, amik nagyon klasszak, de a kedves vevö elöbb meg kell haljon, hogy hozzáférjen? Lehet, igaz, csak kíváncsi vagyok hányan vállalnák, fel a kegyes gondolatot, ha nem az átlagpolgári jólétböl, hanem a moslékos vödör mellöl kellene kapkodni a napi betevö után. És akkor még hol van a jó apa szerep?

      Törlés
    3. "sikerevangélium, bővölködés teológia, motivációs tréning, és az ezekhez hasonló szemfényvesztések nem a valódi sikerről szólnak, hanem annak a torz klónjai csupán"
      - Ebben nagyjából egyetértünk: figyeljük meg, hogy a 'prosperitás' teológia pont olajban gazdag környékeken hülyíti a hiszékeny milliárdosokat (Texas, Dél-Szudán, Nigéria). Ennek azonban semmi köze a valódi (közösségi) jóléthez, meg a valódi teológiához sem, ne keverjük már ide a gőzekét.
      Nem számítok díványos együttműködésedre, csak nekem Vujicic pont szimpi, ezért kérdeztem rá a tudatod alattira. Ha van valaki, akibe nem kötnék bele, az ő.
      Meg aztán, az utóbbi időben túl sok egyházfiról tudtam meg, hogy volt egy sikeres, jómódú családja, persze kétes erkölcsökkel - és az ellen lázadva került egyházi pályára. Volt ez a Ferenc pl., pár száz éve, fater gazdag posztókereskedő, elzavarta keresztesnek, de nem jött be a szabad rablás, a többi történelem. :) És nála sokkal frissebb példákkal is összefutottam. Logikus, hogy akinek a gyerekkora erkölcstelen jólétről szólt, az nem lesz 'siker' párti... Ám ez egy belső konfliktus, a megbölcsült ember nem vetíti ki a világba: gazdag és erkölcstelen családból származni kisebbségi helyzet, nem ok általános következtetésre.

      Törlés
  6. Szilágyi József2023. február 22. 8:48

    (Bocsánat, hogy közbeszólok.)
    Jogosnak érzem a felvetést; nem mindegy, hogy őszinteség-józanság, vagy "sikerszkepszis".
    Vö.:
    "Intsétek a tétlenkedőket, bátorítsátok a félelmes szívűeket, gyámolítsátok az erőteleneket, türelmesek legyetek mindenki iránt." (I.Thessz.5:14)
    "Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten; hanem az erő, a szeretet és józanság lelkét." (II.Tim.1:7)
    "Józan légy mindenben, szenvedj, az evangélista munkáját cselekedd, szolgálatodat teljesen betöltsd." (II.Tim.4:5)

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)