2012. március 30., péntek

ÖT!

"Megmondom őszintén, sokat filóztam azon, érdemes-e nekiblogosodnom... Ott van az igény, hogy elmondjuk, megosszuk, kiírjuk önmagunkat, hagyjunk egy ujjlenyomatot a világ arcán" - írtam le ezeket a sorokat 2007. március 29-én, azaz éppen öt évvel ezelőtt. Öt éves lett a blogom, úgyhogy krokodilkönnyektől fuldokolva emlékszem vissza a kezdetekre és az eddig megtett útra. :-)

Részben egy bizonyos - azóta már a hallgatás ködébe burkolózó - balati nevű bloggertárs tehet róla, hogy kereken öt esztendeje elhatároztam, blogot fogok írni. Koncepció az nem volt, az egyetlen határozottnak nevezhető elképzelés szerint egy rendszeresen frissülő, főként teológiai témákat érintő okoskodást teszek majd le a virtuális asztalra. Ebből az okoskodás egész biztosan sikerült is...

A száraz statiszika alapján 5 év alatt 863 bejegyzést írtam, amihez az olvasók szorgalmának köszönhetően 9954 komment érkezett. A kibertérben nehezen látszanak az érzelmek, de szavakon keresztül is igyekszem kifejezni, hogy nagyon hálás vagyok mindenkinek a hozzászólásaiért. A törzsközönség olyan emberekből áll, akikkel bármikor személyesen is találkoznék egy-egy face-to-face eszmecserére -  beleértve azt a néhány elkötelezetten ateista szemléletű olvasót is, aki követi a blogot.

Az öt év alatt akadt néhány meglepetés. Gőgösen és az orromat fennhordva jelenthetem, hogy olyan emberek is hozzászóltak a bloghoz, mint Dr. Jeszenszky Ferenc fizikus (valószínűleg Norbs itt fog megjegyezni valami olyasmit, hogy "ezzel én nem dicsekednék"...), Molnár Róbert politikus (az "Egy politikus, akit megragadott Isten" című könyv szerzője), valamint Szabados Ádám, teológus, író, blogbrother.  :-)

A blog leginkább vihart kavart bejegyzése a Zeitgeist című filmről szólt, amihez 1007 hozzászólás érkezett. Ehhez hasonlóan mozgalmas utóélete volt a Viskó című könyvről szóló bejegyzésnek - egy hírportál is belinkelte, valamint a post hatására meghívtak egy rádióműsorba vitatkozni a könyvről. Komoly viták alakultak ki az Intelligens Tervezés kapcsán, az ÉRTEM egyesület többször belinkelte ezeket az írásokat is. A legfrissebb fejlemény pedig, hogy felértem a szakma csúcsára: a közelmúltban a Talita nevű keresztény női portál(!) felkeresett és azóta rendszeresen átvesznek az itt megjelenő bejegyzésekből. Soha nem gondoltam volna arra, hogy egy hölgyeknek szóló magazinban kötök ki. :-)

A blog legnagyobb értékének azonban azt tartom, hogy az öt év alatt kialakult egy kisebb olvasóközönség, sőt talán közösség, több visszatérő vendéggel (amiért nagyon hálás vagyok mindenkinek), valamint az ezzel járó és előforduló komolyabb csetepatékkal a kommentelések során. Én a magam részéről néha úgy orrbavágtam volna pár vehemensen vitatkozót, hogy a fal adja a másikat a vitákat mindig élveztem, sokat tanultam belőlük, és azt hiszem kevés kivételtől eltekintve senkivel nem romlott meg a virtuális viszonyom. Köszönöm mindenki kitartását, nagyon kedvesek vagytok, jó ha tudjátok, én is rendszeresen olvaslak benneteket! :-)

26 megjegyzés :

  1. Gratula! Teljesen jól csinálod, csak így tovább. :) És én is kösz.

    VálaszTörlés
  2. Azt mondjuk sajnálom, hogy Balati mostanában nem ír, de ez van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt én is sajnálom. De megértem, hogy kicsit belefáradt, jómagam is voltam így.

      Törlés
  3. Ó, ha tudtam volna annak idején...! :P

    Gratulálok, Sytka! Nagyra becsülöm a kitartásodat és színvonalat!

    Amúgy oszladozik a köd, lehet, hogy valami kibuggyan belőlem :)

    VálaszTörlés
  4. Válaszok
    1. Köszönöm a helyesbítést! :-) Egyébként ha megnézitek jobb oldalt az "Ők is megmondják" szakaszt, mostantól ti is doktorok vagytok. :-)
      (Ha valakinek sértő a tréfa, szóljon, leveszem!)

      Törlés
    2. Azthiszem ezt ki is érdemeltük. Én már óvodás koromban, mikor versmondó versenyre tanultam. Kívülről fújtam az Anyám tyúkját!

      Törlés
    3. Norbs, bár nem sajnálom tőletek a doktori címet, de ez most inkább a nagy magyar valóságról szól és nem rólatok. :-P

      Törlés
    4. A doktori címemet nem adom. Nem, nem, soha!

      Törlés
  5. Köszönöm neked a színvonalat, és nagyra becsülöm a bátorságod.

    VálaszTörlés
  6. Tisztelt Dr. Sytka OLvTárs!
    Engedje meg,hogy a magam,és az olvasó,gondolkodó Nép nevében örömmel,és szívből gratuláljak e szép évfordulóhoz!
    A szorgalom,és a tehetség meghozza gyümölcsét!
    Kívánok még sok kiváló postot,újabb olvtársakat,és kommentelőket!
    Szorgos népünk győzni fog!
    Virtuális szeretettel&tisztelettel: Prol. Kovács "Zsotza" Zsolt [;-<))

    (Utóirat: Prol. = Proletár, azaz: melós.
    Ötlet: nem kellene egy "író-olvasók találkozót szervezni? Szerintem lennénk jó páran,akik eljönnénk!)


    ____0_o___o___o__0_0___o___o__0
    ____00o0000o00o0o0_0o00o00oo0oo0
    ___ 000o0o00000o000_000o00o0o000o0
    ___00000o000o000o0_000o000o00000o0
    ___0o00oo00o0o00o0_0000o0o0o000000
    ___0o0o00000o00o0___000o0o0o0o0o00
    ____0o0o0000o0o0_____000 0o00o00o0
    _____0000o0000________ 00o000o000
    ______0000000___________0000000
    ________00_________________00
    ______ _00___________________00
    ______00_____________________00
    _____00_______________________00

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár, hogy nem lehet likeolni vagy +1-ezni a kommenteket.

      Törlés
    2. Zsotza, pazarul vágod az ASCII-art-ot. :-) Tök jók ezek a rajzaid.

      Törlés
    3. Sajnos, nem én rajzoltam, itt találtam évekkel ezelőtt: http://www.kurzefrage.de/flirt-freundschaft/253262/blumentopferde-hat-geburtstag-glueckwuensche-bitte-hier-einpflanzen-/

      Egy bizonyos Freddy Krüger neve alatt az üzenőfalon.
      Fura lett volna, ha minden születésnapi-névnapi köszöntésnél belinkelek egy jó hosszú URL címet,és odaírom Freddy Krüger nevét,-akiről nem tudhatom biztosan,hogy az Ő alkotása-e....

      Nem vagyok méltó,hogy blogger legyek,de arra sem, hogy köztársasági elnök!

      Törlés
    4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  7. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  8. Öt év! Ez komoly teljesítmény, gratulálok! A nevemet csodálkozással olvastam, nem tudtam, hogy ilyen nagy ember vagyok.:) A blogodra azért látogatok el időnként, mert azt tapasztaltam, hogy jó témákról jó stílusban írsz, és az ilyesmi kíváncsivá tesz. Így tovább!

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat és legfőképpen a jelenlétét! Örülök, hogy ha személyesen még nem is, de virtuálisan ismerhetlek titeket!

    VálaszTörlés
  10. Én is gratulálok Sytka!
    Szeretem olvasni a jegyzeteidet,... így tovább!

    VálaszTörlés
  11. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  12. Akkor újra (az előbb bénáztam:): Remélem, a Talitával kapcsolatos megjegyzésed nem irónia:) Gratulálok a lányok nevében is!
    Kóczián Mária
    www.talita.hu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyáltalán nem, érdekes kaland számomra, hogy egy női lap talál bármi gyöngyszemet az itteni próbálkozásaimban. Hálás vagyok értetek és az általatok adott lehetőségért is! :-)

      Törlés
  13. Most járok itt először, s rem nem utoljára:) Nekem lenne kérdésem, "teológiai" vagy nem annak számít nem tudom. Kérdezni itt lehet? vagy csak bogarászni? ezt sem tudtam hova írjam .. mindenesetre én is gratulálok az eddigiekhez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lisa, Isten hozott, örül hogy itt vagy. Természetesen lehet kérdezni, bár én vagyok a blog gazdája, inkább a beszélgetést szeretem és nem akarom az itt lévő közösséget "kérdezőkre" és "megmondóemberekre" osztani. Nyugodtan vesd fel, amit szeretnél!

      Törlés
  14. Jeszenszky Ferenc mitől olyan nagy szám?

    Ő csak egy hivatalnokként dolgozó/dolgozott fizikus. :D

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)