2012. június 29., péntek

A személyválogatás elkerülése

A Biblia felszólítása egyértelmű: „Testvéreim, amikor dicsőséges Urunkba, a Jézus Krisztusba vetett hitetek szerint éltek, ne legyetek személyválogatók” (Jak 2:1). Mégis, nehezen tudjuk teljesíteni ezt a kérést. Mit szólna például Balati vagy Szabados Ádám, ha valaki kipécézné őket? Valószínűleg nem örülnének.

A személyválogatás nem kellemes dolog. Minden bizonnyal senki nem tudja ezt olyan jól, mint Balati vagy Szabados Ádám. Mindketten átélhették már – nem egyszer – azt a torokszorító érzést, amikor kiemelik őket a tömegből és róluk beszélnek a hátuk mögött. Az ilyesmi pedig nem esik jól – sem Ádámnak, sem Balatinak. Különösen egy internetes blogban nem.

Amit nem szabad: ne tegyünk ki fotókat másokról az Internetre!
A kérdés adott: miért kell emberekre ráakaszkodni? Miért kell állandóan emlegetni, megkülönböztetni egyeseket másoktól? Mintha Szabados Ádám vagy Balati  jó nyersanyag lennének ahhoz, hogy név szerint unos-untalan róluk beszéljünk! Jakab azt írja, hogy ne legyünk személyválogatók. És ebbe Balati épp úgy beletartozik, mint Ádám. Velük sem kell állandóan foglalkozni. Nem kell mindig emlegetni őket.

Nyilvánosan pláne. Mindenki utálja, ha kiprédikálják – bár nem beszéltem velük, de Szabados Ádám biztos így van ezzel. Szerintem Balati is. A személyválogatás, a másik ember kipécézése, többiek fölé emelése teljesen idegen a Szentírás szellemiségétől, éppen ezért kerülendő magatartás. Nekem, neked, Balatinak, Szabados Ádámnak egyaránt. Nincs kivétel.

Egy kellemetlen élmény jut eszembe minderről. Éppen a Balati Balatonnál nyaraltam, élvezve a nyári szabados szabadságot, amikor hallom, hogy valaki az én nevemet mondja a hangosbemondóban, mert elvesztettem a személyi igazolványomat. Teljesen felháborodtam! Hát hogy jön bárki is ahhoz, hogy név szerint nagy nyilvánosság előtt leégessen? Ma már mindent lehet? Mikor tettem én ilyet bárkivel, hogy széles publikum előtt emlegettem?

Remélem mindenki – Balatit és Ádámot beleértve – osztozik a fájdalmamban. Ne legyünk személyválogatók, hanem egyként ragaszkodjunk a hitünkhöz – akár Ádámnak, akár Balatinak hívnak bennünket. Vagy Norbsnak.

14 megjegyzés :

  1. Na jó, de én mondjuk elég különleges vagyok, lássuk be! :D

    (amúgy ezen hangosan felnevettem :D)

    VálaszTörlés
  2. A nyári uborkaszenzonra úgy látszik csak fárasztó post-ok jutottak. :-)

    Na, igyekszem megkomolyodni a következő bejegyzésre. De ha nem sikerül, az nem véletlen műve. :-)

    VálaszTörlés
  3. menők vagytok, értelmiségiek
    :)

    VálaszTörlés
  4. zeitgeist-hez akartam de nem találom a bejegyzést, mert nincs diplomám :)

    egy marha profin kivitelezett, marha látványos és szép, de zeitgeist ostobasági szintű animációs kisfilm, kifejezetten mintha a zeitgeist lenne megfilmesítve

    https://vimeo.com/44583147#at=0

    VálaszTörlés
  5. Le a személyválogatással! Prédikáljunk és beszéljünk ki mindenkit, ne csak Ádámot és Balatit!

    VálaszTörlés
  6. a videót megnézte valaki?

    mint hívők, jó lenne ha szembenéznétek azzal, hogy ez a szellemiség uralja a mai világ fiataljait... ez a film tökéletes kifejeződése annak az iszonyatos felületes ostobaságnak, amiben az ún. "fejlett világ" értelmiségi fiatalja hisznek

    VálaszTörlés
  7. Én megnéztem a videót, de annyira nem kötötte le a figyelmem, hogy meg se értettem, mit akar mondani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hát kb: bush a sátán, jézus egy összeeszkábált vallás ostoba figurája, a gyerekek jók :o), az ember jó (a vezetők és vallások a gonoszok) és ilyesmi okosságokat :)

      kb erről szól a zeitgeist film, a kommunizmus, és a Bulizósfiatal Egyház tanítása, vagy pl az index fórum vallási része :)

      ez a film híres lesz

      Törlés
    2. Most, hogy megértetted velem se lettem okosabb a filmtől. A Zeitgeist filmet (az egyiket) megnéztem. Agyeldobós az is.

      Törlés
  8. Már csak egy lépés,és megszületnek a protestáns blogoszféra Sztárjai, akik képeivel,nyilatkozataival,Tőlük származó idézetekkel tele lesz az elektronikus sajtó!

    Ha a katolikusoknak lehet Böjte Csabájuk,és Pál Ferijük,nehogy már lemaradjunk!
    Persze csak hazai kerócelebekben érdemes gondolkodni, USA-importtal már két Dunát lehetne rekeszteni! [;-<)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát nem tudom... Ők az állami pénzekből telepumpált egyházi állásukban kényelmesen lehetnek sztárok. A protestáns (főleg neoprotestáns) szférában vagy nincs olyan, akire érdemes figyelni (kifejezetten kisstílű vagy középszerű, klisés rémek), vagy van neki rendes (esetleg több) állása, ami mellett nehéz blogolni, vagy egyszerűen nem blogol.

      De legyen igazad! Sytkát és Ádámot a képernyőre! Na személyválogatás újfent... :)

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)