2012. november 12., hétfő

Mit szóljunk hozzájuk?

Azt hiszem John Stott írta, hogy mindig meglepi Pál római levelének korszerűsége. Pál beszél a lelkiismeretről, beszél a bűnről és halálról, beszél a homoszexualitásról, beszél a keresztények és az állam kapcsolatáról... Csupa olyan téma, mely a mi korunkban éppen olyan eleven és aktuális, mint akkor lehetett. Vajon mennyire dolga az egyháznak a közbeszédben zajló különféle témákra reflektálnia?

Nem, természetesen nem arra gondolok, hogy a celebekkel kapcsolatos összes szóbeszédre, a legfrissebb pletykákra vagy minden egyes hírre Bibliával a kezünkben reagáljunk. Vannak azonban olyan témák, melyek foglalkoztatják az embereket, és tulajdonképpen nem ragadjuk meg a lehetőséget, hogy mondjuk rólunk valamit nekik. Hadd gondolkodjak kicsit hangosan!

A Google Trends nevű szolgáltatása élénk és szemléletes képet vetít elénk a magyar internetezők érdeklődési köréről: különféle kategóriákra bontva megnézhetjük, milyen szavakra kerestek rá leginkább a népek a keresőprogram használatával. Példának okáért, az elmúlt hetekben megnéztem, hogy az "Emberek és társak" kategóriának melyek voltak a legnépszerűbb találatai. A következő eredményt kaptam:

Jól látható, hogy abszolút első helyen a horoszkóp szó áll, melyet - valószínűleg a világvége kapcsán - a 2012 kifejezés követ. Azután szerepelnek még a szerelem, terhesség szavak is, a lista végén pedig maga harry potter. Ha jól belegondolok, minderről az egyháznak markáns és kurta véleménye van: a horoszkóp ördögi, a 2012-es világvége hülyeség, a terhesség és szerelem témaköréről a testiség kerül képbe, a sokat szapult Harry Potter pedig úgyszintén a Sátán terméke.

De mi lenne, ha a láthatóan népszerű témákat kicsit nagyobb beleérzéssel közelítenénk meg?

Nyilvánvaló például, hogy az emberek többsége puszta szórakozásból olvas horoszkópot, ám elképzelhető, hogy egyesek a jövő bizonytalanságától tartanak és egyfajta buta megoldásként kapaszkodnak a csillagjegyek mögötti okoskodásokba. Mi lenne, ha az "ez ördögi!" felkiáltás helyett például a mondanivalónk tartalma arról szólna, hogy Isten kezében biztos helyen van a jövőnk? Ehhez hasonlóan a Harry Potter jelenséggel kapcsolatban is az egyházi retorika az elítélésbe fut bele, pedig lehet a kérdést ennél jóval intelligensebben is megközelíteni.

Egyszóval és röviden: szerintetek mennyire kell az egyháznak véleményt nyilvánítania olyan témákban, melyek láthatóan foglalkoztatják az embereket? Melyek azok a területek, ahol erősebb jelenlétre volna szükség, és melyek azok, ahonnan hátrébb kellene lépnünk?

8 megjegyzés :

  1. Szerintem nem statisztikák alapján kell ezt meghatározni... Persze, valamilyen szinten talán általánosságban többet kell azzal foglalkozni ami több embert érdekel. Csakhogy ez könnyen vezet "hulljon a férgese" mentalitáshoz... Téged valami egyedi dolog érdekel, azzal van problémád? Kit érdekel? Ezer embert meg a horoszkóp érdekel, úgyhogy te le vagy pottyantva, örülj neki hogy megtűrünk megunk közt...

    VálaszTörlés
  2. Hol kellene véleményt nyilvánítson az egyház? Mert ha csak az istentiszteleteken teszi, nem sok értelme van - a jelenlevő híveket valószínűleg nem ugyanezek a témák foglalkoztatják, vagy legalábbis nem annyira, mint a falakon kívül levőket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilvánvaló, hogy nem az istentisztelet élvez ebben prioritást. Az egyház - ha filmek, könyvek, korjelenségek ellen tiltakozni kell - általában megtalálja ennek a módját. Ha kell utcára vonul, szórólapokat gyárt, az Interneten aláírást gyűjt... Mi lenne ha ezt az energiát arra fordítanánk, hogy az általunk kapásból elítélt témákról konstruktívabb hangnemben beszéljünk?

      Törlés
    2. Nekem azért nem úgy tűnik, hogy az egyház hathatós módon tudná eljuttatni üzenetét a falain kívülre.

      Törlés
    3. Én sem azt mondtam, hogy hathatós, csak azt, hogy lehetne akár az is. :-)

      Törlés
  3. terhesség és szerelem témaköréről a testiség kerül képbe,

    És ez még mindig egy negatív kategória lenne??- ezen úgy gondoltam, hogy már túl vagyunk.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem nagyon bíztató, hogy pont ezek a témák érdeklik a többséget!
    A horoszkóp érdeklődés gyakorlatilag valahol Istenkeresés. Valami biztosat szeretnének, de még Istent nem ismerik. A 2012 is azt mutatja, hogy a világvége téma érdekli az embereket. Terhesség, szerelem, love szintén pozitív dolog. Ezek szerint az emberek többsége még mindig beszeretné tartani Isten egyik legfőbb parancsolatát, hogy sokasodjunk szaporodjunk. Szerintem az is pozítív hogy ilyen sok embert foglakoztatnak az idézetek, nevek. A Biblia is tele van ilyenekkel. Szóval jó látni, hogy a többségnek még mindig fontosak ezek a dolgok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hiába fontosak sokaknak ezek a dolgok, ha - az Egyház szempontjából - rossz helyen keresik a válaszokat.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)