2022. december 7., szerda

Nem tehetnek róla: Ádám, Éva, a kígyó és a "keresztény" kormány

Pont tegnap este tankoltam. Ma kiderült, hőstettet hajtottam végre: a benzinár az egekben, miközben mi átlagemberek csak a földön élünk. Persze az örökké elégedetlenkedő állampolgárok, akik egy "keresztény" országban számlálják napjaikat, egy "keresztény" kormány vezetése alatt, ilyen helyzetekben azonnal felteszik a kérdést: ki a felelős az egyre szorosabb nadrágszíjért? Szerencsére megnyugodhatunk: van válasz erre a kérdésre, mégpedig bőséges válasz.

Az ugye úgy kezdődött, hogy amikor az Úristen a bűneset elkövetése után előszólította az első emberpárt, akkor Ádám nem késlekedett azonnal rámutatni Évára: a nő miatt történt az egész, akit "te mellém adtál". És persze Éva se lopta a napot, máris megnevezve a kígyót bűnbaknak. A kígyó - mivel nincs keze - nem tudott senkire se mutatni. A történetnek az lett a vége, hogy mindhárman büntetést kaptak, azaz maga Isten mindhármukat felelősnek tartotta. 

A "keresztény" kormány Magyarországon sokkal kreatívabb Ádámnál, Évánál és a kígyónál, ha a felelősségről van szó. Ahogy a tegnap esti bejelentésen el is hangzott a rendkívül naív "van felelős?" kérdésre válaszul, a felelősség kérdése helyett inkább az érdemekről kellene most beszélni, arra kellene fókuszálni. És tényleg, milyen nagyszerű időzítés, mekkora ötlet is ez, mert amikor minden folyamatosan romlik körülöttünk, akkor bizony ideje a dicsőségre, a sikerekre és a nagyszerű teljesítményre összpontosítani. Temetésre is azért járunk, hogy ott vigadjunk és táncoljunk. Nem az a lényeg, hogy lassan már nem fogunk tudni normálisan közlekedni, hanem hogy milyen jó volt eddig a közlekedés!

Persze azért nem lehet a húrokat a végtelenségig feszíteni, úgyhogy ha egy országban a krízisek száma állandóan növekszik, végül azért csak meg kell nevezni felelősöket a tisztesség és a vérre szomjazó állampolgárok indulatainak levezetése kedvéért. Szerencsére "keresztény" vezetésünk jeleskedik ebben a kérdésben. Így tehát szeretném mindenkivel közölni az egyszerű tényt, hogy a kétharmados felhatalmazással bíró, abszolút teljhatalmat élvező, tizenkét éve bármilyen döntést ízlés szerint meghozni képes elöljáróink kapcsán semmi sincs, amiért okolhatók volnának. 

Javaslom, hogy mindenki nyomtassa ki magának a következő listát az igazi bűnösökről, tegye ki a hűtőre otthon, igyekezzen memorizálni ezeket a sátánokat, és ha legközelebb bármilyen közügyet érintő kérdés szembejön, mormoljon el egy-egy átokzsoltárt a lista tagjainak fejére. Az igazán hibáztathatók tehát, akik minden magyarországi fejleményért felelősek a következők:

- Brüsszel
- az Európai Unió
- a szankciók
- Soros Gyuri bácsi
- a migránsok
- a melegek és az LMBTQ mozgalom
- Gyurcsány Ferenc és a DK
- Márki-Zay Péter
- Karácsony Gergely
- Ukrajna és Zelenszkij
- a libsik és az álbaloldal
- Amerika és Biden
- a tanárok, akik belerángatják a diákjaikat is
- a zöldek, Greta Thunberg
- ...és nagyjából mindenki Európában

Örülök, hogy segíthettem. Köszönöm a figyelmet.

17 megjegyzés :

  1. Részben igazad van: régiónkbeli politikus fényévente ismeri be, hogy "bocs, tévedtem". Ilyen ádáz és egyben galád médiaellenszélben az politikai öngyilkosság lenne, nem várható el. (Gondolj Gy.F-re, neki mennyire nem jött be a beismerés, noha az csak kiszivárgott a zárt körből.) A posztban ügyeskedsz is kicsit, iróniába csomagoltan, hiszen a "felelősök"-ről az sem jelenthető ki, hogy semennyire nem azok, vagy hogy helyettük a kormány lenne az. Van annak egyfajta szimmetriája a nonszenszben, hogy a kormány semmiért nem tartja felelősnek magát, az ellenzék szerint meg mindenért 100%-ban felel, nem gondolod?
    Fontold meg, hogy az igazi hibás: Francis Fukuyama. Ő találta ki (vagy külügyminisztériumi tisztviselőként ő írta le), hogy az egész világ amerikai mintára alakítása elkerülhetetlen, egyfajta történelmi küldetés.
    Valójában minden gondunk ebből következik az utóbbi évtizedekben. (Már a migráncsválság is, hiszen a kívülről bedöntött észak-afrikai rezsimek utáni káosz mozgatja.) Ez túl prózai, így jobbra és balra is szexi tálalásokat keresnek, amikre gerjed a narratívákra fogékony nép.
    Legyünk igazán bátrak, és vizsgáljuk meg, hogy a gondjaink közül mi maradna, ha Amerika leállna Fukuyama végrehajtásával.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Van annak egyfajta szimmetriája a nonszenszben, hogy a kormány semmiért nem tartja felelősnek magát, az ellenzék szerint meg mindenért 100%-ban felel, nem gondolod?"

      De igen, ez tökéletesen igaz és jól tükrözi Magyarországot. Gyurcsány is remek példa és szinte ésszel felfoghatatlan, amit ő művelt ugyanezen a téren, még 2006-ban - egy pillanatra sem akarom felmenteni az ellenzéket. Teljesen egyetértek Török Gábor politikai elemzővel, aki az ellenzékről ezt mondta:

      "Az ellenzéknek megvan a maga játszótere, vagy a mókuskereke, amelyben a kis mókusok futkároznak körbe-körbe, de kitörni nem tudnak belőle."

      Hibátlan ez a kép és közben iszonyatos is kis hazánk szellemi-közéleti állapotát tekintve. Van egy teljesen öncélú, semmire se jó, hasznavehetetlen ellenzéki oldal, meg egy maximum jogkörrel felruházott, magát tökéletesnek tartó és gátlástalan kormány. És ameddig az egyik olyan amilyen, addig a másik is pont olyan lesz, amilyen. Sakk-matt. Ami viszont a röhej tárgya, hogy senki, semmiért, soha nem felelős. Ez már az abszurditás csúcsa.

      Törlés
    2. Talán segít, ha minden narratíva mögé/közé próbálunk nézni, én legalábbis ezzel foglalkozom. A szellemi-közéleti állapotok két fő tényezőtől ilyenek: 1. nincs elég hideg, hogy együtt akarjunk működni, mint tipikusan a skandinávok; 2. a közéletben megszólalók mind azt hiszik, hogy az ellenoldali narratíva ordasul hamis, ám a számukra tekintély értelmiségiek narratívája legalább lényegében igaz, tehát elég jó kiindulópont.
      Az állapotok akkor javulnak majd, ha 1. kezd befagyni a hátsónk; vagy 2. olyan látásmód terjed el, hogy egyik pártnarratíva sem alkalmas kiindulópont, pártközi narratívát kell értelmiségi IQ-val összedobni, ami azonban nem kocsmaszintű hőzöngés, nem konteó, nem tanult tehetetlenségi pótcselekvés, hanem őszinte meggyőződésünk szerint előre viszi a közösségünket.
      Továbbra is javaslom, hogy a hétköznapi ész következetes használata közjóléthez vezet, és hogy Jézus tanításának életre váltása elhozza az emberiség földi aranykorát (is, a túlvilági boldogság mellett).

      Törlés
    3. "olyan látásmód terjed el, hogy egyik pártnarratíva sem alkalmas kiindulópont, pártközi narratívát kell értelmiségi IQ-val összedobni, ami azonban nem kocsmaszintű hőzöngés, nem konteó, nem tanult tehetetlenségi pótcselekvés, hanem őszinte meggyőződésünk szerint előre viszi a közösségünket."

      Ezzel egyetértek és azt gondolom, ennek a narratívának a jelenlegi politikai rendszeren kívülről kell érkeznie. Bár az utóbbi időben szimpatikus számomra Vona Gábor, nem lettem az ő fogadatlan prókátora: mégis ajánlom a beszédes "Második Reformkor Alapítványát", ami pontosan valami általad is említett dolog összegrundolásán dolgozik. Vona szerint a reformkor talán az első állomás a magyar történelemben, ha a jelentől elindulunk visszafelé és olyan pillanatot keresünk, amiben mindenki nagyjából egyetért, amivel szimpatizálni képes (baloldal és jobboldal egyaránt). Tehát mi lenne, ha valami ahhoz hasonlót kezdenénk építeni? Ez persze csak egy ötlet, de van vmilyen előadása ahol részletesen ki is fejti az elképzelését erről. (Nem tudom egy kommentben ide leírni.)

      Törlés
    4. Egyrészt köszi, másrészt ironikus, hogy egy politikustól várnád az igét. A közösségért érzett felelősség nyilvánvaló jele, ha valaki IGEN-t tud mondani valamire.
      Manapság (és már elég régen) csak azt látni, hogy sokan NEM-et mondanak arra, hogy még mindig nincs kolbászból a kerítés. Mintha ez egy terv lenne, amit hatalomra jutva majd megvalósítanak.
      Hogy valójában mire mondanak IGEN-t, az nem derül ki. A te posztodból sem érződik, hogy mi lenne a terv.

      Törlés
    5. "ironikus, hogy egy politikustól várnád az igét"

      Dehogy várom, csak egy hirtelen példa akart lenni a kérdésedre. Sőt, van egy olyan sejtelmem, ha Vona visszakerülne a politikába, akkor az megint megrontaná és "visszakapnánk" belőle a régi verziót... Tehát nem kormányt kell váltani, hanem rendszert, gondolkodásmódot, politikai levegőt. Összetett kérdés mire mondana az ember IGEN-t, és ez a blog nem is alkalmas ennek kifejtésére. Azt se gondolom, hogy a kerítés "kolbásztalansága" miatt mondanak sokan NEM-et, csak egyszerűen látják, hogy ezzel a politikai felállással nem fogunk túl messzire jutni.

      Törlés
  2. A mi városunkban nyáron délben is sötét van. Régóta. Oktatási intézményben dolgozom ahol a nagyfőnök és a kisfőnökök keményen tolják a pártpropagandát. Egyébként meg mindenki be van kussolva. Nem is mertem a fb-ra írni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem számít, B. kartársnő, így is megtalálunk!

      Törlés
    2. :))) De nagy szád van csak így névtelenül!

      Törlés
    3. Ilona, érzelmileg teljesen érthető, hogy a pártpropagandát sötétségnek tartod. De becsülettel kijelenthető-e, hogy az ellenpropaganda lenne a világosság?
      A Kádár-rendszerben valódi rezsimváltó hangulat volt, így ha gépeltél 10 röpcédulát, óriási hatást keltettek (és le is csukhattak érte 2-3 évre). Ha ma nyomtatsz 100 millió röpcédulát, semmi retorzió, ám semmi érdeklődés! Mert ma ellenzékváltó hangulat van. Már régóta, és úgy tűnik, hogy észszerű alternatívák megfogalmazása nélkül ez nem fog változni.

      Törlés
    4. Nincsen ún. ellenpropaganda, ami van, annak sajnos annyiból áll a tevékenysége, hogy a Párt malmára hajtja a vizet. A magyarok egyáltalán nem fogékonyak az erkölcsi megújulásra, félnek a polgárosodástól, mert az az évszázados tapasztalatuk, hogy a Kárpát-medencében a jog semmit nem ér.
      Fájdalmas, de el kell fogadnunk, hogy nekünk nincs alapunk ahhoz, hogy más jövőt óhajtsunk.

      Törlés
    5. the_bad_eleanor2022. december 8. 6:48

      Viccelek csak, nyugi. Muszáj kínomban röhögni, én egy érzékeny állású közeli rokon miatt nem merek fc-on írogatni...

      Törlés
    6. "Ilona, érzelmileg teljesen érthető, hogy a pártpropagandát sötétségnek tartod. De becsülettel kijelenthető-e, hogy az ellenpropaganda lenne a világosság?"

      Nemcsak érzelmileg érthető, ha Ilona sötétségnek tartja a pártpropagandát. A pártpropaganda valóban sötétség - minden párté az. Persze itt most meg kellene határozni mit is értünk pontosan propaganda alatt, mert gyaníthatóan ezt a kifejezést is balról-jobbra dobálják ma az emberek.

      Törlés
    7. "A pártpropaganda valóban sötétség"
      - Fentebb azt próbáltam kifejteni, hogy ma Mo-n lényegében csak pártpropaganda van a köztérben. Te is azt tolsz. Csak más pártokét. És nem veszed észre. Nem sértésnek szánom, szebb változatban: a 'zemberek 99%-a a neki szimpatikus pártprospektust kommunikálja indulatosan a saját ötleteként. Persze nincs erre rálátása. Ám ha lenne, rögvest boldogabb, jómódúbb országgá válnánk.
      Példám az USA: ott a 'zátlagember kevésbé szajkózza a hivatalos prospektusokat, és több ténylegesen saját ötlete van, mert volt 150 éve gyakorolni.
      Felzárkózási lehetőség: amikor a kormány következő intézkedéseiről az jut eszedbe, hogy monnyék le, tedd egy kicsit félre azt a híranyagot, amiből levontad e "csalhatatlan" következtetést, és dolgozd ki alaposabban, hogy mi a baj, és mi lenne az alternatíva, és az miért lenne jobb. Lehetőleg nézd meg azt is - ÉRDEMBEN -, hogy mi az összegyűjthető legjobb tudásanyag a témában. Olvass sorok között, a neked tetsző cím után olvasd figyelmesen végig a cikkeket, a végükön szokott lenni a az ellenpont, amiből rájöhetsz, hogy a cím megvezetett. És ennek alapján alakíts ki álláspontot, ami már valóban a sajátod. Megéri, mert a haza ettől derül fényre.
      Pár pl.: haragszol a benzinárra? Oké. Az ellenzék olcsóbb benzint varázsolna? Hogyan? (Sehogy.)
      Haragszol az inflációra? Oké. Az ellenzék vezetésével alacsonyabb lenne? IGEN, tényleg, hamar jönne EU-lé. Hosszú távon ez sokba kerülne mégis? (Igen.)
      Haragszol a korrupcióra? Oké. Az ellenzék csökkentené? Nézd meg az ellenzéki vezetésű helyeket, hogy ott mekkora a korrupció... Ki nyeri ott a "köz"beszerzést, ki vezeti az önkormi cégeket, ki az igazgatósági és felügybiz tag? (Csupa csókos, aki visszacsorgat és holdudvarkodik.)
      Haragszol a közmédiára? Fogyassz nyugat-európait, és nézd meg, ott mekkora a pluralitás. (Semekkora. Ha bal-lib vagy, szabadon egyetérthetsz, ha pedig másként gondolkodnál, akkor fogd be és örülj, hogy még szabadlábon vagy.)
      Természetesen lehet más következtetésekre is jutni, ez a demokrácia lényege, csak fontos lenne előtte alaposan, felelősen tájékozódni, körülnézni, összképet szerezni. Nem arról van tehát szó, hogy választasz egy szerinted "hiteles" csatornát, és azt használod etalonként, ennél sokkal nagyobb a feladat.

      Törlés
    8. A pártpropagandával itt M.o.-on az a gond, hogy az enberek kurvára nem tudják, vagy nem akarják tudni maguktól, hogy bármivel-akármivel kapcsolatban mit gondoljanak, mi a helyes/helytelen, mi az ami emberséges/embertelen, hanem konkrétan meg kell nekik mondani. Ha jön valaki, aki elég karizmatikus, jól elő tudja adni magát, hat a tudatalattijukra, szinte bármit elhisznek neki és hozzá akarnak tartozni, olyanná akarnak válni, mint ő.

      the_bad_eleanor np, én is csak vicceltem :)

      Törlés
    9. "Fentebb azt próbáltam kifejteni, hogy ma Mo-n lényegében csak pártpropaganda van a köztérben. Te is azt tolsz. Csak más pártokét. És nem veszed észre. "

      Szerintem te itt (nem először) kevered a dolgokat. Ezért mondtam feljebb, hogy tisztázni kellene egyáltalán mit értünk politikai propaganda alatt. Mégpedig azt, hogy egy adott párt üzeneteit, ideológiáját a politikai haszonszerzés reményében terjeszti valaki. Tényleg ilyennek találod a blogomat? Valóban úgy tűnik, hogy ez a blog arról szól, hogy egy adott politikai párt vagy formáció ideológiáját akarja terjeszteni? Összekeversz engem az M1-el azt hiszem...

      "Példám az USA: ott a 'zátlagember kevésbé szajkózza a hivatalos prospektusokat, és több ténylegesen saját ötlete van, mert volt 150 éve gyakorolni."

      Saját ötlete az átlagamerikainak? :-DDDD Voltál már az USÁ-ban, beszéltél már amerikai emberekkel? Ha van mintapéldája a glóbuszon olyan országnak, ahol tömegeket lehet akármi mellé állítani hangzatos szólamokkal, az pont Amerika. Ott fordulhat elő az is, hogy egy keresztény magazin szinte minden oldala politikai propagandát folytat, alig burkoltan és szájbarágós szókimondással. Erről írtam korábban már itt:

      Isten embere és az ördög cimborája

      "Haragszol a korrupcióra? Oké. Az ellenzék csökkentené? Nézd meg az ellenzéki vezetésű helyeket, hogy ott mekkora a korrupció... "

      Igen, ez pedig az ismerős logika, melyet röviden így lehetne összegezni: mivel azok ott a másik oldalon ugyanúgy korruptak, akkor végső soron ha én az vagyok, belefér. Hát nem, nem fér bele, se a baloldalon, se a jobboldalon: és egyik oldalé sem mentség a másik oldaléra. Nem fér bele sem bal, sem jobboldalon a lopás, a protekcionizmus, a korrupció, az agymosó propaganda, a gyűlöletbeszéd, a karaktergyilkosság, sem a többi romlottság, melyeket a Biblia a régi jól bevált "bűn" címkével szokott megjelölni. Ezek mocskos dolgok, erkölcstelenek, elfogadhatatlanok, teljesen mindegy honnan érkeznek és merrefelé tartanak.

      Törlés
  3. Szilágyi József2022. december 7. 18:10

    "Amikor G.K.Chestertont megkérdezték, hogy 'Mi a baj a világgal?' , azt válaszolta:
    - Ha baj van, akkor az miattam van. "

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)