2023. szeptember 15., péntek

Néplelki betegség

A magyar katolikus egyházi vezető, Erdő Péter elment a Fidesz kötcsei párttalálkozójára. Sok katolikus hívő pedig most ki van bukva, egyfajta lelki földrengésként éli meg, hogy a bíboros úr képes volt ilyen gaztettre. "Minek ment oda? Most ment először? Milyen érdekek lehetnek a háttérben?" - teszik fel a kérdéseket, de a legfontosabb kérdést ugyanakkor elhanyagolják.

Merthogy szerintem nem ezek a fontos kérdések. Ezek inkább olyanok, melyek egy betegség tünetei, amelyben az egész társadalmunk régóta szenved. Megmondom mi a jó kérdés. Valami ehhez hasonló: vajon mi lenne, ha Magyarországon egy egyházi ember úgy mehetne el akármelyik párt rendezvényére akármikor, hogy ezzel ne keltsen megütközést senkiben? Leszakadna-e Magyarország felett az ég, ha egy egyházi személyről kiderülne, a Momentummal, a DK-val vagy az LMP-vel szimpatizál? Kardjába dőlne-e a református hívő, ha készülne egy közös kép Balog Zoltánról és Ungár Péterről? Zokogva összeomlanának-e hitgyüliben, ha kiderülne, Németh Sándor beszélgetésbe elegyedett Dúró Dórával? Persze ezek most gügye példák, csak a szemléltetés kedvéért használom őket.

Ismerve a magyar néplelket - amiről Puzsér nem véletlenül mondta, hogy olyan ferde, mint a Szent Koronánkon a kereszt - szerintem belebetegednénk idegileg, ha bármelyik egyházfi valóban oda menne, ahova akar és ezt utólag nem lehetne rajta számon kérni, nem lehetne beszólni, firtatni, kiigazítani, és neki nem kellene a kezét tördelve magyarázkodnia. Mindez meseszerűnek és elképzelhetetlennek tűnik, sőt ostobaság volna, mert éreztetni kell velük... a mit is?! "Ne legyél már naiv Sytka" - hallom a fejemben az ellenvetést - "Te is tudod, hogy Erdő Péter egy bíboros, neki vigyáznia kellett volna, mert olyan nincs, hogy NEM bíborosként megy ilyen helyekre! Tetszik vagy sem, a magyar katolicizmust reprezentálja" Nos, ennek a hangnak akkor azt üzenem, szerintem Erdő Péter bíboros, prímás, teológus, kánonjogász, egyetemi tanár, az MTA rendes tagja bármelyik tisztségében oda megy, ahova szeretne, azokkal beszél, akikkel akar és én nem kívánom emiatt sem számon kérni. Én belefáradtam már ebbe a "vigyázz, csak meg ne lássanak ott, azoknál!"-világba, amiből persze nem tudok kilépni, viszont a dohos levegőjét szívnom egyre nehezebb. Egy világba, ahol minden mozdulatra figyelni kell, minden szavunkat kétszer kell megrágni mielőtt kinyitjuk a szánkat, és minden tettünkkel megbotránkoztatjuk az emberek jó nagy százalékát.

A diagnózisom tehát az, hogy elsősorban nem Erdő Péter látogatásával van a baj, hanem a magyar néplélekkel. Néplelki betegség gyötör minket.

Innen nézve azonban kár lenne elhallgatni, hogy ez a magyar lelki betegség, gyanakvó természetünk, patologikus szorongásunk ilyen ügyekben valahol mégicsak azért van, mert a közéleti levegőt a magyar politikai szereplők így alakították. Ilyen értelemben és csakis emiatt tényleg van abban valami groteszk, hogy Erdő Péter elmegy a talán legnagyobb károsanyag-kibocsátókhoz, akik elsődlegesen felelősek a szellemi levegőszennyezés károkozó hatásaiért. Abban is van valami jogosság, ha Erdő Péter homlokán legurul néhány izzadtságcsepp a számonkérés miatt. Ezt egy olyan áldatlan állapotnak köszönheti, amiben ludasak azok, akiknél éppen látogatást tett. 

Szóval, ezt nem kell eltagadni.

De akkor is azt gondolom, valamit tenni kellene azért, hogy olyan országot építsünk, ahol bárki fesztelenül elmehet bárkivel találkozni úgy, hogy közben nem muszáj gyomorgörcsöt kapnia, vajon miféle mikrofont dugnak majd az orra alá, milyen vakuk villannak az arcába, kinek a tollhegyére kerül gúnyos jelzős szerkezetek közepette. És jelesül úgy is, hogy közben nem omlanak össze zokogva az adott személy mögött sorakozó hívek, tartozzanak akármelyik felekezethez vagy egyházközséghez. Szorítsuk ki a pártpolitikát a templomból, de aki templombajáró ember ugyan hadd menjen már el szabadon olyan rendezvényre, ahova csak akar és hadd legyen neki pártpreferenciája, amit szabadon felvállalhat a szószéken kívül.  

Azt gondolom, ennek az elérhetetlen messzeségben lévő, fesztelen és őszinte Magyarországnak a megépítése elsősorban nem pártfeladat, vagy legalábbis nem ott kezdődik. Hanem például a sajtónál: kezdhetjük akár ott is, hogy nem írunk le olyan eszementségeket, miszerint Erdő semmilyen tiszteletet nem érdemel a továbbiakban, mert elment Kötcsére (by Juszt László). Valóban? Én ugyan nem ismerem Erdő Péter tudósi és papi munkásságát, katolikus sem vagyok, de azért egy ember életművét és megbecsülését tényleg ilyen könnyedén kidobhatjuk az ablakon, mert egy párttal szimpatizál és elment egy rendezvényre? Félreértés ne essék: pontosan ugyanezt írtam volna le akkor is, ha Erdő Péter a DK egyik buliján jelenik meg és az Origo cikkezett volna arról, micsoda áruló hittagadás történt. 

A politika, a (párt)sajtó és a közbeszédformáló aktorok közös levegőmérgező tevékenységét be kellene fejezni végre. Ha mérgező levegőt szívunk az orrunkba, azt is fogunk kifújni másokra. Ennek nincs semmi értelme. Rendben van, hogy vannak törzsek-oldalak-pártok és van ezek felé szimpátia vagy ellenszenv a világon. Ami nincs rendben, hogy a törzseknek állandó háborúskodásban kell számlálni a napjaikat. Amikor a balhé nem csupán epizodikus része az életünk megélésének, hanem már létszükségletté válik, az minden jó dolgot elpusztít maga körül. Frusztrált országban nincs innováció, nincs kreativitás, nincs teremtő szándék. De akkor mi marad?

25 megjegyzés :

  1. Hogy mik vannak! Ezt a cikket és a filmet érdemes lehet tanulmányozni a postban említett probléma kapcsán:
    https://telex.hu/szorakozas/2023/09/15/reisz-gabor-magyar-film-magyarazat-mindenre-kritika

    VálaszTörlés
  2. Azon morfondírozom, vajon egy kis párt, akár a Kutyapárt miért nem trollkodja meg a dolgot, és miért nem hívják meg Erdő Pétert ők is? :D
    Mert a miért megy oda kérdésre az tűnik a kézenfekvő válasznak, hogy azon túl, hogy meghívták, volt érdemi beszélgetni való...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zseniális ötlet lenne meghívni a Kutyáknak! :-D Szerintem írd meg nekik!

      Törlés
  3. Sytka, valóban baj van a magyar néplélekkel, de nem ezért.
    Erdő Péter részvétele egy pártpolitikai rendezvényen többszörösen problémás, és sajnálom, hogy nem látod, miért. Illetve, valamit látsz, mert írod, hogy a Fideszhez ment, a "legnagyobb károsanyag-kibocsátókhoz, akik elsődlegesen felelősek a szellemi levegőszennyezés károkozó hatásaiért". Ez önmagában elégséges ok kellene legyen arra, hogy a legfőbb egyházvezető ne fogadjon el ilyen meghívást. Énnél azonban sokkal súlyosabb a helyzet. Nem szabadna egy pillanatra sem elfelejtened, hogy nem normális viszonyok között élünk, hanem a magyar abszurdisztánban.

    A Fidesz, és elsőszámú vezetője nem csak szellemi levegőszennyezést végez, hanem felszámolta a demokráciát hazánkban, kizárta az ellenzéket a törvényhozásból, és az évek óta bevezetett rendeleti kormányzással magát a parlamentarizmust is megszüntette. A Fidesz, vezetőjével az élen, létrehozott egy kleptokraták vezette vallási-nacionalista, hazugságokon, félelmen és gyűlöleten alapuló önkényuralmat, amelybe, ha valami nem történik, beledöglik az ország.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel alapvetően egyetértek, bár "a felszámolta a demokráciát hazánkban" félmondatot én erősnek tartom. Ez azt jelentené, hogy diktatúrában élünk - értem és hallom ezt a baloldali-ellenzéki narratívát, de hasonlóan túltoltnak és progpagandisztikusan eltúlzottnak tartom, mint a kormánypropagandát. Hülyeség úgy vélni, hogy egy országban vagy van vagy nincs demokrácia: a kettő között vannak átmenetek és mi inkább egy csorba-demokráciában élünk, ahol adott esetben sérülnek bizonyos jogok és persze igazad van abban is, hogy a kormány úgy alakítja a választási rendszert, a médiafelületekhez való hozzáférést, stb, stb, ahogy számára kedvező - de ez azért nem Észak-Korea vagy ahhoz hasonló, nyíltan erőszakos berendezkedésű ország. (Kicsit talán olyan ez inkább, mint egy enyhébb gulyáskommunizmus.)

      Igazad van abban, hogy félelmen és gyűlöleten alapuló rendszer van - amire az ellenzéki oldal vagy ügyetlenül sehogy sem reagál, vagy hasonló gyűlölettel válaszol. Az egyik oldalon sorosoznak, a másikon orbánoznak, s bár aszimmetrikus a hatalmi tér felosztása (a kormány felé dől minden), a stílus és a hangvétel itt is - ott is borzasztó. A törzsi háborúk világát éljük.

      Törlés
    2. Pontosan mi a különbség a nyugati demokráciák és a mi jelen demokráciánk között? 1. Nyugaton megszokták, hogy bal-lib média mondja meg, kinek kell nyernie, és tényleg az is nyer - vagy 2. rászabadítják a összmédiapoklot, amitől az 1. pont lép érvénybe. Nálunk meg tényleg a nép dönt kétféle, homlokegyenest különböző narratívát megfontolva.
      Ezért savaznak minket: tojnak, hogy ha nyugaton is fősodorba kerül a másik narratíva, ott is tényleg a nép fog dönteni, és bukik a bal-lib értelmiségi hegemóniára épülő irányítási modell.

      Törlés
  4. Még csak annyit, hogy örömteli hírnek tartom, hogy vannak olyan hívők, akik "most ki vannak bukva, egyfajta lelki földrengésként élik meg, hogy a bíboros úr képes volt ilyen gaztettre".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem elkerülte a figyelmeteket, hogy a kormány folyamatosan kutatja a saját népszerűségét, és le is vonja a következtetéseket.
      Tehát ha E.P. megjelenésétől jelentősen csökken a népszerűsége, mi várható?
      Ezzel szemben hogyan reagálja le az ellenzék, ha csökken a népszerűsége? Lebüdöslábúzza azt, aki merészel nem szimpatizálni vele. Egy attitűdváltást ki lehetne próbálni.

      Törlés
    2. A kormány nem a saját népszerűségét kutatja, hanem az emberek népszerű és tipikus álláspontját bizonyos kérdésekben. Ebből keletkeznek aztán a sokszor elnagyolt szólamok, politikai szlogenek, befogadható jelmondatok (lásd: "mi a béke oldalán állunk" vagy "a magyarok nem akarnak belépni a háborúba"), vagy a szájbarágós, ostoba, értelmetlen "nemzeti konzultációs" propaganda-kérdések. Vagyis: felmérik mit akar hallani a nép és utána azt visszaadják a saját szájukba. Végül aztán erre hivatkozva kijelentik, hogy "mi is pont azt akarjuk, amit az emberek akarnak". Ezt hívják populizmusnak. Nos, ennek egy különösen visszataszító formáját műveli a mostani vezetés, viszont annyit el kell ismerni, meglehetősen remek hatásfokkal.

      Van azért néhány kérdés, amiről az emberek egyébként az összes propagandatörekvés ellenére szívesen szavaznának (pl. egy népszavazás kiírásakor) így kinyilvánítva a véleményüket. Itt pedig egyszerűen jogi-nyelvtani-stilisztikai vagy ehhez hasonló okokra hivatkozva, de akár fizikai úton is akadályozzák ezeknek a lehetséges témáknak a közszemlére tevését és népszavazás kiírását.

      Így aztán Magyarország egy olyan térré válik, ahol a valódi kérdésekről a közbeszédben egyre nehezebb megszólalni - leszámítva az internetet (amit egyetlen kormány sem tud igazán a hatalma alá vonni, leszámítva az olyan nyílt diktatúrákat, mint pl. Észak-Korea), maradnak tehát a tüntetések, a kocsmafilozofálgatás és a tábortűz melletti diskurzus a haverokkal. Természetesen a látványos tiltakozásokról (mint a milyen egy tüntetés) a kormányoldal médiája normálisan soha be se számol - beleértve az én pénzemből horribilis összegből fenntartott és működtetett "közszolgálati" propagandacsatornákat. Ennyit arról, hogy ki milyen következtetéseket hogyan von le.

      Törlés
    3. És mindezek ellenére mégis azt javaslom, hogy nem kell átvenni ezt az attitűdüt a kormánytól. Hadd menjen mindenki oda, ahova akar, hallgassa-látogassa azt a pártrendezvényt, amit szeretne. Mert ez is hozzátartozik egy normális demokrácia megéléséhez. Egy ördögi kört nem lehet úgy megkísérelni megtörni, ha ugyanazokkal a módszerekkel élek, mint aki a kört létrehozta.

      Törlés
    4. Sytka, ha tehát választhatsz, hogy a démoszt bevonod-e a demokráciába, akkor azt választod, hogy inkább ne...? Sokan gondolkodnak hasonlóan, jellemzően bal-lib értelmiségiek, kollégáim 95%-a. De egy, a démosz feje fölött boltoló elit rendszer végül is, nem demokrácia.
      Rengeteg vitám van az OVIs berendezkedéssel, hiszen én is értelmiségi vagyok... Az viszont világos, hogy két ellentétes narratíva folyamatosan jelen kell legyen a médiában, és hogy nyugaton ez nem valósul meg, engem jobban aggaszt, mint az itthoni valódi véleménypluralizmus.
      A nyugatiakat is kellene, hogy aggassza, hiszen a bal-lib mainstream hegemónia átmeneti megbillenése esetén ki jön? Per def csak egy szélsőséges jöhet, aki rosszabb, mint ha a jobbközépet megtűrnék a fősodorban.
      Valójában a nyugati országok szorulnak rá a mi demokratikus tanácsainkra, mert nálunk a fősodorban mindkét alternatíva folyamatosan jelen van.

      Törlés
    5. Emlékeztetnék Bibó Istvánra, aki valójában ezt írta: Demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni a más véleménytől, a másként gondolkodóktól. Nos, a nyugatiak mára ott tartanak, hogy félnek a másként gondolkodástól, mi meg nem. (Tiszteletlenség a kivételnek.)

      Törlés
  5. ""a felszámolta a demokráciát hazánkban" félmondatot én erősnek tartom. Ez azt jelentené, hogy diktatúrában élünk - értem és hallom ezt a baloldali-ellenzéki narratívát, de hasonlóan túltoltnak és progpagandisztikusan eltúlzottnak tartom, mint a kormánypropagandát."
    Sytka, mit kell még megtennie a hatalomnak ahhoz, hogy te is diktatúrának nevezd a diktatúrát?

    Egy politikai rendszer vagy a demokratikus jogi alapokra, vagy az önkényre épül. Nincs más lehetőség. Ha a rendszer önkényre épül, azaz diktatúra, az abból tudható, hogy (1) korlátozzák a sajtószabadságot, (2) nem teszik lehetővé a szabad és egyenlő választásokat, (3) megszüntetik a hatalmi ágak szétválasztását, (4) kiiktatják a fékek és ellensúlyok rendszerét, (5) a hatalom ellenőrzése alá helyeznek mindent, (6) felszámolják a civil élet szabadságát, (7) rombolják a kultúra, az oktatás, a tudomány minőségét és (8) korlátozzák a piacot és a vállalkozások szabadságát. Nálunk ez már mind megtörtént.

    Nem hallhatsz ilyen baloldali-ellenzéki narratívát, mert már valódi ellenzék sincs (baloldali pedig a rendszerváltozás óta nem is volt). Van egy lakáj ellenzék, amit a demokratizmus látszataként fenntart és búsásan megfizet a hatalom, és közben a háttérben ezer szállal összefonódik a hatalommal. Aldous Huxley már az 50-es években megírta: "A tökéletes diktatúrának demokratikus álcája lesz".

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Péter, továbbra is azt állítom, hogy mást értesz diktatúra alatt, mint ahogy ezt a szót tipikusan használjuk valójában. Te diktatúrának szeretnéd látni ezt a rendszert - miközben a rendszer arra nagyon figyel, nehogy nyílt diktatúrává váljon. Elmegy ennek a határáig, de (még) nem lépi azt át. Talán azt mondhatjuk, hogy puha diktatúrának nevezhetjük azt, ami van - de totálisnak vagy nyíltnak biztosan nem. Pedig a "diktatúra" kifejezésen klasszikusan utóbbit szoktuk érteni.

      Vegyük az első pontodat! Mi számít a sajtószabadság korlátozásának? Pontosan hol és hogyan korlátozza a kormány a sajtószabadságot? Betiltotta ellenzéki orgánumok megjelentetését? Tudtommal a legnézettebb kereskedelmi TV felvállaltan kormányellenes. A legolvasottabb netes hírportálok mind kormánykritikusak. A legvásároltabb hetilap (HVG) abszolút szembemegy a kormánnyal. Ezek csak hirtelen példák, de egy nyílt diktatúrában az ilyesmi elő nem fordulhat. (Lásd Észak-Korea vagy Oroszország, ha konkrét példa kell.) Már az is sokatmondó, hogy a legnyilvánosabb felületen te meg én beszélgethetünk ilyesmiről, és gyanítom, nem jön egyikünkért sem a fekete autó. :-)

      No persze az tény, hogy a kormány felvásárolta a vidéki lapokat tokkal-vonóval, közszolgálat alatt nyílt propagandát terjeszt és most már a közösségi médiában is próbálja szórni az agymosott tartalmakat (ld. "a kopaszt oszt", "megafon" és ehhez hasonló színvonalú kontentek.) De diktatúra az lenne, ha elzárna minden más csapot a sajátjain kívül, szabályozná az internetet, vagy pl. besúgóhálózatot építtetne ki, ahol a polgárok egymást feljelentgethetnék. Ezeknek mind vannak csírái és előjelei, de szerintem azért nem tartunk itt.

      Én úgy látom, ez a rendszer egy autoriter technikákkal navigáló, puha diktatúrák hatalomtechnikai megoldásaira emlékeztető, egyszemélyes pártvezetéssel lavírozó forma. De gyanítom, hogy már a B-oldal forog náluk és előbb-utóbb menni fognak.

      Törlés
    2. Aki kevesli nálunk a szabadságot, mit tud Amerikáról? Józanító: https://mandiner.hu/belfold/2023/09/nick-vujicicet-zaklattak-es-megalaztak-terroristakent-bantak-vele-tombol-a-szabadsag-es-a-demokracia-amerikaban

      Törlés
    3. Tehát azért, mert egy motivációs trénert, aki egy jogosan kétséges és hazug műfaj egyik szószólója vegzálnak Amerikában, ezért egész USÁ-ban oda a demokrácia? (Egyébként kíváncsi lennék ennek az ügynek a részleteire, mert a Mandiner finoman szólva tendeciózus tudósításainak egyáltalán nem hiszek.)

      Törlés
    4. Hogy mindent kritikával kezelj(ünk), azzal lelkesen egyetértek. Hogy a másként gondolkodásért ellehetetlenítés (adminisztratív lincselés) járjon, azzal meg szerintem te sem értesz egyet. Legalábbis, egy "demokráciára" rossz fényt vet az ilyesmi: https://www2.cbn.com/news/us/bank-kicked-me-out-froze-my-debit-cards-why-nick-vujicic-launching-bank-pro-lifers

      Törlés
    5. Laci, látod ez az eredménye annak, amikor tájékozatlanként guglizol. Ebben a hozzászólásodban sikerült rossz országot és rossz személyt választanod, de még ennél is rosszabb a forrásválasztásod.
      Aki azt állítja, hogy az USA-ban zaklatják, vagy ellehetetlenítik a másként gondolkodókat, az keményen csúsztat, és semmit sem tud az amerikai viszonyokról.
      Vujicic ízléstelen cirkuszi mutatványaiban (amelyek lényege, hogy se kezem, se lábam, de állandóan boldog vagyok) csúsztat, és becsapja az embereket. Mindezt nyereségérdekelt üzleti vállalkozásban végzi, hallgatóitól érzelmi azonosulást vár el, no és persze pénzt kér. Amikor éppen nem „keresztény motivációs tréner”-kedik, akkor üzletel és nyerészkedik és mára már multimilliomos bankár lett, úgy, hogy hivatalosan csak non-profit alapítványai és non-profit lelkészi hivatala van. Szép teljesítmény!
      Mind a Mandiner, mind pedig a CBN az állítólagos zaklatási és az állítólagos ellehetetlenítési sztorit kizárólag magától az állítólagos szenvedő alanytól, Nick Vujicictól hallotta és leközölték anélkül, hogy független forrásokból utánanéztek volna az elmondottak hitelességének. Ilyet persze ők soha nem tesznek, mert valójában nem tájékoztatni akarnak, hanem összeesküvés-elméleteket teremteni, másrészt tudják, hogy hűséges olvasóik elhiszik minden szavukat, mert tudják, hogy az ő szekértáborukból valók.

      Törlés
    6. Tibor, ha még csak Vujicicet érintené a dolog....
      de nagyon nem, ld. pl. https://christianconcern.com/news/christian-charity-paid-over-20000-compensation-for-bank-account-closures/
      És a0mióta Nigel Farage kiperelte a Coutts dokumentumait, ld. https://www.bbc.com/news/uk-66240298 azóta sok mindenen kevésbé lepődöm meg, sajnos.

      Törlés
    7. @Deák Péter:
      "Aki azt állítja, hogy az USA-ban zaklatják, vagy ellehetetlenítik a másként gondolkodókat, az keményen csúsztat, és semmit sem tud az amerikai viszonyokról."
      - Maradjon itt ez a mondatod, mementóként.

      Törlés
    8. Az előző példáim jórészt britek voltak.
      De azért Amerikában is felmerült a téma, ld. pl. https://www.foxbusiness.com/politics/chase-bank-warned-religious-discrimination-gop-attorneys-general

      Törlés
  6. Sytka, azt hiszem, túlgondoltad hozzászólásomat. Én nem állítottam, hogy nálunk totális, vagy nyílt diktatúra lenne, csupán azt állítom, hogy diktatúra van, annak legegyszerűbb megfogalmazása alapján, miszerint a diktatúra egyetlen személy vagy csoport (parancs)uralma a közösség, az állam fölött. A gulyásszocializmus is diktatúra volt,
    Nézz utána, a legtöbb külföldi politikai elemzés is erre a következtetésre jut, mert mára már szinte tankönyvi módon megvalósultak hazánkban a diktatúrákra jellemző sajátosságok.

    Abban egyetértünk, hogy a rendszer ma még autoriter technikákat használ, de békés módszerekkel is tönkre lehet tenni egy országot. Ugyanakkor naivitás szerintem az az elgondolás, hogy "már a B-oldal forog náluk és előbb-utóbb menni fognak", ugyanis már megszüntették azokat a demokratikus lehetőségeket, amelyekkel leválthatóak lennének.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Te nem éltél Kádár alatt? Én 1982-ben, középiskolásként értesültem egy, az iskolánkban "felvilágosítást" tartó katonatiszttől, hogy csak óvatosan a politikai demonstrációval, pl. március 15-én nemzeti zászlóval végigsétálni az Erzsébet-hídon akár 3 év börtönt érhet, rendszerellenes lázításért.
      Aki ilyesmiket hallott anno (vagy netán maga is mondott...), miféle diktatúráról tud ma beszélni úgy, hogy nem sül ki a szeme?

      Törlés
    2. Laci, én nem csak hallottam ilyesmikről, hanem saját bőrömön tapasztaltam, de nem 1982-ben, hanem korábban. 1982-ben, és azt követően, az ilyen fenyegetést, ha egyáltalán elhangzott, már senki sem vette komolyan. Ez az időszak már a kádári konszolidációs időszak vége volt, a Lázár-kormány pragmatista tevékenységével. Korod miatt keveset tudhatsz arról a diktatúráról, persze, azóta már lett volna időd utánanézni. Mint ahogy annak is, mit nevezünk diktatúrának. De soha nem késő, kezdd el, menni fog.

      Törlés
  7. Későn reagálok, de már mindegy:
    idézet "Leszakadna-e Magyarország felett az ég, ha egy egyházi személyről kiderülne, a Momentummal, a DK-val vagy az LMP-vel szimpatizál? Kardjába dőlne-e a református hívő, ha készülne egy közös kép Balog Zoltánról és Ungár Péterről? Zokogva összeomlanának-e hitgyüliben, ha kiderülne, Németh Sándor beszélgetésbe elegyedett Dúró Dórával? Persze ezek most gügye példák, csak a szemléltetés kedvéért használom őket."
    Igen, leszakadna. Könnyedén beszélsz a történelmi egyházak bűneiről, botlásairól és könnyedén vagy mások kárára engedékeny. Tedd fel magadnak a kérdést (bocsánat a tegeződésért) Te örülnél saját gyülekezetedben a hasonló pártállási elköteleződéseknek? Az anyagi függés nyilvánvaló tortízásainak a hitéletben? Örülnél? Nem gond? De igen. Széthullik minden, ami még valahogy tartotta magát abban az átkosban.

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)