2012. január 23., hétfő

Amikor kitör agresszió

Mindenki ismer agresszív embereket, de egyértelműen és röviden igen nehéz összefoglalni mit nevezhetünk agressziónak. Egyesek szerint a stressz felszabadításának eszköze, mások az önfenntartás motorját látják benne, megint mások szimplán a bűn egy formáját. Nagyon nehéz különbséget tenni agresszív indulatok között - merthogy többféle létezik belőlük.

Azt hiszem a legtöbben úgy gondoljuk, hogy amikor Jézus ostorral verte ki a kufárokat a templomból, azt nem lehet szelíd cselekedetnek nevezni. Mégsem hasonlítjuk ahhoz, mint amikor egy náci katonatiszt dühében zsidókat ölt meg. Ha én felképelem a gyerekemet, talán azt mondhatjuk rá, az egy agresszív cselekedet: de nem soroljuk egy kategóriába azokkal, akik részegen hazamennek és szó szerint szétverik a családjukat.

A megboldogult Gyökössy Endre bácsi Magunkról magunknak című klasszikussá vált könyvében ír egy pszichiáter barátjáról, aki megkérdezte tőle: "Ugye ti hívő keresztények is robbantok valahogy?". Gyökössy válasza három oldalú volt. Azt mondta, hogy robbanunk kifelé, mint a vulkán, ami a tüzet meg a hamut szórja a környezetére. Ezzel sokszor a hozzánk legközelebb állókat tesszük beteggé, szorongóvá, vagy éppen idegessé. Aztán robbanunk befelé is, ami azt jelenti, hogy magunkat gyötörjük, nem ritkán tönkretéve gyomrunkat, szívünket, idegrendszerünket, tehát a saját testünket. Ahogy ő írja: "ha hallgat a száj, kiáltanak a szervek". Végül pedig van kevert robbanás is, ami röviden annyit tesz: ahol nem lehet kifelé robbanni, ott lenyeljük a békát ameddig bírjuk, aztán ott adjuk ki a mérgünket, ahol tudjuk.

Nade mi a megoldás? Gyógyszert szedni? Fegyelmezni magunkat? Nyilván ezek is egyfajta válaszok. Engem persze most az a jelenség érdekel, amit acting out-nak hívnak, vagyis az indulatok valamilyen kitörésének módja, ami nem feltétlenül negatív. (Vajon ilyen volt, amikor Jézus felkiáltott a kereszten, hogy Isten miért hagyta el?). Ilyen lehetett, amikor a zsoltárok szerzői "dühösen" kifakadtak Isten előtt mondjuk ellenségeikkel kapcsolatban. Ezen a módon tehát egy kereszténynek van egy negyedik robbanási pontja is: Isten, akinek mindent elmondhat. Ez egy olyan erőforrás, amivel egy nem hívő ember nem rendelkezik. Isten előtt viszont lehet őszintén kifakadni, megmondani a véleményünket, pestiesen szólva "kiönteni a bilit". Érdekes, hogy Isten arra figyelmezteti Jób barátait a könyv végén, hogy haragszik rájuk. Ennek oka az, hogy "nem szóltak felőlem igazán, mint Jób". Jób beszéde elég sok kesergést hordozott (nem csoda), kemény szavakat is, mégis Isten haragja nem sújtott le rá. Sőt, el is ismerte a szenvedő ember panaszáradatát. Szerintem mi magyarok szorgalmasak vagyunk panaszkodásban, de gyatrák vagyunk a minőségi "kirobbanások" tekintetében. Panaszkodni is tudni kell...

Lehet, hogy az acting out nem is rossz?

37 megjegyzés :

  1. nicsak, egy alfahím és egy alfanőstény!

    VálaszTörlés
  2. Legjobb tudomasom szerint az agresszio hattereben a felelem all. Es ez majdnem altalanos szabaly, mondjuk a szociopatakra nem vonatkozik. Ezert az onismeret es az erzelmi intelligencia fejlesztese sokat segithet az agresszio kezeleseben.

    VálaszTörlés
  3. Jóbbal kapcsolatban, véleményem szerint azért tudott igazán szólni Istenről, mert a Jób 1:8 igéje alapján" Nincs hozzá fogható a földön,feddhetetlen és becsületes ember, féli az Istent, és kerüli a rosszat."
    Ez Isten véleménye volt Jóbról, aki ebből az életvitelből tudott meríteni a nyomorúságában. Panaszai között sem vétett Isten ellen.
    Itt a követendő példa előttünk...

    VálaszTörlés
  4. Biztos van, aki félelemből agresszív, de általánosítani nem lehet. Rengeteg kivétel van, és nem csak a ”szociopaták”. Pl szerintem a legtöbb hétköznapi agresszió az iskolákban van. Ezek a fiatalok nem igazán félnek. Mitől féljenek amikor 10 esetből jó ha 1 esetett szankcionálnak? Csak röhögnek az egészen. Vagy az a szülő aki tudatosan használja az agressziót a gyereknevelésben félne? Mitől? Mondjuk most már félhetne a törvényektől, de ezelőtt évezredekig attól sem kellett tartania. Stb. Lehetne sorolni, de ha már a biblia. Jézus sem félt szerintem, amikor kiverte a népet a templomból. Szóval szerintem kár általánosítani. Szerintem.

    VálaszTörlés
  5. Névtelen, egy tinédzser nem (csak) a tanártól vagy a szülőtől félhet. Félnek attól, hogy tinédzserek. Félnek a baráti társaságban, félnek a jövőtől, a pénztelenségtől, amit látnak a világban. Félnek maguktól, mert nem tudják kik is ők. A félelmen kívül a szorongás is agressziót okozhat. A szülők tudatosan használják az agressziót? Inkább nincs más eszközük. Mikor agresszívak akkor annak a félelme okozhatja pl. az agressziójukat, hogy nem tudják hogya neveljenek, hogy azt gondolják ők nem jó szülők, stb. stb. A röhögés nem azt jelenti, hogy valaki nem fél. A röhögés a feszültség egy levezetési módja, ezért lehet agresszió.

    VálaszTörlés
  6. Norbs, mondjuk azért azt én sem gondolnám, hogy Jézus félelemből űzte ki az árusokat - noha ezt lehet akár agresszívnak is nevezni. Ha a gyerek agresszív játékkal játszik (mondjuk valamilyen FPS-sel), akkor vajon milyen félelem motiválja? Nem inkább csak szórakozni akar?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jezus ki is fejti az indokat, ha jol emlekszem. Attol felt, hogy a templom rablok barlangjava valtozik. Es meg ki tudja mitol, o is volt gyerek, magaval hozhatott csomo felszedett felelmet. Az fpssel jatszo gyerek nem csak szorakozni akar. Van eleg okuk a gyerekeinknek felelemre, eleg korbeneznunk magunk kozott.

      Törlés
  7. Norbert csak a féltudományos piszológiai sablonokat mondja. :)

    VálaszTörlés
  8. Úúú, Jézus félelmeket hozott gyerekkorából. Úúú, a piszológója, imádlak kétpofára leborulva előtted! :D:D Hatalmas vagy! Ember és társadalom ura, segítője, elemzője!

    És IGEN! Végre elérkezett az idő! Az index fórumon régebben nyitottam egy topikot "Jézus pszichológiai elemzése" címmel. Furcsa módon senki se vállalkozott arra hogy megtegye amit a cím kér. Pedig az index fórumon aztán a legnagyobb mocskolódók és szemét módon érvelők-vitázók is vannak. Egyik se vállalta be.

    De most végre megtaláltam az emberemet! Íme a topik, örülnék ha kifejtenéd részletesebben Jézus pszichológilyalyi elemzését (itt, az indexre már nem írok):
    http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9181737

    VálaszTörlés
  9. amugy sytka, tetszik ahogy peldazzuk endivel a temat?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, endi lassan annyira bemelegszik, hogy már-már reprezentálja is a témát. :-D
      Mondjuk én arra gondoltam, hogy itt beszélgessünk róla, de ha valakinek ez a blog az acting out-ja, akkor én, mint autóval rendelkező diplyomás érttelmiségi megadom neki a terepet, hadd eressze ki a gőzt. A hasmenéses orrszarvúnak is csak egyetlen dolgot lehet adni: utat. :-)

      Törlés
  10. Biztos tetszik neki. De még sokat tanulhat tőled. Gondolom pár év és még jobban tetszeni fog neki.
    Ó pszichológia, félek tőled és imádlak is egyben! Én a kis büdös leizatt fizikalyi múnkás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez hülyeség: nem kell pár év. Norbs-ot azért olvasom szívesen, mert nekem úgy sincsenek önálló gondolataim. Tömegemberként nem is lehetnek. :-)

      Törlés
  11. Jut eszembe Jézussal is példálózott Norbert. Ki vagyok én Jézushoz? Szóval Jézussal folytassátok, várom a piszológiai elemzését, ahogy Norbert már el is kezdte, amiért külön köszönet neki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nincs mit, de ahhoz, hogy mely analizist vegezzunk jezusrol tobb info kellene, meg a beleegyezese. Ezzel nem rendelkezunk. Talan ezert is maradt ures az indexes topikod endi. Ja, es pszichologilyaji diplomank se. Nekem meg egy nyuvedt autom se.

      Törlés
    2. Ez kész. Én azt hittem van autód! Asszem át kell értékeljem a kapcsolatunkat...

      Törlés
  12. Folytasd csak, már elkezdted, Jézus beleegyezése nélkül.
    Mit tett még Jézus félelemből és ennek mi a jelentősége?
    Gyerünk, csak férfiasan. Bár férfias pszichológizálót még nem láttam. :)

    Meg milyen több infó kéne? Az egész Biblia róla szól. Ő egy az Atyával, úgyhogy egyben az Atya pszichológiai elemzése is meglesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jezus szeret teged! De jajj! Meg csitt! Meg szivemhez kapok! Ne mondj ki semmit rola, mert meg veletlenul elkezded pszichologizalodalodni. Valami ilyen volt a reakciod, ha lefujom a habjat...

      Törlés
  13. amúgy nem értem mit vitáztok velem, csak bemocskolom a blogot, lévén egy segg szenny fos ember vagyok
    ignoráljatok, vagy kössetek bele az első hejesírási hibámba és mindjárt az olvasók nagy része egggyyütt fog veletek röhögni rajtam

    HAJRÁ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. endi, ha igy tennenk atvallalnak a mondataidert a felelosseget. Nem vagyok az apad. Nem fogom atvenni a mondataid felelossegterhet.

      Törlés
  14. Amúgy Jézus él ma is, úgyhogy bármikor engedélyt kérhetsz tőle.

    Várom Jézus pszihológiai elemzését. Sokat tanulhatunk belőle, nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ugy tunik az elozot nem kuldte el. Szoval irom ismet, h a fentebb emlitett indokok miatt tolem hiaba varod.

      Törlés
  15. Hát akkor így jártam. Most se tudom meg hogy mi motiválta valójában Jézust és hogy valójában ki volt ő...

    Azért is gáz ez, mert én Jézust igyekszem követni. Tehát ha róla se tudom mi motiválta igazán, akkor így ömagamról még kevésbé.

    A pszichológia nélkül sötétben botorkáló vak vagyok! :D

    VálaszTörlés
  16. ááá mit találtam! már tudjuk hogy Dávidod miért szerették az emberek, sőt, maga Isten!

    http://elmondo.blog.hu/2007/09/20/a_latszat_csal_1

    VálaszTörlés
  17. Pszichológia vagy sem, nálam működött ez az átlagot szebbnek látjuk dolog. A mixet tényleg mindig szebbnek találtam, mint külön-külön az embereket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. sfi, elindultál az áltudományos álpszichológia lejtőjén...

      Törlés
    2. Szerintem a szimetria miatt látjuk főleg szebbnek. Már attól szebbek az arcok, ha az arc valamelyik felét tükrözzük, megszüntetve ezzel az asszimetriát.

      Az is nyilván igaz, hogy a kinézet az arc a tekintet, kifejez a másikban valamit a másik természetével kapcsolatban...Na ez az ami téves.. Bájos ártatlan női arc mögött a város paráznáját is rejtheti és a komor tekintetű ,haragos, agresszív mogorva benyomást keltő női arc mögött a legszelídebb teremtés is lehet.

      Mivel pl az én fejem inkább a kettétörlek rögvest és haragszok rád között mozog egy kis csipetnyi szomorú vagyokkal fűszerezve, ezért elsősorban negatív érzéseket kelt a másikban távolról ,ezért nem nagyon csodálkozok ,hogy ennek vannak következményei, mint pl távolságtartás, érdektelenség, bizonytalanság meg ezekhez hasonló dolgok.

      De hát ez ilyen, nincs mit tenni. Ahogy a jellemek között vannak szimpatikusak úgy a fejek között is,mert valamit közvetít és valamilyen érzést kivált, ha akarja ha nem, ami csak megismerés után derül ki ,hogy az ábrázat valóban tükrözie a külsőt avagy nem. Szívás kicsit..akár álláskeresés, akár feleség vagy ezekhez hasonló dolgoknál.

      Törlés
    3. "az ábrázat valóban tükrözie a külsőt avagy nem" helyett:
      "az ábrázat valóban tükrözie a belsőt avagy nem"

      Törlés
  18. Na jó. Férfi és nő mixeléséből nem mindig jött ki esztétikusabb (számomra legalábbis), mint az eredeti bármelyike.

    VálaszTörlés
  19. Villám, ez a szimmetria dolog is egy buta felületesség, nem tudom ki találta ki. :) Az emberek 99%-nak a feje szimmetrikus, a csúnyáknak is, szépeknek is. Ez a fejmixelés lényegében sima, tiszta, egyenletes bőrt eredményez főleg, és "letisztult" vonalakat. Ezen kívül leegyszerűsít. Sokan ezt értik szimmetria alatt is (elképesztő).

    De még ezek se jelentenek feltétlen szépséget (azaz a szép bőr, geometriailag szép vonalak stb.).

    De mindez tökmindegy. A legtöbb embernek azért tetszik valamilyen féle arc vagy alkat, mert a disznajcsordaszellem (leánykori nevén: korszellem) ezt parancsolja neki. A legtöbb embernek nincs saját véleménye még ilyesmi dolgokban sem. A pszhinszchológia ilyeneket persze már nem mer kijelenteni (vagy ha mégis, azt úgy teszi hogy még nagyobb hülyeség és szemétség jön ki belőle).

    Vicces és félelmetes látni amikor egy érdekes arcú (azaz addig nem szépnek tartott) ember befut, híres lesz, és onnantól már azt is szépnek tartják...

    Felületesség, csordaszellem... félelmetes urak.
    Csináltam is egy kisfilmet egy hasonló témáról. :)

    http://www.youtube.com/watch?v=moaxF7NxzKg

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mégis valamiért szimetrikusabb arányosabb benyomást keltenek a mixelt képek.

      Törlés
    2. Endi, gratulálok a saját véleményedhez! Legjobb jelenlegi tudásunk szerint hibás, de azzal ne törődj. A sok buta dolgot úgy is sok diplomásnagyokos ember találja ki és kiközösítik a hozzád hasonló, gondolkodni merőket.

      Azoknak, akik érdeklődnek a dolog háttere iránt találtam egy cikket: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1690211/pdf/10535106.pdf Villám, sajnos angol, de a google translate talán segít valamennyire.

      Hogyan is kapcsolódik a szimmetria és a szépség? A kétoldali szimmetriával rendelkező élőlények (mint pl. az ember) hordoznak olyan gént, ami lehetővé teszi a kezdetben sejtcsomóként induló embriónak, hogy kialakítsa formáját, testalkatát. Ez a gén azért felelős, hogy ami balról található az legyen jobbról is, és fordítva. Úgy kézpelhetjük el ezt a gént, mint egy tervrajzot. Az építészek azonban az embrionális fejlődést irányító többezer gén közül kerülnek ki. És itt jön be a csavar a dologba. A kutatók azt feltételezik, hogy azok az élőlények, amelyek egészségesebbek, ellenállóbbak a külső tényezőkkel szemben (mutációk, táplálékhiány, oxigénhiány stb.) nagyobb esélyjel képesek a tervrajz szerint felépíteni a testet, mint azok akik kevésbé ellenállóak. Tehát az ellenálló (értsd jó génekkel rendelkező, biológiában mi ezt úgy hívjuk, nagyobb fitness-ű) élőlények teste és arca szimmetrikusabb lesz, mint a kevésbé ellenálló társaiké. Ha pedig ez így van, akkor az arc szimmetriája jelzi azt a többiek számára, hogy az illető milyen génekkel rendelkezik. Azért tetszhetnek pl. a férfiaknak a szimmetrikusabb alkatú és arcú nők és fordítva, mert így, nem tudatos választással, a jó génekkel párosítják saját génjeiket, növelve utódaik túlélési esélyeit.

      Törlés
  20. Norbert, amit írtál tökéletes példája annak, hogy soha életedben nem gondolkodtál el ezen, hanem bemagoltál valami tananyagot. Ennyi. És ez brutálisan szomorú.

    De azért csak írd, mert ha nem reagál senki az írásaimra, akkor esetleg megfertőzhetem a szenny gondolataimmal az embereket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Endi, nem érvelsz, hanem az érvelőt jellemzed. Szabad, csak épp a témáról (szimmetria-szépség) nem mondasz el semmit.

      Törlés
    2. Szeretek én is veszekedni.Szinte hatvan évesen elmondhatom,hogy tudok is.De ha elborit az indulat,akkor az etikai győzelemre semmi esélyem.Én is kergettem ki már embereket templomból.Feljelentettek a felettesemnél,s biza nem velem akart együttérezni eredetileg.A kihallgatások után azt a feddést kaptam:máskor rugd is fenékbe az ilyeneket.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)