2022. október 7., péntek

Az elhallgatás művészete

Tele volt az utca tanárokkal, diákokkal és a velük szimpatizálókkal: baloldali és jobboldali emberek, egyházi iskolákból és szekuláris intézményekből érkezett pedagógusok is tüntettek, mégpedig több tízezren. Hidat zártak le, hömpölyögtek az utcákon, ott voltak a Kossuth téren - miközben a százharmincmilliárd forintból gazdálkodó, elvileg közszolgálati televízió egy tojásmúzeumi látogatással szórakoztatta a nézőket. Az elhallgatás korában élünk, amikor az igazságot olyanok is vastag takarókkal próbálják beborítani, akik kereszténynek nevezik magukat.

Szeretem a hosszabb interjúkat és beszélgetéseket nézni, amikor az ember azt érzi, végre van idő egy-egy riportalanyt jobban és mélyebben bemutatni, valamiképp betekintést engedni az illető lelkébe, belső világába, saját kis naprendszerébe. Politikusok, művészek, közéleti személyiségek, akiket egyébként régóta figyelünk és akik rendszeresen szerepelnek a köznyilvánosságban, mintha ilyenkor lépnének elő igazából a maguk valójában. Ha jól sikerül egy ilyen interjú, nézőként többször lesz olyan benyomásom, hogy még azokat is elkezdem pozitívabb fényben látni, akik eddig ellenszenvesebbnek tűntek.

Nos, mindez pontosan ellenkező előjellel történt velem, amikor a Partizán Németh Balázs interjúját végignéztem. Néhol legszívesebben lecsaptam volna a laptopom fedelét, de végül erőt vettem magamon és kibírtam az adás végéig. Próbáltam azért jóhiszeműen megmagyarázni mit láttam. A Partizán egy liberális-baloldali YouTube csatorna, amit egy Gulyás Márton nevű, tehetséges, okos, de politikailag elfogult influencer vezet: biztosan rossz színben akarta feltüntetni az M1 egykori híradósát, aki valójában egy úriember és nem tehet arról milyen médiaforráshoz adta a nevét. Az interjúnak nyilvánvalóan rossz szándékú politikai céljai voltak... Ezt próbáltam tehát megetetni önmagammal, de nem ment: tudok ugyan hazudni saját énemnek, ám amikor az igazság ennyire nyilvánvaló, akkor még ez sem sikerül. Németh Balázs egy mélyinterjútól elvárható végeredmény ellenére nem lett rokonszenvesebb a beszélgetés végére, hanem kifejezetten taszító, megalkuvó, vélemény nélküli embernek tűnt. Olyasvalakinek, aki kígyóként tekereg el a felé irányuló kérdések elől, aki a teljesen világos, egyértelmű felvetésekre betanult válaszokat mond és minden porcikáján érződik az igyekezet, nehogy őszintén beszéljen. Zavarba ejtő, hogy a magát konzervatívnak tartó Németh végül egy klasszikusan progresszív-posztmodernt tézishez jut el, miszerint nincsenek is tények. Persze bőven intelligens ahhoz, hogy ő is tudja, ez nem igaz - csak hát ha vannak tények, akkor ki kellett volna mondania, hogy egy agymosó, közpénzből működtetett hazugsággyár egyik legfeltűnőbb pozíciójában dolgozott, ahol a tények jó részét elhallgatták. Jobb akkor azt hazudni Gulyás Marci kamerájába, hogy maguk a tények szűntek meg, hogy az igazság nem is létezik, ami meg rendelkezésre áll, az csupán hírszerkesztői kérdés.

Németh Balázs szörnyű interjúját csak azért hoztam fel, mert illusztrálni kívántam vele, hogy a kereszténynek hazudott Magyarországon az igazság egy részét szimplán elhallgatják. Nem, nem arról van szó, hogy egyszerűen nem vesznek róla tudomást. A szándék sokkal sötétebb: úgy akarnak tenni, hogy az nem is létezik. Ez a stílus nemcsak a politikára és a közéletre igaz - habár éppen a mostani tanártüntetések adják keserű példáját  mennyire így van ez -, hanem az egyházi kommunikációra is. Az egyház megtanulta a politikától, hogyan kell úgy beszélni, hogy közben ne mondjunk semmit. Hogyan csináljuk meg az akrobatamutatványt, miszerint mi az Igazság képviselői vagyunk, de azért nagy területeket borítsunk be nagy leplekkel, nehogy az igazság kiderüljön.

Az egyház sokszor megszólal olyan ügyekben, amelyekben hallgatnia kellene, és elhallgat olyan dolgokat, melyekről beszélni volna szükséges. Folyamatosan ekézi a társadalmat szexuáletikai kérdésekben - közben nem beszél a pedofíliáról, mely konstans probléma a sorai között. Teleplakátolja mosolygós arcokkal és szlogenekkel az országot az egyszázalékos kampányidőszakban, de semmilyen mély üzenetet nem tud ilyen hatékonysággal és színességgel megjeleníteni, amikor nem pénzt kell kérni a társadalomtól. Honlapjain beszámol vidéki harangtornyok avatásáról vagy idős lelkipásztorok nyugdíjazásáról, de nem beszél őszintén azokról a belső problémákról, melyek szakadásokhoz, az egyháztól való elforduláshoz vezetnek. Előszeretettel prédikál arról, hogy Jézus mennyire szeret itt mindenkit és a bibliai erkölcsökkel szöges ellentétben élők fejére is barackot nyom, de nem beszél semmit igazi mélységében a bűnről, a bűnbánatról, a felismerésre jutásról. A család és a házastársi hűség eszményiségét propagálja - amit persze jól is tesz -, de kevéssé foglalkozik azzal a jelenséggel, hogy hívők között is majdnem annyi a válások száma, mint a nem hívők között.

Az igazságokat elhallgatni nem pusztán stratégiai lépés, hanem egy szint fölött már csaknem művészet. Ám Isten óvjon bennünket attól, hogy ennek a "művészetnek" a művészei legyünk! Sajnos most több szempontból azok vagyunk. A kilépés ebből az ördögi körből keresztényként persze az, ha látjuk magunk előtt és követni is kezdjük a krisztusi eszményt. A Mestert, aki mindig nyilvánosan beszélt, mindig kendőzetlenül fogalmazott, mindig kristálytiszta szavakat használt. Nem lett tőle népszerű, de az csak jó jel - mármint akkor, ha értékelvűek és nem érdekelvűek vagyunk hívő emberként. Mert erről is dönteni kell, az értékeinkről, melyek között az igazságnak nagyon előkelő helyen illene szerepelnie.

11 megjegyzés :

  1. Jó és fontos poszt ez, és talán több jön ki belőle, mint amire gondoltál: 1. a jobboldal csupán szimmetrikusan letükrözte a 90-es évek eleji-közepi kiinduló médiahelyzetet, így most ugyanaz fáj és egyformán mindkét oldalon; 2. azt hitted, a propaganda definíciója "a neked unszimpi narratíva tolása"? Most rájöhetsz, hogy két alapnarratíva van a két oldalon, és mindkettőt manipulációk tömegével tolják, vagyis nem az történt, hogy elhatárolódtál a "propagandától", hanem hogy a kétféle propaganda közül az egyikkel már feltöltötted az agyad, így váltál zárttá a tényleges valóságra.
    Teszteld: olvasd egy hétig lelkiismeretesen és kritikailag gondolkodva a 444, 24, telex háromszöget és mellé az origo, 888, mandiner tükörképet. Fedezd fel, hogy a valóságot ezek mindegyikét szétszálazva lehet csak összerakni, és akkor is csak kb.
    Nota bene: kimutatták, hogy az olvasó egyfajta elfogultságot vár el, azért olvas. Ami nem elfogult, vagy nem az ő irányába, azt nem olvassa, mert nem érdekli. Kár, de ez van, hátha javul, pl. állampolgári tudatosságra neveléssel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok igazság van abban, amit írsz, magam is sokat gondolkodok ezeken. Egyébként mostanában olvasom a Mandinert, az Origo-t (és persze a többi hírportált is, amiket említettél), de nem véletlenül a közszolgálatinak csúfolt tévét hoztam példaként. Az M1 sem Gyurcsány, sem Orbán alatt nem volt más, mint propagandacsatorna. Teljesen igazad van abban, hogy két alapnarratíva létezik - ez nem is gond -, csakhogy a közszolgálatiságnak mindkettőt azonos súllyal és valamiféle elvárható minimum neutralitással kellene bemutatnia. Ez sem a baloldalnak, sem a jobboldalnak nem sikerült soha. Ezért vagy be kellene szántani a közszolgálati TV-t, a helyét sóval behinteni, a ráfordított tetemes összegeket pedig jobb helyre becsatornázni, vagy olyan médiatörvényt alkotni, ami kötelezi a mindenkori köztévét, hogy azonos súlyban alkalmazzon médiamunkásokat is, illetve a tartalmakat is így súlyozza (ami persze naiv ötlet részemről).

      "a kétféle propaganda közül az egyikkel már feltöltötted az agyad, így váltál zárttá a tényleges valóságra"

      Csak megjegyzem, hogy a tanári fizetések problémája messze túlnyúlik Orbánon - már Gyurcsány idejében is tüntettek a pedagógusok, ő se vette komolyan a kérdést. Ennek nincs köze egyik vagy másik narratívához. De kétségtelen, hogy mindannyiunk agya - bocsánat, de a tiéd is! - valamilyen mértékben "fel van töltve" annak a narratívának a tartalmi elemeivel, amelyikhez inkább vonzódunk.

      A poszt azonban alapvetően arról szólt, hogy az egyháznak is van egy narratívája (az evangélium igazságai), és nem jó, ha ezt a narratívát "elsumákolja", fontos elemeiről nem beszél vagy a belőle következő erkölcsiséget képtelen megjeleníteni.

      Törlés
    2. Technikailag jegyzem meg, hogy a kormánysajtó jó darabig gondolkodott, mi is legyen a pedtüntivel, de 7 órára már összeállt, hogy ez komoly, és attól kezdve viszonylag elfogulatlan lett a tudósítás. Kölcsönös meccs egyébként, hogy mindig a nem szimpi tüntetők vannak nagyon kevesen... Évek óta játssza már a két oldal.
      Legalább 3 pontot érdemes közelebbről megnézni a válaszodból:
      1. mi a közszolgálatiság? Még a BBC sem tudja (nézem), mert a Tory-k valahogy mindig feketébben, a Labour és a LibDem meg mindig fehérebben jön ki mindenből a BBC nevű csőből, bár a manip alacsonyabb fokozatú, de folyamatosan ott van. Ha ott nem lett valódi közszolgálat, akkor máshol sem lesz.
      2. az agya mindenkinek fel van töltve egy alap narratívával, ami ráadásul állandó önigazolás után sóvárog. Csak azt fejleszthetjük ki ebből, hogy ha már önbeteljesülő a narratíva, akkor pozitív és konstruktív legyen. Az enyém: észszerűség –> közjólét. Ez is csak narratíva, nem tényállítás, de jó lesz, ha önbeteljesül. Szemben az egyéb narratívákkal, amelyek ha önbeteljesülnek, az nem lesz jó.
      3. az egyháznak is van narratívája, miszerint Jézus valahogyan a világ ura, az emberiség javára. Ez nem azonos a majomszeretetű együttérzés narratívájával, amit sokan próbálnak belőle kikerekíteni.

      Törlés
    3. "de 7 órára már összeállt, hogy ez komoly, és attól kezdve viszonylag elfogulatlan lett a tudósítás."

      Valóban? Én este 11-ig meccset néztem, közte óránként legalább 3-4 híradót. Az egyikben sem kapott egyetlen másodperc említést sem a tüntetést, helyette négyszer láthattam egymás után, hogy egész Európa (Magyarországon kívül) haldoklik, Brüsszel maga az ördög és a kormány mindent remekül csinál. A tüntetést sehol be se mondták. Másnap kormánypárti rádiót hallgattam a kocsiban, ameddig melózni mentem, ezalatt kétszer volt hírek. Egyetlen szót se szóltak arról, hogy negyvenezer ember vonult utcára. Az Origo "Tüntetés Budapesten" címmel hozott le cikket, mely - írd és mondd! - EGY soros volt összesen, amiben Gyurcsányt hibáztatták. A legkorrektebb a Pesti Srácok volt, na ők tényleg alapos cikket készítettek, a sorok között persze az ellenzékre terelve minden felelősséget a pedagógusok miatt - de ők legalább értékelhető cikket készítettek. Tehát elnézést kérek, de igazán igyekeztem tévében-rádióban-online a kormányoldal forrásaiból tájékozódni. Ennek az eredménye gyakorlatilag csaknem a nullával volt egyenlő.

      Törlés
    4. " Ha ott nem lett valódi közszolgálat, akkor máshol sem lesz."

      Tehát ha a BBC-ben nem sikerül abszolút módon megvalósítani a közszolgálatiságot, akkor ez jó indok arra a végtelen elfogultságra, ami nálunk tapasztalható? Szerintem azért igenis vannak különbségek és azért az M1-t nem merném összevetni egy BBC-vel. Az egy dolog, hogy valamiképp mindig a regnáló hatalom felé hajlik a hírszerkesztők keze, de hogy egyáltalán semmit nem tudósítanak, hogy egy hírekre optimalizált műsor ingerküszöbét nem éri el egy ekkora megmozdulás (mert az nyilván kellemetlen a hatalomnak) és egy másodpercre nem kerül este adásba, az megint más dolog. Ahogy az is, hogy a nem kormánypárti politikusok közül sokat négyévente hívnak be 5 percre. Bevallom, nem ismerem tüzetesen a BBC műsorpolitikáját, de nehezen hiszem el, hogy ezen a szinten lenne - még akkor is, ha nyilván nem létezik abszolút semleges közszolgálatiság. Ez menthetetlen.

      "az agya mindenkinek fel van töltve egy alap narratívával, ami ráadásul állandó önigazolás után sóvárog."

      Ez pontosan így van, állandó önigazolási kényszerben élünk. De azért vannak még tények is. Az nem önigazolási kérdés, hogy a közszolgálati csatorna évi 130 milliárd körüli összegből fut - ez szimpla tény. Az nem önigazolási kérdés, hogy Németh Balázs (ld. postban) a csillagokat is lehazudja az égről, mintsem belássa ennek a működési hibáit - még ha azok teljesen nyilvánvalóak is. Ez megint csak szimpla tény. És még lehetne sorolni.

      Őszintén szólva ha rajtam múlna, én egyszerűen bezárnám az M1-et tokkal, vonóval. A pénzt jobb célra fordítanám. A kulturális és sport csatornák megmaradhatnának, de a politikai termékekre se baloldalról, se jobbról nincs szükség, mert láthatóan minden szinten alul teljesít a közmédia.

      Törlés
    5. Nem néztem minden csatornát párhuzamosan, csak az RTL Klubot és a Hír TV-t váltogatva. Ezért tudom, hogy a Hír TV-n leadták a tüntetők létszámát, az ellenzék képeivel nagyjából egyező képeket, és egy nagyon értelmes és hosszú interjút egy egyházi iskolában tanító ÉS tiltakozó tanárral, ami aztán az index-en is megjelent. Mindezt főműsoridőben.
      Két alternatíva: 1. elhiszed, hogy van "független" média és ahhoz képest a mi kormánymédiánk megszüntetendő anomália, míg nyugaton minden kb. optimális, csak azt nem értjük, miért vezet egzisztenciális ellehetetlenüléshez a mainstreamhez képesti másként gondolkodás; 2. felismered, hogy nyugaton de facto médiahegemónia van, amihez képest mi követendő példa lettünk a médiaegyensúlyra, és rövid időn belül ők fognak minket másolni, így érthető, miért támad a nyugati mainstream preventíven ezerrel minden irányból: nem akarnak úgy járni, mint a hazai ellenzék.

      Törlés
    6. Tibor,

      Most komolyan: megéri azért küzdeni, hogy az egyik manipulatív narratíva mellett a másik manipulatív narratíva is kapjon teret a közszolgálati médiában? Őszintén, csak azért, mert az egyik manipulatív narratívából csőstül jön, én nem vágyok többre a másikból, sem vica verza. És mindkettőből messze több jut el hozzám a kelleténél -- ebben persze benne van mind a közszolgálati, mind a kereskedelmi média.
      (Egy-egy konkrét ügyekben azért küzdeni, hogy egyik vagy másik narratíva ne fedje el a valóságot, az már kicsit más történet...)

      A konklúzió részemről ismételten: nem érdemes emerekbe vetni a bizalmunkat -- sem a mostani, sem az előző, sem egy esetleges következő rezsimbe sem -- megint a bokor jut eszembe a pusztaságban, meg a folyó mellé ültetett fa...

      Törlés
  2. Grat az íráshoz!

    VálaszTörlés
  3. Tudósítás a mai (okt. 23.) tüntetésről: https://hirtv.hu/ahirtvhirei/szolidaritasi-tuntetes-a-tanarainkert-2557070

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köztévé híradó: https://hirado.hu/belfold/video/2022/10/23/pedagogustuntetes-budapesten-az-oktatas-helyzetere-hivtak-fel-a-figyelmet18

      Törlés
    2. Ilyen lenne a bal-libek szerinti médiaszabadság? Riasztó. https://mandiner.hu/cikk/20221104_atv_szigorlat_krug_emilia_karasz_robert_szalai_szilard_ferencvaros_polgarmester_belfold

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)