2024. július 3., szerda

Nem vénnek való vidék

Nézem és hallgatom az elemzéseket az amerikai elnökválasztás első vitájáról, vagyis a republikánus Trump és a demokrata Biden eszmecseréjéről, ahol utóbbi szerepelt igazán katasztrofálisan - még saját tábora jó része szerint is. Az öregség, az időskor és a vénség mint fogalmak a Bibliában is előfordulnak és alapvetően pozitívan szoktunk gondolni rá - pedig bőven van negatív vonása is...

Szerintem a legtöbben nem is gondolnánk, hogy Trump mindössze három esztendővel fiatalabb Biden-nél, pedig ez a színtiszta igazság: előbbi 78, utóbbi 81 éves. Ám ahogy egy amerikai forrás igen frappánsan megfogalmazta, a három év harmincnak tűnt az elnökjelöltek első vitája alapján. Legyen akármekkora tuskó Trump és csúsztasson bármekkorákat (ahogy egyébként Biden is), az egész diskurzusból a nézők és az amerikai sajtó számára az a felettébb kínos tény maradt meg, miszerint a regnáló elnök mentális képességei miatt alkalmatlannak tűnik posztjára, míg republikánus kihívója sokkal dinamikusabb és elevenebb benyomást kelt. Nem csoda, hogy a demokrata oldalon kisebb pánik tört ki emiatt és most éppen azon emésztik magukat, melyik ujjukat harapják le. Ha nem találnak alkalmasabb jelöltet Biden helyett, az  az egész párt bukását jelentheti, ha viszont lecserélik, az felér egy beismeréssel az eddigi kritikákat illetően, miszerint alkalmatlan ember látta el az elmúlt években az ország vezetését. No és persze akkor alkalmasnak tűnő jelöltet is gyorsan találni kell...

Nem szeretném tovább boncolgatni az amerikai politikai helyzetet, nem vagyok hozzáértő, de Biden gyatra szereplésével egyszerűen az európai sajtó is tele van. Saját pártja szimpatizánsai közül tömegesen kérlelik a kilépését, és már nem ez az első alkalom elnöksége alatt, amikor aggasztó mentális-fizikai állapotával szembesülünk. A dologhoz az is hozzátartozik, hogy Amerikában egyébként nagy tisztelet övezi a idősebb embereket, sokan nyolcvan felett is pozícióban vannak (például bíróként vagy sheriffként), tehát még azt sem mondhatjuk, hogy a konkrét életkor zavarná a választókat.

Mert nem az életkor a probléma, hanem az állapot. Ami romlik, mégpedig látványosan.

Nagyon érdekes, hogy a Szentírás szerint a magas életkor alapvetően áldás - mármint lehet az is. A Biblia beszél a vénekről, sőt a presbiterek gyakorlatilag egy közösség véneit jelentik, akik felügyelő és vezető szerepet töltenek be annak életében. Nyilván egy vén nem kell, hogy szó szerint is öreg ember legyen - a szó inkább a tapasztaltságra utal - de azért az sem véletlen, hogy éppen ezt a kifejezést választották a sokat látott vezető leírására. Akárhogyan is, a vén nem egy olyan ember, aki mentális leépülése miatt elveszíti a képességeit, hanem pont ellenkezőleg: olyan tudásra és bölcsességre tett szert, amivel a nála fiatalabbak nem rendelkezhetnek. Ilyen értelemben a vén nem kevesebbel, hanem többlettel bír egy fiatalhoz képest. Az Ószövetség idejében a vének kint ültek a kapuban, peres ügyekkel foglalkoztak, hadiállapot ideje során pedig beleszóltak a katonai teendőkbe is. Nem voltak tehát szenilisek vagy hülyék, hanem pont ellenkezőleg - nagyon is szükség volt a tanácsaikra.

Ugyanakkor kár lenne eltagadni, hogy a hosszú élet nem feltétlenül csak azért lehet valaki osztályrésze, mert Isten ezt valamiféle jutalmazásként adja az embernek a kegyes élete miatt. A bibliai szemléletben a hosszú élet a megtérés lehetőségét is takarja: azaz Isten kegyelmesen vár, hogy az adott ember eltaláljon hozzá, felismerje a saját élete görbeségeit és megtérjen. A nyolcvanéves kor egyfajta határkőnek tűnik, a bibliai idők nagy részében egy ennyi idős ember már igen öregnek számított. Ahogy a Prédikátor könyve megkapó hasonlatokban fogalmaz, ez már az az életidő, amikor "az őrlőlányok kevesen lévén már nem dolgoznak, és az ablakokban kinézők homályba borulnak" - vagyis kihullanak a fogak és elhomályosulnak a szemek. Az ember fizikailag is hanyatlik, elfárad, megroppan.

Azért írtam le mindezt, mert Biden-en kívül is tapasztalja az ember, hogy az időskori vezetés olyan, mintha kihegyezné és radikalizálná a dolgokat: vagy komoly áldás jöhet belőle, vagy komoly probléma. Nincs jobb egy olyan idős vezetőnél, akiből árad az életbölcsesség és a tapasztalatlan fiatalabbakhoz képest megfontoltabb, értelmesebb meglátásai vannak. De nincs rosszabb egy szenilitásba hajló, mentálisan leépülő öreg vezetőnél, aki belül már régen elveszítette a kezdeményezést, ám tiszteletből még mindig a pozíciójában hagyják szolgálni. Utóbbira sajnos a közelmúltban hallottam konkrét példát: aggastyán lelkipásztort, aki néha azt sem tudja már mit beszél (demens vonásai vannak), de erőnek erejével ragaszkodik a székéhez, pedig lenne is alkalmas ember a közelében.

Nem vagyok az amerikai demokrata párt szócsöve, támogatója vagy megmondóembere, de azt hiszem Bidennek már nem a lehetőségeivel találkoznak az emberek, hanem inkább a korlátaiba ütköznek.  És ha így van, akkor nem az a tiszteletlenség, ha felállítják a székéből, hanem ha benne tartják. Talán azoknak van igaza, akik szerint mennie kellene.

5 megjegyzés :

  1. Sytka, kicsit megdöbbentő volt számomra írásod olvasása. Kizárólag arról írsz, hogy Biden mennyire alkalmatlan arra, hogy az USA elnöke legyen. Bezzeg Trump, ő 30 évvel fiatalabbnak látszik. Úgy tűnik, szerinted ennek a látszatnak kellene eldöntenie a szavazás kimenetelét. Ez a látszat felülírhatja azt, hogy egyébként Trump egy elmebeteg, egy betegesen hazudozó pszichopata?

    Egyenlőségjelet igyekszel aközött is állítani, hogy mindketten úgymond "csúsztattak". Ez elementáris tévedés a részedről, vagy egyszerűen bedőltél a hazug hazai médiumoknak. Számos TV társaság, és elemző cég tényellenőrzésnek vetette alá a két ember állításait, és egyértelműen és egybehangzóan kiderült, hogy Trump a beteges hazudozó. Az ABC News (és a New York Times, vagy a CNN) szerint Trump több mint 40 valótlan állítást tett és további 21 esetben semmi sem támasztja alá állítását. Evvel szemben Biden nem állított nyilvánvaló hazugságot, és 11 esetben tett nem alátámasztható kijelentést. Egy másik cég által végzett tényellenőrzés eredménye >40 hazugság Trumptól és 3 Bidentől.

    Az sem felel meg a valóságnak, hogy saját pártjából is tömegesen kérik visszalépését. Eddig mindösszesen 3 demokrata képviselő kérte visszalépését (a 212 demokrata képviselő közül), és tegnap Biden találkozott az demokrata vezetésű államok kormányzóival. Ezek közül mind őt támogatja még most is. Gondolom, Obamát egy józan politikusnak tartod. Nos ő is azt nyilatkozta, hogy "Trumpnál egy alvó Biden is jobb".

    Azt gondolom, hogy a lényeg kimondása hiányzik írásodból, ami a következő: Biden országvezető képességeinek legfontosabb bizonyítéka nem az, hogy egy választási vitában hogyan szerepel egy betegesen hazudozó pszichopata ellen. Biden országvezető képességeit éppen az a tény bizonyítja, hogy éppen ő vezeti az országot, méghozzá sikeresen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Péter, a kommentedből számomra az jön le, hogy rendelkezel bizonyos elfogultsággal Trumppal szemben és Biden mellett. Szó mi szó, számomra is Biden a szimpatikusabb: még mindig inkább egy mentálisan leépülő embert érzek magamhoz közelebb állónak, mint egy gátlástalan hazudozó fanatikust.

      Amiket leírtam a bejegyzésben természetesen a sajtóból hozzám eljutó információk alapján írtam le, és nem tartom ezeket csúsztatásnak. Nem arra céloztam, hogy Bident a demokrata képviselők tömegei kérik lemondásra, hanem a demokrata érzelmű szavazótáborban gyarapodik ezek száma, akik szerencsésebbnek éreznék, ha Biden távozna.

      "Úgy tűnik, szerinted ennek a látszatnak kellene eldöntenie a szavazás kimenetelét." - írod. Nos, én nem írtam, hogy ez a látszat kell, hogy eldöntse a szavazást. Amire itt utaltam, hogy ez a látszat szembeszökő és a szavazók (tetszik vagy sem) gyakran ennyi alapján el is döntik kire érdemes és kire nem szavazni.

      Magyarázhatjuk akárhogyan, a sajtóban megjelent értesülések szerint - és szinte tökmindegy melyik sajtóorgánumot nyitod ki - Biden katasztrofálisan rosszul szerepelt. Egy öreg, össze-vissza beszélő, leépülőben lévő ember benyomását keltette. Emiatt a gyenge szereplését követően senkit nem érdekelt igazán, hogy miket mondott a konkrét ügyekben a demokrata párt - az újságírók az eset után csak arról faggatták a pártot, vajon Biden akar-e így maradni továbbra is jelölt? Ez a kérdés került felszínre és erről a kérdésről szóltak az eset után az interjúk?

      Szerintem tragédia az, ami most Amerikában zajlik. Valahol döbbenetes, hogy egy ekkora országban mindösszesen két vállalhatatlan jelölt közül lehet választani. Az egyik csaknem demens, a másik pedig szimplán nem normális. Nem vagyok az összeesküvések híve (hogy finoman fogalmazzak), de elnézve Biden leépülését még azt is el tudom képzelni, hogy már az elmúlt években sem teljesen az ő kezében volt a gyeplő - hanem a fontosabb kérdésekben saját pártcsaládja hozott markáns döntéseket helyette. Ezt persze semmivel sem tudom bizonyítani, csak plauzibilisnek gondolom.

      Törlés
    2. "Biden országvezető képességeit éppen az a tény bizonyítja, hogy éppen ő vezeti az országot, méghozzá sikeresen."
      - És ez a te saját függetlenobjektív "tudományos" véleményed? Tanulságos.

      Törlés
    3. Sytka, nem dicsérem Bident, és nem is szeretem. Kritizálom is, de Tramppal szemben egyetlen Biden kritikát sem tartok hitelesnek.
      Írod, hogy "Amiket leírtam a bejegyzésben természetesen a sajtóból hozzám eljutó információk alapján írtam le, és nem tartom ezeket csúsztatásnak"
      Vedd észre, hogy a mi kis abszurdisztánunkban, információs tekintetben, egy buborékban élsz, amit a fake news, vagy szándékosan publikált álhírek uralnak, melyek célja a propaganda-terjesztés és a félrevezetés, a mi kis abszurdisztánunkban. Az amerikai médiákban sokkal árnyaltabban jelentek és jelennek meg a vitával kapcsolatos hírek és elemzések.

      "Nem arra céloztam, hogy Bident a demokrata képviselők tömegei kérik lemondásra, hanem a demokrata érzelmű szavazótáborban gyarapodik ezek száma, akik szerencsésebbnek éreznék, ha Biden távozna."
      A hivatalos felmérések nem ezt igazolják. Tegnapi felmérések szerint most is 3-5%-kal vezet Trump Bidennel szemben, ugyanúgy, mint a választási vita előtti utolsó felmérésekben. Tehát megítélésén nem rontott a választási vitán mutatott gyenge teljesítménye.

      "Egy öreg, össze-vissza beszélő, leépülőben lévő ember benyomását keltette."
      Nekem nem tűnt össze-vissza beszélőnek, és az USA-ban sem láttam ilyen említést. Amit kifogásoltak az az volt, hogy határozatlan volt és nem ütötte le Trump nyilvánvaló hazugságait.

      "Valahol döbbenetes, hogy egy ekkora országban mindösszesen két vállalhatatlan jelölt közül lehet választani. Az egyik csaknem demens, a másik pedig szimplán nem normális."
      Ez megint igazságtalan egybemosás: Biden jelen pillanatban is vezeti az USA-t, úgy, hogy mindenki éli a hétköznapi életét, és nem látsz sehol háborgást, vagy égbekiáltó elégedetlenséget. Egyébként pedig ha maradunk a te szóhasználatodnál, akkor minden esetben én egy csaknem demenset választanék, mint egy nárcisztikus őrültet, akinek alig takart célja a demokrácia leépítése.

      "Nem vagyok az összeesküvések híve (hogy finoman fogalmazzak), de elnézve Biden leépülését még azt is el tudom képzelni, hogy már az elmúlt években sem teljesen az ő kezében volt a gyeplő - hanem a fontosabb kérdésekben saját pártcsaládja hozott markáns döntéseket helyette."
      Ez a világon sehol nem gond, ahol szakpolitizálás folyik. Ez csak neked probléma, aki már hozzászokott az otthoni hatalmi politizáláshoz, ahol például normálisnak állítják be azt, hogy egy rendőr belügyminiszter dönt oktatási kérdésekben. Az USA kormányzati rendszere úgy van felépítve, hogy a szakminisztériumok nem állnak napi szinten az elnök irányítása alatt, hanem működésükért az adott Secretary felelős, és ő áll közvetlen kapcsolatban az elnökkel. Éppen Trump esetében derült ki az amit feltételezel, hisz legalább három esetben kiderült, hogy az apparátus valamilyen szinten keresztbe tett neki, amikor nyilvánvalóan a demokráciát leépítő ötleteit akarta megvalósítani. No, ezeket folytatná, ha ismét őt választanák meg. Ha megválasztják, akkor az tragédia lesz Amerika, de a világ számára is.

      Törlés
    4. Deák Péter, nagyon jó amiket írsz!

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)