2024. augusztus 18., vasárnap

John Lennon élhetetlen világa

Naivságba burkolózni: legtöbben azt mondanánk - és igazunk volna -, hogy az kártékony dolog. Néha viszont jól esik. Talán mentálisan-lélektanilag szükségünk van arra, hogy ábrándozzunk egy szebb jövőről, a világbéke eljöveteléről vagy akár egy olyan Mennyországról, ami csak a fejünkben létezik. A probléma viszont az, hogy a modern nyugati emberek jó része benne akar maradni ebben az álomban, márpedig életstílust nem érdemes építeni illúziókra.

Az elmúlt hetek alatt és jelenleg is egy igehirdetésre készülök, amely egy agyonhallgatott és korántsem népszerű témával, mégpedig Isten ítéletének szükségességével foglalkozik. Olyan világot élünk, amely kiveti magából ezt a gondolatot, sajnos egyre jobban az egyházon belül is. Persze nem arról van szó, hogy az ember élvezi amikor Isten ítéletet gyakorol - arról viszont igen, hogy keresztény szempontból igenis szükség van erre. Egy ítéletmentes világ nem a paradicsomhoz, hanem jó eséllyel a pokolhoz mozdítana bennünket közelebb. 

Nos, ilyen "vidám" felvezetés után jutott eszembe John Lennon méltán híres slágere. Valószínűleg senki nincs, aki ne ismerné az Imagine-t, amelyben a dalszerző egy végtelenül békés, nemzetek, országok, tulajdonlás és erőszak nélküli, no meg mennyország és pokolképzet mentes világot fest le. Ebben az elképzelt térben az emberek testvériségben élnek együtt és szeretik egymást, hiszen nincs miért küzdeniük. Mindenki a mának él, vagyis nem számol a következményekkel, hanem kiélvezi azokat az életpillanatokat, amelyek neki jutottak. Tudom persze, hogy Lennon a hippimozgalom égisze alá sorolható személyiség volt, a mozgalom maga pedig pontosan az ilyen gondolatok centrumának és bölcsőjének számított a 60-as és 70-es évek amerikai közegében. Ám nemcsak egy hajdani szubkultúra ragadta meg az Imagine-életérzést, hiszen a mostani Párizsi Olimpia nyitányában is elhangzott a dal, ráadásul pazar vizuális körítéssel, a riporter erős méltatásával kísérve. Egyébként maga Richard Dawkins is emlegeti az "Isteni téveszme" című könyvében, mint egy eljövendő, csodás, vallás nélküli világ valamiféle himnuszát. Tévedés lenne tehát Lennon slágerét a múltban tartani: nagyon is életben van itt, a jelenben!

Az Imagine a popkultúra egyik ékköve lett, szinte már valamiféle szakrális tétel, amit nem illik bántani. Pedig, miközben élvezzük hallgatni a melódiát, mindannyian jól tudjuk, hatalmas zöldség és naiv abszurditás Lennon nótája. Csak azért nem mondjuk ezt ki ennyire nyíltan, mert félünk hogy az erős kritikával meggyalázzuk az egyébként kiváló zenész emlékét. 

Lennon világához legközelebb az emberi faj talán a neolit korszak előtt, a letelepedés környékén járt, amikor az emberek több szempontból is valóban úgy éltek, ahogy a dal fogalmaz. Nem voltak még fogalmaik sem a túlvilágról, sem tulajdonjogról, nem léteztek még országok és nemzetek sem, valamint tényleg az adott pillanat határozta meg a sorsukat. De azt hiszem ha Lennon csak egy pillantást vethetett volna arra a világra, minden bizonnyal elsápad. Lehet, hogy ez a pillantás más irányba vitte volna, ahol rátalál valami egészen más slágerre. A rögvalóság, a természet vad kertje, a fogak és karmok világa volt az. A többé-kevésbé egységes emberi faj napi túléléséhez hozzárendelt Éhezők Viadala arénája. Semmi, de semmi köze nincs valamiféle áradó békességhez, szappanos egymásra boruláshoz és békés közös élethez. Predációhoz, túléléshez, létküzdelemhez annál inkább.

A hippimozgalom bájos naivitásában ennek ellenére van valami vonzó, ám a valószínűleg vallásellenes John Lennon nem számolt valami mással sem. Ha kiiktatjuk a mennyet és a poklot, az országokat és a kultúrát, amelyek bár részben csak virtuális valóságok (más részben szerintem realitások), de hemzsegnek bennük az együttélést szabályozó és fenntartó elemek, vagyis azok a kódok amelyek eligazítanak jó és rossz kérdésében, azzal csak a lovak közé dobjuk a gyeplőt. Merthogy: nem iktatjuk ki a bennünk lévő állatot, csak még jobban teret adunk neki.

Ezért tragédia, amikor éppen a fáradtságosan létrehozott kultúrán belül ütik fel a fejüket olyan folyamatok, melyek révén a kultúra saját maga ellen fordul - például azzal, hogy ma már a jó és a rossz metaetikai kérdéssé vált és egyre nehezebb konkrétan kimondani valamiről, hova is tartozik. Lennon szekuláris himnusza kapcsán N.T. Wright egyik könyvében azt javasolja, hogy éppen az Imagine negatívját képzeljük el! Azaz, ne arra ösztökéljük magunkat, hogy a mennyországot zárjuk ki ("Imagine there is no heaven"), hanem a gonoszságot szorítsuk vissza ("Imagine there is no evil!"). Orrvérzésig vitatkozhatunk a klasszikus teodícea alapkérdésén: hogyan fér össze egy jóságos Isten valósága a világban tapasztalható rosszal. Egy dolgot viszont érdemes a Szentírás lapjain észrevenni. 

Isten sokféleképpen reagál a gonoszra - például konfrontálódik vele, megbünteti, felhasználja a saját céljaira, kegyelmet gyakorol, a saját Fiát is aláveti, stb... -, de soha nem tagadja a valóságát. Még az Édenkert sztorijában is ott van a kígyó - mintha csak azt sugallná a szöveg, hogy egy bezárt és jól behatárolható kert sem mentes valamiféle anomália jelenlététől. A Biblia egyébként is ezerarcú módon beszél a gonoszról, beleértve az emberi gonoszságot, a gonosz, mint fogalom és szellemi hatalom valóságát, a gonosz jövőbeli sorsát és szerepét. De a szövegek nem énekelnek meg egy olyan valóságot itt a Földön, ahol a szakadatlan fejlődés és kulturális kibontakozás egyszer csak eléri az utópia bejárati ajtaját, és benyit egy ragyogó, gyönyörűszép, kimaxolt társadalmi összeborulásba. Túl romlottak vagyunk ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk és nincsenek illúzióim, hogy azok is maradunk. Ezt a világot tehát nem itt kell keresnünk. Szeretjük a popzenét, a dallamos slágereket, de naivak azért nem vagyunk. Lennon világa élhetetlen számunkra, mert megépíthetetlen és ha valami csoda folytán mégis létrehozhatnánk, pillanatok alatt le is rombolnánk.

6 megjegyzés :

  1. John Lennon „Imagine” című dala már megjelenését követően is népszerű sláger volt, mára a világ egyik legismertebb és legkedveltebb, szinte himnuszi magaslatokat elérő dalává vált. A világ minden táján, mindenféle hitű és kultúrájú embernek megragadta a képzeletét. Olyan erős dal, hogy még ateistának vélhető üzenete sem akadályozta meg, hogy világszerte templomokban, katedrálisokban, mecsetekben és zsinagógákban játsszák. Ez a dal békeüzenetének köszönhető.

    Azonban ismertsége ellenére gyakran félreértik (pl. az általad idézett Tom Wright is), bár ez a félreértés érthető. A nyitó sorokat névértéken vesszük, akkor a dal egy vallásellenes, ateista himnusznak tűnhet. Valójában azonban nem erről van szó. Az Imagine nem utasítja el Istent mint olyat, se Jézust, se Mohamedet, de Buddhát sem. Az Imagine arra próbál utalni, hogy legyünk óvatosak olyan dolgokkal szemben, amelyek megosztanak és elválasztanak minket. Lennon szerint a vallások maradandó fogalmainak - azoknak, amelyeket Jézus és Buddha valóban tanított - össze kellene hoznia az embereket. Léteznek azonban olyan vallási nézetek, amelyek kirekesztőek, gyűlölködésre, vagy egymás elleni harcra adnak alapot. Lennon szerint ugyanez mondható el a politikai entitásokról, valamint a politikusok és katonai vezetők által felállított határokról is: ezek mind elválasztják egymástól az embereket.

    Az Imagine végül is egy olyan világról szól, amelyben több dolog hoz össze bennünket, mint ami szétválaszt. Ebben a dalban Lennon pusztán arra kér minket, hogy képzeljünk el egy olyan világot, amelyben a minket elválasztó dolgok már nem léteznek. Azt sugallja, hogy lehet, most nem egy ilyen világban élünk, de ha elképzeljük, talán elkezdhetjük létrehozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Péter, alapvetően ki vagyok békülve azzal kapcsolatban, amit a dalról írsz. Lennon művének popkultúrára gyakorolt hatását és jelentőségét szerintem nem lehet elvitatni. Persze valahol vicces, hogy egy popslágeren kérek számon egy jól megkonstruált és józan realizmussal átitatott jövőképet - belátom, hogy ez kicsit nonszensz, hiszen nem a Beatles vagy Lennon dolga az ilyesmi. A slágerek érzelmeket közvetítenek, érzéseket, feeling-et, mert ez a dolguk.

      Mégis, az Imagine kicsit kinőtte magát ebből a "nyári popsláger" körből és komolyabban veteti magát a megszokott popkulturális termékeknél.

      Nem vallásellenes? Meglehet, bár ebben nem vagyok teljesen biztos. Azért pont Lennon volt (ha emlékeim nem csalnak) aki kijelentette, hogy a Beatles népszerűbb Jézus Krisztusnál. (Hozzáteszem: itt eredetileg persze arra gondolt, hogy Jézus követői - egyszerűbben: az egyház - faragatlanok, de Jézussal nincs gond). Szerinte a kereszténység el fog tűnni.

      Én úgy látom, hogy persze jó lenne egy olyan világban élni, ahol a dolgok összehoznak bennünket, de ez a világ sosem fog megvalósulni. A (közel)jövőben pláne nem, ahogy dagad a klímaválság, ebből következően is nő a migráció, fogy az ivóvíz, és egyre több és több ember küzd majd az erőforrásokért. Erre gondolva írtam, hogy Lennon világa szép ábránd. Ráadásul a mennyország és pokol, mint a jó és rossz, a jutalom és büntetés két tengelypontja vagy szélsőértéke olyanok, ha kiiktatjuk őket, eleve az is nehezebben értelmezhetővé válik, mi az a "jó világ" vagy "rossz világ".

      Törlés
    2. No hell below us. Above us only sky.
      No countries. No possessions. (Kb. egy ateista-komintern Kánaán járt Lennon fejében.)
      Többek között ilyenek szerepelnek a dalban.
      A pop azonban ritkán filozófia, inkább annak a trendi látszata.

      Törlés
    3. "A pop azonban ritkán filozófia, inkább annak a trendi látszata."

      Igen, ez tökéletes megfogalmazás, és nem is kell annak lennie. Mégis, Lennon nótája inkább egy ateista himnusz, mintsem szimplán egy békeépítésre felszólító dal.

      Törlés
    4. Dallamosan naiv fantáziálás arról, milyen szép is lenne öntudatlan gazellaként legelésznünk egy oroszlánok nélküli világban. Miközben a dallamtalan, prózai valóságban nem vagyunk öntudatlanok, sem magunktól békésen legelésző növényevők, és a világunkban vannak oroszlánok.
      Hja, a britek nem kaptak megfelelő dózist az ateista-komintern rezsimből, amiből nekünk kijutott rendesen.

      Törlés
    5. Az, hogy ez a dal kiállta az idők próbáját mutatja, hogy nem egyszerűen ateista himnusz. Ha csak az lenne, akkor nem játszanák világszerte templomokban, katedrálisokban, mecsetekben és zsinagógákban, vagy világméretű események alkalmából. Ez a dal békeüzenetének köszönhető és pozitív kisugárzásának.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)