2024. augusztus 2., péntek

Felemelt kezek...

"Azt se tudom fiú vagyok vagy lány!" - ezt a mondatot akkor szoktuk használni, amikor szorongató helyzetbe kerülünk és a stressz olyan mértékűvé válik, hogy a legalapvetőbb kérdések is meghaladják pillanatnyi képességeinket. Hogy például gömbölyű (geoid) vagy lapos a Föld. Hogy kettő meg kettő az mennyi. Vagy éppen: hogy fiúnak vagy lánynak születtünk. Tanulságos szociálpszichológiai kísérlet a mostani olimpia Párizsban, ahol a sportolóknak többnyire fizikai, a nézőknek pedig társadalmi kihívásokat kell teljesíteniük. Nekünk keresztényeknek különösen is.

A legfontosabb: a sportolóink közül sokan remekül teljesítenek! Kicsit mintha lassan indult volna be ez az olimpia számunkra, de azért szépen gyűlnek az érmek: amikor ezt pötyögöm, van már aranyunk, ezüstünk és bronzunk is. Ami azonban zavarba ejtő, hogy a párizsi olimpia mintha legalább ennyire szólna a sportoláshoz kevéssé kapcsolódó kérdésekről is - és ezek a kérdések valahogy mindig a férfiasságnál és nőiességnél, a szexualitásnál, a nemi identitásnál kötnek ki. Ott volt ugye az elhíresült megnyitó, ahol az embernek néha olyan benyomása volt, mintha egy Pride+Eurovízió kombót látott volna egyenes adásban. Szerencsére a sokórás parádénak azért nem ez tette ki a legnagyobb részét, de az biztos, hogy ez bizonyult a legemlékezetesebbnek: férfiak, nők, gyerekek, meleg férfiak, leszbikus nők, magukat nőnek érző férfiak, férfinak érző nők, ki tudja minek érző kicsodák vonaglottak perceken át a köztévé képernyőjén - a szerelem fővárosában, egyenes adásban, szakadó esőben. Mitológia, francia történelem, olümposzi istenek, diszkó és heavy metal, egyes vélemények szerint még egy Leonardo-fityisz is a kereszténység orra alá - vagyis minden csiribiri zabszalma méregdrága kivitelben, óriási botrányt és gondolatömlenyeket fakasztva.

És ha valaki azt gondolta, hogy a szexualitás ilyesféle kirakatba helyezése után már lenyugszanak a kedélyek, innentől végre a sport kapja meg a főszerepet, csak tegnapig kellett várnia. Most előkerült ugyanis Imane Helif, akinek mintha bizonytalanság övezné a nemiségét, vagy legalábbis kérdések merülnek fel vele kapcsolatban - és aki ráadásul pont a mi döntőesélyes női versenyzőnkkel, Hámori Lucával fog kiállni bokszolni. Helif mindössze 46 másodperc alatt legyőzte előző ellenfelét - de nyilván nem tizenkét menetes pontozás vagy kiütés révén, hanem olyan okból, amit szerintem ritkán láthat sportszerető szem a ringben. Nem mondom, hogy rengeteg ökölvívó mérkőzést nézek, de én még olyat nem pipáltam, hogy egy ringbe szálló harcos a saját testi épségét féltve kéri az olimpiai meccse felfüggesztését! Nekem egy bokszolóról az a képzetem, hogy megy előre, nem fél az ellenfelétől, bátor és rettenthetetlen, mint a sebzett elefánt. Ez a sport nem a gyáváké, akár férfi, akár női kategóriáról van szó. Angela Carinit nem ismerem, de nem gondolom, hogy gyáva lenne, azt sem gondolom, hogy reszkető térdekkel lépett a kötelek közé. De amikor egy olimpikon bokszoló alig több, mint fél perccel a kezdés után felemeli a kezét, hogy félti a testi épségét, és inkább veszni hagyja a saját olimpiáját, csak még egy pofont ne kapjon, azután térdre esve zokog - nos, ez azért csak jelent valamit. Ez egy kissé szürreális pillanat egy olimpiai bokszmeccsen, egy igazán furcsa kép, egy alaposan kilógó lóláb. De inkább maradjunk a felemelt kéznél, mert az nagyon imaginatív és szimbolikus erejű.

Van tehát ez a felemelt kéz, ez a figyelmeztetés. Ami talán most egy kicsit mindannyiunknak is szól. De mire is figyelmeztet?

Mielőtt megkísérlek erre mondani valamit, csak néhány bevezető gondolat. Nem akarok belebonyolódni a nemi identitás és a nemek binaritásának szövevényes kérdéseibe. Nem értek hozzá, de azok az írások, melyek eljutottak hozzám, arról szóltak, hogy Hanif nem transzgender, nem meleg, nem átoperált szörnyeteg és nem egy gonosz számító, aki csalva a szabályokkal férfiként akar nők között öklözni. Nem tudni arról, hogy itt valami LMBTQ-ármány szőné a háttérben a pókhálóját, ami - akárcsak a megnyitó esetében - az egész világ nyilvánossága előtt a szabályokat megszegve kicsinálja a női sportolókat! Hanif nőként indult, így engedte ringbe a NOB, noha XY kromoszómákkal rendelkezik (legalábbis egy orosz vizsgálat ezt állítja - de nem hozták nyilvánosságra!), ami viszont a férfiakra jellemző. Ez valószínűleg komoly előnyt is jelenthet akár számára egy ilyen típusú küzdelemben - és pontosan ez az, amiben nehéz tisztán látni. A Telex friss cikke szerint ugyanis van olyan genetikai szindróma, aminek a révén a hiperandrogenizmus (a férfi hormonok termelődése) esete állhat elő - úgy pedig jóval könnyebb olimpiát nyerni. 

Vagyis számomra kicsit hasonló a kép, mint a megnyitó ünnepség esetében: valamit látunk, de nem látunk mindent, nem tudunk minden részletet, nem látunk bele a fejekbe, adott esetben nem ismerjük a hátteret, legyen az történelmi vagy genetikai - és mindezek nélkül értelmezzük amit látunk. Innentől kezdve pedig - ha az embernek nem állnak rendelkezésére megfellebbezhetetlen információk - leginkább a világszemléletünk, az érzéseink, és igen, a hitünk alapján formálunk véleményt, amely vagy közelebb vagy távolabb lesz a való igazságtól. Valahol persze ez érthető és igencsak pökhendi lennék, ha magamat a többiek fölé emelném: én is hívő vagyok, én is ezt teszem - de tudatában vagyok annak, hogy így működöm és nem szeretném kinyilatkoztatni ezekben az ügyekben a megfellebbezhetetlen Igazságot.

A szegény olasz bokszoló hölgy felemelt keze számomra ezért a következőket jelenti:

1. Nem Imane Halif a felelős a saját indulásáért, hanem a NOB. (Nem mellesleg Halif egy iszlám országból érkezett - gondoljunk bele, arrafelé mennyire tapsolnának egy másságával kérkedő nőnek!) A NOB-ot viszont nem értem. Miért engedi egy olimpián szerepelni és ilyen helyzetbe kerülni egy ország benevezett versenyzőjét addig, ameddig ezt a kérdést minden kétséget kizáróan nem tisztázta? Tudvalevő ugyanis, hogy Halifot a Nemzetközi Bokszszövetség 2023-ban pont ilyen kérdések miatt kizárta a világbajnokságból. Ez is egy felemelt ököl és ezt a felemelt öklöt bizony a NOB-nak kellene meglátnia! Egy zavaros és tisztázatlan paraméterekkel bíró versenyzőt mennyire érdemes egy tiszta és világos szabályokra építő kategórián belül versenybe engedni? Nem megalázása ez minden más sportolónak? Nem veszélyeztetése ez a többi női ökölvívó egészségének? Nem magának a sportszerűségnek a semmibe vétele?

2. Nem Imane Halif a felelős azokért az indulatokért, amelyek rá zúdulnak, szélhámosnak, csalónak, gonosz szörnyetegnek nevezik vagy éppen gúnyolják a helyzete, a kinézete, az indulása miatt. Lehet, hogy ez lepereg róla, de őszintén, ezt nehezen hiszem. A felemelt kéz ezért nekünk is szól, hogy mielőtt szakadatlanul osztjuk a cinikus megjegyzéseket, a mémeket, a szellemeskedő marhaságokat és előrántjuk a kelléktárból a mindenféle háttérben zajló lobbitevékenységekre a bizonyítékokat - talán jobb hátralépni egyet.

3. Ha az egész hátterében tényleg születési jellegzetességek állnak, akkor nem Imane Halif a felelős a saját testi állapotáért sem. Számomra az is a felemelt kéz jelentése, hogy olyan világban élünk, ahol egyre inkább meg kell szoknunk majd az ehhez hasonló jelenségeket. Durvábbakat is. Ez nagyon nagy falat lesz az egyháznak - ez már most világos számomra. Valószínűleg zavaros esetek nemcsak az élsportban fognak előfordulni, de most kétségkívül ott a legszemléletesebb. Vajon meddig jut el majd az egyház, amikor újra és újra szembesül ilyesféle jelenségekkel? Sodoma és Gomora emlegetéséig? Miféle visszhangot képzünk hívő emberként az ilyen szituációkban?  Pusztán az elemi erejű felháborodásig jutunk el, esetleg addig, hogy az ilyesmit lássuk a nyugati kereszténység legnagyobb kihívásának? Visszahúzódva nem merünk majd semmit mondani, esetleg Jézus mindenkit elfogadó szeretetére fogunk ömlengő módon hivatkozni, avagy keményebbre hangoljuk a kultúrharcot? Sokféle hangnemet, utat, retorikát választhatunk. És vajon képes lesz-e az egyház vonalat húzni a magamutogató melegek és a nemiséggel kapcsolatban problémákkal küzdők közé?

Azt hiszem a mostani olimpia nemcsak a sportolókat vizsgáztatja, de a hívők tömegeit és a nyugati egyház, szűkebbre véve a magyar kereszténység jó részét is. Míg azonban a sportolók egymással, mi önmagunkkal kell megküzdjünk. Amit látunk, kihozza belőlünk a saját indulatainkat, a bennünk lévő Krisztust vagy a bennünk lévő óemberünket, a felágaskodó ént, ami azonnal asztalra csap, ha valami nyugtalanítóval szembesítik, vagy éppen a töprengésre hajlamos nyugodtságot, ami bár nem feltétlenül ért egyet a látvánnyal, mégis hajlamosabb higgadt maradni. A kérdés már csak az, hogy továbbjutunk-e a jelenleg zajló selejtezőnkből vagy elvérzünk a második akadálynál - és ki tudja lesz-e több is az olimpia hátralévő részében?

A legfontosabb azonban a konkrét ügy kapcsán még, hogy kemény és határozott fellépést kívánjunk Hámori Lucának. Azt gyanítom jó sok nézője lesz holnap!

34 megjegyzés :

  1. Fuggetlenul attol, mi az igazsag Haliffal kapcsolatban, szerintem Carini nem viselkedett sportszeruen. Azt gyanitom, hogy egyszeruen pszichesen nem birta, bepanikolt, mert a latottak alapjan (fizikailag) teljesen indokolatlannak tunt, amit csinalt.
    Feltehetoen nem veletlenul veszekedtek vele a feladas utan a sarokban.

    Biztos nem volt konnyu a szituacio, remelem a magyar versenyzo jobban ott lesz fejben.

    niemand

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezzel az opcióval is lehet számolni - márminthogy Carini rosszul kezelte a saját vereségét. De azért az furcsa, hogy egy profi bokszoló egyszerűen feladja két pofon után a meccset egy olimpián - amire valószínűleg iszonyú sokat készült -, ráadásul ki sem ütötték, meg sem tántorodott, nem számoltak rá, stb, stb... Ez tényleg puszta pánik szerinted?

      Törlés
    2. Csak talalgatok persze, de en nem azt irtam, hogy rosszul kezelte a vereseget. Inkabb azt szerettem volna mondani, hogy mar eleve ugy mehetett a ringbe, hogy felt az ellenfeletol . Rovid idon belul bepanikolt es egy teljesen suksegtelen, dramai jelenetet rendezett.
      Khelif statisztikaja (51 meccs, 9 vereseg, 6 KO gyozelem) peldaul rosszabb mint Amy Broadhurste (91 mecs, 15 vereseg, 13 KO gyozelem), aki korabban legyozte (Khelifet).
      - Carini Broadhursttel szemben is feladta volna nehany masodperc mulva a meccset? A.B. KO statisztikaja is jobb, mint Khelife
      - A tobbi noi bokszolo (50 meccs) miert nem adta fel Khelif ellen Carinihez hasonloan?

      Egy masik hozzaszoloval teljesen egyetertek, Khelifnek tisztaban kell lenni a sajat problemajaval. Igy neki is van felelossege abban, hogy elindult, nem lehet ezt teljes egeszeben a NOB-ra kenni.

      niemand

      Törlés
  2. Ha tud a betegségéről, és minden bizonnyal igen, akkor kellene legyen annyi tisztessége, hogy nem versenyez. A betegségéről nyilván nem tehet, abban megértést érdemel, ám döntése a versenyzés mellett nem védhető, nem támogatható, védhetetlen előnyt élvez. A versenytársak félelme jogosnak tűnik. Hatalmas drukk Lucának holnapra, és óriási féltés is felé, ima érte.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért ez se olyan egyértelmű. Az élsportban maximalizmus van a határok teljes feszegetésével, és ilyenkor az átlagostól eltérő sokszor nagyon nagy előny, amit ki is használnak a versenyzők. Például Michael Phelps és a Marfan-szindróma esete, amely miatt mintha a "vízbe született" volna. Biológiai változásokról van szó, amelyek miatt is kb verhetetlen volt. Ezzel együtt, a bizottságnak kell erre határozott szabályokat hoznia, ha még nem történtek meg, de a versenyzése azt mutatja, hogy megtörténtek, és ezzel együtt ő belefért ezekbe.

      Törlés
    2. "Ha tud a betegségéről, és minden bizonnyal igen, akkor kellene legyen annyi tisztessége, hogy nem versenyez."
      Először is, ez nem betegség! Másodszor számára ez a normális állapot.

      Törlés
    3. a probléma amúgy egyszerűen megoldható a jövőre nézve: ne legyenek női és férfi versenyek, nevezzük át őket: legyen egy Y kromoszómát nem hordozók, illetve egy azt hordozók versenye, és a kérdés eldőlt

      Törlés
    4. Ha ismernéd a kérdés genetikai hátterét, akkor belátnád, hogy ez sem lenne megoldás.

      Törlés
    5. Péter: a női bokszolóknak akkor azt üzened, hogy „ez van, ezt kell szeretni. Így jártatok”?
      Mi a véleményed a Nemzetközi Bokszszövetség tavalyi döntéséről? Ők is benézték, tudatlanok, tájékozatlanok?

      Törlés
    6. ezért kellene önkorlátozás, egy felnőtt és normális embernek tudnia kellene azt mondani, hogy rendben, ez van, lehet, hogy jogom lenne, de nem indulok, mert másokat veszélyeztetek, másoknak ártok vele, mások jogát, munkáját tiprom el, és végtére is nekik is mások joga is értékes... most nem a testi problémái az igazi baj, hanem ez, nincs benne egészséges önkorlátozás, nincs benne alapvető tisztesség... tudja, hogy ő más mint mások, ennyi, a felelősséget nem vállalja ezért... nőket üt, és ne mondjuk, hogy férfiként, fogalmazzunk úgy, hogy nem nőként

      Törlés
    7. Névtelen, nagyon szelektív a kritikád. Például Phelps-től nem követeled az "egészséges önkorlátozás"-t. Az ő esetében természetesnek tartod, hogy kihasználta szerencsés genetikai adottságát és tönkrevert minden úszót, akik nem rendelkeztek az ő genetikai adottságával.
      Aztán Ian Thorpe-től sem követeled az "egészséges önkorlátozás"-t. Az ő esetében is természetesnek tartod, hogy kihasználta szerencsés genetikai adottságát és tönkrevert minden úszót, akik nem rendelkeztek az ő genetikai adottságával.
      Továbbá az olimpiai aranyérmes kosárlabdázótól, Kevin Garnett-tól sem kéred számon az "egészséges önkorlátozás"-t, pedig ő is egyedülálló örökletes adottságainak köszönhette, hogy generációja kiemelkedő teljesítményét érte el.
      A felsorolást napestig lehetne folytatni, mert sok más veleszületett tulajdonság, látható és láthatatlan egyaránt, versenyelőnyt biztosít anélkül, hogy bárki azt sugallná, hogy szerencsés hordozóikat el kellene tiltani a versenytől, vagy nevetséges "egészséges önkorlátozás"-t követelni tőlük.

      Törlés
    8. Egy nagy különbség van azért Péter a példái és a jelen anomália között. A példái csak az eredményre hatnak ki, a jelen gubanca viszont több: veszélyezteti a versenytársak egészségét, maradandó testi károsodáshoz vezethet, esetleg az élet veszélyeztetéséhez, akár elvételéhez is. Ez nagy különbség azért. De mindegy is ez, gondolja, hogy igaza van nyugodtan. Az ország pedig Lucát olimpiai bajnoknál is nagyobb tisztelettel és szeretettel várja, és örökre őrzi szívében. Egy lehetetlen és egyben igazságtalan küzdelemben volt sajnos része. Ugye érzi az ő fájdalmát is? Mit szólna, ha a lánya ellen követték volna el ezt az igazságtalanságot, embertelenséget?

      Törlés
    9. Egy téma átgondolásánál az érzelmi hozzáállás a legrosszabb, amit tehetsz. Feltételezésed, miszerint "veszélyezteti a versenytársak egészségét, maradandó testi károsodáshoz vezethet, esetleg az élet veszélyeztetéséhez, akár elvételéhez is" teljesen alaptalan. Eddig majdnem 60 ellenfele közül egynek sem esett semmi bántódása, sőt közülük 9 meg is verte.

      Legnagyobb problémád továbbra is szelektív szemléleted, ezért nem érted, mit szemléltetnek példáim. Gondolj bele, hiperandrogénia (magas tesztoszteron szint) nem csak nőkben fordul elő, hanem férfiakban is. Az extrém sok tesztoszteront termelő férfi sportolók (például ökölvívók, birkózók vagy súlyemelők) esetében ezt természetes előnynek tekintik azokkal szemben, akiknek "csak" normál tesztoszteron szintje van. Szerinted igazságos az, hogy csak a nők esetében nem természetes előny a magasabb tesztoszteron szint?

      Törlés
    10. https://www.youtube.com/watch?v=Pkt1HtP-u1w ennyi

      Törlés
    11. Nem ennyi, mert Koko itt valótlanságot állít. Azt mondja, hogy beengedtek a nők közé egy férfit. Ez nem igaz!!! Khelif egy nő, mert pl. puncija van. Nőneműként született, lányként nevelték. Ennyi!

      Törlés
    12. Péter, nem tudjuk, hogy mi az igaz. Az egyetlen tény az XY kromoszóma, ezt egy teszteredmény igazolta. Nincs bizonyíték arra sem, hogy formailag lányként született volna, hogy DSD-je lenne. Ezt mondják, de nem igazolta. Születési anyakönyve késői, pár éve állították ki. Ezek alapján született és átoperált férfi is lehet. Tudom, ez egy kétes feltételezés, de ugye a másik állapot is az. Az egyetlen biztos az XY kromoszóma. És bár Péter próbál úgy beszélni, mint aki a tudomány biztos igazságát mondja, de ezzel is becsap minket. A tudomány, az orvoslás más képviselői, pl. dr. Novák Hunor egészen más állásponton van (https://www.blikk.hu/sztarvilag/nemzetkozi-sztarok/olimpia-imane-khelif-orvos/stkk1ct?fx_ps=d_1). Ez a vita a tudomány képviselői között zajlik. Az egyik oldalon Péter és sokan, a másik oldalon pl. dr. Novák és sokan. De ami fontos, az XY-os nem bizonyította, hogy nőként született, a DSD feltételezett róla. Luca egy született férfi ellen is bokszolhatott. Nem tudhatjuk. Az XY kromoszóma csak a biztos, a brutális testbeli és erőnléti fölény csak a biztos.

      Törlés
    13. Feltételezéseid ellentmondanak egymásnak. Egészen pontosan lehet tudni, hogy mi a helyzet Khelif-fel. Ma utazok, de estefelé leírom neked, hogy hogyan működik a szexmeghatározás, hogy jobban értsd, milyen hülyeségeket beszél Novák Előd, ha valóban tőle származnak a hivatkozásban leírtak.

      Törlés
    14. akkor a tények összefoglalása, ezt tudjuk, minden más találgatás: https://www.youtube.com/watch?v=5dVS6HpEe20 és https://www.youtube.com/watch?v=BUSEB4dCzZE

      Törlés
    15. kb. 23.10-től érinti a témát: https://www.youtube.com/watch?v=68YzN0sFawQ egy higgadt beszélgetés a témában

      Törlés
    16. Szomorú, hogy számodra a belinkelt agyonpolitizált youtube videók jelentik a "tényeket". Talán ezért is szerepelsz itt névtelenül.
      De tudod, mit, vegyük az általad biztosnak tartott dolgot, azt, hogy Khelifnek XY kromoszómája van, és ez számodra 100% bizonyíték arra, hogy Khelif férfi. Szerinted ezért az ő biológiai neme nem lehet nő.
      Tisztelt Névtelen! Ugye, tudod, mit jelent az a fogalom, hogy biológiai nem?

      Most említek két olyan eseménysort, amelyek eredményeként egy személy biológiai neme lehet nő annak ellenére, hogy XY kromoszómái vannak. Ehhez tudnod kell, hogy az emberi fejlődés a kezdetektől női irányban történik. Más szavakkal, korai magzati korban mindenki nőnemű. A csávókban a tesztoszteron hatására a magzati kor egy bizonyos szakaszában bekapcsol egy fütyi növesztős program. Ezt a programot az ivar meghatározásában fő szerepet játszó gén, az SRY indítja el, ami az Y kromoszómán található. Tehát az SRY gén terméke a fütyigenerátorunk. A program szabályos végrehajtásához nem csak a tesztoszteron hormon szükséges, hanem annak receptora is, amihez a hormon kötődik. Persze az egész fütyigeneráló folyamat nagyon bonyolult, sokszereplős folyamat, és mint minden komplex folyamat, el is romolhat. Ami elromolhat, az szinte mindig el is romlik. Ha pl. az SRY génben olyan mutáció keletkezik, ami elrontja a géntermék funkcióját, akkor a fütyigenerálás elmarad, és a fejlődés megy tovább a megkezdett nőivarú útvonalon, és punci fejlődik ki. Így lesz valaki XY kromoszómával is lány.
      Persze, akkor is lány lesz az XY kromoszómás egyén, ha egy mutáció a receptort rontja el, mert a hormon így nem tud kötődni, nem tudja hatását kifejezni, és így is elmarad a fütyigenerálás.
      Kérdés persze, hogy ez mennyire gyakori? Nos, egyes populációkban elérheti a 2%-ot. Ez azt is jelentheti, hogy ha tisztelt Névtelen fiú vagy, akkor lehetséges, hogy már udvaroltál ilyen XY kromoszómás lánynak az életed során.

      Törlés
    17. Gondolom, ezt Luca szemébe is mondaná. Vagy ha a saját lányának sokéves munkáját tette volna tönkre ez az iszonyat, ez az elmebaj, akkor neki is verné, püfölné a családi asztalt, hogy hát értse meg, lány volt az, nő, és ne hisztériázzon már ellenében. Szégyen!

      Törlés
    18. Kedves Névtelen Barátom! Az iszonyat és elmebaj a te elképesztő tudatlanságod. Nyilvánvaló, hogy nincsenek érveid, ezért ismételgeted érzelmi kirohanásaidat. Természetesen Lucának is megmagyaráznám, hogy mi a helyzet, de erre már nincs szükség, mert megtették mások, és Luca elnézést kért Kheliftől. Lányaim pedig sokkal tájékozottabbak annál, hogy ilyen alapvető dolgokat kellene magyarázni nekik. Tanulj!

      Törlés
    19. Péter, még egyszer, nem velem vitatkozik: Novák doktorra, Kovács Istvánnal és más nagyszerű, elismert emberekkel. https://m4sport.hu/2024/08/11/percrolpercrebejegyzes/kovacs-koko-istvan-konkretan-lecsalozta-iman-helifet/ Az érzelmeket pedig ne becsülje le! 1Kor 13. ha szeretettel nem tudja látni, akkor semmi, ennyi.

      Törlés
    20. Csakhogy Novák doktor nem szakembere ennek a területnek, Kovács Istvánnak pedig rövid az emlékezete. Debrecenben minden évben megrendezik a Bocskai István Nemzetközi Ökölvívó Emlékversenyt. Imane Khelif résztvett ezen a versenyen 3 évvel ezelőtt, amelyen ott volt főszervezőként Kovács István is, a Magyar Ökölvívó Szövetség teljes vezetőségével. Akkor sem neki, sem másnak nem volt kifogása Khelif indulása ellen, nem küldték el orvosi vizsgálatra, nem végeztettek vele doppingvizsgálatot, semmit. Pedig Khelif ott is nőként indult a női versenyen. Vajon miért nem? Téged nem a valóság vezérel, hanem hamis érzelmekbe ágyazott hazugságok.

      Törlés
    21. Tehát mindenki hülye, aki nem Deák Péter. :( Gratulálok!

      Törlés
    22. Ki mondja, hogy mindenki hülye? Egy névtelen, aki amellett, hogy tájékozatlan, megértési gondjai is vannak. Nézz utána, a nemzetközi sajtó színe-java az olimpia sikeréről, a rendezés soha nem látott színvonaláról ír és ad híradást. Csak itt, a magyar abszurdisztánban vannak olyanok, mint te, akik nem akarják megérteni a valóságot, vinnyognak, boldogtalanok, mindig másokban keresik a hibát. Nem érzed úgy, hogy te vagy az, aki fordítva ül a lovon?

      Törlés
    23. ez a valóság: https://www.youtube.com/watch?v=3B45Yvmw32w

      Törlés
  3. Sosem gondoltam volna, hogy így felgyorsulnak az események. Köszönöm Tibor, hogy írtál.. nekem ezek kapaszkodók. Én csak kapkodom a fejem, és mint érzelemmel vezérelt ember, csupán azt szeretném leírni- mert szerencsére egyre kevésbé van határozott véleményem a dolgokról, legalábbis addig, amíg nem egyértelmű egy helyzet- szóval az történt velem, hogy rengetegszer megnéztem a 46 másodperces meccset, de főleg ami utána jött- 100% ig az olasz lánnyal éreztem együtt, mégis, vissza és visszatekertem a filmet, amikor felemelik Imane Helif kezét, és amikor az olasz versenyző sírva kiabálja: ez nem fair, ez nem fair! És Helif arcát néztem- a döbbenetet, a fájdalmat- mintha egy cirkuszban lenne és ő lenne a szörnyszülött- én ezt láttam. Emellett hibázott az Olimpiai Bizottság. Nagyot hibázott.
    És még az jutott eszembe, hogy milyen is lehet annak, aki családon belüli erőszak áldozata "még ekkora pofonokat nem kapott"- mondja Angela Carini.. aki pedig fejvédővel, boxolóként állt ki.. Milyen lehet egy nőnek otthon, a négy fal között? Egy dühöngő férfival szembenéznie?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rita! Általában szeretem érzelmekkel teli hozzászólásait, de most érdemes lenne tisztázni dolgokat. Helifnek semmi köze sincs családon belüli erőszakhoz, ezért szerencsétlennek tartom erőszakkal kapcsolatosanan emlegetni.
      Őt születéskor nőneműnek azonosították, mert női nemiszerve van, és lányként nevelték fel. Csak serdülő kora után válhatott számára nyilvánvalóvá, hogy nem pontosan olyan, mint a többi lány, de számára mégis saját állapota a normális.
      Ha az Olimpiai Bizottság hibázott, akkor nem csak most, hanem akkor is, amikor évekkel ezelőtt Michael Phelpst engedte versenyezni, mert ő Marfan-szindrómás ember, ami nyilvánvaló előnyöket biztosít számára a nem Marfan-szindrómás úszókkal szemben. Lásd Bálint hozzászólását feljebb.
      Az Olimpiai Bizottság most azt az álláspontot képviseli, hogy Michael Phelps kihasználta vele született adottságait az úszásban, és legyőzhetetlen volt.
      Ehhez hasonlóan vélekednek Helifről is, aki szintén veleszületett tulajdonságait használja ki sportjában. Egyébként közel sem olyan eredményesen, mint Michael Phelps, mert többször is vereséget szenvedett már.

      Törlés
    2. Bocsánat, egyáltalán nem akartam párhuzamot vonni a sportoló és a családon belüli erőszak között- ... sőt-

      Törlés
  4. Egyetértek a poszttal, hogy ez nem Khelif, hanem a NOB hibája/problémája: olyan nyilvánvaló előnye van, hogy nem sok értelme van ellene indulni, kiküldhetik neki postán az aranyérmet, megspórolva a többiek súlyos sérüléseit.
    Egyfajta tesztje is ez az ideológiai gondolkodás határainak: aki szerint Khelif egyszerűen egy nő és pont, az kénytelen elhanyagolni a valóság fontos szeleteit. (És valamiféle -fóbiára hivatkozva helyteleníteni a Nemzetközi Bokszszövetség '23-as, gyakorlatias döntését.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt a szövetség aktuális közleménye az ügyről: https://www.iba.sport/news/statement-made-by-the-international-boxing-association-regarding-athletes-disqualifications-in-world-boxing-championships-2023/
      És arról, hogy Carini-t olimpiai pénzjutalomban részesítik: https://www.iba.sport/news/iba-is-to-award-angela-carini-of-italy-with-olympic-champion-prize-money/

      Törlés
  5. Egyetertek veled Tibor. Ugy drukkolok Lucanak, hogy sajnalom Khelifet es ami vele tortenik. Ok az az 1% interszex ember, akiknek valoszinueg a legnehezebb megtalalni a helyuket a vilagban.

    VálaszTörlés
  6. versenysport = üzlet. jó sok nézettséget hoz ez is az olimpiai közvetítéseknek. a fidesznek meg a többi vihogó bulvárkereszténynek meg szavazatokat, hogy továbbra is biztonságban vágtázhassanak a fenevad (társadalomisten) hátán...

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)