2024. május 29., szerda

Az Összeomlás

Nem mindegy, hogy egy témáról kik beszélnek. Ha habókos szektavezetők riogatnak a "világvégével", akkor az emberek jó része maximum önmaga szórakoztatására hallgatja meg őket - aztán jót derülve megy tovább. Ám ha ugyanerről a témáról tudósok, professzorok, közéletformáló személyiségek hallatják a hangjukat... nos, úgy tűnik rájuk sem igazán hallgatunk. És lehet, hogy már késő van?

Annyira nem is régen tettem említést egy meglehetősen sokkoló és szókimondó interjúról, melyet az ismert evolúcióbiológussal, vagyis Szathmáry Eörssel készített az egyik hírportál. A beszélgetés során felmerült egy konkrét évszám, mégpedig a 2050 - ezt jelölte meg Szathmáry valamiféle totális összeomlás lehetséges dátumaként. Tudom, hogy amikor az ember ilyesmit olvas, akkor a zsigeri reakciója valami olyasmi, hogy ez a megszokott hülyeség, aztán majd szépen jön a 2051 és minden megy tovább a maga medrében, ahogyan eddig. 

Pedig józan ésszel is be lehet látni, hogy olyan nem létezik, miszerint mindig minden megy tovább a maga medrében. Aminek van kezdete, az valamikor véget is kell érjen. Olyan márpedig nincs, hogy egy véges valóságban kimeríthetetlen bőségszaru vesz körül bennünket, amiből kedvünkre meríthetünk időtlen időkön át. Most olvastam ki Csányi Vilmos új kötetét, amelynek az utolsó fejezetében kerek perec és kőkemény kijelentéseket tesz. Mégpedig ilyeneket:

"A legnagyobb problémának az emberiség aktuális mértéktelen létszámát tartom, ennek következménye a már folyó klímaváltozás és a bioszféra elpusztítása. Valószínűleg mindhárom kiváltója az extrém egyenlőtlen erőforráselosztást megvalósító és teljesen értelmetlen fogyasztásra serkentő kapitalista kultúra. (...) Bonyolult, de nyilvánvaló, hogy a bolygó erőforrásai nem képesek elviselhető szinten 8-10-12 milliárd embert ellátni, és ennyi emberre semmi szükség nincsen. Nemcsak az ember sok, a bioszféra mérete is egyre kisebb."

Csányi szerint az emberiség mindig megtalálta a módját a születésszabályozásnak (hol szelídebb, hol drasztikus módon), és a teljes populációnak csökkennie kellene, nem növekedni. Úgy tűnik azonban, hogy már ezzel is alaposan elkéstünk - vagy legalábbis vannak olyan teoretikusok, akik erről beszélnek. Hadd emeljek ki közülük most egyet, aki a "Mélyalkalmazkodás" és az "Összetörve" című könyveivel valóságos sokkhullámot okozott rengeteg ember számára - mégpedig Jem Bendellt (ld. fotón), akinek a nevéhez mára egész mozgalom köthető. Komolyan, ha az ember beleolvas a könyveibe, aligha fog nyugodtan aludni. Mindaz, amit nagyon alapos részletességgel leír és elemez olyan benyomást kelt, mintha valamiféle tudományos nyelvezetű Jelenések Könyvét tartana az ember a kezében. A "Deep Adaptation" (Mélyalkalmazkodás) mozgalom pedig pont olyannak tűnhet elsőre, mint egy világvége váró szekta, a maga sajátos eszkatológiájával. Maga a mélyalkalmazkodás kifejezés a "mélyreható alkalmazkodás" rövidítése: ez pedig egy olyan szisztematikus felkészülési módszert takar, ami az Összeomlás túlélésére akarja edukálni az embereket.

Bendell ugyanis nem kevesebbet mond, minthogy az Összeomlás (1) nem egy pontszerű esemény, nem olyan, mintha egy nagy aszteroida eltalálná a Földet, hanem egy folyamat, melynek vannak nagyobb szegmensei és lassan, de feltartóztathatatlanul megy előre, és (2) nem a fent említett 2050-ben fog bekövetkezni, hanem már most is zajlik. Olyan ez, mint a Titanic, ami már nekiment a jéghegynek. Az utasok fent a fedélzeten még nem igazán érzékelik, hogy alul már ömlik be a víz. A zenekar még játszik nekik, a tehetősebbek szürcsölgetik a koktéljaikat, pedig a hajó már süllyed. Bendell szerint ha valaki nem hiszi mindezt és fanatikus riogatásnak gondolja, csak járjon utána azoknak a mutatóknak, melyek az elmúlt sok év mérhető adatai alapján kézzelfoghatóvá teszik a tényeket. Egy kicsit pontosabban így fogalmaz:

"...2016 óta a világ minden lakott kontinensén csökkenés tapasztalható az emberek életének kulcsfontosságú mutatóiban. Ezek a várható élettartamra, az egészségre, a jövedelemre, az oktatásra és hasonló alapvető szempontokra terjednek ki. Mivel a jelenség mindenhol előfordul, ez azt jelzi, hogy léteznek közös, tehát globális okok. Amióta ezek a felmérések készülnek, ez az első alkalom, hogy a mutatók a gazdaságilag fejlett országok többségében romlanak."

Bendell egyik könyvében fejezetről-fejezetre nagyon aprólékosan tárgyalja mit jelent a gazdaság, a pénzrendszer, az energiaellátás, a bioszféra, az éghajlati rendszer, az élelmiszerellátás és a társadalmi (kulturális) összeroppanás. Nagyjából ezek a területek egyszerre, egymással párhuzamosan és tendenciáikban összeadódva teszik ki azt, amit nagybetűs Összeomlásnak nevezhetünk. Ellentétben azonban a bevezetésben említett Szathmáryval, itt nincs megemlítve még vázlatosan sem semmiféle évszám, amikor valamilyen globális törésponthoz eljutunk. 

Tudok róla, hogy egyesek sarlatánnak nevezik Bendellt, rossznak tartják az érveit és hisztériakeltéssel is vádolják, aki a világvégével riogatja a jólétben élő nyugati társadalmakat. Lehet, hogy így van. Ám azt látom, nem Bendell az egyetlen, aki az Összeomlásról beszél, hanem egyre többen csatlakoznak hozzá, mégpedig a sarlatánnak aligha nevezhető táborból. Nem akarok farkast kiáltani, ami aztán nem jön. Sosem voltam "világvége rajongó", nem szokásom habzsolni az ilyen irodalmat, nézni az ilyen filmeket és szajkózni az apokaliptikus szólamokat. Mégis van egy olyan benyomásom, hogy már nem én keresem ezeket, hanem azok valamiképpen mindig utat találnak hozzám. Ezért aztán - őszintén szólva - egyáltalán nincs optimista jövőképem. Keresztényként persze valahogy ezen nem is kellene meglepődni - hiszen erről a valóságról alig van olyan világvallás, ami kicsattanóan vidám eszkatológiát mutat. Tehát tetszik vagy sem, ki kell jelentenünk, hogy sem a hitünk, sem úgy általában a teisztikus gondolkodás, de a tudományos várakozások sem a csodálatos varázsvilág felé mutatnak. A fenntartható fejlődés és töretlen haladás mítosza a szemünk előtt roskad térdre. És ha ez a mítosz megsemmisül, a fejlett nyugat vajon hova fordul majd oltalomért?

5 megjegyzés :

  1. Amire nagyon kíváncsi leszek, az az, hogy ahogy változik a kapitalista "álom" és az átlagember itt nyugaton is realizálja majd, hogy a destabilizálódó fejlődő világ milliárdjai hogyan hatnak ki a hétköznapi életre (praktikusan: hogy az átlagos ember számára a megélhetés lesz majd szép lassan újra a tétje a kemény munkának, nem az eggyel vagy kettővel újabb telefon - és ez azért már most is érződik rengeteg ember számára), akkor az előző előtti bejegyzésben említett növekvő önzéssel hogyan fog megbírkózni a kereszténység.

    Amikor a verseny az alapvető dolgokért megy, ott jóval kevésbé nagyvonalúak az emberek. De hol van a helye a kereszténységnek egy ilyen "könyörtelen" világban? Hogy néz ki az, aki szelíd, mint a galamb, de ravasz, mint a kígyó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kardinális kérdés, hogy egy összeomló világban hogyan lehet jelen a kereszténység. Ennek millió kis szála van. Egyrészt, ha valakinek "nincs mentsége" arra, ha felkészületlen, az a hívő ember: hiszen állandóan az utolsó időkről hall, eszkatológiai módon értelmezi a megváltást, tele van a feje azzal, hogy "mindig készen kell lenni". Másrészt, ha a társadalmak túlélése nem egy sci-fi forgatókönyv, hanem a nyers valóság lesz, akkor ez sokkal nagyobb fegyelmezettséget vár el egy hívőtől. Hát nem éppen erre treníroznak a prédikációk, tanítások, teológiai gondolatok... Harmadrészt viszont itt derülhet ki az is, ki valójában keresztény és ki az, aki csak... hmm... vallásgyakorló. A kereszténység már eddig is átment nagyon súlyos kríziseken, no és most is vannak olyan országok, ahol szó szerint élet-halál kérdés kereszténynek lenni. (Gyanítom ők indulnak esélyesebbként hozzánk, nyugati hívőkhöz képest...)

      Törlés
  2. A " növekvő önzés", és a vele párhuzamosan még tapasztalható mértéktelen fogyasztás valószínű átfordul a keresztény gondolkodásban: a " tényleg szükségem van rá...?- csendes dillemába és józan döntésbe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa, bevallom én ennél jóval pesszimistább vagyok. Szerintem a nyugat igazi krízisét az okozza, hogy keresztény és nem keresztény hozzá van szokva a kényelemhez... és ebből egy tapodtat sem enged. Épp emiatt is lesz Összeomlás - mert mindenki foggal-körömmel, akár a másik kárára is szeretné fenntartani majd a megszokott életstílusát. A keresztényeknek valóban példát kellene / lehetne mutatni az "átfordulásban" (ahogy fogalmaztál), de őszinte és metsző leszek: sajnos én azt tapasztalom, a keresztények se szívesen változnak.
      Ez persze csak az én véleményem.

      Törlés
  3. Hát igen, mindig riogatva voltunk már Jézus Krisztus által is... "ha háborúkról, járványokról hallotok..." miért nem azt mondja, hogy ez veletek történik, nem csupán "hallotok".. no mindegy.
    És még azt, "Aki a mezőn van, azonnal fusson, ne menjen vissza a házába, még a ruháiért se! Jajj a gyermeket váró asszonyoknak és szoptatós anyáknak azokban a napokban! Imádkozzatok, hogy ez a menekülés ne télen, se ne szombaton történjen!"
    Klassz. Nem akarok pimasz lenni. De talán felül kellene értékelni a szerzetességet, a cölibátust- mert az a pokol, ami az édesanyákra és apákra vár, az szörnyű. Aki szabad, az szabadon lehet önzetlen, (tudom rettenetesen nehéz hősnek lenni, semmiképp nem kicsinítem, sőt) sok-sok példát láttunk erre koncetrációs táborokban. De aki felelős csecsemőért, gyermekért, az irtó nehéz. És igaz ami igaz, egy szerzetes is lehet felelős árvákért, menekülőkért. Lásd "Az ötödik pecsét" című filmet. Elkeserítő az egész. De reménységünk nem e földön van. Önmagát feláldozhatja valaki, de a felelősség másokért más dimenzió. És persze példát kell adni, gyermekeink számára!

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)