2024. június 19., szerda

A focifélisten is csak ember

Az éppen zajló foci-EB-re mi nem egyszerűen kijutottunk, hanem szinte diadalmenetben érkeztünk: egyetlen szerencsétlen kis vereséget leszámítva a magyar válogatott hibátlan bizonyítvánnyal nevezett be a tornára. Éppen az ebből következő elvárás okozhatja most a vesztünket - de ez nem feltétlenül a válogatottról, hanem inkább rólunk, a közönségről szól, mert az egekig felmagasztalt nemzeti tizenegytől még az egeknél is magasabb színvonalat várunk. És néha ugyanezt tesszük a hitéletünkben is...

A többség szerint nagy buli, de szerintem nehéz dolog lehet Szoboszlai Dominiknak lenni. Nem volna az, ha Szoboszlai Dominik a magyar szurkolók szemében egy átlagosnál jóval tehetségesebb focista lenne, aki ettől függetlenül még ugyanolyan emberből van, mint bárki más. Csakhogy nem ez a helyzet. Szoboszlai nem egy fiatal srác, aki ügyesen cselez, harminc méterről bevarrja a labdát vagy gólpasszokat osztogat. Dehogyis, ő ennél jóval több. Elmondhatja magáról, hogy huszonhárom évesen focifélisten lett belőle.

Azt várja tőle a magyar nép, hogy ha kell, egyedül megnyerje a meccseket, soha ne legyen rossz napja, fordítsa meg a helyzetet ha hátrányban vagyunk, végül adja oda a mezét minden ezért könyörgő kisgyereknek. A képernyő előtt hullámzó szőrös sörhasak távolról megszakértik mi egy világklasszis dolga. Ahogy Magyar Péter jelenleg a politikai messiásunk, úgy Szoboszlai Dominik a nemzeti félistenünk, aki választott népünkért mutat be fociáldozatot az erre kialakított stadionszentélyekben.

Nem tudom ő maga mit szól ehhez, de gyanítom, hogy profi és népszerű sportolóként is nehéz feladat a helyzetet kezelnie. Olyan súly nyomja a huszonhárom éves vállait, aminek az elhordozására egy ember - legyen bár nagy tehetség a maga területén - igen nehezen képes. Nem is feltétlenül szakmai értelemben, habár úgy sem lehet állandóan szárnyalni, hanem inkább jellemében, világlátásában, élettapasztalatában. Ilyenkor szokott egy idő után bekövetkezni a mentális összeomlás, a teljes kiégés, a belső tragédia, a félisten nemezise, amikor aztán az aláhullást látva a tömegek fejcsóválva megállapítják: lám, megadatott neki a lehetőség, hogy naggyá váljon, de nem tudott élni vele. A sikerében közösen akarunk vele fürdőzni, az aláhullása azonban egyedül az ő hibája és felelőssége.

Persze itt még nem tartunk: Szoboszlai most még nagyon magasan van. A szerdai német-magyar után is valószínűleg magasan marad, legyen bármi a vége a nagyon nehéznek tűnő meccsnek. Nincs bukásszag a levegőben, de mégis van bennem egy érzés, hogy ez az össznépi elváráscunami előbb-utóbb megtermi a gyümölcsét - és az nem teljesen Szoboszlai hibája lesz.

Amiért ezt a példát előszedtem, az nemcsak az éppen zajló Európa Bajnokság, hanem maga a jelenség, amikor emberektől elképesztő teljesítményt várnak el a körülötte állók anélkül, hogy józanul felmérnék a lehetőségek határait. Ez a hiba az egyházban is masszívan benne van. Jómagam teológián tanító oktató és lelkipásztor is vagyok egy személyben. A két szerepkör csak némileg van átfedésben, az egyik közös pontjuk azonban világos: az embernek 24/7-ben példaképként kell funkcionálnia. Ezt egyébként jónak és elvárhatónak is tartom önmagában. Aki másokkal foglalkozik vagy más emberek elé kiáll, az viselje is ennek a terhét és igyekezzen - ez rendben volna. A kérdés az, hol húzzuk meg a példaképség határait: valahol az ég alatt vagy már felette? Mert sokszor van olyan benyomásom, mintha az egyházban már kevés lenne a Mindenható, és itt is félistenekre lenne szükség. A lelkipásztor például mindig a Jóisten hallótávolságában él, ő az aki közvetíti a mennyország friss üzeneteit a földi híveknek. Neki ez a dolga, azért tartják, hogy mások helyett is higgyen, akiknek vagy van kedvük ehhez vagy nincs. A hívők hangulatuk szerint döntik el mennyit feccölnek bele a saját közösségük építésébe - de a lelkész éjjel-nappal dolgozzon ezért, mindig ott legyen a szeren és prédikációi egyszerre legyenek tüzesek, de higgadtak, felrázók, radikálisak, miközben ne bolygassák meg túlságosan a dolgokat. Röviden, de azért alaposan beszéljenek, pihenőnapjukon este is lehessen telefonon zokogva hívni őket, hallgassanak mindenkit figyelemmel, menedzseljék a közösség szervezési ügyeit - és mindezt persze vatikáni valutáért.

Ha egy egyházi szolgáló képes így szárnyalni, többé válhat embernél: egyfajta keresztény félisten lesz belőle. Vagy talán a keresztények Szoboszlai Dominikja, akitől utána mindig elvárják majd a heti egy gólt és gólpasszt. S mivel ezt teljesíteni lehetetlenség, mert az ember nem képes állandóan meghaladni önmagát, a kiégés és alábukás garantáltnak tekinthető, pusztán idő kérdése.

A most zajó foci-EB és Szoboszlai Dominik agyonsztárolása remek szimptómája annak, hogyan gondolkodunk úgy általában az emberi teljesítményről, a sikerről, a képességekről és a lehetőségekről. Amikor egy végletekig hajszolt félisten végül alábukik emiatt és kiderül ő is csak ember, a legtöbbször tudomásul vesszük a dolgot és máris további lehetőségek után nézünk. De nem töprengünk el azon, hogy talán mi hajszoltuk ezeket az embereket olyan magasba, ahonnan csak nagyot esve lehet megérkezni.

8 megjegyzés :

  1. Sytka, soraidból azt érzem, mintha készülnél a vereségre. Tényleg? Egyébként egy harcos vereséget tartok én is a legvalószínűbbnek.

    A minap arról beszélgettünk csapatszinten ma már egészen más a szurkolás iránya, mint ami a mi fiatalságunk idejében volt. Mi Fradi, vagy Honvéd, vagy Újpest, stb. szurkolók voltunk, ma azonban a fiatalok sokkal inkább egy-egy sztárjátékosnak szurkolnak, és őt követik. Ezt mutatja az is, hogy egy-egy sztár követőinek száma sokkal nagyobb, mint annak a klubnak, amelyikben játszanak. Ez elég rossz jel, mert ennek lehet negatív hatása is a sportra. A labdarúgás több mint egy évszázada a helyi közösségek köré épült, azok támogatták a klubokat. A szurkolói hűség, mint a hit, gyakran apáról fiúra szállt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Péter, azt nem mondanám, hogy "készülök a vereségre", de tény, hogy meglepődnék a győzelmen (mármint a németek ellen). Amire a figyelmet irányítani akartam, hogy nem érdemes olyan elvárásokat támasztani a csapat felé, amit lehetetlen megugrani. Az még oké, hogy ne "térden állva haljanak meg" a pályán (a harcos vereség jogos elvárás), de én azt érzékelem, hogy nem állunk meg ezen a ponton: Szoboszlainak mindig klasszisteljesítmény kell felmutatni, elvégre ő a Szoboszlai!

      Amit még írsz, való igaz, tényleg nem csapatoknak, hanem sztároknak szurkolnak manapság - de azt nem tudom ez konkrétan miben okoz kárt a sportnak? Szerintem (valahol hozzá kell tenni: sajnos) a foci is az üzlet köré épül manapság: ha egy sztárral lehet eladni a merchandising raktár teljes készletét, akkor vele adják el, ha egy csapattal, akkor a csapattal. Ezzel tényleg elveszik valami, de annyi előnye talán van, hogy felértékelődik az egyéni teljesítmény. Ha ki akarsz emelkedni, nem elég a csapatodnak jónak lenni, személyesen is keményen küzdeni szükséges.

      Törlés
    2. Na, nem adtuk annyira könnyen a bőrünket legalább. :-) Ez egy jobb csapat volt, kár hogy az EB az előző meccsünk miatt most elmegy. :-(

      Törlés
    3. Még elvileg továbbjuthatunk, ha
      - Skócia kikap Svájctól (most éppen vezetnek a skótok egy öngóllal), és
      - mi meg jól megverjük őket, és
      - a harmadik helyezettek között csak egy lesz 4 pontos.

      Törlés
    4. ...és mire leírtad, már 1:1 a Skót-Svájc :-) De még hosszú a vége. Nem hiszem, hogy ez a matematikai esély játszik számunkra, ráadásul túl sok gólt is kaptunk, miközben összesen 1 találatunk van.

      Törlés
    5. Valóban! :-)
      És aztán ez is maradt az eredmény. Ez nem a legjobb számunkra, mert így a skótok nagyon fel lesznek spannolva. Mivel fizikailag sokkal jobbak nálunk, és tudni fogják, hogy győzelemmel biztosan továbbjutók lesznek.

      Törlés
  2. Nem féltem Szoboszlai Dominikot. Az apja nem sztárnak nevelte, hanem a tehetségét járatta csúcsra úgy, hogy közben folyamatosan alázatos szorgalomra és munkára nevelte. Ez stabil egyensúlyt ad, főként, ha okos, erős emberek is körül veszik. Szoboszlai szülei és a menedzsere eddig ezt a benyomást keltették. Amit róluk és a velük való kapcsolatáról tudni lehet, annak alapján szerintem nincs miért aggódnunk. Egyébként sok sztár képes teljesen "normális" maradni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Alapvetően én sem féltem, nem vele van a gond, hanem "velünk" szurkolókkal. (Akinek nem inge...) Eleve a focitudós tömegek azt is tudják, hogyan lehet mérni egy játékos teljesítményét: gólra. Ennyi. Aki gólt rúg, az jó játékos, aki nem, az nem. (Kapusok talán felmentettek ezalól...) Az olimpián is ugyanezt műveik az emberek, csak egy kérdésük van: szerzett érmet? Ha igen, akkor ő egy top level sportoló, ha kétszázból tizenkettedik lett, az nem számít teljesítménynek.
      Szoboszlai is hibázik persze, vannak rossz meccsei, de azt, hogyan irányítja a csapatot, hogyan lő szabadot, hogyan rúg szögletet, nem lehet olyan látványosan mérni, mint hogy hány gólt rúgott.
      Nomeg a kedvencem a pénz, mint érv: hát kap elég fizut, oldjon meg mindent, az a dolga, könnyű élete van! Gondolom a fotelből szakértők nem gondolják végig, hogy pl. Szoboszlai egész gyerekkora elment arra, hogy felkészült legyen, rengeteg energiát öltek bele és ölt bele maga is a sikerekbe, külföldön pedig előkelő sorozatban jut lehetőséghez, ami nem az ölébe hullott, hanem minden meccsen igazolnia kell, hogy a Liverpoolba való játékos.
      A fiam focizik, tudnék sokat mesélni mennyi lemondással, feszültséggel, odaszánással, anyagiakkal jár együtt az egész - tömény fegyelmezettség kell rendszeresen edzésre járni, a súlyodat figyelni, vidékre leautózni, és persze mindig teljesíteni minden körülmények között. A sok fotelszakértő kommentelő szerintem bele sem gondol ezekbe.
      Szoboszlait én sem féltem, habár bele lehet hajszolni a közönségelvárások mentén mindenkit csúnya összetörésekbe.

      Törlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)