2024. június 6., csütörtök

Varázsvilág egy Napja

Egyelőre annyit tudunk, csak egy valóság van: ez az, amiben élünk. De néha jól esik teremteni magunknak egy másikat, egy andalítót, egy szívünknek kedvesebbet, és ehhez kapóra jöhet a hitünk. Mert ha a valódi valóságban alig történik valami, aminek szerintünk történnie kellene, a varázsvilágunkat benépesíthetjük, bebútorozhatjuk, feldíszíthetjük kedvünkre. A beszámolókat olvasva valami ehhez hasonló történt most Miskolcon, igen,  természetesen Azon A Napon.

Ez Az a Nap volt, amikor profi zenék szóltak, sok ezren boldogan együtt énekeltek és dicsőítettek, jól érezték magukat, imák és dalok szálltak, sütött a nap, és a nyomorult valóságból sikerült kihasítani néhány órára egy kis szeletkét, ahol jó volt együtt tölteni az időt. Egymással és a Jóistennel, közösség a tesókkal és egy torokkal felfelé, énekelve az égieknek - íme, az élet habos oldala! A klímaválság, a lakásproblémák, a háborús konfliktusok, az infláció, és a csökkenő kereszténység világában élünk, amikor meg kell becsülni az ilyen pillanatokat - nincs ok szégyenkezni, ha boldogok vagyunk és tömegesen érezzük az erőt, kollektíven fohászkodunk, vagy éppen öntjük ki a szívünket a mennyeiek szeme láttára.

Ám ettől ez a nap még nem Az a Nap, aminek szeretnénk látni és aminek néhányan szeretnék velünk láttatni. Milyennek is?

A CBN amerikai keresztény médiacsatorna oldalán például megtudhatjuk a választ. "Az ébredés tüze terjed Európában" - lódít olvasóinak a szerző mindjárt a cikk címében. Hiszen ha több ezren stadionokban énekelnek gyülis dicsőítő dalokat, az automatikusan azt jelenti, kitört az ébredés egy országban. És hát ezerháromszázan jelezték, hogy szeretnének megtérni - természetesen Isten az egyedüli tudója a valóságos számnak, de akárhogyan is van, bajosan lehet az ilyesmit ébredésnek nevezni. 

Persze lehetséges, hogy csak az amerikai portál esett némi túlzásba beszámolójában - s ha a hazai cikkeket olvassuk, talán mélyebb realitásérzékkel találkozunk. De hát nem: sajnos nem ez a helyzet. A miskolci stadionkoncert egyik leiratában sorjáznak a furcsa gondolatok. "A nap felemelő pillanatai közé tartozott amikor többször együtt kiáltotta fel mindenki Jézus nevét, ezzel is eljuttatva a legfontosabb üzenetet a környéken élők számára." - írja a szerző, hiszen mint tudjuk egy Miskolc méretű város stadionkörnyéki lakosságához úgy kell eljuttatni a "legfontosabb üzenetet" (vagyis az evangéliumot), hogy hangosan kurjantunk egy hatalmasat Jézus nevével. Ezzel az ügy lezárva, a szerencsés miskolci polgárokhoz eljutott maga az Üzenet.

És hát természetesen újra és újra előkerül a hamis toposz, ha különféle nemzetű, felekezetű, hátterű emberek együtt elénekelnek egy slágerdalt egy évben egyszer egy nagyobb méretű színpadon, az nem is lehet más, mint a térség csodálatos egységének képviselete. Igaz, hogy az év többi napján az egyes felekezetek csak epizodikusan vagy még úgy sem érdeklődnek a többiek iránt - nade öt percig legalább egység volt közöttük. Az pedig nyilván bőven elég az ébredés tüzéhez.

Egyszóval így zajlott le ama Párhuzamos Valóság, vagy más néven Varázsvilág egy Napja. Persze a rosszindulatú és cinikus hívők erre csak azt mondják, a valódi valóságban nem ez és nem így történt. Az egyetlen valóságban egy profin megszervezett, magas színvonalú keresztény megabuli volt mindez, lelkes és őszinte hívőkkel, akik jól érezték magukat. Nem kell ezt ennél messzebbre vinni és nem érdemes nagyobbat belelátni. Ez a Nap egy olyan látványos esemény volt, amivel kapcsolatban abban reménykedünk, nemcsak a Miskolciaknak, de az Égieknek is tetszett odafentről. Még ha ők alaphangon nem is rajonganak igazán a nagyotmondásért, és nem várják el tőlünk, hogy lelkesedésből lódításba bódítsuk magunkat. Az nem sietteti az ébredést sem Miskolcon, sem máshol.

7 megjegyzés :

  1. Attila

    Igen, volt néhány giccses bazári mozzanat, miközben a stadionban lévő két mozgásserült wc-ből az egyik zárva volt, a másik pedig nem volt zárható, és biztos más, földhözragadt hiányosság is volt a szervezésben.

    Megmondom őszintén, nekem a megtérésre hívás is nagyon mű volt. Aztán amikor észrevettem a térdelő embereket, akkor egy kicsit elgondolkodtam, hogy mi van, ha mégis van ebben valami, amit a Szentlélek tud használni?...

    Nekem a pátoszos, nagy lendülettel és dinamikával elhadart nagyotmondás (pl. a személyes bizonyságtétel a gyógyulásról, és hogy Jézus ezt mindenkinek ajándékozza, akinek szüksége van rá, itt és most) akut allergiás reakciót vált ki, de mi van, ha emberek ezrei épp ott tartanak a hitükben, ahol erre van szükségük?

    No meg azért azt a drámai flairt se felejtsük el, hogy "mert ilyen vagyok én, az öreg Pál".

    A hideg kiráz, aztán Szentírás.

    Hogy mi a valóság, azt Isten tudja. Valószínűleg nem a varázsvilág - valódi világ tengelyen, hanem a szívek mozdulásában dől el.

    A többi csak újságírás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Aztán amikor észrevettem a térdelő embereket, akkor egy kicsit elgondolkodtam, hogy mi van, ha mégis van ebben valami, amit a Szentlélek tud használni?..."

      Attila, őszinte leszek, az évek során ráébredtem arra, hogy ez a leggyilkosabb mondatok egyike. :-) Mármint ez a "mi van ha Isten mégis..." kezdetű frázis. Ezt ne vedd személyes sértésnek, tudod, hogy nem annak szánom. Ez egy keresztény matrica, amit bármire tetszés szerint rá lehet ragasztani, bármi kapcsán lehet feltételezni, hogy ott a háttérben legalábbis isteni kéz működik, bármiféle - egyébként kétséges szellemi súlyú - dologra válogatás nélkül rátehető, hogy attól még "működik benne" Isten, mert mi nem látjuk.

      Legyünk őszinték! Mára szórakoztatóipar lett a keresztény zenéből. Mármint, bennünket szórakoztat, bennünket kikapcsol, egy jó buli felold a stressz alól, ráadásul találkozunk a haverokkal, jól érezzük magunkat és mindezt erkölcsös keretek között tesszük, amitől még inkább elégedettek lehetünk. Amerikában mindezt tetézik azzal, hogy már külön díjakat is alapítottak a "legjobb dicsőítő dal" és hasonlók címén, fesztiválokat, átadó ceremóniákat szerveznek, toplisták vannak - szegről-szegre pontosan ugyanúgy, mint a mainstream poppiparban. Nem mondom, hogy ez jó, de ilyen világot élünk. Sokat tudnék ezen keseregni, de nálam nem itt nyílik ki a bicska.

      Hanem ott, amikor mindezt a keretet elkezdjük feltölteni vallási tartalmakkal. Ilyeneket toldunk hozzá, hogy:
      (1) mi itt most bemegyünk az Úr jelenlétébe. (Miért, addig hol voltunk? Mikor jöttünk ki? Koncert nélkül nem tudunk bemenni?)
      (2) kitört az ébredés. (Miközben folyamatosan teret veszítenek az egyházak Magyarországon... Ezen túl az egyháztörténeti tapasztalatok nem azt mutatják, hogy a fesztiválok tipikusan alkalmasak lennének egy ébredést elindulásához...)
      (3) hirdetjük az evangéliumot (Azzal, hogy hangosan kurjongatjuk Jézus nevét? Pontosan kik és hogyan beszélnek a bűnről, az ember romlottságáról alapos mélységben egy ilyen fesztiválon? Én még ilyet soha nem hallottam!)
      (4) fantasztikus az egység köztünk (Mitől? Mert egy stadionban közösen ugrálunk? Ez valami vicc?)

      Szóval, én csak tisztességet kérnék a kamuzás, spirituális lózungok és teológiai nagyotmondás helyett. Legalább addig jussunk el, hogy annyit mondunk: élvezzük a hangos zenét, baromira jó slágerekre együtt csápolni, kicsit ellazulni, jól érezni magunkat, találkozni a régi barátokkal és együtt énekelni Istennek. Ez így fair lenne. De sosem ezt kapom meg, hanem mindig jön a szellemi áttörésről szóló, teljes mesebeszéd. Úgy látszik tömegeket nem zavar, hogy miközben nettó szórakoztatóipart csinálnak a kereszténységből, kenetteljes maszlagokkal is etetik őket. Ez elkeserítő.

      Törlés
    2. Attila

      Fél füllel voltam csak ott, kevés ideig, de ha bűnről egy az egyben nem is, személyes bizonyságtétel bűnbánatról, okkultizmusból való megtérésről volt szó.

      Értem egyébként, amit írsz, én arra gondolok, hogy a konvencionális hitfázis sok ilyen lódítást elbír, amit az individuális-reflektív fázis ki nem állhat, de aztán a konjujtív felé haladva talán lehet egy szeretetteljes fordulás az első naivitás felé - és talán valamilyen párbeszéd.

      Az más kérdés, ha erre tudatos business épül, és ezt kihasználják - de ugye azok a fránya kapuőrök maguk miatt is csinálják a "businesst". Ez ugye még a posztkritikus konjuktív hitét élő ember zsebében is kinyithatja a bicskát, de az ellentmondásosság ettől még ott lehet - hogy a varázsvilág lehet varázstalan, meg a szürke valóság is lehet varázslatos.

      És azon gondolkodom, hogy ha nagyon beleéljük magunkat az individuális-reflektív működésbe, akkor nem válunk-e mi magunk is kapuőrökké?

      Törlés
  2. Sajnos a marketing kereszténység terjed. Az előadóknak, a stábnak, a szolgáloknak meg kell élniük, fent kell tartaniuk az érdeklődést, - de nem elsősorban Isten iránt, hanem a "mozgalom" iránt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontosan. Egyébként én megértem, hogy egy teljes időben szolgáló meg akar élni - nincs ebben semmi ördögi, természetes dolog. De akkor mondjuk ezt és ne hazudozzunk ébredésről, egységről, szellemi áttörésről. Ezt a lózunggyártást képtelen vagyok elviselni.

      Törlés
  3. Az ébredésnek EGY feltétele egészen biztosan adott:
    A hangosan, hortyogva ALVÁS...

    VálaszTörlés
  4. Gondolom láttátok a Starship első fokozatának visszatérését, ahogy "trajectory nominal" módban szépen leereszkedett a KÉPZELETBELI indítóállványra (valóságban a vízfelszínre)
    KÖZBEN az indítóállvány karjai szépen elkapták a KÉPZELETBELI visszatérő első fokozatot

    arra gondoltam, hogy ez a "Szentlélek leszáll" dolog HÁNYSZOR történik PONT ÍGY...

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)