2012. augusztus 6., hétfő

A jobbik részt választotta?

Szegedi Csanád
Nem csodálkozom azon, hogy Pál apostol, aki öldökléstől lihegve üldözte az egyházat, majd egyik pillanatról a másikra megtért, nagyfokú gyanakvás kiváltója lett az első keresztények köreiben. Ez teljesen normális, elvégre vadbaromból szentnek lenni ennyire rövid idő alatt - nem kis tett. Ilyen szituációban jogosnak tűnik az első keresztények reakciója: aki ebben a helyzetben nem képes semmi gyanakvásra, az önmaga válik gyanússá.

Szegedi Csanád a Jobbik nevű, hivatalosan radikális, gyakorlatilag szélsőséges és antiszemita párt egyik (volt) oszlopos tagja úgy viselkedik, mint aki elveszett, de megtaláltatott. Szinte megtért. Az előzményekről mindenki tájékozódhatott a médiában (Csanád zsidó származásáról, a Jobbikból való kizárásáról most nem írnék, noha ezek az előzmények szerves részei történetének).

Csanád olyat tett, ami elképzelhetetlen egy magára valamit is adó fajgyűlölőnek: elment Köves Slomo rabbihoz bocsánatot kérni, egyben jelezte, hogy Auschwitzba is látogatást tesz, hogy lerója kegyeletét. Ezzel alighanem kiírta magát a szélsőjobb történelméből, viszont elképzelhető, hogy jegyezni fogják egy másikban. Nem hangzik mindennapinak, amit Csanád művelt, sőt még csodaszámba is mehet. Épp azért gyanús, mert nem szokványos. És ha a gyanakvás ellenére még igaz is, akkor nem kell feltétlenül arra várnunk, hogy a vakok szemei megnyíljanak:  épp most láthatjuk egy rendkívül izgalmas példáját.

Ha már zsidók, ha már zsidóság, ha már Jobbik, ha már változás, itt kell megemlítenem, hogy ebben az egész túldimenzionált "zsidókérdésben" két csoport van, akikkel soha nem tudnék azonosulni. Az egyik természetesen a barbár antiszemitizmus, ami minden sötét sarokban kapafogú zsidókat vél felfedezni, és úgy nagyjában-egészében az emberiség összes bűnét a zsidóság nyakába akarja akasztani. Felháborítóan buta, vállalhatatlan, embertelen álláspont az övék, több szóra nem is érdemes. De éppen ilyen távol áll tőlem az elvtelen filoszemita is, aki zsidóbb akar lenni a zsidónál, és kritikátlanul rajong mindenért, ami Izraelből származik - mintha az bármilyen értelemben is garanciája volna a tökéletességnek. Szeretem a zsidókat, éppen úgy szeretem őket, mint a kubaiakat, horvátokat vagy hollandokat. Keresztényként talán jobban is értékelem a kultúrájukat az átlagosnál, de ha úgy tartja kedvem, szombaton is melózok és kétpofára zabálom a puhára főtt disznóhúst. Miért ne lehetne a rajongó szeretet és a sötétlelkű gyűlölet szélsőértékei között, egészséges pozíciót elfoglalni? Az egyetlen igazán normálisat, tegyük hozzá.

A lényeg azonban, hogy Szegedi Csanád talán elindult egy helyesebb cél felé és nem csak egy szárnyaszegett politikus figyelemfelkeltő akcióját látjuk. Bízzunk benne, hogy felismert valamit. Kimozdult a holtpontról és nekivágott egy másik útnak. Egy jobbiknak.

13 megjegyzés :

  1. megtudta hogy zsidó és már nem utálja őket? azért ez nem ilyen egyszerű... ezt nem fogja bizonyítani azzal hogy a rabbihoz meg meg ausvichbe... ehhez több kell azért...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mit kellene még csinálnia hogy megfeleljen az elvárásaidnak? Mi az a több?

      Törlés
  2. Miért nem írtok egy nevet ,hogy ne mindenki névtelen legyen?

    VálaszTörlés
  3. a cigányokhoz is menjen el bocsánatot kérni, a hitgyülisekhez is meg mindenkihez akit a náci jobbik mocskolt

    nekem egy így önmagában még csak úgy tűnik mintha új munkahelyet keresne...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A cigányokhoz miért menjen el? Nem az derült ki hogy cigány. Tudtommal hitgyülis sem lett azóta. Nem értem az összefüggést.
      Ja, és új munkahelyet keres? Hol a Rabbinál vagy Auschwitzban? :)

      Úgy tűnik nekem elég komoly előítéletek vannak itt némelyek részéről. És még a jobbikosokra mondják hogy előítéletesek. Fura.
      Bagoly mondja.....

      Törlés
    2. "A cigányokhoz miért menjen el? Nem az derült ki hogy cigány. Tudtommal hitgyülis sem lett azóta. Nem értem az összefüggést."

      Ha én - a példa kedvéért - de rendszeres gyakorisággal szidalmazom és becsmérlem a közmédiában és minden általam elérhető csatornán mondjuk a baptistákat, akkor nem kell ahhoz baptistának lennem, hogy a hibámat felismerve bocsánatot kérjek. Miért kellene? Ha a nyugdíjasokat szidom, akkor nyugdíjasnak kell lennem, hogy bocsánatot kérjek?

      A jobbikosok pedig nem előítéletesek, hanem rasszisták, ami az előítéletnél komplexebb, egyben sokkal rosszabb jellemző.

      Törlés
    3. A zsidóktól azért kért bocsánatot, mert kiderült zsidó. Ez egyértelmű.
      Ha nem derül ki tuti szidná őket most is. Az pedig tudtommal nem derült még ki hogy cigány lenne vagy hitgyülis.

      Törlés
  4. Meglehet én vagyok túl gyanakvó, de egyelőre bennem is maradtak kérdőjelek. A politikus szakmájához tartozik, hogy hazudnia kell - ha nem így tesz, nem él meg a piacon. (Ezért nem hiszek igazán a "keresztény politikus" fogalmában sem.)
    Hogy Szegedi Csanád komolyan gondolta, amit tett vagy ez csak egy párt nélküli ember propagandafogása... nos, az kiderül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tehát ha jól értem. Amikor szidta a zsidókat nem kételkedtél az őszinteségében pedig politikusként nyilatkozta.
      Most hogy már nem politikus (kilépett a jobbikból), és jókat mond a zsidókról kételkedsz. Mik vannak? :)

      Törlés
    2. "Amikor szidta a zsidókat nem kételkedtél az őszinteségében pedig politikusként nyilatkozta. "

      Mikor említettem ilyet?

      "Most hogy már nem politikus (kilépett a jobbikból), és jókat mond a zsidókról kételkedsz."

      Miért ne lenne politikus? Miért járna a kilépése azzal, hogy levetkőzi politikusi énjét?

      Nem igazán értelek.

      Törlés
  5. Szerintem ő mint politikus vagy közszereplő már nem lehet hiteles.

    "A cigányokhoz miért menjen el? Nem az derült ki hogy cigány. Tudtommal hitgyülis sem lett azóta. Nem értem az összefüggést."

    Azt a büdös medvesajtját, ekkora szenny mondatot régen olvastam már.

    VálaszTörlés
  6. zsido.com/konyv/73/4150/Modern_etikai_kerdesek_a_zsido_jog_szemszogebol/A_zsido_kozosseg_es_az_antiszemita_zsido

    VálaszTörlés
  7. nem csodálkoznék ha érdekből tette volna...miért is változna eg hirtelen a gondolkodása? Lehet csak most már a másik irányból akarja a szelet kifogni. Persze inkább tévedjek...

    VálaszTörlés

Megmondhatod te is... de kérlek, NE tedd névtelenül!
(A szerző a beírt kommentek közül bármelyiket előzetes figyelmeztetés és minden magyarázat nélkül törölheti. Kommentedben ne használj túl sok hivatkozást, mert a rendszer automatikusan moderál!)